značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » evropa » česká republika 

  tisk textu

DLABKA

Česká republika

Palírna Dlabka se nachází ve Svijanském Újezdu v Libereckém kraji. Založená byla v roce 2020 jako pěstitelská palírna, v roce 2021 získali licenci na lihovar. Od začátku vyrábí ovocné destiláty, gin a rovnou se pustili i do výroby whisky.

Majitelem je Ondřej Dlabola a destilaci whisky se zde věnuje Matěj Houdek.

Typy

V roce 2022 představili budoucí whisky v plnění s názvem Portál, jednalo se destilát ze středně nakouřeného sladu, který zrál 6 měsíců v dubových sudech a 3 měsíce v sudech po portském. Na Pálenkafestu 2022 se jeden z jejich new-make umístil v soutěži na 2.místě ve své kategorii. Na pražském Whisky Life 2023 prezentoval Martin Houdek jejich budoucí whisky, destilát který měl za sebou přes dva roky stáří.

V září 2024 přišli na trh s jejich první whisky a to ve dvou verzích. Dlabka Unpeated Double Bourbon Barrel 45% je tříletá whisky, která prošla dvojitým zráním v pečlivě vybraných sudech z amerického bílého dubu a v sudech po bourbonu. Označení "Double Bourbon Barrel" v tomto případě znamená, že část zrála v sudech po bourbonu a část zrála ve virgin sudech a následně smícháno. Dlabka Peated Pedro Ximénez Barrel 45% je tříletá whisky z jemně nakouřeného ječmene na 20 ppm, tři roky zrála v sudech po sherry. Jednalo se slad z Bruntálu. Jedná se o plné zrání (nikoliv jen finish), ovšem pro změnu i když je na etiketě uvedeno "Peated Pedro Ximénez Barrel", tak se jedná o whisky smíchanou ze tří různých sudů - po PX sherry, po madeiře a ve virgin sudu. Whisky ze sudu po PX je tam nejvíc a podle toho byla nazvána.
Já nějak jejich označování i celkový způsob jejich vyjadřování úplně nechápu. Připadá mi, že si od začátku nabíhají na zbytečné výtky. Vedle toho na webu minimum informací a z toho ještě některé špatně. Jak si zbytečně pokazit první dojem při vstupu mezi whiskaře (je ovšem možné, že je to jen můj pohled).

Na WLP 2023 byla představena i zrající Apricot Brandy Cask, ten zatím vydaný nebyl, ale jeho vydání se plánuje.

Obecně zatím úplně nechápu na koho palírna svojí whisky cílí. V rozhovoru zmiňuje obyčejné lidi, pijáky v hospodě, které chtějí přesvědčit, že místo kopnutí pěti panáku tuzemáku si mají vychutnávat jeden panák jejich whisky. Tam už cílí Myslivec s jeho whisky a Bartoškou. A navíc místo pěti panáků tuzemáku si dá jen tři a toho Myslivce, páč vyjde znatelně levněji.

V palírně řeší myšlenku použití sudů po ovocných pálenkách pro zrání whisky. Nevím, mám pocit, že to většinou nedopadlo moc dobře. Ale možná jsou kluci z hlediska sudů vizionáři, sudy nebudou a oni budou mít tu výhodu, že už budou vědět jak rozumně použít svoje sudy po ovocných pálenkách. A možná taky jen prošlápnou další slepou uličku a ušetří tak čas a whisky některým dalším. Sudy podle mě budou, možná budou horší, možná jich bude míň, možná budou dražší. Tak jako dneska existují zasherryované sudy, tak budou zabourbonované sudy, on si trh poradí.

Dlabka Unpeated Double Bourbon Barrel 45%Dlabka Unpeated Double Bourbon Barrel 45%Dlabka Peated Pedro Ximénez Barrel 45%Dlabka Peated Pedro Ximénez Barrel 45%


Palírna se ovšem do povědomí zapsala také dodáním jedné z verzí láhve Dick-Tator, které vydává Matyáš Jurica. Přidali tak svůj obsah jako druhé vydání této série (první byla s Adolfem Hitlerem). Z mého pohledu je celá edice Dick-Tator od Matyáše pouze morální bahno, stejně jako on a o jeho dodavatelých si myslím své. Dlabka (Ondřej Dlabola) se sice vyjádřil, že se s tím neztotožňují, na lahvích nechtějí mít vlastní logo a přes svoje kanály produkt propagovat nebudou. Za svým příspěvkem to této série si stojí, omlouvat se za něj nebudou a jsou na něj hrdí. Dokážou totiž prohlédnout skrze neortodoxní kabát a vidět dobrý úmysl, který se za neotřelou myšlenkou a místy nevkusným humorem skrývá. (No, každý máme hranici vkusu, nevkusu a totálního bahna jinde.)
Dočkáme se od nich i Dick-Tator Whisky? Podle Matěje to nehrozí, tak snad.

.

Webové stránky palírny:

FB:

WB:


Hostem 41.dílu českého whisky podcastu Whisky Essence vysílaného 17.9.2024 byl Matěj Houdek z palírny Dlabka.

41. díl českého podcastu o whisky s Matějem Houdkem, palírna Dlabka


Hostem 5.dílu podcastu O pití vysílaného 7.4.2022 byl Ondřej Dlabola.

5. díl podcastu s Ondřejem Dlabolou

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Dlabka Unpeated Double Bourbon Barrel 45%Dlabka Unpeated Double Bourbon Barrel 45%:
Poznámky z ochutnávky vzorku v roce 2024:
Ve vůni je to mladý jak prase, stříká to z toho na všechny strany, ostrý alkohol, meruňkovost mladého alkoholu, dost znatelné lehce nahořklé dřevo. Tomu ještě nějaká doba zrání, obroušení hran a hlazení chybí. Po nějaké té chvíli ty ostřejší tóny ustoupí a zůstane jen new maková meruňkovost a dřevo, jeho hořkost taky trochu ustoupila. V chuti to naštěstí působí o něco lépe, i když v prvním dojmu ne o moc. Je tam znát ta mladá ostrost, nevyzrálost a mladost, ta se otupí, ukáže se dřevo s trochou hořkosti ořechů a pak přijde celkem příjemná sladkost, postupně jdou až trochu do pouťové sladkosti. Sladké dřevo. Začne působit dojmem příjemné bourbonovky, lehké vánoční ovoce a trocha cukroví. Jenže je trochu problém se té příjemné sladkosti dočkat, ono se člověku prostě to přečkat nechce. V dokončení oříšky, pouťová sladkost žužu, nádech bourbonu, doznívá pohodově. Dojem nakonec nechá celkem přijatelný. Dozvuk chutě je fakt takový příjemně sladký, vánoční cukroví s medem. Až si říkám, zda jsem nebyl bodově moc přísný, pak si ale čuchnu a znovu ochutnám a pochybnosti mě přejdou. Bohužel se to pro mě pohybuje za hranicí doporučení, ale ještě před hranicí varování. (28.9.2024)
67/100
Dlabka Peated Pedro Ximénez Barrel 45%Dlabka Peated Pedro Ximénez Barrel 45%:
Poznámky z ochutnávky vzorku v roce 2024:
Dojem z vůně je takový divný. Připálené ovoce načichlé kouřem s trochu umělohmotným nádechem (nějaká tak petka tam padla). Není to vůně opečenosti, je to spíše smrádek připálenosti. Ovšem současně už celkem vyčichlé, kdy si člověk myslí, že už to vyčichlo a cítit to není, ale ono furt je. Vedle toho je tam znatelné dřevo a kyselost citrusové kůry. Působí to divně a musím říct, že od "PX Barrel" bych čekal dost jinou vůni. V chuti má stále ten připálený kouř, připálené ovoce, postupně se začne více ukazovat samotný kouř s trochu ovocným nádechem, ten zase působí, jak když stojíte u ohně a bohužel po větru a pak odejde, tak to přechází do čisté spáleniny ohořelného dřeva. Proběhlo mi puse rovnou celé ohniště, od kouře hořícího ohně až po do dohasnutí. Ten samotný kouř by nepůsobil tak špatně, ovšem kdyby tam byl jako doplněk, jenže tady nemá moc co doplňovat. Trochu sladkost spáleného ovoce, kdy hledáte, zda v něm ještě něco z ovoce zbylo, asi trochu karamelu a úplně v závěru dřevitá suchost. V dokončení se více ukáže to ovoce s kouřem, celkem příjemný lehce sladký ovocnou kouř, dojem ale už nezachrání. Mně ta whisky přišla divně prázdná a dojem je ještě více umocněn tím "PX Barrel". Kdyby to tam bylo uvedeno jen "peated", tak by mi přišla jako nepovedená kouřovka. Takhle se toho nepovedlo víc. Je divná a divně spálená - já vím, že odpad se třídí na hoří/nehoří, ale to se má používat jen při vytápění, nikoliv při výrobě čehokoliv. A v noci, ať ostatní nevidí odkud to čudí a smrdí. (28.9.2024)
62/100

Tak nějak nevím, jestli je tohle to nejlepší co tam mají (očekával bych, že pro vstup na trh vyberou to nejlepší), tak se nemáme moc na co těšit. Velkým plusem alespoň je, že Apricot Brandy Cask nevydali hned, ten už moc vybočuje z celého pojmu whisky. Jako zajímavost už uveditelný je.

A recenzi uzavřu kvízovou otázkou:
Když je u whisky na přední etiketě napsáno "Pedro Ximénez Barrel" a na zadní etiketě "tříletá whisky ...., tři roky zrála v sudech po sherry".
V jakých sudech whisky v láhvi zrála?

a/ virgin oak
b/ po PX
c/ po madeiře


Před vydáním jejich první whisky na WLP2023 představili svoje budoucí whisky:
První z vystoupivších byl Matěj Houdek z palírny Dlabka. Já začnu tím nejmladším, což je tříměsíční spirit (podle mých poznámek, pokud správně chápu poznámku 3m). Ve vůni lihová ovocnost do meruněk a přijde mi tam citrusová kyselost. V chuti se mi ta kyselost ukazuje více v kombinaci se sladem. V dokončení se slad ukáže opravdu hezky, konečně dostane prostor a hezky se rozvine. V chuti mě moc nenadchnul, ale dokončení měl hezký. Další byl dva a půl letý spirit ze sudu po bourbonu. Ve vůni se trochu tluče dřevo a alkohol, působí to dost mladě. Není to výrazně dřevité, ale moc dalšího tam nemám. V chuti podobné, mladá vostrost, z toho stříká new make na všechny strany. Kde nic není, není ani dokončení. Na 2,5 roku mi to přijde strašně mladý a nevyzrálý, jak spíše vyjetý sud. Podle mě z toho za dalších půl roku tento sud dobrou whisky neudělá. Třetím byl dva a půl letý spirit, který zraje celou dobu v sudu po meruňkovici. Ve vůni krásně zralá lehce rozmačková meruňka, ze které kapou sladké kapky. V chuti meruňka chytá trochu obilné tóny, ale furt je to krásně sladká zralá meruňka. V dokončení zcela nepřekvapivě meruňka s trochou alkoholu. V prázdné skleničce jsem se těšil na doznívající vůni, ale tam už ta meruňka přezrála, šťáva z ní se vpíjí do dřeva a to začíná být trochu cítit. Je fajn občas zaskočit na festival pálenek. Ale já jsem na WLP a tohle je budoucí whisky. Se posral v kině? I finish po meruňce je celkem průšvih, prostě to začne jít někam jinam. Tohle se pohybuje na hraně kuriozit a zajímavostí typu "podívejte se, jak se nám to nepovedlo". Prý to z toho dozraje do whisky. No jsem zvědav, doufám, že dostanu ochutnat. (3.11.2023)

.

Etiketa Dlabka Double Bourbon Barrel 45%Etiketa Dlabka Double Bourbon Barrel 45%Etiketa Dlabka Peated Pedro Ximénez Barrel 45%Etiketa Dlabka Peated Pedro Ximénez Barrel 45%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 29.09.2024