značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » speyside 

výslovnost  tisk textu

ROYAL BRACKLA

Palírnu Royal Brackla založil v roce 1812 William Fraser. Na mapě z roku 1773 je v těchto místech zaznamenána palírna. Ovšem původ whisky Royal Brackla sahá do roku 1835, kdy král William IV propůlčil této whisky titul "Royal" (královská). Ve Skotsku jsou tři značky, součástí jejichž jména je slovo "Royal", a jsou to: Royal Brackla, Royal Lochnagar a Glenury Royal. Slovo "Royal" v názvu znamená, že tato whisky se nachází pod královským patronátem.

Palírna Royal BracklaPalírna Royal BracklaPalírna Royal Brackla

V roce 1898 byla založena Brackla Distillery Company a ta odkoupila od hraběte z Cawdoru další pozemky v okolí Cawdorského zámku. Ještě několikrát změnila palírna majitele, od roku 1990 byla majitelem firma United Distillers a od roku 1996 je v majetku John Dewar & Sons, držitelem licence je John Bisset & Co. Palírna byla v roce 1965 modernizována a při této modernizaci přibyly nové kotle s kapacitou 5000 galonů. Mezi léty 1985 a 1991 byla palírna mimo provoz. Vodu bere palírna z Cawdor Burn.

V palírně Royal Brackla - destilační kotleV palírně Royal Brackla - destilační kotle

Typy

Palírna vyrábí hlavně 10-ti a 14-ti letou a jako "levnější" sladovou whisky také 8-mi letou (bez vyznačené doby zrání). V sérii Flora & Fauna byla prezentována jako 10-ti letá. K 60. narozeninám královny Alžběty vyrobyli v palírně speciální 60-ti letou whisky. Na počest a také pro spotřebu krále Williama IV byla plněna - The King´s Owen Whisky. Jěště dnes by měla být sehnatelná i Royal Brackla 1897.

Royal Brackla 10letá 43% (Flora a Fauna)Royal Brackla 40%Royal Brackla Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1974/1997 40%Royal Brackla Signatory Vintage 5.9.1991/20.9.200Royal Brackla Rare Malts Selection 20-ti letá 1978 59,8%Royal Brackla Scott´s Selection 1983


Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1209437466652804/:

Zdeněk CZ napsal (21.11.2022):

Smutná historie nebo světlé zítřky?

Místní krajina si pamatuje krvavou porážku skotských rebelů, místní hrad Cawdor je zase připomínán v temné Shakespearově hře Tragedie o Macbethovi (hlavní postava zde byla povýšena na správce hradu). Následovala ale budoucnost s mnoha úspěchy: zisk první britské královské garance pro whisky vůbec, vznikal zde základ moderním blendům (míchaným whisky) a taky přinesla první ženský titul roku pro Master blender(ku) opečovávající zdejší palírnu. Dnes zaujme neobvyklé sudové hospodaření a spolupráce dvou velkých hráčů/konkurentů. Tohle všechno umí whisky příběh nabídnout.

Palírna byla založena na pozemcích odkoupených od majitele hradu Cawdor, místa kam umístil Shakespeare děj svého díla o královrahovi Macbethovi. K chlazení se používá voda z Cawdor Burn, jako pitná voda pramen Cawdor Woods. Geograficky se nachází v severní Vysočině, kousek jižněji od přístavního města Nairn a zhruba stejně daleko od místa slavné bitvy skotských rebelů, jak památník dnes nazývají sami Skotové, přestože bitvu krvavě prohráli. Jednalo se o známé jakobitské povstání proti králi r. 1746 a pokud někdo sleduje seriál od Netflixu Outlander (Cizinka), tak ten šikovně využil v některých dílech reálie zdejší historie vč. některých skutečných jmen, ale realitu si přizpůsobil požadovaným filmovým zápletkách.

Palírnu Royal Brackla založil kapitám William Fraser, následník jednoho z významných vůdců klanu Fraser v citované bitvě. Stalo se tak roku 1812, tedy 100 let před ztroskotáním Titanicu (ano, taky o tucet let dříve, než byla založena Georgem Smithem známá palírna Glenlivet ). Po svém vzniku palírna prošla několika vlastnickýma rukama. Nejznámější jsou asi ty patřící r. 1919 Johnovi Mitchellovi z rodinného byznysu, který dnes spravuje Springbank. Že by v palírně Brackla cítil potenciál, který postrádal v palírně Glengyle/Kilkerran, založené jeho předky a tak ji tenkrát na chvíli prodall? V roce 1964 a1985 byla dokonce Brackla uzavřena, ale již o 6 let později je opět funkční, patří pod křídla United Distillers (UDV, dnešní Diageo) a tak může dodat v r. 1993 10-letý jednosladový destilát do první edice série Flora&Fauna (naši čtenáři vědí, že samozřejmě ABV bylo 43% a chápou proč dnes už v sérii nemůže být). UDV ještě stíhá provézt rozšíření a modernizaci palírny s náklady 2 mil liber a následně o rok později přechází palírna do ruku dnešního vlastníka, společnosti John Devar & Sons, který patří pod křídla skupiny Bacardi.

Právo používat přídavné jméno "královská" (Royal) obdržela palírna jako první v r. 1835 od krále Viléma IV. (později získaly tuto výsadu ještě palírny Lochnagar a Glenury). Jak je to vlastně s tou "královskou garancí" (Royal Warranty) ?

První ji opravdu obdržela palírna Brackla, což je docela husarský kousek. Předkové zakladatele palírny totiž bojovali na nedalekém Cullodenském poli "na špatné straně" při povstání, které mělo za cíl svrhnout z trůnu briského panovníka a usadit do něj nezralého skotského adepta Charlese Edwarda Stuarta. Povstání se nezdařilo a bylo krvavě potlačeno. Přesto (skotská) Brackla získává jako první královskou (britskou !) garanci pro whisky značku a garance byla o 3 roky později obnovena novou britskou panovnicí, královnou Viktorií. Ano, to je ta, co ráda jezdila na Balmoral, a proto udělila "zdejší" palírně Lochnagar také Royal Warranty, ovšem až o dalších 10 let později než ji získala Brackla. Královská garance usnadňuje prodej a export whisky a aby byla legálně platná, musí ji obnovit každý nový britský panovník.Teď během dlouholetého panování britské královny Alžběty se na to zapommělo, takže aktuálně legálně drží královskou (obnovenou) garanci pouze Laphroaig a Lochnagar. Oblíbená whisky nového krále Charlese a palírna v teritoriu výletního sídla královské rodiny. Takové je to jednoduché :)

Pro úplnost přidávám, že i blend může získat Royal Warranty, což se podařilo třeba Ballantine.

Charakter destilátu je elegantně ovocný, podobá se profilu Cardhu nebo Lochnagar, ale má větší hloubku a lepivější dozvuk. Od roku 2006 je zodpovědná za chuťový profil single malt a blendů skupiny Dewar´s, Stephanie Mac Leod, sedmá master blender(ka) Dewar´s v pořadí a má se čím pochlubit. Pochopila brzy, že new make se hodí skvěle pro finišování v ex-sherry sudech, což potvrzuje jeho zastoupení v aktuální core range. Stephanie začínala "od píky" v odd. kvality již v r. 1998 , kde se dokonale seznámila s procesem výroby whisky. Jeji první "maturita" bylo vytvoření blendů Dewar´s 15yo. Dnes je zodpovědná za chuťový profil Aultmore, Craigellachie, Aberfeldy, MacDuff/Deveron/Glen Deveron i Royal Brackla. Stala se první ženou, která získala titul Master blender of the Year od International Whisky Competition (IWC).

Další významnou osobu s hlubokou stopou v dnešním whisky průmyslu, která prošla historií palírny Brackla, byl Andrew Usher. Začal svůj byznysový příběh psát rok po založení Royal Brackla, ale daleko jižněji. Byl totiž smluvně zodpovědný za prodej celého objemu produkce z palírny Drumin, první založené Georgem Smithem ještě před Glenlivet. Stal se také prodejním agentem palírny Brackla a proslavil se zejména tím, že vytvořil jeden z prvních komerčně úspěšných blendů, pod názvem OVG (Old Vatted Glenlivet). Jeho syn, Andrew II jr., převzal rodinný byznys po smrti otce (1853) a posunul recept na cenově dostupnou whisky ještě dál a začal přidávat do míchané whisky to, co je dnes základem většiny tzv. blendů. Základní single malt složkou jeho míchané whisky sice zůstal Glenlivet, doplněný Bracklou (cca 18% celkem), ale většinu tvořila levná grain whisky z palírny Caledonian v Edinburghu. Výhodně tedy využil ceněného jména v názvu pro prodej levnějšího blendu. Tento přístup později převzala většina společností, produkujících dnes známé míchané (blended) whisky. Proč historii připomínám? Abychom snáze pochopili, proč jsme Bracklu mohli najít současně jak v v blendu Johnnie Walker Gold (Diageo), tak v blendech Dewar´s. Uskupení Diageo je s palírnou Brackla spojeno i po jejím odprodání. Součástí prodeje totiž nebyly sklady u palírny s kapacitou 65 tis. sudů, takže Brackla musí nechávat zrát svoje destiláty v centrálních skladech daleko od palírny (Westthorn Glasgow, Stirling, Pontiel), navíc Diageo stále odebírá část produkce palírny pro svoje blendy. Později warehouse opět změnily majitele, dnes patří skupině Aceo, která vlastní nezávislého bottlera, Murray McDavid.

Palírna produkuje ročně 2,5- 3,9 mil. litrů destilátu, převážně používaných do míchaných whisky a jen asi 1% slouží k výrobě jednosladové whisky. Po výše uvedené 10yo uvedené na trh poprvé v sérii Flora&Fauna, vychází v r. 2004 reedice a později následují vyzrálejší kousky (12yo, 16yo a 21yo, pro travel retail také 18 a 20yo). Jako vstupní kousek k vyzkoušení charakteru palírny můžu zodpovědně doporučit levnou základní variantu 12yo o 40%, která se svým chuťovým profilem podobá lehčím whiskám jako Cardhu, ovšem s výrazně sušší sherry stopou a delším dozvukem a je také méně sladovitá než podobný Lochnagar. Výrazně zajímavější zážitek poskytuje dvanáctiletá plněná se silnějším ABV 46% (občas označovaná jako sherry nebo oloroso cask finished, ale to jsou obě). Ostatní kousky se pohybují cenově výš, ale Stephanie si pohrála se sofistikovanějším zráním a pro znalce určitě stojí za to. Novinkou v r. 2021 je 19yo Palo Cortado finish (to je taky sherry) a 20yo Sherry finish, dozrávající ve 3 různých typech sherry.

Zkoušel už někdo něco od Royal Brackla?

na začátek stránky

Charakteristiky

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Royal Brackla 10letá Flora a Fauna 43%Royal Brackla 10letá Flora a Fauna 43%:
Barva: světle zlatá.
Aroma: kouřové, slabě po síře, po spálenině a melase.
Tělo: střední, vysychající na jazyku.
Chuť: sladová a sladká, přechází do robustní ovocné, poté kořeněný nádech.
Dokončení: cedrové, kouřové.
Známka: 74
obrázek není k dispoziciRoyal Brackla 1979 Signatory 43%:
Barva: velmi světlé bílé víno.
Aroma: lehké, čerstvé, nasládlé, ovocné, melounové.
Tělo: slabě smetanové.
Chuť: osvěžující, čistá, měkká, čerstvé jablko a medovina, lehce smetanová.
Dokončení: slabé, vysychající, slabý cedr.
Známka: 69
Royal Brackla 1975 Signatory 58,6%:
oproti roku 1979 byl působivější svou lákavou a vyváženou chutí skrytého ovoce a výrazného koření.
Známka: 75
obrázek není k dispoziciRoyal Brackla 17letá Murray McDavid Sherry Wood 1.1979/8.1997 46%:
Barva: světle zlatá.
Aroma: muškátového melounu, květinové, voňavé.
Tělo: střední, vysychající na jazyku.
Chuť: smetanová, ale velmi slabá, jablko, meloun, nasládlá, osvěžující, povzbudivá.
Dokončení: lehké, po jablkách, očistné.
Známka: 72
Royal Brackla 20letá Rare Malts Selection 1978 59,8%Royal Brackla 20letá Rare Malts Selection 1978/1998 59,8%:
Barva: zářivá zlatá.
Aroma: květinové, melounové, zázvorové.
Tělo: tělnaté, sirupové.
Chuť: velmi sladká, med, anýz.
Dokončení: hřejivé, později patrná andělika, koření, cedrová suchost, slabě svíravé.
Známka: 75
Royal Brackla 1974 Gordon & MacPhail Connoisseurs ChoiceRoyal Brackla 1974 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 40%:
Barva: zářivá zlatá.
Aroma: melounové, květinové.
Tělo: střední, smetanové.
Chuť: lehká, olejová, květinová, melounová.
Dokončení: andělika, koření, zdrženlivé, hřejivé.
Známka: 74

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:

Royal Brackla 10letá:
Nasládlá s nádherným čokoládovo-dubovým finále.

v knize Svět whisky hodnotí:

Royal Brackla 10letá 40%Royal Brackla 10letá 40%:
Vedle limitované série 25leté je to jediné oficiální plnění. Má travní a květinovou vůni a kořeněné a olejové tóny na jazyku.
Royal Brackla 12letá 40%Royal Brackla 12letá 40%:
Ve vůni se snoubí zralé broskve, koření, vlašské ořechy, slad, med, vanilka a trocha bylinek, zatémco plné tělo skrývá koření, sladké sherry, mírně kouřové sadové ovoce a na závěr kakao a zázvor.

Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:

Roayl Brackla 15letá 1984/2000 The Coopers Choice 57,9%Roayl Brackla 15letá 1984/2000 The Coopers Choice 57,9%:
Barva krásně zlatožlutá. Aroma má spíše lehké, s nasládlým náznakem vanilky a trochou lékořice. V chuti se projevuje jako velice ostrá, se silnými vlivy dubového dřeva a nasládlou složkou. Dozvuk je dlouhý a hřejivý s mocným nádechem dřeva.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí:

Royal Brackla 10letá:
Aroma: čisté, ovocné, rašelinné.
Příchuť: sladká, ale přitom s dobře vyváženou plností.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Royal Brackla 12 yo

Royal Brackla 12 yo 1995 Provenance Autum

Royal Brackla 14 yo Carn Mor

Royal Brackla 16 yo

Royal Brackla 18 yo

Royal Brackla 18 yo 1993 SV

Royal Brackla 18 yo 1998 MC

Royal Brackla 21 yo

Etiketa Royal Brackla 10letá 43% (Flora a Fauna)Royal BracklaEtiketa Royal Brackla Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1972 40%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 05.03.2023