značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace

  tisk textu

Informace

Whiskyonline.cz

Whiskyonline.cz je web, jehož cílem je dát dohromady co nejvíce informací o whisky v českém jazyce. WOL není provázán s žádným obchodem ani sponzorem, snaží se, aby informace na webu byly nezávislé a vyjadřovaly maximálně osobní názor autora. Dělám ho tak nějak pro sebe, jak bych si podobný web představoval já. Informace o značce, palírně, výrobci (tady to dost pokulhává, ale zase to nepovažuji za to hlavní) a pak charakteristiky a odkazy na ně, abych věděl, jak to chutná/chutnalo jiným a mohl se podle toho rozhodnout, zda to taky zkusím. A tím, že WOL je moje, tak sem dávám i svoje recenze a mohu se tak podívat do svých poznámek, co a jak mi chutnalo.

Whiskyonline je tu od roku 2002, kdy nahradil moje původní webové stránky o whisky bastlené v html. Přežil několik útlumů až skoro klinických smrtí, ale po pomalém probouzení v roce 2019 je nyní v plné síle a snaží se dohnat zameškané roky. (dodatek leden 2021 - stále je v plné síle, tak dlouho živý většinou nevydržel)

•  co zde najdete?

Informace o whisky :)
Jednak obecné informace o whisky, ale hlavně informace k jednotlivým značkám. Že je značek hodně jsem věděl, že jich je až tak moc jsem si, když jsem začínal, ani neuměl představit. A to ještě pod mnoha značkama je mnoho a mnoho různých plnění, které jsou na trhu a ještě více těch, které už nejsou na trhu. Tak nějak asi vypadá nekonečno, když už si myslíte, že vidíte konec, tak se tam opět něco rozbalí a rozvětví, aby bylo kam dál pokračovat. A do toho ještě vznikají nové palírny, nové značky, ... Což bohužel málokdy stíhám sledovat dostatečně včas.

U některých značek můžete nalézt pouze fotky nebo jen krátký text, texty se budu snažit postupně doplňovat, ale vzhledem k velkému rozsahu celého webu to je časově velmi náročné. Je celkem těžké se ke značkám zpětně vracet a než obejdu celé kolečko, tak je to na pár let. Pokud máte doma láhev, jejíž fotka zde chybí, či je nekvalitní, tak budu rád když mi ji zde k uveřejnění zašlete. A někdy také více informací není. Váhal jsem, zda dělat odkaz i pro takto málo informací, ale pokud budu skladovat fotky v "šuplíku" až bude více informací, tak už je nikdy nepoužiju (a ani nenajdu). Takto je již značka založená a i kdybych narazil jen na krátký zajímavý text, tak ho mám kam dát, jinak by taky skončil v šuplíku.

Ale hlavně zde najdete charakteristiky whisky
Kde se mi podaří najít charakteristiku whisky s rozumně odvolatelným zdrojem (nebo mi alespoň připadá dobrá), tak ji přidávám ke značce. Alespoň mě u whisky nejvíce zajímá, jak bude chutnat. A ono prostě nelze ochutnat všechny whisky, ani ty které potkám a ochutnat by šly a tak si člověk musí vybírat. A k tomu se hodí i názor ostatních. A tak zde naleznete vedle charakteristik převzatých (které se občas díky postupu času začínají týkat lahví, které už asi nepotkáte), i moje recenze na některé whisky a odkazy na Netharovo fórum, které je ze všeho tohoto nejživější a stále tam přibývají nové recenze na whisky.

Při čtení nezapomeňte na to, že chutě jsou individuální, takže whisky, kterou někdo označil za skvělou whisky, vám nemusí vůbec chutnat a obráceně. Posouzení chuti a celkového názoru na whisky ovliňuje také spousta různých věcí, od jídla, které jste jedli před ochutnávkou, přes předtím ochutnávanou whisky, dříve ochutnávanou whisky a vzpomínkou na ní, až po náladu a celkové rozpoložení. Také trvá několik let, než se člověk naučí whisky ochutnávat, takže první dojmy zapsané před několika lety se mohou výrazně lišit od dojmů aktuálních.

Původním základem WOL byly charakteristiky z knížek o whisky v češtině. Sám se do překladů charakteristik pouštět nehodlám. Za prvé to naráží na moji angličtinu a za druhé to může znamenat i něco jiného než si myslím. Charakteristiky z knížek mají jeden základní problém a to je stáří. Whisky a plnění v nich popisované už nejspíše neochutnáte. On teda podobný problém je i s těma dalšíma. Někdy si říkám, zda má smysl je psát, ale současně si myslím, že i tak mohou být určitým vodítkem a pomocníkem při vlastním objevování světa whisky. Moje recenze jsou tu od starých z doby začátků, tedy stručných a ne moc vypovídajícíh, až po současné romány. U některých láhví lze nalézt i několik recenzí, beru to jako zajímavost i z toho pohledu, že stejná láhev vám může chutnat za jiných okolností jinak. A tak své recenze nemažu, ani neaktualizuji, což když třeba ta starší byla "správnější" a u novější jsem byl něčím ovlivněn. Přehled značek, u kterých jsou moje recenze, najdete v obsahu.

Současně sem přidávám i recenze a videa od dalších lidí, které se objeví na FB. Sice je WOL moje, ale od začátku bylo psané jako určitý rozcestník po světě whisky a tak zde najdete recenze od lidí, jako jsou: Jirka Šinogl, Václav Rout, Zdeněk CZ, Peter Izzy Praženka, Petr Pulkert, Martin Suchý, Marek Brenišín a další. Odkazy na recenze na dalších webech (ty sem nekopíruji, ochudil bych vás o další části textu) a odkazy na recenze na Netharově fóru, kam přispívají další lidé z českého světa whisky.

Whiskyonline.cz je prostě psaná tak, jak bych si já představoval web o whisky (samozřejmě, jak jinak). Pokud si chci něco přečíst o nějaké značce, tak nějaké informace najdu zde a současně i odkazy na další informace na jiných stránkách.

na začátek stránky

•  jak to na WOL vypadá?

Whiskyonline.czWhiskyonline.czWhiskyonline.cz

Vlevo najdete menu, k tomu asi nemá smysl nic psát, tím se prohrabete a pochopíte.
Obecné texty jsou asi také jasné.

Značky whisky jsou asi také jasné, ale k těm pár informací přidám.
Vlevo najdete informace o palírně/výrobci/whisky, v jakým verzích se dala koupit a pár fotek palírny apod (pokud tedy jsou). Snažím se vyhýbat pojmů jako "letos se na trhu objevilo", protože za rok už to není letos, ale loni, pak předloni a tak dále, u aktuální produkce se snažím uvádět info, kdy to bylo psáno, aby bylo jasné, proč je to za pár let mimo. Na konci levé části najdete fotky lahví, většinou s popisem. Občas těch informací moc není. Až na pár vyjímek je většina značek psána takto. Na konci bývá odkaz na web palírny/výrobce/značky, případně i FB, Youtube a snažím se dávat i obecný odkaz na Whiskybase.

Pokud se na FB objeví zajímavý článek, tak po dohodě s autorem ho "archivuji" sem na WOL. Je škoda, aby na FB během krátké doby zcela zapadl. Odkazy na některé články/příspěvky/recenze z FB a další texty od těchto lidí najdete v články.

Pravá strana je vyhrazená charakteristikám. Dávám sem svoje (a protože to používám i jako svůj zápisník poznámek, tak si tam dávám i datum, kdy to bylo ochutnávané, po zkušenostech s různě starými plněními přidávám také (pokud vím) o jaké plnění se jedná, tedy většinou datum lahvování). Pokud na FB narazím na zajímavou recenzi od někoho dalšího, tak ji sem po dohodě dávám také. Dále tam jsou charakteristiky z dalších zdrojů (většinou knížky), odkazy na recenze na dalších webech v češtině, videa s recenzema v češtině/slovenštině a závěr této části patří Netharovi a odkazům na jeho fórum. Odkazy na fórum pravidelně doplňuji a tak nemusí jít podle abecedy (je občas jednoduší dát ty nové nakonec). Někdy ten sloupec charakteristik bývá fakt hodně dlouhý. Uzavírají to obrázky etiket.
Přehled značek u kterých jsou moje recenze nebo recenze někoho z dalších (povětšinou z FB) najdete v obsahu.

odkazy jsou v této barvě (i tenhle funguje, jen odkazuje na tuto stránku)
Snažím se do textů dávat a doplňovat odkazy na značky o kterých se tam mluví. Ne všechny odkazy jsou ještě přidané (většina ještě není) a ne všechny odkazy vedou na aktuální stránky (stránka existuje, ale její obsah nemusí být vůbec aktuální, ale lepší odkaz hned, než to pak všude doplňovat).

A úplně na konci lze nalézt dva datumy. Šedivé "datum poslední úpravy textu" je generované webem podle datumu souboru. To se změní na aktuální po každé úpravě, ať tam přidám dlouhou recenzi, jeden odkaz či fotku nebo jen opravím překlep. Dříve jsem se snažil, aby toto datum odpovídalo i aktuálnosti textu, ale to se ukázalo jako cesta do pekel - odkládal jsem opravy, fotky a všechno, až budu mít více času na udělání komplet a pak už v tom byl takový guláš, že jsem nedělal nic. Teď přidávám podle určité logiky (abych se v tom zase neztrazil) klidně jen jednu informaci ke značkám bez ohledu na druh whisky či oblast, prostě tak jak mi přijde pod ruku. U charakteristik a odkazů na další charakteristiky není až tak podstatné datum poslední úpravy stránky. U svých recenzí uvádím, ze kdy jsou a u ostatních se snažím dát alespoň nějakou časovou informaci - rok vydání knihy, datum zveřejnění příspěvku, prostě co vím. Ovšem u ostatních textů už zastaralé informace trochu bijí do očí (jak jsem už mnohokrát psal, tak to prostě celé nejde zaktualizovat přes noc a udržet komplet aktuální), tak u značek které více doplním a zaktualizuji uvádím přesnější datum s textem "Informace o palírně a plněních (levá část stránky) naposled upravována". Na pár místech se ještě můžete setkat se starší verzí, kdy bylo dole uváděno datum posledních větších úprav v závorce.

U svých charakteristiky používám občas ještě další přirovnání. Někomu se líbí a jiní mě za ně zatracují (v lepším případě je jen přeskakují). Jak to vzniklo? Když hodnotíte vůni a chuť, tak si je přirovnáváte k vůni a chuti, kterou znáte, případně si představíte. Jak voní/smrdí dehet si hodně lidí umí představit a nebo si to jen myslí. Jak chutná dehet neví asi skoro nikdo, přesto vám ta vůně/smrad udělá nějakou představu. A když jsem si občas po sobě přečetl svoje hodnocení, tak jsem s ním sice souhlasil, ale nějak nevystihovalo celkový charakter whisky, celkový dojem a tak vznikla první přirovnání. Teď už se tím spíše bavím, ale musí to přijít samo, nesnažím se za každou cenu, když se mi při pití nic nevybaví, žádná představa nepřijde, tak prostě přirovnání není. Stejně tak to není psané na míru, občas se stalo, že sedí přesně na někoho, ale to vzniklo obráceně, když jsem dopsal přirovnání, tak jsem v tom začal vidět konkrétního člověka, pak třeba jen upravil pár nepodstatných drobností, kterých si ostatní nevšimnou a přirovnání dostalo konkrétní jméno. Občas je tam jen kousek nějakého člověka, ale zbytek na něj nesedí nebo zakomponovaná vzpomínka, která mi v tu chvíli vytanula. Ale většina jsou fantazie, kdy začínáte např: jarní rozkvetlá louka, ve vzduchu sladká vůně sladu, krásně sebevědomá, pevná, bohaté a rozmanité chuti - a nedivte se, že mě v tu chvíli napadne i něco jiného, než jen whisky.

Od června 2023 jsem začal whisky i bodovat. Předcházel tomu delší text Učím se bodovat whisky. Body pak píšu jak sem, tak i na WhiskyBase (pokud tam ta whisky je). Z pohledu bodů se asi nejvíce shodnu s tabulkou, co prezentovali kluci z Hedonism Spirit.


A ještě k těm charakteristikám:
Například Michael Jackson používá známkování whisky:
50 - 59: whisky, které chybí vyváženost nebo charakter a neměla se nikdy plnit do lahví jako čistá
60 - 69: whisky příjemná, leč nijak zvláštní
70 - 79: whisky, která již stojí za ochutnání
80 - 89: whisky výrazné a mimořádné
90 - 100: whisky "velikáni".

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 10.09.2023