značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky

výslovnost  tisk textu

MORTLACH

Palírnu Mortlach založili v roce 1823 James Findlatter, Donald MacIntosh a Alexander Gordon. Palírna stojí na místě, kde se pálilo již v dávných dobách. V letech 1837 až 1851 byla palírna uzavřena, v té době dokonce fungovala jako kostel nekonformních církví. V roce 1923 koupil palírnu Johnnie Walker. V letech 1960 až 1964 byla rozšířena a byly přistavěn nové budovy. Současným majitelem je společnost United Distillers a držitelem licence John Walker & Sons. Vodu na výrobu bere palírna z Jock´s Well na Conval Hills a vodu na chlazení bere z řeky Dullan.

Byla první legální palírnou ve městě Dufftown.
Palírna byla známa i pod jménem Mortlock.

Palírna MortlachPalírna MortlachPalírna MortlachPalírna Mortlach - sklady na sudy se zrající whiskyPalírna Mortlach - sklady na sudy se zrající whisky

U této palírny je zajímavý také její název. Jednou možností vysvětlení názvu je překlad z gaelštiny - Údolí ve tvaru misky, což i může odpovídat místu, kde se palírna nachází. Druhou možností je, že název je odvozen od Mort - masakr a Lach - divoké kachny. V této lokalitě skotský král Malcolm II porazil Dány. Právě od této porážky Dánů, může být název také odvozen.

Další zajímavostí je to, že část produkce je destilována třikrát.

V palírně Mortlach - kvasné káděV palírně Mortlach - destilační kotleV palírně Mortlach - venkovní kondenzátoryV palírně Mortlach - sběrné místo whisky

Typy

16-ti letá plněná palírnou je hodnocena velmi vysoko, dále se v palírně plní také jako 12-ti a 21 letá. V sérii Flora & Fauna byla prezentována jako 16-ti letá. Společnost Gordon & MacPhail ji lahvuje jako 15-ti a 21 letou. K miléniu byla na trh dána 60-ti letá Mortlach Single Cask 1938. Společnost Gordon & MacPhail lahvuje Mortlach také jako ročníkové plnění.

Sladová whisky Mortlach je používána do kvalitních míchaných whisky, např. Johnnie Walker a John Barr.

Mortlach 16-ti letá Flora a Fauna 43%Mortlach 15-ti letá lahvovaná Gordon & MacPhailMortlach 50-ti letá destilovaná 1936 40%Mortlach 60-ti letá Single Cask 1938Mortlach 1936 lahvovaná Gordon & MacPhailMortlach Blackadder 1989 Raw Cask 59,4%

Článek na PoznejWhisky.cz:


Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1036009917328894/:

Zdeněk CZ napsal (22.3.2022):

Původní plnění whisky Mortlach 16yo Flora & Fauna patří mezi ikonické whisky přitahující skalní fanoušky, kteří by pro ni vraždili. Bohužel se již neprodukuje, takže na aukcích trhá stále vyšší rekordy s prodejní cenou ve srovnání s "pořizovačkou". Nabízí se tedy velmi kontroverzní otázka? Je lepší nové nebo staré plnění. A v čem se vlastně liší ? Jak to máte vy?

Trochu faktů o vývoji uvažování v palírně Mortlach patřících pod křídla Diageo.

V r. 2014 padnulo rozhodnutí dvojnásobit kapacitu distilerie Mortlach na cílových 8 mil. litrů ročně s odhadovanými náklady 18 mil. liber. To je spousta peněz a tak Diageo přestalo produktovat skvělou whisky za málo peněz pod hlavičkou FF a vymyslelo novou řadu. NAS (bez označení stáří) Rare Old a Special Strenght doplněné lahvemi s vyznačeným stářím ve věku 18yo a 25yo. Marketingové oddělení vymyslelo nový, luxusně vzhlížející unikátní design lahví. Bohužel ekonomické oddělení to trochu přehnalo. Zatímco NAS produkty se nabízely za cenu obdobnou původní staré dobré 16yo, u 18-leté mladší sestřičky se cena vyšplhala na trojnásobek. Navíc byl použit hanebný trik plnění lahví jen na neobvyklých 0,5 l (spodní část lahve byla vyplněna sklem), reálná cena tedy vzrostla dramaticky 4,5 krát. Cenu 25yo v tomto kontextu ani nemá smysl rozebírat.

Fanouškové Mortlachu jsou většinou srdcaři, na rozdíl od uctívačů čtyřikrát větší palírny Macallan, pro které není vysoká cena whisky odpuzující, ale naopak atraktivní. (filmaři nám nabízejí model, že často se jedná o ruské oligarchy nebo vysoké úředníčky americké administrativy apod., kteří cenu neřeší a klidně si tuto whisky nalijí do "skleniček od hořčice":)). Fanoušci Mortlachu se vzbouřili a na lahve nové řady padal prach na policích obchodů s whisky.

O 4 roky později Diageo uznalo neúspěch a vyšlo se zbrusu novou základní řadou: 12yo Wee Witchie, 16 yo Distiller´s Dram a 20yo Cowie´s Blue Seal. Lahve pro evropský trh již měly standardní velikost 0,7 l a cenovka se přiblížila normálním hodnotám. Řada byla doplněna "limitovanou sérií" 14yo Alexander´s way. Kontiuální práce palírny Mortlach je pro Diageo důležitá, neboť se jedná o významnou složku jedné z nejvíce prodávaných premiových míchaných whisek Johnnie Walker Black Label, kterým tvoří hutné tělo.

Uspořádali jsme s kamarády private testing a dlouze situaci rozebírali. Pokud bude zájem, můžeme se rozdělit o naše dojmy.


pokračování (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1036312823965270/:

Která verze Mortlachu působí dojmem lehké děvy a která je za noblesní dámu ? Který je nejlepší Mortlach?
Takové odpovědi nerad dávám, protože každý máme jiné preference, někdo radši whisky hutnou, jiný jemnou. Někdo dává přednost přímočarým kouskům, někdo se vyžívá ve složitých a vrstevnatých exemplářích. Nejlepší whisky NEEXISTUJE.
Ale můžeme pomoci s výběrem, který Mortlach je nejlepší pro Vás, na základě vzájemného srovnání.
Úvodem nakoukneme pod pokličku tvůrcům. Palírna Mortlach má jeden z nejmazanějších výběrů jádra destilátu tj. laicky řečeno tu část destilace, která se použije. Vytvořili také svoji vlastní legendu, která vysvětluje počet jejich destilaci. Není to ani pro skotskou whisky typická dvojnásobná nebo pro irskou trojnásobná, ale krásně nekulaté číslo 2,81x. Pro nás stačí vědět, že jim to fakt funguje.
Mladší Mortlachy (12yo a 14yo) jsou založeny na vatted principu, kdy se kombinuje vliv sudu po sherry a po bourbonu. Výsledkem je díky podílu bourbonových sudů destilát nákladově levnější. Dobře vybraný bourbonový sud ve správném poměru dokáže zesílit (zintenzivnit) výsledný senzorický vjem, takže působí dojmem vyzrálejšího, než odpovídá délce zrání. Samozřejmě je tímto postupem "naředěný" přímý vliv sherry sudů a někdy se může dostavit určitá palčivost/pepřovitost. Třeba 14-ti letá je asi nejostřejší (nejpikantnější) Mortlach ze všech, co jsem poznal.
Závěr je tedy jasný - pro koho rozhoduje cena, tak tyhle kousky jsou jeho volba. Každé 4 roky zrání navíc si totiž v palírně Mortlach cení na zhruba dvojnásobek mladší verze. My jsme použili mladší verzi na zawhiskování.
Vyzrálejší 16yo a 20yo z nové řady zrají čistě v sudech po sherry stejně jako ikonická šestnáctka ze série FF. Nová 16yo se dá běžně sehnat za cenu, za kterou kdysi dávno bývala starší verze FF a 20yo zase stojí jen o málo víc, než je cena za kterou aktuálně seženete od překupníků v aukci starou šestnáctku. A teď konečně jdeme na přímé srovnání "old 16" (krátce FF16) vs "nová 16".
Obě potřebují se trochu nadechnout ve sklínce, více se pak otevřou. FF16 je fakt skvělá. Již ve vůni je cítit jasný sherry vliv a v chuti vás zaplaví od prvního momentu intenzivní sherry proud.
Pro Mortlach tohoto stáří je typické, že sherry se neotáčí do ovocna nebo silné sladovitosti, ale je provázeno poctivým hutným tělem, které se někdy nazývá masovité (meaty). Když ji nechám dostatečně dlouho v ústech případně provzdušním přes zuby, tak můj osobní pocit je, že cítím po odeznění sherry vlivu hovězí vývar.
Prvosledový ničím nerušený a šťavnatý příval sherry, který se uvolňuje od první kapky, tak snadno pitelný bezprostředně láká k dalšímu doušku. Prostě jak začne slábnout v ústech, chcete další. Tahle lahev se dá vypít celá na posezení ve čtyřech. Žádný rušivý vjem na pozadí, hutné, snadno čitelné sherry na masitém podkladu.
Pracovně jsme tenhle kousek přirovnali k atraktivní provokativně upravené ženě, která vábí a snadno se otevře každému, které skoro nelze odolat a která předvádí svádivé umění dovedené k řemeslné dokonalosti. Chceš ji hned znova a zas. Může se ji vůbec nová sestřička postavit?
Současná 16yo ze základní řady je v podobném stylu, ale je jednoznačně jiná. Má jinou intenzitu zážitku v čase a vyvíjí se odlišně v ústech. Přichází ve vlnách.
Ve vůni je lehce intenzivnější proti FF16, ale okamžitý a zaplavující příval sherry v první kapce se nekoná. Přichází až někde mezi druhou a třetí kapkou (že by 2,81?). Vjem není tak intenzivní, ale přichází postupně a vydrží déle, než odezní.
Je cítit výraznější vliv dřeva (suchosti) a subjektivně působí starším dojmem oproti FF16. Zvláštní. Nevytváří tak silné nutkání opakovat doušek, ale vjem zase vydrží déle v ústech, objevuje se vjem žvýkání kůže, který postupně přechází do suchého dřeva a zase ta kůže, slabší ozvěna sherry.
Oproti FF16 nemáš okamžitou nezkrotnou chuť na další příval, ale cítíš zvědavost, kam se v dozvuku ještě posune. Je tam víc kůže nebo dřeva nebo se vrátí sherry? Furt ještě trochu cítím všechno dohromady...
Pro sebe jsme novou verzi přirovnali k decentní dámě. Není vyzývavě nalíčená či oblečená, ale je luxusně decentně upravená, působí víc důstojně a nechá se dlouho přemlouvat, než otevře všechna svoje tajemství. Nevyvolává úspěchanou touhu, ale spíše gentlemantskou rozvážnost.
Naprosto chápu všechny, kterým chutná FF16, je báječně neodolatelná. Na její ocenění není třeba ani velké zkušenosti ani velkého soustředění. Najde si sama každého, komu vyhovuje sherry styl. Bohužel se už nevyrábí a jednou dojde.
Nová verze je stále dostupná, navíc za přijatelnou cenu a má svoje kouzlo taky, i když se značně odlišuje od původní FF16. Osobně jsem rád, že konečně je dostupný lahodný Mortlach pro běžné pijany.
Nejstarší 20yo je intenzivnější než mladší sestřičky, ale není tak hutná, spíše jemnější a vyváženější. Má intenzivnější a rychlejší nástup proti své mladší sestřičce a vjem nemizí tak rychle jako FF16. Bohužel její cenovka se šplhá k 200 EUR a to už je docela dost na běžné pití.
Závěr?
Nevím, který Mortlach a pro koho je nejlepší, snad jsem trochu pomohl s orientaci a výběrem. Jedno doporučení dám ale určitě. Zralejší Mortlach potřebuje čas a pohodu a za mě ho není dobré kombinovat s jinou whisky, vystačí si sám.
Zato kamarádi spolupijáci se doporučují :)

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Mortlach 1989 Blackadder 10.1989/3.2003 59,9%Mortlach 1989 Blackadder 10.1989/3.2003 59,9%:
Stručné poznámky z ochutnávky v roce 2006:
Zprvu výrazně štiplavá (může to být sílou, ale spíše ne, podobná štiplavost se vyskytuje i u nižší síly jiných značek), v první chvíli moc nezaujala, pak se dojem zlepšil, ale výsledně žádný konkrétní dojem není. Teda až na tu štiplavost, obecně bych jí ani netipl do Speyside. (14.3.2006)
Mortlach 1983 Gordon & MacPhail Reserve 1983/2001 46%Mortlach 1983 Gordon & MacPhail Reserve 1983/2001 46%:
Stručné poznámky z ochutnávky v roce 2006:
Sice příjemná, ale vzhledem k absenci lépe specifikovatelných chutí lehce zapomenutelná, ničím zvláštní. (24.4.2006)
obrázek není k dispoziciMortlach 15letá Gordon & MacPhail 43%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2007:
Aroma příjemné, jemné, ovocné, chuť výrazná kořenitost překrývá ostatní chutě, dokončení - dlouho na patře doznívá kořenitost, celkově převažuje kořenitost, že mne to ani moc neoslovilo. (7.6.2007)
Mortlach 13letá 1991 Signatory Vintage Un-Chillfiltered Collection 3.6.1991/22.9.2004 46%Mortlach 13letá 1991 Signatory Vintage Un-Chillfiltered Collection 3.6.1991/22.9.2004 46%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2007:
Aroma sladové, les, chuť kořenitost, sice ne extra výrazná, ale přebíjí ostatní chutě, sladkost, dokončení výrazná chuť, ale nevím, celkově nese tu svojí lehkou kořenitost (stejně jako ostatní, co jsem zaím pil). (19.11.2007)
Mortlach 2013 7letá Very Cloudy Signatory Vintage The Un-Chillfiltered Collection 13.6.2013/6.11.2020 Hogshead Casks No.803513+803516 40%Mortlach 2013 7letá Very Cloudy Signatory Vintage The Un-Chillfiltered Collection 13.6.2013/6.11.2020 Hogshead Casks No.803513+803516 40%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2022:
Aroma lehké, hodně ovocnosti maskující mladost, vanilka, celkem svěží. V chuti lehká, ovocnost, sladkost, karamel, vanilka, trocha máslových sušenek, koření. V dokončení trocha koření, sladkost, doznívající ovocnost. Celkově to byla fajn whisky za zawhiskování, sice příjemně pitelná, ale zcela zapomenutelná. (28.3.2022)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Mortlach 16letá Flora a Fauna 43%Mortlach 16letá Flora a Fauna 43%:
Barva: hluboká, bohatá, jantarová.
Aroma: suché sherry oloroso, kouřové, rašelinové.
Tělo: střední až plné, pevné, jemné.
Chuť: sherry, kouřová, rašelinová, mízová, pevná, jemná.
Dokončení: dlouhé a suché.
Známka: 81
Mortlach 1980 Cask Strength 1980/1997 63,1%Mortlach 1980 Cask Strength 1980/1997 63,1%:
Barva: velmi přitažlivá, zářivě oranžově jantarová.
Aroma: výrazný rašelinový charakter, citrusové slupky.
Tělo: velké, tělnaté.
Chuť: květinová, blatouchová, sirupová, bohaté tóny sherry, velmi velká ve středu, s intenzívním projevem chuti, měkké mátové větrové pastilky.
Dokončení: silnější máta, stává se sušším, vynikající digestiv.
Známka: 85
obrázek není k dispoziciMortlach 22letá Rare Malts Selection 1972 65,3%:
Barva: velmi sytě zlatá.
Aroma: obilné zrno, čerstvě upečený chléb, trochu kouřové rašeliny.
Tělo: pozoruhodně jemné, vrstevnaté.
Chuť: výrazně ořechová, projeví se suchá chuť, která přechází do sladké a šťavnaté, potom sladká kouřová.
Dokončení: ucelené, s cukruvě ječmenným a ořechovým přílivem tepla, fantastická délka.
Známka: 85
Mortlach 15letá lahvovaná Gordon & MacPhailMortlach 15letá lahvovaná Gordon & MacPhail 40%:
Barva: bronzová.
Aroma: příjemně kouřové, s náznaky sladu a sherry.
Tělo: střední až plné.
Chuť: kouřové, vřesové, pryskyřičné tóny, šťavnatá sladovost, ovocná (šťavnaté hrušky), sherry, dub.
Dokončení: parfémové, dlouhé, suché.
Známka: 82
Mortlach 1969 Gordon & MacPhail 1969/1996Mortlach 1969 Gordon & MacPhail 1969/1996 40%:
Barva: sytě oranžově jantarová.
Aroma: květinové, připomínající len nebo naškrobené plátno, potom příjemná souhra dubu, sherry a rašeliny.
Tělo: pevné, statné, slabě těžké.
Chuť: dub, cedr, tmavá čokoláda.
Dokončení: suché, pražené mandle, kouřové.
Známka: 83
obrázek není k dispoziciMortlach 9letá Signatory 1988 Sherry Wood No.2626 43%:
Barva: sytě zlatá až bronzová.
Aroma: rozinkové sherry, obilné zrno a kouř v pozadí.
Tělo: střední až plné, dobře vyzrálé.
Chuť: sladovost tvrdé karamely, potom máslová, nakonec ořechové sherry.
Dokončení: živé, máta, slabě štiplavé a ostré.
Známka: 82
obrázek není k dispoziciMortlach 22letá Signatory 1975 Cask No.6259 57,7%:
Barva: jasné, lámavé zlato.
Aroma: čisté, květinové a voňavé, lehce rašelinové, lahodné.
Tělo: střední, vyzrálé.
Chuť: zpočátku sladká, potom máslová, stává se ořechovou a suchou.
Dokončení: velmi ucelená, nápor suché rašeliny, potom máslová karamela a kořeněné teplo.
Známka: 82
obrázek není k dispoziciMortlach 19letá Adelphi 1980 59,3%:
Barva: jantarová až žlutohnědá.
Aroma: květinové, čisté, suché, kouřové.
Tělo: střední, tělnaté.
Chuť: sladová, koláčovitá, přechod do máslové, potom pečené kaštany a kouř.
Dokončení: slabě rostlinné, potom hřejivé koření a sladkost.
Známka: 81

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciMortlach 16letá 43%:
Barva: Leštěný vlašský ořech.
Aroma: Obrovské a masité (Bovril, plechový pekáček a polévka z hovězí oháňky). Sirup. Připálená, trochu kouře. Koncentrované.
Tělo: Robustní. Zemité.
Chuť: Ohromující. Opálená kůže, maso, koláček se sirupem. Pražený ořech a ožehnuté ušené ovoce. Lékořicová sladkost.
Dokončení: Dlouhé, oříškové.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:

Mortlach 16letá:
Má medovou příchuť s náznakem marcipánu a máty, ale stále si uchovává celkově suchý charakter.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:

Mortlach 16letá 43%Mortlach 16letá 43%:
Barva: Tmavá a sytý, evidentní vliv sudu.
Aroma: Okamžitý nápor sudu po sherry, vůně ovocného koláče, ale jsou patrné i květinové vzory.
Chuť: Bohatá, vydatná a solidní, sušené ovoce a jisté stopy spáleniny (nikoliv nepříjemné).
Dokončení: Koření a dřevo se proszují přes stopy kouře.

v knize Svět whisky hodnotí:

Mortlach 16letá Flora & Fauna 43%Mortlach 16letá Flora & Fauna 43%:
Bohatá jantarová barva naznačuje silný vliv sherry, který ale není tak silný, aby narušil rovnováhu této svůdné a komplexní sladové whisky s tóny hořké mátové čokolády.
Mortlach 21letá 43%Mortlach 21letá 43%:
Voní po karamelu a ovoci, ale na jazyku je sušší s pryskyřičnou a dubovou příchutí získanou ze sudů po sherry.
Mortlach Rare Old 43,4%Mortlach Rare Old 43,4%:
Na svěží vůni briskví a meruněk s mléčnou čokoládou a pak karamelem navazuje ovocná a ořechová chuť se skořicí.
Mortlach 25letá 43,4%Mortlach 25letá 43,4%:
Ve vůni zaznívají tóny čerstvé hlíny, jablek a masa. Na jazyku soupeří sladké a pikantní chuti s nádechem sladu a tlumeného koření. Příjemné dubové dokončení.

Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:

Mortlach 16letá Flora & Fauna 43%Mortlach 16letá Flora & Fauna 43%:
Barva mahagonová. V aromatu se ukazuje vedle lehkého pomerančového nádechu i lehký kouř. Přesto stoupá do nosu velice intenzivně. Chuť je velice ořechová, na patře příjemná, minimálně slaná. V dozvuku se objevuje vedle vlivu ořechů ještě znovu trochu lehkého kouře.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí:

Mortlach 15letá Gordon & MacPhail:
Aroma: lehké, svěží, ovocné.
Příchuť: kouřová, dřevitá, s nádechem vanilky, karamelová, více vrstevnatější než naznačuje vůně.

Recenze na PoznejWhisky.cz:

Alkohol.cz - Petr Pulkert:

Mortlach 16y


Recenze na whisky.nethar.cz:

Mortlach 7 yo 2010 LsD Hepburn's Choice

Mortlach 7 yo US 2008, 46%, Van Wees Ultimate

Mortlach 10 yo Signatory Scottish Wildlife

Mortlach 12 yo

Mortlach 12 yo 1993 Murray McDavid

Mortlach 12 yo 1997 Murray McDavid

Mortlach 12 yo 2005 Old Particular DL

Mortlach 13 yo Diageo SR2021

Mortlach 14 yo 1993 Murray McDavid

Mortlach 14 yo 1997 DT

Mortlach 14 yo Alexander´s Way

Mortlach 15 yo 1990 Murray McDavid

Mortlach 15 yo GM

Mortlach 16 yo (Diageo) Distiller's Dram

Mortlach 16 yo Flora & Fauna

Mortlach 17 yo 1988/2006 Signatory

Mortlach 17 yo 1989 Blackadder

Mortlach 17 yo 1991 Signatory

Mortlach 17 yo 1991 Adelphi

Mortlach 18 y 1991 Signatory

Mortlach 18 yo 1990 WM

Mortlach 18 yo 1995 Wr

Mortlach 20 yo Cowie's Blue Seal

Mortlach 21 yo GM

Mortlach 21 yo Special Release 2020

Mortlach 22 yo SMoS

Mortlach 26 yo 1993 Whisky Trail

Mortlach 29 yo 1988 CA

Mortlach 1987 SMWS 76.129

Mortlach 2002 Signatory

Mortlach 2008 Ultimate

Mortlach Rare Old

Mortlach Special Strength

Etiketa Mortlach 16-ti letá Flora a Fauna 43%Etiketa Mortlach 15-ti letá lahvována Gordon & MacPhail 40%Etiketa Mortlach 50-ti letá destilovaná 1936 40%Etiketa Mortlach 1980 Cask Strenght 1980/1997 63,1%Etiketa Mortlach 23 letá Rare Selection 1972 59,4%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 17.03.2024