značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace » ochutnávky 

  tisk textu

Ochutnávky whisky 2024


Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024

Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Koncem března si pro nás Martin Mayer připravil ochutnávku whisky The Macallan a ochutnávkou nás provázel Vašek Rout, tedy asi osoba tady nejpovolanější. A když Macallan, tak hezky sherry oaky. Vašek nás seznámil s historií palírny i jejich whisky a neopomněl nám připomenout, že Macallan bývá označován jako Bentley mezi whisky. Autům nijak zvlášť nehovím, ale pochopil jsem z toho, že ta značka je kurva dobrá, kurva luxusní a kurva drahá (je krásné, jak se tři kurvy dají nahradit jedním slovem). No prostě, bylo se na co těšit.
Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024
Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024A protože létat do výšin se musí postupně, tak jsme začínali takovým základem - The Macallan 12letá Sherry Oak 40% (originální plnění 2022). První dojem v aroma byl fajn, sherry, hladivá čokoláda. Postupně tam začala přicházet lehká dřevitost. Sladká dřevitost nasáklá sherry a čokoládou. Postupně se celkový dojem zase začal zlepšovat, takže celkem fajn i když s malým vroubkem a lehce narušeným dojmem, ovšem nezkaženým pro očekávání věcí dalších. Jenže to jsem ještě nevěděl, co mě čeká. V chuti začne trpkou dřevitostí, pak to sice začne srovnávat čokoládová ovocnost a jemnější čokoláda, ale furt tam zůstává trochu té dřevité trpkosti. Ve vůni to bylo lepší než v chuti, tak jaký bude závěr. Drží linii, pokračuje směrem dolů. V dokončení byla trpká dřevitost s nádechem čokolády. Celkově zklamání. Ve vůni to bylo celkem fajn (s lehkou výhradou), ale pak to drhne čím dál tím víc. To jsem nějak nepobral. U Vaška jsem nedávno při diskusi na téma základní Macallan ochutnal 12letý Double Cask, tedy ještě levnější a přišlo mi to v pohodě, ničím moc zajímavé, za ty peníze drahé, ale ničím to nevadilo. Tady bych tedy i očekával o něco lepší, hezky doplněné o sherry a dostal jsem něco, co se dalo dopít (abych z toho zase nedělal takové drama), ale další bych už nalít nechtěl. Si připadám, že nasadili papírovou krabici na šlapací autíčko, napsali na ní fixou Bentley a cenu zvedli třikrát.
73/100
Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Druhým aktuálním plněním byla The Macallan 18letá Sherry Oak 43% (originální plnění 2023). Trochu jsem se po té minulé bál, ale aroma příjemně překvapilo. Příjemně vyladěné sherry, čokoláda, kandované ovoce, působí komplexně, ale nemá toho nijak moc navíc. Postupně trochu nádech do dřeva, nevyloupané lískové oříšky. V chuti kořenitější čokoláda s kandovaným ovocem. Vůbec mi chuť neodpovídá vůni. Při dalších doušcích už lepší dojem, delší čokoláda a ovocem, pak opět koření s čokoládou. V dokončení kořeněná čokoláda, pak i trochu sladce dřevěný dojem. Celkový dojem moc nezaujal, na mě moc kořeněná, od 18 bych čekal větší komplexnost.
81/100

Tohle že je ten THE Macallan? A to jsem ještě neznal cenovku. Od 10 a půl tisíce venku po 14 a půl tady (za 18 letou). Ještě, že jsem nekoupil láhev. Jestli je tohle Bentley mezi whisky, tak je Bentley taky drahé a o ničem? Drahé je, ale jaké je, to netuším. Vašek říká, že dobrý Macallan začíná na cenovce 8 tisíc. Hm, zcela viditelně zapomněl dodat, že euro.
Já chápu, že si palírna vydobila pozici kvalitou, ale nějak nechápu, že ji ještě neztratila. Nebo to ji živí hlavně prodej láhví za desítky tisíc euro a zbytek je moc nezajímá? Po ochutnání tohodle bych si hodně rozmyslel, zda chci další peníze dávat do Macallanu. Vždyť za to si můžu koupit pár láhví dobré whisky a nebo Macallan. A co vím od ostatních, tak jsem nebyl jediný s podobným názorem na ty první dvě. Někdy mám pocit, že to všichni chválí jen proto, aby nevypadali, že tomu nerozumní, vždyť přece Macallan je skvělá whisky.

Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024A pak jsme zabrousili v té základní whisky trochu do historie, abychom si zase potvrdili, že starší nebyla lepší. Čekal nás tu The Macallan 12letá Matured in Sherry Wood 43% early 90s (originální plnění, Giovinetti & Figli Milano). Ve vůni hutná čokoláda s kandovaným ovocem, těžké přezrálé ovoce, příjemný dojem starého sherry, lakované dřevo, hořká čokoláda. I v té vůni se to sherry musí překousnout. Příjemně hutná vůně působící hlubším dojmem než má. V chuti tekutá tmavá čokoláda, kandované ovoce, mohutnost zralého ovoce, hutná čokoláda s kandovaným ovocem, při pití je třeba ji překousnout. V dokočení oříšky, čokoláda, kandované ovoce, lehké dřevo nasáklé sherry. Celkově příjemná sherry pochoutka, prostě příjemná sherry whisky k pití a pochutnání si. Je to vlastně běžné základní plnění a tady se dá chápat, jak kdysi vzniklo dobré jméno značky.
88/100

A z originálních plnění se podíváme, jak si na tom stojí nezávislí bottleři.

Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Tuto část otevíralo plnění od Elixir Distillers A Speyside Distillery 12letá Parcel No.6 2008/2021 48%. Ve vůni hutné zralé ovoce, čokoládové dřevo. Čím dál víc mi tam vystupuje to dřevo, s ovocným nádechem, s nádechem pomerančů, čokolády. Celkově je to příjemné, ale prostě to dřevo pod tím mi tam trochu ruší, neříkám, že vyloženě vadí. V chuti sladkost, sherry pomeranče, čokoláda, dřevitá sladkost, hořká čokoláda s trochou koření. V dokončení mám opět dřevěný podklad a na něm pomeranče, čokoládu a koření. Celkově čokoláda s kořením, zralým ovocem, pomeranči a to vše podávané na dřevěném prkénku. Mám z toho trochu rozporuplný pocit, nebylo to špatné (tedy bylo to celkem dobré), ale zas tak úplně mě to nenadchnulo. Buď by se to mi časem zalíbilo víc a nebo obráceně.
84/100

Další dvě jsou skoro stejné. Stejná palírna, stejný den destilace, stejný den lahvování, stejný typ sudu, stejný bottler, ale každá byla v jiném sudu a má jiná procenta. A tak při zjednodušeném pohledu by měly být stejné, tak jsme měli možnost si potvrdit, že stejné nejsou. I když se jedná o destilát ze stejné destilace, tak každý sud i když je stejného zdroje a papírově stejný, pracuje trochu jinak - prostě příroda.

Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Speyside (M) 18letá Signatory Vintage Cask Strength Collection 11.7.2005/22.8.2023 Cask No.DRU17 A106 #4 1st Fill Oloroso Sherry Butt 57,5%. Aroma ovocné, uhlazené, hutná čokoláda, sladkost zralého ovoce, pak se mi tam v pozadí začíná objevovat trochu sladko-nahořklého dřeva. Úvod vůně byl lepší. V úvodu chuti sladkost ovoce, zralé ovoce, pak se k tomu přidá koření s čokoládou, když koření ustoupí, tak se opět ukáže sladkost ovoce s čokoládou. To koření mi úplně nesedí, ale takhle udělalo příjemnou a zajímavou vlnu. V dokončení oříšky, pak doznívá čokoláda s kandovaným ovocem. Taková celkem uhlazená uzrálá sherry whisky s trochou koření.
86/100
Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Speyside (M) 18letá Signatory Vintage Cask Strength Collection 11.7.2005/22.8.2023 Cask No.DRU17 A106 #20 1st Fill Oloroso Sherry Butt 57,9%. V aroma příjemné sherry s lehkým nádechem koření. Působí na mě spíše lehce. V chuti lehce kořeněné sherry, pak se koření zvýrazní, ale brzy je doplněno čokoládou, která to zjemní a dá tomu sladké tóny, stane se z něj sladké koření a přidá se i zralé ovoce. V závěru chuti i nádech dřeva. V dokončení čokoláda s ovocem a trochou koření, sladké dřevo s nádechem zralého ovoce.
84/100

Sud číslo 4 mě bavil víc, byl takový hravější, živější, sud číslo 20 byl zase takový stálejší a vzájemně usazenější.

Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024A uzavíral to Speymalt from Macallan Distillery 2003/2022 Gordon & MacPhail Cask No.6722 Sherry cask 58,4%. Ve vůni mi tam hned od začátku vylézá nasládlé dřevo s ovocností. Postupně se tam přidává zralá ovocnost, čokoláda, prostě sherry. Postupně i lehké lehce do sladka koření, díky kterému se upozadilo to dřevo. Stále se zesiluje sherry, čokoláda a ovoce. Potřebuje docela čas vydýchat. Pak se z toho stane příjemné, komplexní vyzrálé sherry aroma. I když trochu bez zapamatovatelnosti. Při přeochutnání ve větším klidu a časovém úseku ji hodnotím o něco lépe. V chuti sladkost zralého ovoce a čokolády, pak nástup koření s čokoládou. Kořenitost je tam znát, ale současná výrazná čokoláda ji zjemňuje a dává jí příjemný sladký nádech. Oříšková čokoláda. V dokončení doznívá čokoláda s trochou mentolu, příjemný sherry závěr a lehké koření. Na začátku potřebovala více času na vydýchání a doma při psaní a přeochutnání jsem ji hodnotil podstatně výše než na místě.
88/100

Macallan prostě žije z toho jaké jméno si vybudoval. Osobně to úplně nechápu, protože si myslím, že bez nových lidí to nejde dlouho udržet. A nový přicházejí od spoda a tam ty produkty nejsou tak zajímavé, abych měl zájem pokračovat k dalším dražším. Navíc jejich boj proti překupníkům je asi účinný, ale podle mě asi i odradí ty běžné. Když to prodávají za 1000 (obecné číslo pro jednodušší ulázku) a překupníci pak za 1500 a vyprodají, tak cenu upraví na 1300. Proč by měli vydělávat překupníci a ne palírna, když navíc zisk jde na charitu. Pro toho, kdo měl limit 1000 je už 1300 dost za limitem. I když za krátkou dobu se z těch 1300 stane vlastně standard, ten s limitem 1000 si ho zvýší na 1300 a překupníci to časem začnou nabízet za 1700. Chvíli to asi funguje, ale pak se to podle mě rozjede znovu. Otázka, až do jaké výše. Já jsem asociální alkoholik. Nemůžete mi spočítat cenu bez charity?

Celkový dojem z ochutnávky? Tak trochu zklamání. Abych to hned uvedl na pravou míru. Není to výtka vůči Martinovi, ani vůči Vaškovi. Vzorky byly vybrané zajímavě, navazovaly, spojovalo je sherry a celé to bylo jako vždy dobře uděláno. Jen jsem prostě od Macallanu čekal víc. A originální plnění vedle nezávislých zcela propadly. Nevím ceny, ale očekával bych, že byly i podstatně levnější. Za stejné peníze, co si koupím láhev Macallanu si můžu koupit lepší láhev jiné whisky nebo lepší Macallan od nezávislého bottlera a ještě mi zbydou peníze. To není dobře. Na mě to působí jako nafouknutá bublina žívící se vlastním pocitem vyjímečnosti, který současně posilují ti, kteří mu věří. Fanoušek Macallanu bude spokojen, cenu chápe, vždyť je to vyjímečná whisky a ty ne moc povedené se občas stanou, vlastně by je tak kriticky neviděl. A chyba byla u kupujícího, že si nepřiplatil a koupil si ty levné, co by vlastně za ty peníze chtěl. A nespokojený kritik se jen utvrdí v názoru a kupovat je nebude.
Shodou okolností mi tu vyskočila reklama na Leoše Mareše. Se zrovna hodí do přirovnání. Nesleduju ho, neposlouchám ho, takže to je jen můj názor. Svoji pozici si musel postupně vybudovat, nespadla mu z nebe a musí se uznat, že asi dobrej bude. Jenže už se to dostává za hranu: "Bude tu velký koncert, mnoho skvělých zpěváků a skupin a moderuje to Leoš Mareš. Kdo tam bude hrát? Nějaký zpěváci, ale moderuje to MAREŠ!" Před pár lety udělal svůj jediný koncert v životě, vstupenky také byly podle toho drahé. Zbytek na Ferrari byl vydělán, ale i ten servis něco stojí. Tak bum a je tu druhý jediný koncert. Inflace, vše se zdražuje a je tu turné. Se ten jediný koncert nějak rozrostl. Fanoušci jsou rádi a tyhle detaily vůbec neřeší. Ti, co by tam stejně nešli, do toho rejpou. :) Ale zrovna se hodil jako přirovnání.

Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024

na začátek stránky


Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024

Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Jakub Moravec si pro nás připravil velmi zajímavou ochutnávku whisky a to láhví z nezávislého plnění Battlehill od Duncan Taylor. A nejenže připravil zajímavé láhve, tak ještě přizval skvělého historika Honzu Hrdinu, který nám vysvětlil, že Battlehill není jen název nezávislého plnění, ale také kopec ve Skotsku u Huntly, ale hlavně se odkazuje na historickou bitvu o trůn mezi Robertem The Bruce a Johnem Comyn. A tak jsme vedle dobré whisky měli i zajímavý výklad o skotské historii a to vše společně se skvělou společností, co se tam sešla, znamenalo dobrý zážitek. Díky Kubo.
A jedna slovní zajímavost - co vás napadne, když se řekne "skot"? :) Ovšem uznávám, že my nejsme zcela reprezentativní vzorek.
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024

A jaké whisky jsme od Duncan Taylor ochutnávali? Sešlo se nám tam několik single malt - Miltonduff, Ben Nevis, 2x Macallan, Glen Garioch, Bunnahabhain a blended malt Drumblade.

Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Miltonduff 8letá Duncan Taylor Battlehill 1998/2007 43%
Aroma hodně mladě svěží, sladkost přezrálého ovoce, vůně kvetoucího lesa, trochu květinová převoněnost. V chuti medvá sladkost, krásně zralé ovoce, hodně zralé jablko, lískové oříšky. V dokončení lískové oříšky, ovocnost, hutný med. Celkově příjemná ovocná svěží whisky, líbila se mi, bavila mě.
81/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Ben Nevis 8letá Duncan Taylor Battlehill 1999/2007 43%
V aroma lehce zatuchlé přezrálé ovoce, vlhké dřevo. Postupně sládne do dřevitého medu a dojem se pro mě trochu zlepšuje, přidává se mi ovoce a hrušky. V chuti ovoce, zralé hrušky, trochu koření, postupná sladkost zralého ovoce. V dokončení hrušková zralá ovocnost, ořechy s dozvukem dřeva. Mně tam ta úvodní zatuchlost vadila, ale sice jsem se tam s někým shodnul na té zatuchlosti, ale ne na celkém dojmu, zatím co mě vadila, tak jemu se tento nádech líbí.
80/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Macallan 8letá Duncan Taylor Battlehill 1996/2005 43%
V aroma dřevěný sklad jablek, trochu nevýrazná, lehká kyselost. V chuti trocha kyselosti nezralých jablek, lehká nahořkklost mandlí, trochu kyselosti. V chuti taková plochá, ne moc zajímavá. V dokončení doznívá lehká hořkost mandlí, jablečná nevýrazná ovocnost. Celkově mi přišla taková plochá, nevýrazná a nezajímavá.
Když je plochá holka, tak ještě může zaujmout mnoha dalšími věcmi, není to jen o tom jediném. Whisky to má horší :)
72/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Macallan 9letá Duncan Taylor Battlehill 1996/2005 43%
V prvním dojmu na mě aroma působilo převoněně. Jen co se nadechla, tak vylezlo sherry, čokoláda (v prvním dojmu mi tam připadla lékořice, teď už ne), kandované ovoce, prostě se ukázalo sherry. V chuti taková fajn sherry, čokoláda, kandované ovoce. V dokončení ovoce, sherry, čokoláda, oříšky. Celkově taková fajn sherryovka i když ne moc hluboká.
81/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Glen Garioch 9letá Duncan Taylor Battlehill 2012/2021 46%
V aroma mám sirné tóny doplněné ovocem. Ale ta sirnatost mi tomu štiplavě dominuje a moc mi to nesedí. Potřebovala dost času, aby to otupila a ukázala i to ovoce. Na první dojem jsem jí nedal. Nesedí mi, ale současně nemůži říct, že mi vyloženě vadí nebo připadá špatná. V chuti se ta sirnatost projevuje taky, štiplavě, lehká kyselost a vedle toho mi připadá taková přebíjená zralá ovocnost. Postupně štiplavost ustoupí a vyleze mi taková průměrná ovocnost. V dokončení lehká kyselost s hořkostí. S touhle jsem měl problém, zprvu mi ve vůni ani chuto neseděla vůbec, přišla mi dost sirnatá. Když dostala dost času, tak se ukázalo i ovoce, ale ne moc výrazné. Tady mám problém s bodováním, sice mi to moc nechutná, ale současně cítím, že má tělo a že to není úplně špatný, jen styl, co mi nejede, takže mi připadá nefér ji totálně bodově sestřelit, ale současně jí moc bodů dát nemůžu. Prostě to není m§k styl.
75/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Bunnahanhain 10letá Duncan Taylor Battlehill 2008/2019 46%
V aroma hutné sherry, tmavá čokoláda, kandované ovoce, příjemně hutná, hladivá, bonboniéra, už jen nos si pomlaskává. V chuti bonboniéra z tmavé čokolády, zralé ovoce, hezká hutnost, prostě takové mlsání. V dokončení doznívá bonboniéra. Tak ta mi dost chutnala, líbila se mi, celkově fakt dobrá bonboniéra, hezky vyvážená. Fakt jsem si pochutnal, ale na konci jsem jí musel v celkovém hodncení bod ubrat, protože to celkově nebyla whisky na mých 88 bodů, takže doslala finálně 87.
87/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Drumblade 10letá Duncan Taylor Battlehill Blended Malt 46%
V aroma trochu zatuchlé lesní ovoce, kovová vůně, postupně i čokoláda. Chtěla trochu čas a začala být příjemnější a zajímavější. V chuti fajn sherry, čokoláda, ovoce, lehké koření, fajn ale nic objevného. V dokončení doznívá chuť čokolády, ovoce. Celkově fajn pitelná whisky, lehká s trochou sherry.
77/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024

Úvodní Miltonduff mě hodně bavil, líbil se mi svojí svěžestí a úplně krásně se ujal nevděčné role první whisky. Nechal jsem si ještě trochu ve sklence na přeochutnání na konci a i v tu dobu bez problémů obhájil dojem, co udělal v úvodu. Ben Nevis mi trochu vadil tou úvodní zatuchlostí, ale je to přesně o tom, co mě tam úplně něvyhovuje, někdo naopak vyhledává. Macallany šli na stůl společně. A když se člověk podívá na jejich stáří a data destilace a plnění, tak uvidí, že roky destilace a plnění mají stejné, ale stáří ne. Prostě se to tak sešlo, že nestočili to druhé plnění, tak uplynulo 14 dní a už doběhl další rok zrání. Človek by čekal, že se tedy moc lišit nebudou, ale rozdíl byl víc než výrazný. Ten první byl dost plochý a nezajímavý. Ale ani ten druhý nedopadl moc dobře, byl to taková slušná průměrná sherryovka, jenže od Macallanu nechcete jen slušný průměr. S Glen Garioch jsem dost bojoval, přišla mi sirnatá a neseděla mi, tam jsem i narazil na to, že nevím, jak takové whisky hodnotit, nepřipadá mi úplná špatná a zabitá, abych řekl, že je to špatné, spíše to není můj styl. Bunnahabhain pro mě byla jedničkou, fakt dobrá bonboniéra. A uzavírající Drumblade takové fajn pití na závěr. Byla to blended malt, ale jak jsem pochopil, tak by to měla být teaspoonutá Ailsa Bay (nevím, zda jen tahle nebo všechny takto nazvané).
A místo piva jsme k tomu měli takový zelený brčál, že člověk čekal, komu prvnímu tam vyplave rákosníček.

.

Díky Kubovi za pozvání, díky Vaškovi za azyl v doupěti, díky Honzovi za povídání, díky Peterovi za fotky, prostě díky všem.

Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024


Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024

Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Lukáš Souček si pro nás připravil ochutnávku nezávislých plnění whisky od společnosti Chorlton. Jedná se o velmi mladou značku (založena v roce 2016). Aby na trhu zaujala, tak se snaží nabízet dobrou whisky (stejně jako ostatní), ale má i graficky zajímavě zpracované etikety. Jen hezké etikety by ovšem dlouho k úspěchu na trhu nestačily a jak jsme se mohli přesvědčit, tak i obsah láhví byl dobrý.
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024

Ochutnávali jsme whisky z různých palíren: Teaninich, Benrinnes, Tobermory, Highland Park (ale tu jsme nejmenovali, páč si to nepřávala), Caol Ila a Ledaig. Lukáš připravil opravdu hezkou sestavu.
A jak jsem viděl já, to co si pro nás připravil:

Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Teaninich 12letá Chorlton whisky bottled 05.2022 54,2%
Aroma je příjemně svěží, ovoce, sladkost až do medu, postupně sladký slad, lískové oříška a dřevitost jejich skořápek. V chuti jemná, lehkost zralého až přezrálého ovoce, v prvním dojmu mi tam přišlo něco jako pohlazení čokolády, ale to se už neopakovalo, vanilkové těsto, lehké pečivo. Olejnatá konzistence. V dokončení oříšková ovocnost, oříšky. Taková fajn, svěží, ovocná, květinová, jarní.
84/100
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Benrinnes 23letá Chorlton whisky 27.10.1997/05.2021 56,6%
V aroma tmavé pomeranče, sladkost přezrálé ovocnosti, hutný med, vše spíše těžší, ovocem nasáklé dřevo bedny, trochu voní ovocem a dřevem a trochu tím smrdí. Postupně, jak se vydýchává, tak ovocný koláč. V chuti výrazná sladkost zralého ovoce, lehčí než ve vůni, postupně až banánům, přidá se med a vanilka. Chuť je znatelně výraznější a živější než aroma. Postupně se v chuti více projevuje jemné pečivo a vanilka, až k lehce k vanilkovým rohlíčkům. V dokončení ovocnost s travními bylinkami.
85/100
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Tobermory 24letá Chorlton whisky bottled 04.2019 55,1%
U této whisky jsem měl zpočátku trochu problém. Ve vůni jsem měl zatuchlost sherry, až po vlhký skled s dřevěnou podlahou. Nemohl jsem najít to správné slovo, co by to vystihlo a u stolu jsem dostal nápovědu - smradlavka. Chce to chvíli počkat, až se více nadechne, tak se začnou ukazovat oříšky, pak i oříšky v čokoládě. V chuti se oříšky v čokoládě projeví víc než ve vůni, těžší tmavé pomeranče, nádech slaného karamelu, postupně až do mléčné čokolády. V dokončení tmavá čokoláda a ořechy.
Potřebuje čas na vydýchání, fakt potřebuje. U ní jsem si pak psal i druhou recenzi. Zatuchlost v aroma podstatně ustoupila, více se ukazují oříšky a čokoláda a příjemný tón sherry, tmavé pomeranče a těžší vůně přezrálého ovoce. V chuti se krásně zakulatila, mléčná čokoláda s oříškama, ovocnost a to vše se hezky balí do nádechu sherry. Po chvíli slaný karamel s čokoládou. V dokončení tmavá čokoláda, ořechy a ovocnost.
Hodně jí pomohlo vydýchání, potřebovala to. S vůní jsem se úplně nesešel, ale v chuti pak hodně dobrý.
85/100
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Orkney 19letá Chorlton whisky bottled 12.2022 54,3%
Ve vůni lesní med s lehkým kouřem, lehce nakouřené opečené ovoce, postupně trochu do kávova, kávová čokoláda. V chuti sladová sladkost v úvodu, nakouřený slad. Popelnatost, přidává se čokoláda a kávový nádech, kofila, postupně zralé lehce opečené a okouřené ovoce, přibude trochu slanosti, slaný karamel. V dokončení slaný karamalel s čokoládou, postupně vánoční těsto a uzavírá mi to lehce vanilka. Taková fajn, lehce připečená whisky s trochou kávy a popela.
84/100
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Caol Ila 12letá Chorlton whisky 16.2.2009/7.2021 57,7%
Ve vůni kouř se sladkostí ovoce, postupně chytá takový mořský nádech, kouř s vůní moře - kouř, trocha slanosti a mořská vůně. V chuti opálené dřevo, popelavost, slanost, postupně přichází uzené s osoleným sladkým opečeným ovocem. Zní to divně, ale nechutná to špatně, v chuti zajímavější než ve vůni. Dokončení slano-kouřové, sladko-slaný kouř, trocha osoleného sladkého opečeného ovoce. Ohořelné dřevo. Docela dobrej ohořelej klacek s nádechem toho ovoce, co se tam opékalo, jen trochu osolený. Je to celé trochu divné, ale celkem to spolu funguje.
83/100
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Ledaig 10letá Chorlton whisky 22.6.20210/7.2021 57,0%
V aroma měkký, trochu bylinný kouř, postupně zemitost, minerálnost, lehce slaný kouř, postupně se přidává lehká ovocnost s lehkým kouřem. V chuti dominuje ovoce, ovocná sladkost, postupně až po banán, vše lehce opečené a s trochou koření. V dokončení kombinace pekárny, krámu s kořením a zralá ovocnost. Ve všech částech působí hodně rozmanitě, což je na jednu stranu plusem, že je zajímavá a každou chvíli jiná, na druhou stranu mínusem, protože je těžké si v ní něco najít. Celkový dojem ale dobrý.
84/100
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 28.04.2024