značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» praxe » whisky a lidé 

  tisk textu

Whisky a lidé

Za výrobou whisky stojí lidé. Ona sama prostě nevznikne. A umělá inteligence při výrobě jsou zatím spíše marketingové kecy, než významná část výroby. Třeba se časem dočkáme situace, kdy Skynet řekne svým terminátorům: "Nechte chvíli lidi na pokoji, zasejte ječmen a vypálíme si vlastní whisky." I když to už mám bude asi jedno a my starší se toho snad nedožijeme. To víc hrozí, že až začne AI psát nové zákony EU, páč je ve finále jedno, zda to blbě udělají lidi nebo AI, tak by mohla zakázat alkohol, protože přece škodí zdraví a jeho výroba má velkou ekologickou stopu. Tak maximálního limitu EU-piva a EU-whisky na osobu a rok se snad taky nedožiju.

Tématu známých osobností ze světa whisky se už věnovali jiní (část vlevo) a tak já se po svém porochním v tom našem malém českém rybníčku a podívám se na některá více i méně známá jména v českém a slovenském whisky světě.


Whisky Essence


Extra 005 - Whisky celebrity

Ve videu se Jirka Šinogl věnuje jménům: Dennis Malcolm, David Stewart, Jim McEwan, Richard Paterson, Billy Walker, Alan Winchester, Jim Beveridge, Bill Lumsden, Rachel Barrie a Stephanie Macleod.


Poznej Whisky

Osobnosti světa whisky na PoznejWhisky.cz


George Ballantine

Rachel Barrie

Jacob a David Beam

Elijah Craig

James C. Crow

William Grant

John a James Chivasovi

Michael Jackson

John Jameson

Bill Lumsden

Jim McEwan

Jim Murray

Masataka Taketsuru

Billy Walker

John Walker

Evan Williams


A ještě tady z Čech:


Lukáš Andrlík

Svatopluk Buchlovský

Tomáš Dyntar

Ondra Kopička

Zdeněk Kortiš

Petr Křenek

Honza Kubiš

Mirka Kverková

Miroslav Motyčka

Jura Omelka

Václav Rout

Václav Šitner

Marek „Marv“ Vybíral


kopie z části online degustace s odkazy na již proběhlé podcasty

Whisky Essence

1. díl - o whisky s Petrem Křenkem - youtube, FB, mp3
2. díl - o whisky s Václavem Routem - youtube, FB, mp3
3. díl - o whisky se Zdenym Kortišem (The BLACK STUFF) - youtube, FB, mp3
4. díl - o whisky s Mirkem Motyčkou - (Jelínek - Gold Cock) youtube, FB, mp3
5. díl - o whisky s Lenkou Whyles Nádvorníkovou - youtube, FB, mp3
6. díl - o whisky s Vaškem Cvachem a Lukášem Andrlíkem (Svachovka - Old Well) - youtube, FB, mp3
7. díl - o whisky s Martinem Netharem Doležalem (whisky.nethar.cz) - youtube, FB, mp3
8. díl - o whisky s Martinem Netharem Doležalem - dokončení - youtube, FB, mp3
9. díl - o whisky s Petrem Izzim Praženkou (The Izzi Pub) - youtube, FB, mp3
10. díl - o whisky s Jurou Omelkou (TOSH) - youtube, FB, mp3
11. díl - o whisky s Mirkou Kverkovou Pokornou (Whisky Lady) - youtube, FB, mp3
12. díl - o whisky s Martou van Leeuwen (Whisky Life)- youtube, FB, mp3
13. díl - o whisky s Karlem "Karlavulinem" Pinkou - youtube, FB, mp3
14. díl - o whisky s Markem Lopkem - youtube, FB, mp3
15. díl - o whisky se Svatoplukem Buchlovským - youtube, FB, mp3
16. díl - o whisky s Víťou Šafářem a Martinem Zvěřinou (Hedonism Spirit) - youtube, FB, mp3
17. díl - o whisky s Pavlem Vavříkem (Sladovna Bruntál) - youtube, FB, mp3
18. díl - o whisky s Petrem Komárkem (Whiskyonline.cz) - youtube, FB, mp3
19. díl - o whisky s Michalem Marešovským - youtube, FB, mp3
20. díl - o whisky s Václavem Šitnerem - youtube, FB, mp3
21. díl - o whisky s Honzou Kubišem (PoznejWhisky.cz) - youtube, FB, mp3
22. díl - o whisky s Andrejem Paholíkem - youtube, FB, mp3
23. díl - o whisky s Jakubem Moravcem - youtube, FB, mp3
24. díl - o whisky s Vladimírem Foglem a Radkem Martinkou (The Whisky Shop) - youtube, FB, mp3
25. díl - o whisky s Eduardem Bařinou (Bednářství Bařina) - youtube, FB, mp3
26. díl - o whisky s Honzou Rotreklem a Tomášem Křížem (Dram Room) - youtube, FB, mp3
27. díl - o whisky - Springbank whisky school - prázdninový speciál - youtube, FB, (zde mp3 nemá význam)
28. díl - o whisky s Kryštofem Hordinou - youtube, FB, mp3
29. díl - o whisky s Petrem Gavlíkem - youtube, FB, mp3
30. díl - o whisky s Martinem Krupičkou - youtube, FB, mp3
31. díl - o whisky s Petrem Pulkertem a Pavlem Šustrem (The Whisky Game) - youtube, FB, mp3
32. díl - o whisky s Michaelou McGuirke - youtube, FB, mp3
33. díl - o whisky s Jirkou Šinoglem (Whisky Essence) - youtube, FB, mp3
34. díl - o whisky s Pavlem Klaclem a Patrikem Tutschem (WhiskyLand) - youtube, FB, mp3
35. díl - o whisky s Matyášem Dudkem (Pojď na panáka) - youtube, FB, mp3
36. díl - o whisky s Miroslavem Mikim Balajem (Svet Alkoholu) - youtube, FB, mp3
37. díl - o whisky se Štěpánem Koubou (Skvelawhisky.cz) - youtube, FB, mp3
38. díl - o whisky s Karlem Součkem (Klub café bar Hulín) - youtube, FB, mp3
39. díl - o whisky s Karlem Hartlem, Milanem Marinovem a Janem Pekárkem (Marpek) - youtube, FB, mp3
40. díl - o whisky s s Martinem Homolou - youtube, FB, mp3


O pití

#1 - pilot: Kamil Kutina, Palírna Radlík
#2: Ondra a Martin z Garage22: Gin a co všechno mu předchází
#3: Václav Rout: Whisky, česká whisky i ovocné destiláty
#4: Jiří Syrovátka: Generační hospodaření, spolupráce s pivovarem Bernard a práce se sudy
#5: Ondřej Dlabola: Mladá Palírna Dlabka a její produkce
#6: Jura Omelka: Whisky palírna TOSH
#7: Zdeny Kortis: The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar
#8: Ondřej Halouzka: Aprés bar Praha
#9: Mirek Motyčka: Rudolf Jelínek (1.díl - historie firmy, sadaření, slivovice a ovocné pálenky)
#10: Vašek Cvach: Svachovka (Kouzelné místo, kde se vyrábí pivo, whisky, pálenky, likéry i pralinky)
#11: Miloš Pokorný: Pivovar Glokner (Kde vařil, jaká piva rád pije, pivo vs. sladinka na whisky)
#12: Lukáš Andrlík: Old Well whisky, ovocné pálenky stařené v sudech a sezónní gin

na začátek stránky


A zatímco pánové vlevo věnovali dostatek času přípravě svých textů a videí, tak já se v této levé části zaměřím na jména se kterými se můžete setkat u české whisky, žádnou přípravu jsem ovšem nedělal a napíšu k nim, jak je vidím já. Takže to berte s rezervou a jako názor jednoho člověka, nebude mi vadit, když budete mít jiný. Občas se mě někdo zeptá, jaký mám názor na něco/někoho a tak to budu psát ve stejném duchu. Za prvé by vypadalo blbě, kdybych něco jiného říkal a něco jiného pak psal veřejně. A za druhé, alespoň se dozvíte, co o vás občas říkám. Není to myšleno zle, tak se neuražte. Když budete mít pocit, že tam jsou chyby nebo chtít něco doplnit či se ohradit, nebude se vám líbit fotka, co jsem někde našel, tak napište a já s tím třeba nějak naložím. Honza z Poznej Whisky dělal posezení s různými lidmi, Jirka z Whisky Essence točil podcasty, Kuba z Lihovárku dělal rozhovory, já s některejma taky poseděl, videa naštěstí netočil a nevznikl z toho žádný článek, ale většinou jen kocovina.
A aby mi to psaní šlo lépe a hezky od srdce, tak u toho budu taky popíjet whisky :)

Jako první začnu sebou, páč jsem tu doma, celkem se znám (i když i sám sebe občas dovedu překvapit), mám k sobě docela kladný vztah a kdyžtak si brzo odpustím. (Jsem se u sebe docela rozepsal, u ostatních toho tolik nebude.) Ostatní pak budu přidávat podle času a nálady a řadit podle abecedy, tak v tom nehledejte žádný záměr.
PS: musím taky zredukovat seznam lidí ve sloupečku "koho jsem ještě nenasral"


•  Petr Komárek

Petr KomárekAutor webu Whiskyonline.cz, stránky která se snaží dát dohromady velké množství informací o whisky v češtině a odkazy na další zajímavé weby a projekty o whisky v češtině. Jen se mi to úplně nedaří, protože svět whisky je větší než jsem si na začátku myslel a informací přibývá více, než jsem schopný psát. Navíc nedodržuji žádné z rozumných pravidel pro psaní webu, jako je psát pravidelně, zajímavě, dobře, stručně, stále se připomínat a dávat na sebe odkazy, být na všech platformách od TikTaku přes FB až po PornHub, spolupracovat s různými firmami, být správný influser (i když to mi celkem jde, poplivu kdeco a naseru kdekoho) a tak dále. Vzhledem k tomu, že to píšu primárně proto, že mě to baví a tak trochu pro sebe, tak je mi to částečně jedno. Jako samozřejmě mám radost s případných kladných ohlasů a podobně. To bych zase kecal, že ne.

Nejvíc mě baví poznávat různé whisky a psát recenze. A i když se snažím hledat na všem to dobré, tak uznávám, že mi to jde čím dál tím hůře a jsem asi občas kritický víc, než bych chtěl. Jenže někdy je těžké, zvlášť když to jediné dobré na té whisky bylo, že jste ji vylili do hajzlu. Ale i to je podle mě podstatná informace, už třeba jen proto, aby ostatní byli varováni a minimálně alespoň ochutnali před tím, než koupí láhev. Neuznávám to, že bych měl jen chválit a o všem ostatním taktně pomlčet. Takže se nemůžu divit, že mi nikdo neposílá láhve, abych ji zrecenzoval. A přitom já jsem takový hodný (no dobře, občas prudič, občas negativní, občas nedomyšleně co na srdci, to na jazyku i když by někdy místo toho bylo lepší - co v žaludku, to na podlaze - to se jen vytře a je to pryč), tak nechápu proč mě nikdo nemá rád. :) (Připomnělo mi to, že se tak jmenovala písnička, co zpívala Ilona Csáková, ale tam to bylo jasné, protože je to píča. Jinak tu písničku původně česky nazpívala už v roce 1969 Helena Vondráčková a v roce 1968 původně Anetha Franklin.)

Moje whisky recenze a texty najdete tady na WOL, většinu také dávám do FB skupiny Whisky CZ/SK.

Trochu jsem se rozkecal v podcastu Whisky Essence a nějakou pozornost mi věnoval SvetWhisky.sk.


Abecedně. Postupně to bude přibývat, dle času, nálady a taky nápadů a myšlenek co napsat.


•  Lukáš Andrlík

Lukáš AndrlíkAktuálně podle mě nejlepší český master distiller. Stojí za značkou whisky Old Well ze Svachovky, která si zatím drží velký náskok přes ostatní českou konkurencí. Má rád skotskou whisky a když už to ti Skoti dovedli k dokonalosti, tak se od nich raději učí, než aby vymýšlel svou vlastní cestu. Jsem za to rád, protože to vidím stejně. Díky jeho nosu a chuti se mu daří vyrábět whisky, které snesou srovnání se skotskou. Je dobře, že u české whisky nemusíme říkat "no, na českou whisky docela dobré". Nebrání se kritice, ví že je lepší slyšet názor ostatních dříve i když třeba kritický, než až když jsou láhve v prodeji. A i když se na Svachovce ještě nepálí whisky ani celých deset let, tak už má Lukáš velký a dobrý zářez ve světě whisky - kagor finish (těch po světě moc nenajdete a opravdu se povedla).

Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky a hostem podcastu O pití.


•  Ján Balog

Ján BalogOd roku 2021 je master distillerem u značky Trebitsch. Docela nezáviděníhodná pozice, kterou přebral po minulén master distillerovi - značka se špatnou pověstí a špatnou whisky. Když se trochu rozkoukal, rozhodl se prolomit mlčení a mlžení okolo značky a vyrábět dobrou whisky. To první se mu alespoň z pohledu výroby povedlo a zda se mu povede i dobrá whisky, na to si musíme počkat až dozraje. Co jsem měl možnost ochutnat new-make, tak byl lepší, než původní produkce. Nyní se ovšem musí vypořádat se zásobou toho co tam má z dřívejší doby, což se občas špatně vysvětluje - Proč je ta whisky stále špatná, když je tam nový master distiller? No, protože jím vyrobená whisky ještě nedozrála a zatím musí pracovat s tou, co zdědil.


•  Svatopluk Buchlovský

Svatopluk BuchlovskýAutor whisky encyklopedie Whiskybraní, čtyřdílná kniha, kde se o whisky snad dočtete všechno, ovšem znovu už to v ní asi nenajdete. Sváťa není jen autor knížky, on je přímo chodící encyklopedie. "Sváťo, pil jsem nedávno jednu whisky, fakt mi chutnala, ale nemůžu si vzpomenout, jak se jmenovala a kolik měla procent. No, to by mohla být tahle ta, i když, ta se dělala v jiným procentech. Tak to bude tahle. Je to ona. A víš, že to víno ve kterém finishovala je zajímavé svým vznikem?" - a tak nejen, že jsem se dozvěděl, co jsem pil a chutnalo mi, ale dostal jsem k tomu i odbornou přednášku o víně. Na další dotazy nezbyl čas. Když ono je to těžké, pokud máte tak široký rozhled a vidíte vzájemné souvislosti tak daleko, tak máte pocit, že to nelze vynechat.

Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky


•  Kristina Demelová

Kristina DemelováMaster distillerka v palírně Prádlo, kde se vyrábí mimojiné i stejnojmenná whisky Prádlo. V roce 2023 uvedla palírna na trh novou whisky a současně se vlastník rozhodl prolomit i bariéru mlčení okolo této palírny a měli jsme možnost se do ní podívat. Kristinu osobně neznám (pokud nepočítám to, že jsem ji viděl na WLP a v palírně), takže spíše moje obecné dojmy. Své práci určitě rozumí, bohužel whisky zde vyrábí tak nějak podle receptu, ovšem beze vztahu, nepijí ji a je znát, že jim chybí porovnání se zbytkem světa, Skotskem zvláště.


•  Tomáš Dyntar

Tomáš DyntarPůvodní master distiller značky Trebitsch, kterou v roce 2021 opustil. Nyní své vlastní značky Thomas Dyntar. Sice jsme se na jednom WLP potkali i pokecali a dojem nebyl špatný, ale mlčení a mlžení kolem značky Trebitsch bylo za jeho éry. Po odchodu představil svoji novou značku a současně se distancoval od značky minulé (ale vždyť tu vyráběl on, takže to nemá úplně logiku). A s novou značkou zopakoval již dříve známé mlčení a mlžení. Nahrál tak vlastně značce, co jí opustil, protože to dělá dojem, že je jasné, kde byl problém. Do vztahů co tam byly nevidím, ale působí to tak.

Byl s ním rozhovor na Poznej Whisky


•  Honza Kadlec

Honza KadlecMaster distiller v palírně Agnes. Napohled taková malá obyčejná palírna, kde se pálí spíše ovoce a gin. Ale pálí se zde i whisky jeho new-make byl asi největším překvapením pro všechny. Je fakt dobrý. Uvědomuje si, že jeho pohled může být zkreslený a tak česká whisky komunita měla možnost se seznámit s jeho produkcí předem a dát mu zpětnou vazbu. Má našlápnuto na to, stát se vycházející hvězdou české whisky.


•  Zdeny Kortiš

Zdeny KortišJedním slovem český whisky gentleman. Milovník a sběratel skotské a irské whisky, majitel The Black Stuff Irish Pub & Whisky Baru a ambassador společnosti Jan Becher Pernod Ricard. Setkat se ním můžete na různých ochutnávkách, které vede a na velmi zajímavé a dobře udělané akci The Blend. Vždy s úsměvěm, vždy gentleman. Nenapadá mě, do čeho bych si u něj rejpnul. A on by to stejně s úsměvem a nadhledem gentlemana přešel.

Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky, hostem podcastu O pití a dvakrát ve VisitChefTV youtube a youtube.


•  Petr Křenek

Petr KřenekDlouholetý propagátor whisky v České republice, organizátor Whisky Festivalu. Pamatuje začátky pití whisky v České republice a patří k těm, kteří se snažili, aby se tu pila dobrá whisky, něco se o ní vědělo, stmelovala lidi. Ostatně mottem Whisky Festivalu je "Whiskaři whiskařům". Setkat se s ním můžete občas na ochutnávkách, které vede. Stárne, nejsem si jist, zda není nejstarší veřejně známý whiskař u nás a podle mě trochu začíná ztrácet nadhled. A tak občas zbytečně rozjitří vlny tam, kde by se dalo v klidu a slušně diskutovat, až tím nadělá víc škody než užitku. Bere se to více osobně, než to je. Nejsou to útoky na něj, ale často jen jiný názor na whisky než má on. My, co ho známe už dlouho, si ho vážíme a uznáváme, co vše pro whisky udělal, byla by ale škoda, aby si ho nováčci pamatovali jako protivného dědka, který něco pamatuje a je třeba uznávat jeho zásluhy. (Kdo ví jaký budu já v jeho věku, už teď jsem nespokojený, kritický a rejpavý.) Rád si s ním zase připiju u jeho oblíbené věty "Whisky pravá, radost dává!".

Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky.


•  Honza Kubiš

Honza KubišWhiskař a autor stránek Poznej Whisky. Webu, který si klade za cíl podávat informace o whisky začátečníkům i pokročilým. Odkazy na jeho stránky potkáte na WOL velmi často, jak u značek, tak i u některých textů. Daří se mu psát i obecnější texty lépe než mně (já bych nejraději furt degustoval). Web je také vyhlášený pravidelnými novinkami ze světa whisky a novinkami z USA (čemuž se snad nikdo další nevěnuje). Web už má za sebou přes 5 let existence a trochu na něj padla úvana (chápu), ale věřím tomu, že až se zase najde čas, tak místo smazání webu se ho rozhodne zase více oživit. Jeho stránky nepovažuji za konkurenci, každý píšeme jinak a jsme na společné straně barikády. Nás píšících je málo, kdežto nepíšících pijáků a pijavic hodně.

Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky.


•  Kamil Kutina

Kamil KutinaMaster distiller v palírně Radlík. Jeho ovocné pálenky vyhrávají soutěže a i jeho lákala výroba whisky. Palírnu má (z těch co jsem v u nás zatím viděl) zcela určitě nejhezčí. Jak je zvyklý experimentovat v ovocných pálenkách, tak to zkouší i u whisky, ale naštěstí s dostatečnou pokorou vůči whisky. A pro jistotu i se zpětnou vazbou od whisky komunity. Whisky ještě zatím zraje a myslím si, že tu je dobrý potenciál, bude to takový český inovátor whisky, který si však ohlídá hranice, aby z něj nebyl šašek české whisky.

Byl hostem podcastu O pití


•  Mirka Kverková

Mirka KverkováNaše krásná Whisky Lady. Její jméno je spojeno s barem Whiskeria a také s obchodem E-whisky, ale hlavně s podzimním Whisky Life! Prague. Setkat se s ní můžete občas na ochutnávkách, které vede, s největší pravděpodobností to bude whisky z Campbeltownu nebo Tamdhu. Je také mediálně činná a tak jsme ji mohli vidět v televizi Prima či v časopise Playboy. Onanisty upozorňuji, než se začnou těšit na večer s vlkými kapesníčky nad Mirkou, že tam byl rozhovor, nikoliv série fotek. Mezi její všeobecně známou slabost patří pití zvláště starých single malt whisky s Colou. Přijde za to do pekla. Ve skutečnosti to tak není, je to jen pozůstatek jednoho videa dělaného jako vtip a od té doby se to s ní nese.

Byla hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ní byl na Poznej Whisky a ve VisitChefTV.


•  Mirek Motyčka

Mirek MotyčkaObchodní a marketingový ředitel společnosti Rudolf Jelínek a tvář české whisky Gold Cock. Občas jeho představení vyloudí úsměv - "přichází Gold Cock Mirek Motyčka", při společném projektu se Svachovkou dokonce "Old Cock Mirek Motyčka", přeložením do češtiny to vyzní ještě o něco hůře. Jak jeho funkce napovídá, tak není master distillerem, nevyrábí whisky, ale má vliv na její další zrání, prodej a směřování značky. Pokud ho chcete pozlobit, tak se můžete zeptat, zda ty švestky ve whisky jsou díky zrání vedle slivovice, či zda nezapomněli vypláchnout trubky. Ale nezlobte ho. Setkat se s ním můžete na některých ochutnávkách whisky Gold Cock, které vede a kde z něj padají zajímavé informace. Není to tak dávno, co pronesl: "Oni dělají whisky, my děláme Gold Cock.", ale není třeba se toho bát, ta whisky si tu právem vydobila dobré jméno.

Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky a ve VisitChefTV.


•  Jura Omelka

Jura OmelkaMajitel palírny a master distiller v TOSH Distillery. Palírna obnovila značku King Barley a později přišla i s novou značkou Lafayette. Když Juru posloucháte, tak vidíte to nadšení nad dalším rozšiřováním palírny a kompletní výrobou pod svojí kontrolou, od ječmene, který mu roste "za palírnou" (ten nepěstuje, ale domluvil se s místním ZD), sladování, pálení až po repasy sudů. Takhle to vše zní krásně a myslím, že tu žádná jiná palírna v tomto rozsahu není. Ale mám pocit, že ho žene jeho přání něco takového vybudovat a srdcem je spíše ginař. Výsledkem je zatím spíše průměrná whisky (z toho, co jsem pil) a na to mám strach, že je náš malý český trh moc malý.

yl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky, hostem podcastu O pití


•  Václav Rout

Václav RoutVelký milovník skotské whisky, Skotska a vše co s ním souvisí. Majitel klubu Whisky&Kilt, který je také nazýván "Vaškovo doupě neřesti", "Unikátná whisky studovna" a kdo ví jak ještě. Konají se zde ochutnávky whisky vedené jak Vaškem, tak i poskytuje zázemí dalším (a pak jim do toho kecá). Zásoba whisky v klubu je snad nekonečná. Díky své lásce ke Skotsku organizuje Skotské hry na Sychrově, hraje na skotské dudy, hraje golf, občas je/byl ambassadorem nějaké skotské whisky společnosti a přiznám se, že vlastně ani nevím, co vše ještě dělá/dělal. My, co už známe Vaška delší dobu, jsme si zvykli na opakující se historky, ale to k Vaškovi prostě patří. Byla by škoda kdyby s nimi přestal, stále přicházejí nováčci, kteří by o ně byli ochuzeni. Díky svým cestám po Skotsku, zkušeností z palíren a přehledu o skotské whisky, má vždy co zajímavého říci. K jeho oblíbeným větám patří: "Všichni lidé milují whisky. Jen někteří to ještě neví…" a "Nedám, sám mám málo".

Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky.


•  Jiří Šinogl

Jiří ŠinoglWhisky znalec, milovník whisky a whisky pošuk. Ten kdyby mohl, tak má na zahradě experimentální palírnu whisky, kde si ověřuje vše co ví, různé vlivy, aby potvrdil či vyvrátil různé teorie, jen mám strach, že whisky bysme se od něj nikdy nedočkali, protože by to stále nebylo to nej, co chce dát do světa. V závěti má určitě napsáno: "Na sklonku svého života jsem se cítil jako ječmen odrůdy Golden Promise, prosím aby to bylo akceptováno a byla ze mě vyrobena whisky. Následně ji dejte zrát do sudu a nedávejte nikomu ochutnat. Nechci, aby o mě někteří konkrétní blbci pak psali negativní recenze." Ovšem ve skutečnosti chce zjistit, jak se cítí ječmen když je sladován, destilován poprvé a podruhé a jak se každou minutou mění a zraje v sudu. A pak se vrátí a natočí o tom video a udělá prezentaci, protože nemůže dopustit, abychom se tyto zajímavé informace nedozvěděli, když už je zjistil. Ostatně za jeho zvídavost jsme vděční (myslím to vážně a v dobrém), protože tak do hloubky problému by se dostal jen málokdo z nás (viz třeba jeho prezentace). A pak se na jeho počest opijem, sud vypijem, protože fakt nechci, aby na mě Jirka v destilované podobě koukal v ložnici z poličky.

Vysvětlil nám, že popis whisky "cítím v tom nádech smetany z mlíka od krávy co se pásla na severovýchodní louce (přesné souřadnice a čas) a spásla přesně toto a toto" jsou k ničemu a že časem postoupíme do pokročilejšího chutná/nechutná, protože vlastně o nic víc nejde. Jen by ke každé té whisky uvítal pár stručných informací, jako třeba: z jaké odrůdy ječmene, kde byl pěstován, přesný zápis teplot a dalších údajů během jeho pěstování (datum, počasí, srážky, teploty, tlak, rosný bod, ...), z jakého dřeva pochází sud (přesný druh stromu a jeho souřadnice), jaké sherry v tom zrálo (druh, doba, způsob použití před a po, od koho, ...), kde a proč se vzal na sudu ten rýpanec do dřeva a další a další. Pro většinu z nás spousta těžko uchopitelných informací a souvislostí, Jirka je ovšem zvládne přebrat a ty podstatné z toho nám pak předat v lidsky srozumitelné podobě. Furt to myslím v dobrém, o dost věcech jsem slyšel, ale kolikrát jsem si další souvislosti neuvědomil. Občas je až velký detailista na každé slovíčko, protože proč bysme to měli říkat tak nějak, když to můžeme říkat správně.
Jeho nadšení pro whisky přivedlo na svět 1. český podcast ze světa whisky - Whisky Essence, následně pod touto značkou uvedl úspěšná nezávislá plnění whisky. A tak Whisky Essence - Jirka Šinogl není jen podcast, ale i nezávislý bottler.

Byl hostem podcastu Whisky Essence.


•  Václav Šitner

Václav ŠitnerMaster distiller v Zámecké palírně Blatná. Jeho jméno najdete i na whisky Hammer Head dříve vyrobené v palírně Prádlo. Nyní v Blatné vyrábí whisky s názevm Martin´s Barrel. Pana Šitnera osobně neznám a aktuální whisky produkci z palírny Blatná považuji za nevalnou (byť prý již podnikají kroky ke zlepšení skoro v celém procesu výroby), takže více se rozepisovat nebudu.

Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky.


•  Patrik Tutsch

Patrik TutschWhiskař a jeden z moderátorů FB skupiny FB skupiny Whisky CZ/SK. Mezi whiskařema je známý díky velkému kufru auta plného krabic whisky, ale hlavně díky skoro neustálé nabídce zajímavých vzorků whisky. Mám pocit, že po kapsách se mu najde nějaký ten dobrý panák snad skoro vždy. A tak mu připijme na zdraví a necháme mu v rádiu k jeho občasné sebeprezentaci zahrát písničku od skupiny Natural - Já na to mám: Tu si poskočím, tu vyskočím, na whisky poležím.

Byl hostem podcastu Whisky Essence.


•  Tomáš Váca

Tomáš VácaOtec zakladatel FB skupiny FB skupiny Whisky CZ/SK. Whiskař a taky rumař. S jeho whisky recenzema se setkáte ve skupině, tady na webu na ně jsou u značek odkazy a všechny (whisky i rumy) přehledně najdete na jeho stránkách - Officer’s lounge.


•  Zdeněk CZ

Zdeněk CZMilovník whisky, rychlých aut a jeden z moderátorů FB skupiny FB skupiny Whisky CZ/SK. Ve skupině se můžete setkat s jeho obsáhlými a dobře zpracovanými texty, které následně archivuji a odkazy na ně najdete je i zde ve článcích na WOL. Je to takový největší neoficiální přispěvatel na WOL a ani o tom neví.


Doufám, že se po tomto se mnou ještě bude někdo bavit.
Opakujte si nejméně 50x denně "on to tak nemyslel, on to myslel dobře, on je prostě takový" a za nějakou dobu tomu třeba začnete věřit. :)
Případně zkuste současně i další:
1/ napočítejte do 1000
2/ furt nepomohlo, tak pokračujte bodem 1


Postupně budu ještě doplňovat lidi a možná i něco ke stávajícím. Zvlášť pokud mě něco hezkého napadne. :)

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 09.05.2024