značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace » ochutnávky » archiv 2008 

  tisk textu

Ochutnávky whisky 2008

3.12.2008 - Ochutnávka whisky - Balblair

Ochutnávka whisky 3.12.2008Už jsem začínal mít strach, že pokud si ochutnávku v Praze sám nezorganizuju, tak žádná nebude. Naštěstí jsem se mýlil (i když myšlenka udělat setkání čtenářů WOL, někde kde bude možné si k tomu dát sklenku whisky stále trvá, ale nejspíše z toho nic nebude, kdysi se to již neúspěšně zkusilo) a Vašek Rout udělal zase jednu ochutnávku. Navíc to nevypadá, že bude osamocena, ale měli by následovat další. Stejně tak i obnovená činnost Single Malt Whisky Clubu. Myšlenka ochutnávek různých plnění jedné značky, kdy je možné si vychutnat jemné rozdíly se mi líbí stále více, takže doufám že u tohoto způsobu zůstane.
Ochutnávka whisky 3.12.2008Ochutnávka whisky 3.12.2008Ochutnávka whisky 3.12.2008Ochutnávka whisky 3.12.2008Ochutnávka whisky 3.12.2008 - Whisky Balblair (zleva: 1975, 1979, 1989 a 1997)

Tentokrát se ochutnávka konala ve Whiskérii v pražské Jindřišské věži. Musím říci, že jsem si to nedokázal předem představit, z venku mi ta věž vždy připadala relativně malá a tak jsem měl strach z prostoru i celkového místa. A byl jsem velmi příjemně překvapen. Jak prostorem ve kterém ochutnávka probíhala, tak i samotnou Whiskérií. Whisky Balblair byla také příjemná. Byl tam i ročník 1965, ale pouze k podívání či zakoupení, k ochutnání nebyl. Nad tímto ročníkem také proběhla úvaha, že začíná být čím dál těžší zakoupit láhev starší než jsme my. A to ze všech pohledů, ať je stáří whisky větší než naše či aby se pouze narodila dříve než my.

Ochutnávka whisky 3.12.2008Balblair 1975 32y 1975/2007 46%Balblair 1979 28y 1979/2007 46%Balblair 1989 18y 1989/2007 43%Balblair 1997 10y 1997/2007 43%

Vintage (ročníkové) série nebývají označené stářím whisky, ale rokem destilace. Zatímco při tradičním označování 10-ti letá, 18-ti letá apod. se palírna snaží o neměnnost a vyrovnanost, Vintage Serie jsou příležitostí ukázat to nejlepší z palírny. Označení roku destilace chtějí zdůraznit výjimečnost takovéto whisky, kdy s přívlastky jako „ručně vybíraná“, „speciálně vybrané ročníky, které mají představovat to nejlepší, co palírna nabízí“ apod. se jim to i daří. Ale je třeba zdůraznit, že jimi vybraná whisky si to skutečně zaslouží.
Jako čtyři konečné ročníky do Vintage Serie byly vybrány následující 1975, 1979, 1989, 1997 – vše plněno v roce 2007. Jako další, pátý a velmi unikátní ročník, byl distillery managerem Johnem MacDonaldem vybrán rok 1965. Obsah sudu, který se takto nalahvoval, byl vypálen 23. března 1965 a zrál v sudu od amerického bourbonu (stejně jako i ostatní whisky z Vintage Serie vyjma roku 1975, která zrála v sudech od španělského sherry). Jedná se o nejstarší whisky z produkce palírny na trhu, čemuž odpovídá i cena – cca 1.200 liber. Navíc je třeba si uvědomit, že stočeno je pouze 350 lahví, z nichž např. na britský trh se dostane pouze 45.
Každá z nabízených whisky Vintage Serie je velmi individuální a chuťově unikátní, přesto však se společnými znaky, které by měly vyjádřit charakter whisky Balblair. A jaké že jsou ony společné znaky? Meruňka, pomeranč, zelené jablko, jetel, vanilka a med.

Tyto whisky již také získaly růrné ceny:
1997 Vintage – IWSC 2008 – gold medal
1989 Vintage – IWSC 2008 – best in Class, Gold Spirit Award 2007– best in class
1979 Vintage - Gold Spirit Award 2007– best in class

Etiketa Balblair 1975 32y 1975/2007 46%Etiketa Balblair 1975 32y 1975/2007 46%Etiketa Balblair 1979 28y 1979/2007 46%Etiketa Balblair 1989 18y 1989/2007 43%Etiketa Balblair 1997 10y 1997/2007 43%

U whisky, které piji se snažím napsat si pár poznámek. Hlava už to přestává pobírat, od některých už také uplynulo dost času a tak se snažím psát i na těchto ochutnávkách. A jako vždy pár svých komentářů přidám i sem.
Všechny ochutnávané whisky byly velmi dobré, jemné, příjemné a trochu do sladka (tu po medu, tu po ovoci). Na druhou stranu na mě neudělaly zase až tak velký dojem, abych si je šel koupit, nabídku ochutnat je znovu ovšem neodmítnu. To bylo spíše celkové hodnocení. A jednotlivě: Balblair 1975 - jako jediná z nich zrála v sudech po sherry, což je tam trochu cítit, ale není to na škodu, jinak je velmi bohatá a jemná. U stáří 32 let jsem měl předběžné obavy, zda tam již nebude znát vliv dlouhého pobytu v sudu, ale žádný rušivý jsem nezaznemal, takže stáří se projevilo jen dobře. Balblair 1979 - ani u této osmadvacítky sud žádné špatné následky nezanechal. Byla také jemná a její pití bylo přímo takové pohlazení. U této whisky mě napadají dvě slova - jemná a hebká. A taky trochu kořenitá, ale jen malinko a jen spíše v závěru. Balblair 1989 - oslovila mne z nich nejméně, připadal mi taková lehká a méně bohatá a výrazná než ostatní. Třeba na to ještě nemám tak jemný jazyk a tyto lehké a jemné chutě ještě neumím pořádně vnímat. Balblair 1997 - závěrečná desítka mi přišla trochu težší, což mohlo být vlivem minulé a také bohatým ovocným a sladkým aroma i chutí, které ji dodávalo na objemu. Byla taková příjemná, velká a svěží.
Byl to velmi příjemný výlet do Higlands s whisky pro chvíle pohody, kdy se člověk rád k tomu něco dobrého zamlsá.

Whisky Balblair (zleva: 1997, 1989, 1979, 1975 a 1965)Balblair 1965 43y Single Cask 1965/2008 Cask No. 0894 52,3%Etiketa Balblair 1965 43y Single Cask 1965/2008 Cask No. 0894 52,3%Etiketa Balblair 1965 43y Single Cask 1965/2008 Cask No. 0894 52,3%

Tasting notes Václava Routa:

Balblair 1975 32y 1975/2007 46%
Aroma: krásně vyrovnaná harmonie sladu a teplého závanu koření; lehký nádech hrozinek a toffee se závanem zelených jablek a medu.
Chuť: zpočátku bohatá a smetanová s nádechem čokolády poté vydatná těžká a přitom jemná
Dokončení: dlouhé, vytrvalé a jemné
Balblair 1979 28y 1979/2007 46%
Aroma: jemné a subtilní, lehký desert s příjemnými dubovými tóny; trochu travní s citronově vanilkovými podtóny; tradiční skotská máslová sušenka; velmi komplexní a vyrovnané
Chuť: vláčná a hedvábná; zpočátku mandlová, kterou velmi rychle začne doplňovat lehký akátový med s nádechem růžových okvětních lístků a koření; meruňka a pomerančové květy
Dokončení: hedvábné, čokoládové a překvapivě dlouhé
Balblair 1989 18y 1989/2007 43%
Aroma: zralé s obrovskou elegancí skrývající rozverné tóny; zpočátku čisté a suché, postupně se však objevují tóny zralého ovoce (hruška, ananas, meruňka); kakao s mlékem
Chuť: jemná s nádechem sušených květů, sladká, sirupová, čokoládová v kombinaci s lehkou provokací kořenitých tónů
Dokončení: jemné a hluboké, kdy sladké vanilkové tóny postupně přecházejí do lehké, nikoliv však rušivé pepřovitosti
Balblair 1997 10y 1997/2007 43%
Aroma: voňavé a lákavé; velmi bohaté a vyzrálé; lehký nádech marcipánu a obilných plev pomalu překrýván nádechem ovocného sirupu s karamelem a meruněk opečených na másle; místy svěže dubové; nade vším však příjemně sladové
Chuť: lehká a jemná; hedvábné pohlazení marcipánu a opečené meruňky; velmi lákavé zralé tropické ovoce; skryté, přesto však „čitelné“ kořenité tóny; medové pohlazení
Dokončení: Suché, přesto stále ovocné a skořicové, neuvěřitelně dlouhé

Krabice od whisky BalblairDetail krabice od whisky BalblairDetail krabice od whisky Balblair

25.4.2008 - Ochutnávka whisky s překvapením pořádaná brněnským Whiskyshopem

Od Marwina jsem dostal článek o ochutnávce whisky, která proběhla 25.4.2008 v Brně.

Tato ochutnávka se uskutečnila 25.4. v Brně, pořádal ji tradičně Whisky shop a první dva vzorky byly avizovaným překvapením (a vzhledem k laskavosti firmy, která vyrábí tuto whisky a na tuto ochutnávku ji přivezla, byly i zcela zdarma). V prostorách bývalé kavárny Amélie v Domě panů z Lipé pak byla odhrnuta rouška tajemství - jednalo se o moravskou whisky Gold Cock ve stáří 3 a 12 let, kterou se prezentoval současný vlastník značky, firma Jelínek. Mohli jsme se tak dozvědět o tuzemských a zahraničních aktivitách firmy a hlavně jaké dobrodružství je výroba whisky v tuzemsku a následně ji i ochutnat. Při výrobě používají dvojitou destilaci, slad pochází z humnové sladovny z Jeseník (k obracení už nepoužívají lopaty, ale mechanizaci) a i rašelina je domácího původu. K zrání se používají dubové sudy, zpravidla stále stejné - tedy po whisky a poněkud neortodoxně se u starší whisky pozastavuje přílišný vliv dřeva odložením do nerezových tanků. Každopádně to bylo zajímavé seznámení s whisky, kterou by měl našinec znát (ale ne každý je ochoten si pořídit hned celou láhev).

Poznámky od Pet:
Gold Cock 3 yo (blended) - mírná, neznatelné vůně, chuť spíš do irské, v puse navoněná, nahořklý konec, mělká, trochu jsou po polknutí cítit maliny. Krátká.
Gold Cock 12 yo (malt) - mírná, ale oproti 3leté výraznější vůně, travní. Příjemný začátek, víc whiskoidní, hořkokyselá. Stále krátká.

Po té následovala ochutnávka dvou skotských: Glenfarclas 1987, Quarter Cask, Speyside, 48,8% a Dallas Dhu 1975, 30yo, Speyside, 46,9%, plnění Signatory. Většina účastníků se následně přesunula do Whisky shopu, kde pokračovala neformální část degustace, otevřela se nově láhev Mannochmore – neobvyklé dozrávání po jihoafrickém sherry od Signatory.

na začátek stránky

28.3.2008 - Ochutnávka irské whiskey u příležitosti svátku sv. Patrika - Ochutnávka whisky v Brně pořádaná brněnským Whiskyshopem

Od Marwina jsem dostal článek o ochutnávce whisky, která proběhla 28.3.2008 v Brně.

Při příležitosti oslav svátku sv. Patrika, patrona Irska, se konala v Brně dne 28.3.2008 ochutnávka irské whiskey. Ochutnávku pořádal tradičně Whisky shop tentokrát v prostorách Malé zasedací místnosti v Domě pánů z Kunštátu.
O program se starala rozšířená Irská sekce – účastníci si poslechli pohnutou historii vzestupu, pádu a současné renesance irské whiskey. Vyprávění zahrnovalo i historii a původ značky The Tyrconnell. Zaznělo též, že palírna Cooley vznikla z provozu na výrobu průmyslového alkoholu, který byl projektován naší plzeňskou Škodovkou. Přestávky vyplnila hra na dudy a ukázka irského tance v podání souboru Scotta(n)čení. Jako zákusek bylo irské pečivo - sodabread.

Ochutnávali jsme tři vzorky whiskey Tyrconnell, ve stáří 10 let (všechny v koncentraci 46%), různého dozrávání: 1) Tyrconnell Sherry Cask, 2) Tyrconnell Madeira Cask, 3) Tyrconnell Port Cask.
10letý Tyrconnell Sherry Cask byl vyhlášen nejlepší irskou loňského roku webem The Malt Maniacs. Dále získal ocenění v rámci World Whiskies Awards, které zaštiťuje The Whisky Magazine a to v kategorii Nejlepší irská single malt do 12 let. 10letý Tyrconnell Madeira Cask byl loni vyhlášen další nejlepší irskou roku, pro změnu Jimem Murrayem v jeho Whisky bibli. Obě whiskey navíc získaly na San Francisco World Spirits Competition pro svou palírnu Cooley prestižní dvojité zlaté medaile.

Připraveny byly degustační listy a přítomní si tak mohli porovnat jednotlivá dozrávání a ověřit si, nakolik se jejich dojmy shodují s hodnocením těchto tří whiskey ze zahraničí. Po úspěšné ochutnávce se ještě část účastníků přesunula do Whisky shopu, kde pokračovala v neformálním ochutnávání.

Poznámky z ochutnávky:
Tyrconnell Sherry Cask
Zdena HT: vůně – jahody, maliny, slad a tráva, chuť – sladká, hrozinky, jahody
Petra: vůně – černý rybíz, jablka, máslové sušenky, pomeranče, slad, vanilka, chuť – kandované ovoce, hrozinky, meruňky
Marvin: vůně – jahody, pomeranče, chuť – kandované ovoce, sušené ovoce

Tyrconnell Madeira Cask
Zdena HT: vůně – bylinky, tráva, dřevo, ořechy, pomeranče, chuť – hořká, karamel, obilná, chlebová, hrozinky
Petra: vůně – černý rybíz, maliny, orchideje, tráva, ořechy, chuť – hořká, čokoláda, obilná, ořechy
Marvin: vůně – maliny, ořechy, hloh, chuť – karamel, čokoláda

Tyrconnell Port Cask
Zdena HT: vůně – jablka, skořice, dřevo, slad, pepř, chuť – karamel, kdoule, sušené ovoce, chlebová
Petra: vůně – černý rybíz, jahody, lesní plody, vanilka, máslové sušenky, pepř, chuť – sladká, hrozinky, mango
Marvin: vůně – lesní plody, kůže, chuť – mango, papaya, kdoule

28.2.2008 - Ochutnávka whisky - Bladnoch

Ochutnávka whisky 28.2.2008Koncem února se konala zajímavá ochutnávka whisky z Lowland. Whisky byla z nejjižnější skotské palírny Bladnoch, jedné ze tří posledních palíren v Lowland. Nynější roční produkce palírny nepřesáhné 100.000 litrů. K první destilaci v obnovené palírně došlo v roce 2000 a na trhu lze whisky očekávat nejdříve v roce 2010 a tak se samozřejmě ochutnává whisky z minulých zásob. Již nyní je prý whisky Bladnoch dostupná pouze v palírně a při tak nízké produkci, jaká je nyní, je jasné, že whisky nebude nikdy masově dostupná.
Ochutnávka whisky 28.2.2008Ochutnávka whisky 28.2.2008Ochutnávka whisky 28.2.2008Ochutnávka whisky 28.2.2008

Ochutnávka se opět konala ve Dvorní vinotéce na Uhelném trhu a vedl ji Václav Rout. Úvod byl věnovaný palírně, její historii doplněné o zajímavé Vaškovi poznámky z nedávné návštěvy této palírny. Po krátkém úvodu jsme se věnovali ochutnávání této zajímavé whisky. Přestože se jednalo o po sobě následující stáří byly mezi nimi velmi výrazné rozdíly.

Ochutnávka whisky 28.2.2008Ochutnávka whisky 28.2.2008Ochutnávka whisky 28.2.2008Ochutnávka whisky 28.2.2008

Jako u většiny ochutnávek, kterých jsem se zůčastnil i zde přidám svůj komentář k ochutnávaným whisky.
Obecně řečeno, nemám k whisky z Lowland výrazně vřelý vztah. Najdou se zde whisky dobré i vynikající a přestože k pár z nich se rád vrátím, tak celkově ve mně Lowland zatím zanechává spíše dojem lehké, ne moc výrazné a spíše zapomenutelné whisky. (Každý má svůj subjektivní názor ovlivněný preferovanou chutí, whisky kterou ochutnal apod, tak mě doufám, za ten můj nebude bít. :)
Ani whisky Bladnoch můj názor moc nezmněnila. Bylo zajímavé sledovat rozmanitost různých plnění této whisky, velké rozdíly ve vůních i chutích a celkovém dojmu z nich. Ze všech vzorků mi nejvíce chutnala 15y 55%, kde byl také velmi vidět rozdíl mezi čistou whisky a whisky s pár kapkami vody. Jemné lehké sladké aroma následované sladkým úvodem a pepřovitostí/kořenitostí (spojující snad všechny vzorky této ochutnávky) a zakončené dlouhým koncem s lehkou pepřovitostí, celkově komplexní whisky s dobrou kombinací jemnosti, sladkosti a pepřovitosti. Přidání pár kapek vody způsobilo malou explozi ve sklence a krásně ještě více uvolnilo a zvýraznilo aroma i chuť a ještě více ukazalo komplexnost této whisky. Na druhém místě skončila 15y 46% s lehkou sladkostí, kořenitostí, trochou ovocnosti a stálé jemnosti. Třetí potom 13y 55%, která se nese v podobném charakteru předchozích, ale již zůstává v jejich stínu. I u této whisky mělo přidání pár kapek whisky dobrý vliv na její aroma i chuť, která se více otevřela a obohatila. Hodnocení uzavírají 14y 40% a 16y 40%, které spojuje několik znaků - jejich barva byla zakalená, připomínající med, v aroma a chuti náznaky medu a kvasinek (které mě tam asi nejvíce rušily), 14y navíc trochu evokovala ovocný destilát.
I přes určitou kritiku hodnotím ochutnávku jako velmi vydařenou a zajímavou. Svět whisky je velký a tak se v něm vyskytují jak whisky více oblíbené, tak i méně oblíbené, ale bez poznání obou stran tohoto světa si nelze nikdy udělat komplexní obrázek. Navíc nikdy nevíte o jaké nečekané překvapení přijdete, pokud se rozhodnete nějakou whisky odsoudit předem.

Bladnoch 13y, 14y, 15yBladnoch 15y, 15y, 16yBladnoch 13y 55%Bladnoch 14y 40%Bladnoch 15y 46%Bladnoch 15y 55%Bladnoch 16y 40%

Tasting notes Václava Rauta:

Bladnoch 13 let – originální plnění (55%) - non-chill filtered
Barva: bílé víno
Aroma: velmi čerstvá, čistá, lehká. Ovocná. Šťavnaté citrusy, zralá peckovina, sladká, hroznové víno. Červený grapefruit na pozadí. Po přidání vody – výrazně sladká, bílá čokoláda, zralé ovoce.
Chuť: První náraz sladkosti čerstvě rozkrojených jablek s lehkou kyselostí grepového džusu, rychle vystřídá výrazná kořenitost postupně přecházející v ořechovou suchost. Lehce obilná. Po přidání vody – exotické koření, exotické dřevo lehká dubová suchost. Citronová kůra.
Dokončení: Středně dlouhé s nádechem citronové kůry.
Bladnoch 14 let – originální plnění (40%) - non-chill filtered
Barva: Lipový med
Aroma: Přírodní kaučuk. Lipový med, kvasnice. Rozvařené ovoce, Sladké. Ovocný destilát (hruškovice, slivovice).
Chuť: První náraz lehké sladkosti přechází do výrazné kořenitosti s nádechem čerstvých citrusů. Zpětný návrat k medové sladkosti.
Dokončení: Lehké, sladké, kvasové.
Bladnoch 15 let – originální plnění (46%) - non-chill filtered
Barva: Bílé víno
Aroma: Lehké, s vnitřní silou pod povrchem. Sladové, ovocné. Sladké. Později lehce pepř a vanilka.
Chuť: Sladká s rychlým přechodem do suchosti, lehce citrusová, kořenitá.
Dokončení: Dlouhé, teplé, lehce citrus. Krásné.
Bladnoch 15 let – originální plnění (55%) - non-chill filtered
Barva: Bílé víno
Aroma: Výrazně citrusová, lehká. Sladká. Lehce karamel, čokoláda, vanilka, hnědý cukr, slad. Lehký nádech kouře na pozadí. Po přidání vody – sladká, sladová, lehce kořenitá, sladké citrusy. Griliáš. Zemitá. Lehká slanost.
Chuť: Hebká, sametová s přechodem do kořenitosti, pepřovitosti. Hřejivá, lehce slaná, Máta. Dřevitá suchost. Po přidání vody – jemná, sladká, delikátní, kořenitá. Ovocná, citrusy. Vyvážená.
Dokončení: Dlouhé, hřejivé, dubová suchost v kombinaci s lehkou pepřovitostí. Nádherná.
Bladnoch 16 let – originální plnění (40%) - non-chill filtered
Barva: Lesní med
Aroma: Výrazně ovocná. Sladce kvasová. Hrušky „nashi“, licchi. Medová. Výrazně sladká.
Chuť: Lehká, sladká, ovocná, medová, lehce kořenitá.
Dokončení: Lehké, jemné, sladké.

Etiketa Bladnoch 13y 55%Etiketa Bladnoch 14y 40%Etiketa Bladnoch 15y 46%Etiketa Bladnoch 15y 55%Etiketa Bladnoch 16y 40%

25.1.2008 - Ochutnávka skotské whisky u příležitosti výročí narození Roberta Burnse - Ochutnávka whisky v Brně pořádaná brněnským Whiskyshopem

Od Marwina jsem dostal článek o ochutnávce whisky, která proběhla 25.1.2008 v Brně.

V pátek 25. ledna 2008 jsme si v Brně již třetím rokem ochutnávkou skotské single malt whisky připomenuli výročí narození skotského barda Roberta Burnse. Ochutnávka se konala v prostorách Whisky Shopu a ty byly vzhledem k vysokému počtu účastníků (více jak 30) zaplněny do posledního místečka.

Ochutnávali jsme tyto skotské:
1) Glen Scotia 12yo, 40%, Campbeltown
2) Bruichladdich 17yo, 46%, Islay
3) Talisker 10yo, 45,8%, Isle of Skye
4) Balvenie 14yo, Roasted Malt, 47,1%, Speyside

Jako zákusek mohli mít účastníci za drobný poplatek skotský ovocný koláč nebo košíčky s paštikou či kozím sýrem (vše s příměsí whisky). Po skončení oficiální části pokračovala ještě neoficiální ochutnávka - byly otevřeny ještě tři další nové láhve, takže tento večer se poněkud protáhl. Také byla slavnostně vyhodnocena loňská docházka na pravidelná páteční setkání ve Whisky Shopu a nejvzornější „pátečník“ byl odměněn tekutou prémií – láhví Glenmorangie.

Glen Scotia 12yo
Chutná po ovoci, cítit jsou pomleté mandle, med, karamel. Moc dobře se pije.

Bruichladdich XVII
Světlejší barva. Mělká vůně, lehce jsou cítit hrušky. Na Bruichladdich překvapivě málo rašelinová, spíš sladší. Cítit jsou oplatky s vanilkovým krémem, bílé hrozny, hrušky, jablka.

Talisker 10yo
Jasná zlatá barva. Vůně pepře a rašeliny. Mohutná chuť, pepř, koření, dřevo, rašelina a hnědý cukr.

Balvenie 14yo, Roasted Malt
Barva tmavého zlata. Vůně nasládlá, ječmen, med. Chuť jako hutná pivní pěna u Guinessu. Sladové karamelky. Nahořklý konec. Moc dobrá whisky.
Pozn.: Roasted malt znamená, že sladový ječmen byl pro tuto limitovanou edici po vyklíčení opražen.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 08.12.2011