značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

Diskusní fórum

04.10.2009: rik

Zdravím. Nedávno jsem si pořídil tři lahve - Knockando 12YO, Glenkinchie 12YO a Balvenie Doublewood 12YO. Knockando je jemné, středně sladké, dlouhé dokončení plné medu, jakdyby vám ho někdo mazal po jazyku. Glenkinchie je celkově taková docela nevýrazná, hodně stromová, dubová, dokončení bez výraznější chutě, středně dlouhé. Balvenie je hodně sladové, vůně po čokoládě, ořechách, chuť sladová jemně olejová, dokončení teplé do čokolády. Z toho vyplývá že Glenkinchie už u sebe asi neuvidím :-)

02.10.2009: koko

Majkle, to co jsi napsal je zajímavé. Lehké svěží, sladké whisky mi přijdou takové nezajímavé. To ale neni případ Talikera 10y. Je vynikající, jen škoda, že už ho nemám. Misto něho jsem si pořídil Ardbeg 10y. Geniální, chuť je jak exploze kouře. Ardbeg a Talisker jsou jedny z nejlepších(alespoň pro mě).

30.09.2009: majkl

Uspořádal jsem dýchánek pro kolegy v práci (8-10ks, z toho ženy 2ks). Ochutnávali jsme Cardhu 12, Highland Park 12, Macallan 12 Sherry oak a Talisker 10. Tak jak byste čekali - ženský a ti co s whisky neměli dosud zkušenosti preferovali Cardhu, maximálně Highland Park. O Taliskeru říkali že voní jak něco čím se mejou záchody. Dva kluci řekli, že single malt whisky nemusí pít a určitě si ji sami od sebe nekoupí. 3 starší, zkušenější a propitější chlapi se vyjadřovali dobře i o Taliskeru. Jeden z nich z něj ukrojil skoro dobré 2 deci :). O Macallanu jsem slyšel spíš že nikomu moc nechutnal (ač mně docela chutná). Jeden z ochutnávajících, co už měl zkušenosti se skotskou whisky vyjádřil přání, ať mu seženu ten Talisker + ještě Ardbeg + Lagavulin + Laphroaig. Zkrátka, po ochutnání Taliskeru se v něm probudila zapomenutá touha po oleji a hutné chuti. Já si při té příležitosti hodlám objednat nově Aberlour Abundah (na který slyším samou chválu - bohatá, komplexní whisky, prý jedna z nejlepších), také Ardbeg, také Laphroaig, a z těch jemnějších jsem si tenktokrát vybral Old Pulteney (do budoucna mám zálusk ochutnat ještě Dalwhinnii a Strathislu). Před ochutnáním Old Puteney vypadá můj preferenční list whisek takhle: sladké chutě čili jemné a snadno pitelné whisky (vyzkoušeno: Aberlour 10, Cardhu 12, Glenfiddich 10, vítěz: Glenfiddich 10), ostatní tj. bohatší vyzrálejší chutě (Talisker 10 ano - ten si určitě koupím až mi dojde znovu; Macallan 12 Sherry oak - ač není špatný tak si místo něj vyberu asi něco jiného - doufám že jeho místo zaujme Aberlour Abundah, Highland Park 10 - také není špatný - ještě si to s ním musím rozmyslet). Ahoj.....

01.09.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Už nějakou dobu mi v baru postávala lahvinka Black Barel Single Grain Whisky a tak jsem ji před pár dny otevřel.. musím konstatovat, že mě nezklamala.. což však bylo dáno tím, že jsem toho od ní moc nečekal:-) vůně nejvíce připomínala vodku..po čase jsem našel dřevo, náznak kouře a úplně vzadu čoko a možná třešeň (fakt jen možná)..v prázdné sklenici se po odvětrání vyloupne sladová vůně.. dojem v ústech je docela překvapivý-velmi jemný, takový oblý a hladký a oproti vůni alkohol o sobě nedává vědět..zprvu se totiž tváří, jakoby tam ani nebyl..Chuť se nejdříve někde zapomene a pak se objeví v rouše dubovém,lehce sladkém a "konečně" alkoholově hřejivém..závěr opět jakoby nic a když už to vypadá, že se tahle whisky vyčerpala, tak se vzadu na patře vynoří silný hořkokyselý ocas (lepší slovo mě nenapadlo:-) dalo by se říci že to je celkem zajímavá zkušenost vzhledem k tomu že jde o čistou grain whisky..úspěch asi sklidí tam, kde jde o to přivodit si opilost, ale postrádá jakýkoliv zajímavý charakter, nebo alespoň jeho náznak, který by zaujmul.. ty peníze (já koupil asi za 450,-kč) je lepší investovat jinak..sečteno podtrženo: otevřít, vypít a zapomenout..

01.09.2009: koko

Ahoj, předevčírem jsem si otevřel lahvinku velice dobré whisky a to Glenlivet 12yo. Je to fakt třída. Aroma je krásně ovocné, je hebká, pitelná, výborná. No a včera jsem otevřel opravdu sílu. Ardbeg 10yo. To aroma, no to je něco, takového kouře, moře, jód. V ústech je to jak když exploduje nálož se kouřem. A tu chuť bude cítit snad pořád. Je to hodně podobné Taliskerovi, s hodně kouřem. Kdybych si měl vybírat mezi TG 12yo a A10y tak u mě jasně zvítězil Ardbeg. Chuť, která se nezapomíná. A nejlepší je ho pít čistý a pořádně vychutnávat. :-D

28.08.2009: Peter

Zdar kluci, pocase sa ozyvam a nemozem si nechat zajst chute pri vasich popisoch ochutnavok. Tiez som hodne rozsiril svoj bar, jo, vacsinou staronove whisky, ale i tak. Novinkou je Glenlivet Nadurra 16y, na tu som bol moc zvedavy, pretoze moj uplne prvy single malt bol Glentlivet 12y. Moja Nadurra ma 46%, co je divne, pretoze cask strenght by mala mat okolo 53% podla oficialnych zaznamov, takze asi bude kus nariedena. Je dovezena z USA (za 68 USD :-)), domievam sa ze preto. V kazdom pripade, maximalne dobre pitie. Pak tu mame Isle of Jura 10y, hodne spatne hodnotena whisky, nikdy mi moc nechutila, ale jej borovicova vona ma za chvilu asi dostane. Glenlivet 12y nemoze nikdy v bare chybat, stejne tak Conemara 10y peated, ano je irska ale dajte jej sancu, sladkemu zaveru jej raselinovej chute pridete na chut ihned. Glengoyne 10y je nuda, ma zaujimavui goegrafiu, vobec neciti po dreve, dozrieva v sudoch po cherry a cisty dub mi tam chyba. Majte sa a pochutte si dnes vo WhiskyShope, ja zial dnes nemozem...

22.08.2009: koko

Jo fakt dobrý videa. Nevíte neni něco takového i u nás v ČR.

20.08.2009: ajklM

Nejlepší 2 videa na youtube o whisky! :-) 1, http://www.youtube.com/watch?v=QCeWo0XitUU 2, http://www.youtube.com/watch?v=lKwz9v-_pdg

20.08.2009: Majkl

Ahoj, tady Majkl, po delší době píšu trochu toho hodnocení. Dal jsem na Króčovu radu a zkusil jsem Higland Park 12. Jemnost, to je slovo kterým se to dá snad nazvat. Jemná, se stopu kořeněnosti v chuti i vůni, jemný náznak kouře na harmonické, až lehce sladké základně. Moc dobrý pití :). Také jsem koupil sherry oak Macallan 12 abych si vyzkoušel, jaké je to lízat sudy po sherry zevnitř, a Talisker 10. Ke zkušenostem s těmito whiskami jindy. Ze speyside whisek, které jsem měl do teď možnost ochutnat (Cardhu 12, Aberlour 12, Glenfiddich 12) - všechny jsou moc dobré, ale doporučil bych z nich Glenfiddich. Opravdu dostupné a příjemné pití. Cardhu je hustá, sladká whisky. Aberlour je o vlásek jemnější a má specifičtější chuťový dozvuk. Glenfiddich je jakoby řidčí, vodovější, ale také velmi velmi snadno a příjemně pitelný. Velmi nekomplikovaný. Dobrý..

10.08.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Zdravíčko všem..v SO jsem pro dva kamarády, kteří whisky moc nedají, uspořádal u sebe doma malou degustaci i s drobným výkladem aby si udělali o whisky obrázek:-)vybral jsem tyto v pořadí: 1. Jameson, 2.Chivas Regal 12y, 3. Glen Garioch 8y, 4. Bushmills 16y three woods, 5. Elijah Craigt 12y, 6. four Roses. Snažil jsem se vybrat tak, aby "od každého" ochutnali něco.. Tady ohodnotím jen Glen Garioch 8y a Elijah Craig 12y, jelikož ostatní jsem hodnotil dříve.. takže Glen Garioch 8y - ve vůni medovost, květiny, citrusové plody, chuťově jemná, květinová, lehce nahořklá po dřevě, konec sušší a hřejivý, ne moc výrazný ani dlouhý. U této mladé whisky je ještě zřetelná stopa ostré alkoholovitosti a to jak v chuti tak i ve vůni. Elijah Craig 12y - vůně plná a bohatá, stopy rumu ale především opálené dřevo a karamel,dále jemné koření a náznaky hořké čokolády..chuťově výrazná, prvotní olejovitý dojem vystřídá sucho, dále v podstatě kopíruje vůni s větším důrazem na opálené dřevo a jistou medovou nasládlost..dokončení je velmi krátké.. Suma sumárum Glen Garioch na svůj věk a cenu není vůbec špatná whisky, dobře a lehce se pije ale nároky na hlubší zážitek nesplňuje..Elijah Craig je ušlechtilý bourbon, který mě opravdu velmi mile překvapil.,rovněž se pěkně pije a požitek z něj je opravdu větší.. malou výtku by sklidil za krátké, téměř neexistující dokončení, což ovšem vyvažuje vůně a chuť.. No co dodat na závěr, snad že jsme se samozřejmě pak všichni pěkně zkárovaly:-)

29.07.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Za ten hrubý zásek v posledním příspěvku se veřejně hlásím na pranýř:-) 2MV:Glenfaclas mě taky napadnul, ale klasik 12y..Jinak ještě sand Cragganmore 12y a Oban 14y.. uvídím:-)

29.07.2009: mv

2Króča: Co třeba Glenfarclas 105? Sudová síla (60%) čili všechny chutě intenzivnější, je to whisky ze sudu po sherry, čili jiný chuťový profil než u Dalwhinnie, která zraje v sudech po bourbonu....

27.07.2009: Króča never.hans@seznam.cz

2MV:nějakou chuťově zcela jinou než právě Dalwhinie..hodnotil jsem ji v příspěvku z 20.5.09 tak kdyžtak mrkni ať zhruba víš jak mi chutila..ideal kdyby tip byl rovněž ze Speyside, ale je to vcelku jedno, jen ne z Islay a ostrovů:-)potřebuju aby byly co nejvíc chuťově odlišné, ale ne jód a rašelinu maximálně jen lehce.. Díky:-)

27.07.2009: mv

2Króča: Co myslíš tím protipólem?

26.07.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Pěkný den všem:-) Obracím se na vás s žádostí..poraďte vhodný PROTIPÓL k Dalwhinnie 15y..ne Islay ani ostrovy..Díky všem za tipy a všem jen dobré:-)

26.07.2009: Radek

Pokud máš rád whisky typově ze Speyside (sladší), tak bude...... mě osobně chutná jak ta 10yo, tak i ta 12yo. V podstatě Balvenie chybu udělat nejde.

21.07.2009: mv

2Tomáš: V tomhle ti nikdo neporadí, buď ti bude chutnat, nebo nebude :-) Mně osobně chutnala víc než desetiletá, protože mám rád whisky ze sudů po sherry a u té dvanáctileté je to sherry navíc znát. Ale jak říkám, každý má chutě jiné...

20.07.2009: Tomáš

Dobrej, můžete mi někdo poradit. Chtěl bych si koupit Balvenie 12 DobleWood. Já je ? Stojí za to ? Díky

15.07.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Zdravím..V Sobotu 11.7. jsme si společně s Hunterem uspořádali malou soukromou degustaci..Přizvali jsme tyto: Bushmills 16Y three woods,Aberlour 10Y,Scapa 14Y a Bowmore 12Y.Degustovali jsme v tomto pořadí a uvedená hodnocení jsou více méně za moji osobu, neb nemám po ruce Hunterovi poznámky,ale v mnohém jsme se shodli. BUSHMILLS:zde převládá jasná stopa bourbonu..zvláště ve vůni a v dokončení..dále voněla jemně,po višních (v čokoládě?), medu a lehká stopa whisky ze Speyside..v chuti hebká a hladká,mírně olejnatý dojem,kořeněný charakter s nasládlými a květinovými tóny..končila po sotva zralých mandlích a zmiňovaném bourbonu.. celkově nevýrazná, byť ne špatná whisky na které se nejvíce projevili právě sudy po bourbonu. ABERLOUR:vůně dosahovala vzledem ke stáří potěšující hloubky,rozinky v rumu/punč,vůně čerstvých slupek z červených jablek,leštěné dřevo a slad..chuť hřejivá, rázná, směs zralého podzimního ovoce,suchá a přiměřeně sladká s ještě jasnou stopou alkoholovitosti.. konec dlouhý nasládlý (pří)jemně hřejivý..celkově velmi bohatá a pěkná whisky s překvapivou barvou vzhledem k stáří,které pouze chybí jistá celistvost. SCAPA:ve vůni jasné máslo, trochu citrusy, náznaky kouře a jódu, ale nijak výrazná..chuť suchá, nahořklé dřevo se stopou kouře z hořícího sena, kožná trochu květin..celkově zklamání, možná časem a podrobnějším zkoumáním odhalí víc ale působila nadmíru nevyjádřeně a stroze..BOWMORE:ve vůni jasná rašelina s medicinou,kouř a vlhká lesní hlína..chuťově po všem co předpovídá vůně,suchá,prudce nabírající na síle/výbuch chutě, více však rašeliny a kouře+čerstvá kůra od trvrdého dřeva..dokončení dlouhé, jemné, jakoby lehký posyp z nakouřené rašelinky dokonce snad lehce nasládlá..celkově naplnila veškerá očekávání od whisky z Islay,výborně pitelná a koplexní.. Toť jednotlivé hodnocení.. Nejdříve jsme postupně ochutnali z každé lahve a poté jsme si zkusili rozřazení všech vzorků naráz a naslepo, kdy jsme oba splnily na 100%:-) Ke každé whisky jsem sesbíral nějaké informace a hodil to na papír, Hunter přidal každému tabulku k zapsání svého hodnocení..moc fajn akcička, kdy na pomyslném prvním místě by asi stanula Bowmore..já osobně bych k ní přidal Aberlour, jelikož ta mne opravdu velmi mile překvapila a při nejbližší příležitosti ji znovu okusím.

13.07.2009: Majkl

skvělé hodnocení whisky na youtube - http://www.youtube.com/profile?user=IslayScotchWhisky&vi ew=videos

13.07.2009: Marv

U irských by asi byla chyba orientovat se jen na single malt, člověk by se připravil o zástupce kategorie pure pot still jako Redbreast nebo Green Spot a zajímavé míchané jako Powers, Bushmills 1608. U skotských je podle mě už rozumnější investovat do single malt než do kvalitnější (např.12letých) blended.

10.07.2009: koko

Já nedám dopustit na Grant's. Je jemná lehce kouřová a hlavně dobře pitelná. Zrovna si jdu dát. Tak nazdraví.

08.07.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Zdravíčko:-) Jak jste na tom s blended whisk(e)y? Dáte si a když už, tak jakou? Mě osobně potěšily Ballantines 12Y, Bushmills Black Bush a Crown Royal..

07.07.2009: Marv

Jo, whisky flavour map je pro orientaci, tohle mi chutná a chtěl bych zkusit něco podobného, ale víc např. kouřového dobrou pomůckou (s výhradou, že mapa zahrnuje zpravidla whisky jen v jedné verzi na značku). Orientace dle oblastí je zavádějící, mnoho whisek má zcela jinou chuť než je pro její oblast tzv.typické.

05.07.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Supr odkaz Majkle! Díky za něj.. Dej pak vědět co Highland Park a hlavně Tamdhu.. Tuhle bych totiž někdy v budoucnu rád též zkusil.. říká se že je prý velmi sladká a takový typ whisky se doma vždy hodí:-)

05.07.2009: Majkl

Díky za radu Króčo, hned po výplatě letím do obchodu pro Highland Park 12yo (jako úvod do kouřovějších whisky) a pro Tamdhu (nebezpečně mi začíná docházet Aberlour 10 a od Tamdhu očekávám že půjde o podobně dobře pitelnou jemnou whisky). PS zkuste si v googlu zadat "whisky flavour map" a podívat se do obrázků. Je tam pár podobných map podle kterých si můžu udělat představu o tom, jaké whisky mají podobný charakter...

29.06.2009: Króča never.hans@seznam.cz

k tématu Lagavulin a Talisker musím souhlasit s Komárem.. Sice mi asi nejvíc sedí právě silné whisky (hlavně teda rašelinné) z těchto oblastí, ale tvrdit že jsou nejlepší na světě bych si rozhodně nedovolil, už jen proto že nemám až tak velké zkušenosti a hlavně proto, že každému chutná něco jiného..třeba právě Dalwhinnie, která je dle mě úžasně jemná a sladká, si dám moc rád a je úplně něco jiného než Lagavulin a Talisker.. osobně se nevyhraňuji pouze na tyto oblasti ale zatím mám největší zkušenosti právě ze Speyside, Islay a Ostrovy..Takže můžu vycházet při hodnocení pouze odsud,ale postupem času hodlám obzory rozhodně rozšířit :-) v blízké době se chystám řeba na Glenkinchie 10y tak pokud znáte, napište jak na vás působí..

29.06.2009: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

Talisker a Lagavulin jsou dost silné a náročné whisky. Můžou sednout i nezvyklému člověku, ale taky nemusí. Neznamená to, že po jejich ochutnání se nebude již chtít vrátit k jiným, ani proto, že tyhle jsou to nej na světě, ani proto, že ho to totalně odradí, ale pro lepší vychutnání whisky je lepší už mít něco napito. Můžou člověku hned zachutnat, ale pořádně si je užije až postupem času. Jako u všeho není nejlepší začínat náročnějšíma věcma. Není jen Speyside a Islay, je mnoho dalších zajímavých whisky, které si zaslouží pozornost a ochutnání.

28.06.2009: Króča

Zdarec Majkle..tak jsem to rozhodně nemyslel,ikdyž ani to nelze vyloučit:-)záleží jaké chutě upřednostňuješ a co od whisky čekáš..bylo to myšleno tak,že obě jsou natolik výrazné a osobité whisky,že ne každému sednou napoprvé a někomu třeba vůbec.Já osobně tenhle typ whisky preferuju od té chvíle co jsem je poprvé ochutnal(obě v jeden večer)..do té doby jsem znal akorát whisky ze Speyside a Highland..mám ovšem zkušenost, že pár lidem právě tyto dvě nesedlya myslím že právě proto,že měli ochutnáno jen pár značek a to převážně ze Speyside, které jsou přesně takové květinové, ovocné a strašně dobře se pijou..Islay a ostrovy jsou prostě jiné a tak těm lidem pak trvalo než si k nim našli cestu a někteří z nich jim na chuť už nepřišli a myslím že pokud někdy,tak jim to bude trvat.. Jak ale říkám, je to hodně individuální, někomu jako jsem já sedne tento typ okamžitě,někomu nikdy a někdo se k nim musí zkrátka propít..proto jsem si dovolil poradit (byť nejsem žádný velký znalec),abys předem ochutnal něco podobného(Highland Park12y)ale méně výrazného,aby sis udělal představu o tom, co máš od těchto dvou Velikánů čekat a aby tě to pak zbytečně neodradilo..já sice nejraději právě silnou rašelinu (Lagavulin je zřejmě dosud můj vítěz)ale nepít ze Speyside, nebo jiné, tak to si neumím představit..

27.06.2009: Majkl

ahoj, chceš říct, že jak ochutnám Talisker a Lagavulin, tak se nebudu chtít už k žádné jiné sm vrátit a proto jich mám před nimi ochutnat co nejvíce .-.)?

27.06.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Ahoj Majkl..Jsem rád žes připsal hodnocení na Aberlour 10y.. s Hunterem (taky sem přispívá) máme totiž začátekem července naplánovanou soukromou degustaci kde budeme též mimo jiné ochutnávat Aberlour 10y..podle toho cos psal tak jsi zvolil dobře a my taky:-) Moje první single byla Glenlivet 12y, ze začátlu mi úplně nesedla, ale pak se to vyvrbilo a teď na ní mám ohodně lepší názor.. Macallan mám dvanáctiletý ve verzi Fine Oak.. není špatný ale zase ani nic extra.. Talisker i Lagavulin Ti můžu jen schválit:-) obě jsou to fakt supr whisky, osobně mi asi víc sedí Lagavulin ale i Talisker je naprostá bomba! Akorát bych si Ti dovolil doporučit ještě předtím ochutnat trochu víc singlovek, protože obě zmiňované jsou natolik osobité a výrazné že by Tě mohli odradit a to by byla vážně škoda.. Zkus třeba předem ochutnat Highland Park 12y..Řekl bych že si podle něj uděláš slušnou představu o tom co od Lagavulinu a Taliskeru čekat a pak nebudeš tolik "překvapený" :-) O Highland Park 12y jsem psal v příspěvku níže, ale je to jen takové malé doporučení, třeba jseš stejný typ jako já a silné rašelinné - jódové whisky Tě osloví hned jako mě:-) Tak hodně pěkných zážitků a nezapomínej se pak vždy s náma tady o ně podělit:-)

27.06.2009: majkl

Zdar, včera jsem si koupil a ochutnal svou první SM whisky. Chtěl jsem něco jemnějšího aby mně to neodradilo a z rozhodování při ochutnávce mezi Macallan 10yo a Aberlour 10yo jsem nakonec odnesl domů Aberlour. Narozdíl od Oty (první příspěvek tady .. jo při popíjení jsem si přečetl tuhle stránku od začátku do konce) mi Aberlour naprosto sedne, je jemný, vůně sladká vanilková lehce kořeněnná, chuť smetanová máslová karamelová trochu nevýrazná ale příjemná, zaoblený sladký horký dozvuk. Jsem docela rád že jsem vybral Aberlour, protože od Macallanu si koupím trochu jinou láhev, Macallan 12yo Elegancia a potom mám v plánu "přiostřit" - Talisker 10yo a Lagavulin 16 yo. :-)

19.06.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Včera jsem ochutnal Dalmore Black Isle a Highland Park 12y..Dalmore je vážně SKVĚLÁ ve vůni..smetana,čoko,karamel s tóny sladkého letního ovoce a taky vyzrálé dřevo..prostě voní nádherně-plně!Chuť jemná hřejivá,korespondující s vůní,hlavně v nasládlé smetaně a dřevě,ale nedosahuje takové plnosti..konec je slabší,hřejivé dřevo a nasládlost, hebký záchvěv ovoce ale celkově bych nakonec čekál více hloubky vzhledem k vůni..Highland Park je ve vůni oproti Dalmore hodně jemný, slabě kouřový,dřevitý, a rašelinný..snad i trochu suché trávy nebo odkvetlé luční květiny zde si nejsem moc jistý..chuťově příjemná a dobře pitelná whisky bez většího důrazu na jakoukoliv konkrétní chuť kterou předpovídá vůně,snad jen trochu vraznější SUCHÁ rašelinka..končí přiměřeně dlouze,lahodně a nevtíravě,slabý závan mořských skalisek,opakovaně rašelinka doplněná o trochu dřeva,opět ale bez výraznější převahy jakékoliv chutě..Docela chápu že se o Highland Park tvrdí, že to je vhodný úvod do single malt, ale nějak více mě neoslovila právě pro onu jakousi nevyjádřenost-nevyhraněnost..Dalmore zae nabudí svojí famózní vůní ale chuťově za ní zaostává což je škoda..

04.06.2009: Marv

Obě jsou to velmi dobré whisky. 21letá Glenfarclas bude více bohatá v chuti i závěru (měli jsme kdysi vzorek obou, ale ne zároveň), ale bude také podstatně dražší (u takto starých whisek většinou roste cena progresivněji než jejich chuťové spektrum). Macallan je klasika a i balení dobře vypadá. Takže záleží na příjemci a jeho vztahu k single malt whisky.

30.05.2009: Jarda

Poraďte mi, co je lepší Macallan 12yo Fine oak nebo Glenfarclas 21yo. Chtěl bych to jako dárek a chci něco dobrýho, jednu z těchto whisek. Díky z odpověď

20.05.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Zdravím.. včera jsem se po dlouhé době sešel s bratrem.. sedli jsme do jednoho skotského pubu a něco ochutnali,tak bych se s vámi rád podělil o zážitky..Okusil jsem v tomto pořadí:Dalwhinnie 15y,Talisker 10y,Dalmore-Black Isle a Lagavulin16y..rád bych ještě podotknul,že jsme se spíš věnovali rozhovoru a nakonec ještě zašli k bráchovi,kde jsme prubli láhev Bushmills-Black Bush,co jsem pro jistotu ještě vzal z domu, tak je třeba brát v potaz faktor společenské únavy a povahu celé akce:-) takže Dalwhinie:vemi jemná,opravdu velmi,připomínala mi nejvíce jablka s pomeranči a s tóny skořice,na konci možná trochu luční trávu,konec byl hebký a lahodný,přiměřeně dlouhý..myslím že tuto by ocenila i ta jemná polovina lidstva:-)Talisker:tak u toho mě nenapadá nic výstižnějšího,než slovo BOHATÝ! Plná vůně i chuť,blíže neurčené ovoce s nádechem koření..hřejivý,výrazný,na konci silný a dlouhý.ve vůni jsem ještě cítil něco podobného pistáciím..nejvíce mi ale utkvěla konečná medicínská chuť,kdy jsem měl pocit, že někdo v lékárně rozlil dezinfekci..možná tam byla taky rašelina,ale zde si nejsem jistý jestli to opravdu byla ona,ale asi jo. celkově se chuť ne a ne vytratit a s opravdu pomalým odezníváním rozkrýval svoji takřka nekonečnou hloubku..Dokonce se mi ta medicínskost několikrát objevila takřka z nenadání ještě při pití Bushmills u bráchy doma..Dalmore:tak ta mne opravdu překvapila..a notno říct že příjemně..nádherná skvostná vůně, ve které se snoubila smetana s karamelem,čokoládou a i sladkým letním ovocem(jahody?),celé doplněné kapkou medu..chuťově ji ale nedokážu jaksi popsat,s bráchou jsme se shodli že chuť je krátká, kdy náhle a téměř hned ústa zaplavý příjemná silná sladká (sladová?)hřejivost,kdy konec koresponduje s vůní,jen není toliko výrazný a čekal bych intenzívnější odezvu..Přesto ale tuto Dalmore hodlám pořídit,hlavně kvůli tomu skvostnému aroma,které jsem vážně nečekal..Lagavulin: tak od toho jsem čekal asi víc..Možná to bylo ale způsobeno už "otupělými" čichovými a chuťovými buňkami..byl hodně jemný,hladký,kdy končil podobně jako talisker,jen ne toliko intenzivně-bohatě.. Ale jak říkám,myslím, že jsem už nebyl schopen jej plně ocenit a hlavně už jsem mu nevěnoval takovou pozornost,tak se k němu ještě hodlám vrátit..Nakonec Bushmill´s: to byl velmi povedený blend,který se nakonec večera plně hodil. Ve vůni jsem našel dřevo a lesní jahody..chuťově byl příjemný a hodně nasládlý se snad dubovými a čokoládovámi tóny..konec velmi hřál a příjemně se opět sladce vytrácel,kdy jsem ovšem postrádal dostatečnou hloubku,kterou bych přeci jen čekal..Přesto mě tento blend potěšil.. toť asi vše..Akce to byla povedená, jen ty mozkové buňky:-) pěkný večer všem.

19.05.2009: Peter pejabb@yahoo.com

Uplynula ochutnavka s priatelmi vsak nebola hlavnym tematom, co som vam chcel napisat. Pred par tyzdnami mi zial umrel dedecek, na celom nestasti je zaujimavy fakt, ze som po nom dostal aj sadu starych krystalovych sklenicek a karafu. Su pomerne masivne (sklo hrube aj 0,5 cm) a tazke, tym padom stabilne, bruseny krystal s krasnym vzorom, 10-11 cm vysoke, 6-7 cm siroke s objemom tak 2,5 dc. Povodne si vravim akoze co s tym budem robit, ale len do chvile nez som do nich nalial whisky.Hej, parada, na rezoch v krystale sa krasne lame svetlo a whisky v nich dobre vypada. Budem pit whisky uz iba z nich, nie len ze z nich chuti, ale aj to vypada luxusne...majte sa...

19.05.2009: Peter pejabb@yahoo.com

Ahojte, v piatok som opat poochutnaval s kamaratmi. Skvele som sa pripravil, z tohto webu stiahol info o whiskach, ktore sme popijali, pridal som hodnotenie chuti a body. Vznikol z toho moc hezky dokument, ktory ochutnavajuci ocenili. Pili sme Glengoyne 10y s.m., Isle of Jura 10y s.m. (uz nastastie dosla), Ardbeg 10y s.m. K tomu som kupil lahev Ballentine´s, aby vsetci citili rozdiel. Bola to parada, hlavne ten Ardbeg som pil prvy krat.

10.05.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Dnes jsem se na odpolední procházce zastavil v jednom baru, bych okusil něco pro mne nového..volba padla na Canadian Club 12Y..zde je moje hodnocení: VŮNĚ(jemná, lehká):pražené vlašské ořechy, mléčná čokoláda a také trochu rozkvetlá louka.. Po cvhíly co se whisky jakoby ve sklenici "nadechla" ,objevilo se navíc aroma čerstvých švestek či podobného ovoce. CHUŤ(celkově slabá a krátká): převládající dubové dřevo nad "připálenou karamelou?" + náznak kořenitosti. DOKONČENÍ(rychle nastupující, hřejivé a překvapivě dlouhé):nad kořením dominuje tvrdé dřevo(možná ještě součást samotné chutě?), které se usadí na patře a jen částečně se přeliná do velmi lehké nasládlosti. Sečteno podtrženo: neoslovila mne,čekal jsem víc,zklamání - už se k ní nejspíš nevrátím.

08.05.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Můžete mi prosím někdo podat nějaké info o Black Barrel single grain whisky? Obecně jsem toho o ní moc nenašel.. hlavně by mne zajímalo z čeho se vlastně vyrábí, jestli i z kukuřice, nebo jen z obilovin? díky všem a všem jen dobré..

01.05.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Tak jsem si včera pořídil další "klenot" :-) Macallan Fine Oak 12y.. dle mě je to velmi pěkná whisky a působila na mne asi takto: vůně mi ze všeho nejvíc připoměla listnatý les na podzim po dešti, kdy se v dáli o slovo hlásí citrusy:-) v chuti byla hebká, mírně štiplavá s odstíny dřeva a snad i máty.. Konec lehce kořeněný pozvolna se vytrácející, kdy nastupuje příjemná dřevěná hořkost.

01.05.2009: Króča never.hans@seznam.cz

TO PETER: Je fajn žes podal info o té ochutnávce.. zvažoval jsem že bych taky na ni zajel (jsem z Olomouce) ale útrapy z cestování (hlavně zpátky) a časová náročnost byly proti.. navíc jsem musel v SO ráno do roboty:-( tvůj příspěvek v návštěvní knize jsme četl už dřív a s lidmi se kterými by se dalo scházet a whisky solidně pít jsem na tom stejně.. Třeba se někdy poštěstí a na nějaké degustaci třeba v Brně se sejdeme:-)

28.04.2009: Peter pejabb@yahoo.com

Ahojte, mozno ste sa niekto objavili v piatok na ochutnavke v brnenskom The Whisky shope. Bola fajn, podrobnosti o tom co sa pilo najdete na ich webe. tesil som sa hlavne na Vintage Islay Malt Cask Strenght, pretoze som cask Strenght nikdy nepil. Nebola. Ale nevadi, miesto nej bola k dispozicii Peat Monster. A ak sa to vola Monster, tak verte ze Monster to vazne bol. "Dechtove lano" je skoro slabe slovo. Mam tento druh whisky rad, kto cital moj prispevok (Petr - dik za uverejnenie) v navstevnej knihe vie, ale toto bola fakt sila. Citili ste ju uz 10 cm od sklenicky, chutila moc dobre. Mate o nej niekto podrobnejsie informacie, nieco som "vygoogloval", ale moc toho nie je. Dnes vecer idem s kamaratmi ochutnat nejake vlastne whisky, okrem ineho bude Ardbeg 10y, vraj to je hodne "raselinka", tak sa tesim. Majte sa...

24.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Osobně mi bourbon nikdy moc neřekl (zkušenosti mám se3 zato nemalé:) - JB(whitexblack)mi přijde tuctový,bez nápadu.. 4Růže hodnotím o poznání voňavější a po chuti také lepší,i tak ale nic moc(vyšší sortu jsem neokusil). nakonec Kentucky Jack-voní těžce po čerstvém medu, ale jinak hrůza!:( Jack Daniels ovšem můžu taky:)mi ale připadne spíše jako jemná záležitost,dobře vyvážená, s překvapivě kokosovo-ovocnými tóny..celkově ale postrádám jaksi dostatečnou hloubku,přesto patří mezi mé oblíbence..Kdysi jsem okusil třídu Gentleman Jack:oproti klasice se před lahvováním nechá ještě jednou překapat:-)bohužel to bylo v době, kdy jsem whisk(e)y ještě nevěnoval takovou pozornost, tak nevím nic..Už nějakou dobu ale plánuju někam na něj zajít:) Nakonec se ještě dovolím zmínit o jedné záležitosti: Medley's - na etiketě výrobce uvádí Kentucky whiskey tak nevím..Je to sice už nějaká doba,co jsem ji pil,ale v paměti mi vyčnívá..pamatuju si ji jako lehké pití s výrazně příjemným! ,hladkým a hlavně sladkým koncem(ořechový?)..někde jsem četl,že se taky nechává překapat přes uhlí, tak možná proto označení whiskey.. Závěrem:v podsatě souhlasím,USA má taky dobré hráče,ale pravý fotbal se hraje na jiném hřišti:)

24.04.2009: Hunter LLeica@seznam.cz

Z bourbonů jsem zatím okoštoval Jim Beam a Jack daniel´s black label. Jim Beam (white label?) je pro mě moc velká voňavka, je to skoro jako pít kolínskou :-) Ale Danielse docela můžu, poměrně drsné pití , to se mi líbí.Kdysi dávno jsem ochutnal i Four roses,ale chuť si už nevybavuju.Bourbon, který mě teď docela láká a rád bych ho ochutnal, je Wild Turkey, četl jsem o něm pochvalné reference.Takže já bourbony nezatracuju,ale single malt scotch je přece jen jiná liga, bourbony jsou jako 1.česká fotbalová, SMSW jsou Liga mistrů :-)

23.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Jak hodnotíte produkci USA a zvlášť jejich bourbony? dát se někdy říct nebo u vás upadli v nemilost:-)

23.04.2009: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

Já jsem Petr, případně Komár, používám i slyším na oboje :)

23.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

TO Komár: jsem rád že nejsi proti tykání:-) tak mě těší, já jsem Honza, ale klidně stačí Króča.. (opožděná reakce-ty noční mě jednou zničí)

23.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Já mám právě jen ty široké whiskovky a připadlo mi že to není úplně ono..ani né tak co se týká chuťového a zrakovéo vjemu, ale hlavně pro tu vůni.. z těch širokchých mipřipadne,že se všecny vůně tak nějak "vyvalí"a já mám pak pocit že mi spousta "kamenů a kamínků" z té úžasné voňavé mozaiky utíká a splývá. Mám sice ještě 2skleničky orig. od METAXY,kt. by tvarem a velikostí měly být lepší (jsou téměř totožné s těma co jsem viděl na fotkách z ochutnávek v zajímavostech) ale nedokážu si jaksi představit, že byh si tu Živou Vodu vychutnával ze skleničky s nápisem METAXA (byť ji mám zaky rád) no nic, asi se budu muset vypravit na nákupy:)

23.04.2009: Hunter

Co se skla týče, mám klasické široké whiskovky , dostal jsem je v sadě s Tulamorkou, a pak užší sklenky , ty byly v nějaké kazetě u Jamesona, skoro mi přijdou ty užší vážně lepší,výjímkou byla Laphroaig 10y,ta mi líp voněla z těch širších, čím to je, netuším...

23.04.2009: Hunter Lleica@seznam.cz

Zdravím chlapi, diskuse se tu na fóru pěkně rozjela, to je dobře.Se vtírnu se svými postřehy :-) Co jsem vyčetl v knihách , obávat se nějaké ztráty kvality po otevření lahve se moc nemusíme, pokud bychom chtěli být důslednní,kvůli již zmíněné oxidaci v případech, kdy je v lahvi již více vzduchu než whisky, asi by levné a elegantní řešení bylo použít vakuovou odsávačku vzduchu ,používám ji na víno, mám ji od Tescomy, je to stojánek, 2 uzávěry a odsavačka, vypadá docela hezky a není to nic drahého.Přelitím do karafy bych řekl, že nemůže ničemu pomoct, vždyť je to stejné, jako v láhvi,ne?Leda že by karafa měla menší objem,než origoš láhev a vzduchu by tam bylo pak méně.Navíc by mi pak chyběl ten rituál, kdy si s gustem láhev a etiketu při nalévání zase prohlížím :-) Zkusím taky zapátrat po kanadských singl maltkách, možná vyčtu něco v knize, mám Whisky od Michaela Jacksona. Mám nutkání udělat F.L.Věku tržbu a objednat Bowmore Enigmu, a pak se s váma podělit o dojmy!

22.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Já mám právě doma jen ty široké whiskovky a přišlo mi že to tak nějak není ono.. teď mi došlo, že tím předchozím dotazem - Proč zrovna do karafy - jsi myslel, proč čaj do sklenic se zabroušeným hrdlem.. Je to přesně proto, že čaj ztrácí na kvalitě při kontaktu se vzduchem - kyslíkem ale taky prostě jen postupem času. Kdybys zavakuoval čerstvý čaj a otevřel ho třeba po půl roce, je tam velký rozdíl.. Pro ilustraci: opravdu kvalitní čaje (např. indický Daarjeeling..) na světových čajových burzách ztrácí každým dnem od sklizně-zpracování (není totožné a nemusí být v jeden den) na kvalitě-hodnotě ale jak jsem řekl, čaj je na tohle extrémně citlivý.. zatím zdarec, já musím zabrat ať to nevypadá že v práci tnic nedělám:) aloha a někdy se zas těším:-)

22.04.2009: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

Karafa se mi taky kdysi líbila, ale vzhledem k množství lahví by to bylo nepratické a ta originální láhev se mi přecejen líbí víc a lépe se v tom orientuje. Já teda naštěstí teď v práci nejsem, momentálně mě s ní spojují jen ty maily. Já ochutnávám z klasických degustaček (viz třeba fotky z ochutnávky v zajímavostech), nejsou ideální na popíjení, ale na ochutnávky dobré, případně z těch "pravých whisky sklenic" (viz sklenice na pozvánce). "Klasická filmová" široká whiskovka není na ochutnávání moc dobrá, je moc široká a aroma uniká do prázdna. A proti tykání nic nemám :)

22.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

S karafou je to v mém případě nejspíš otázka toho vkusu - líbí se mi originální láhev, ale ani proti karafě nic nemám:-) zkrátka se mi to líbí a dobře vypadá..no a vzhledem k zkušenostem s čajem jsem se "potřeboval" informovat od povolanějších:-) Ty "zaručené" teorie na skladování jsem už taky slyšel, ale myslím že je to ve většině případů fakt zbytečné a nereálné..možná snad jedině to vysátí vzduchu.. tohle se třeba používá v lepších vinárnách na uzavírání kvalitnějších lahví, které i rozlévají ale to by asi mělo opět smysl jen v nějakém lepším baru.. k těm příspěvkům: taky právě sedím v zaměstnání:) jen škoda že k tomu fórování tady nemůžu přizvat nějakou šikovnou skleničku, hned by se líp psalo:) tak mě napadá: v čem myslí(š)te že je lepší degustovat vzorek, tak aby plně vynikl? klasická široká whiskovka a nebo sklenice tvaru Tulipán (třeba tzv. Napoleonky)?

22.04.2009: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

ad karafa - proč do ní? předpokládám, že hlavně proto, že je dobře zavřená. Myslím, že láhev je ale taky dobře zavřená. V karafě i v láhvi bude stejný problém s oxidací při velkém množství vzduchu na malé množství whisky. Pokud naní láhev fakt úplně otevřená 2 měsíce, tak bych se toho nebál. Navíc nemám doma jen jednu otevřenou láhev. Slyšel jsem různé teorie o skladování whisky, ale nevím o nikom, kdo by to opravdu dělal - vyčerpání vzduchu z láhve, malé množství težkého plynu, který oddělí whisky a vzduch a nebude mít vliv na whisky, přelévání do stále menších lahví, tak aby tam bylo minimum vzduchu. (konečně nějaká výhoda firemního BB, příspěvky do fóra mi chodí do práce na mail a tak o nich doma vím hned :)

22.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Glenlivet12Y: Mně utkvěl právě těma kvašenýma jabkama:-) ne vážně, není opravdu špatný, ale jaksi zároveň nesplňuje moje očekávání (jak jsem ale psal: ZATÍM moje jediná-první single) zároveň mi ale potvrdil, že svět whisky je opravdu bohatý:-)

22.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Mně se poštěstilo po rodině a dvě pěkné skleněné karafy mám teď doma.. osobně jsem velký milovník čaje (opravdu kvalitního, ne sáčkového z obchodu) a u toho je právě ideální skladování ve sklenicích se zabroušeným uzávěrem.. v pravdě ale čaj ztrácí na kvalitě hlavně časem tak jak tak, což u whisky a alkoholu vůbec není asi až tak dramatické..doma mi otevřená láhev vždy vydržela max necelé 2měs tak jsem si byl v otázce doby skladování trocha nejistý:)Osobně ale myslím že ty "opravdu dobré" kousky který mi časem učarují (a které snad zdárně časem objevím:) budou mít v takové karafě taky co říct..Každopádně je to určitě otázka individuálního vkusu a souhlásím že v orig. láhvi mají taky své kouzlo:-)

22.04.2009: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

a ještě k tomu Glenlivetu - není jediný u kterého mám podobný pocit - je to skvělá a kvalitní whisky, výborně udělaná, komplexní, velmi dobré pití a kdykoliv jsem nějaký z nich pil, tak jsem byl spokojen, jenže mi vlastně ničím neutkvěl v paměti, nezařadil se mezi mé oblíbené a vyhledávané. Když se podívám na některé láhve, tak předběžně vím, co mě čeká a na co mám asi chuť, ale Glenlivet si nepamatuju, jen podle poznámek vím, že byl fakt dobrý. Samozřejmě na to má vliv i mnou preferovaná chuť whisky z Islay, ale i mezi ostatními mám své oblíbence.

22.04.2009: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

Láhve skladuju v baru. 2-3 měsíce nejsou doba za kterou by se whisky v zavřené láhvi zničila. Ostatně ani pár let není problém, ani mnoho let. Korkový úzávěr dostatečně láhev uzavírá. Důležité je množství whisky v láhvi, cca při poměru 1/3 whisky a 2/3 vzduch může teoreticky hrozit problém s oxidací a změnou charakteru whisky. Docela by se mi ty karafy prodražily a bylo by to takové jednotvárné a nudné. :)

22.04.2009: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

ad kanadská single malt - věděl jsem, že jsem o ní něco četl. Už asi měsíc mám rozepsanou palírnu Glenora, která vyrábí asi jedinou kanadskou single malt - Glen Breton a Glenora. Pak se jeste kdysi v německém Aldi prodávala 8-mi letá Blackstone, označovaná jako malt.

22.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

TO P. Komárek: Díky za info, z Kanady bych rád v budoucnu ještě zkusil Canadian Club 12Y..

22.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Ještě k tomu Glenlivet12Y: nakonec se to přece jen postupně vyvrbilo:-)ale asi se z něj můj oblíbenec nestane přece jenom ty jablka tam pořád jsou:-).. Ještě mě napadl jeden takový dotaz..V čem skladujete otevřenou láhev o kt. víte že ji budete mít ještě nějakou tu dobu (cca 2-3měs.) je třeba vhodné tuto přelít do skleněné karafy se zabroušeným skleněným špuntem?

22.04.2009: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

Pár se jich kanadanum povedlo, právě třeba ta Crown Royal. Sice teď (tak nějak průběžně, ale je jaro, tak dostaly přednost auta) Kanadu píšu, ale na "korektní" single malt si teď nevzpomenu (ale myslím, že jich pár snad i je). Pak jsou nějaké sice označené "single malt", ale není k nim více informací, takže to není zcela věrohodné. Díky způsobu výroby jich ale mezi kanadskými moc nebude.

22.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Na Enigmu jsem se taky díval právě u Věka.. je to fakt lákavá nabídka a myslím že jí nakonec podlehnu:-) Před pár dny jsem narazil na Royal Crown a byl jsem velmi příjemně překvapen..s třeba Black Velvet 8Y se nedá moc srovnat..RC mi přijde o hodně vyváženější, jemné čokoládovo-vanilkové tóny s pozvolně hřejívým koncem.. BV8 mi proti tomu připadne ještě takový "hrubý a nedoladěný".. myslím že pár let navíc by mu jenom prospělo..Každopádně k RC se rád vrátím-příjemný blend který se dobře pije a neurazí:-) nevíte někdo náhodou jestli dělají v Kanadě taky single?? já jsem zatím o žádné neslyšel..

20.04.2009: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

Glenlivet je kvalitka. Bowmore Enigma je podle mne asi nejpovedenejsi od nich.

20.04.2009: Hunter LLeica@seznam.cz

Glenlivet 12y jsem neměl, jen 15y a ten je bez chyby, podotýkám, že za těch 999,- to byla litrovka u F.L.Věk nápoje.Bowmore mám v hledáčku, že bych chtěl koupit ve verzi Enigma 12y , litrovka za 999,-,ta mě láká, i to ,co jsem o ní četl jinde.Má někdo zkušenost?

20.04.2009: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

Ten Glen Grant (bez udání stáří) není nic moc, za ty peníze to není špatné, ale žádný zázrak. 10y je lepší - takové sladké příjemné pití i pro lidi, co si myslí, že jim whisky nechutná :) Busmills 10y bych spíše nedoporučoval, není nijak moc zajímavá a povedená.

19.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

TO HUNTER: Dík za tip, ale do Němec to mám fakt hodně daleko. Jinak jsem si nakonec pořídil The Glenlivet 12Y.. Je to moje první single a jsem z ní trochu v rozpacích.. Něco mi na ní nesedí..Ve vůni cítím náznak letního ovoce,jemnou slanost a hlavně něco co bych přirovnal ke kvašeným jablkům:-(Tak nevím.. chuť je už o něco lepší: jemná, lehce sladká, trocha meruněk, ale opět jakoby ty jablka:-( konec se mi na téhle single líbil asi nejvíce.. příjemně nasládle hřála,na závěr trochu hořká. Každopádně jsem ji teprv ochutnal a nemá zatím možnost srovnat s jinou single, ale uvidím, třeba si k ní najdu cestu až se jí podívám více na zoubek:-) Jako další mám v plánu Bowmore 12Y nebo Bushmills single 10Y. Každopádně ten Glen Grant v budoucnu taky zkusím:-) Jinak dík za tip na ten e-shop.

16.04.2009: Hunter LLeica@seznam.cz

To Króča:Glen Grant jsem si koupil v Německu v Kauflandu asi za 400,-kč v přepočtu, je to znát, že není tak vyzrálá, není špatná,ale na lepší kousky zdaleka nemá.Jestli to máš do Německa blízko, doporučuju Kaufland, který je v Německu o něčem jiném, než co známe v ČR.Glenfiddich 12y tam vyjde kolem 600 kč, tady stojí třeba v Hypernově 2x tolik!Jinak doporučuju plzeňský e-shop (funguje i jako kamenný obchod) F.L.Věk nápoje , třeba Glenlivet 15y jsem tam koupil za 999,-, a mají tam zajímavé akční ceny.

10.04.2009: franta

Čau všichni, jenom takovej dotaz. Jaká myslíte, že je lepší Highland Park 12y nebo Highland Park 18y-chuť, síla,... Díky Franta

10.04.2009: mv

2 Honza: Zkus se ještě podívat sem: http://www.malts.com/NR/rdonlyres/8716573E-6CA6-4D04-A10 3-5F715A655644/0/Flavour_Map_GB.pdf na hledání podobných single maltů je to docela dobrá pomůcka...

10.04.2009: mv

2Honza: Zkus Highland Park 12y má podobný chuťový profil - možná trochu míň kouřový a naopak trochu sladší oproti Taliskeru. No a pokud ti zachutnaly fenoly :-) tak bych se vypravil na Islay, čili Laphroaig, Caol Ila, Lagavulin, Ardbeg, případně Bowmore. Tam se skoro nespleteš...

09.04.2009: Honza sportmann72@seznam.cz

Ahoj, chtěl bych poradit. Dopil jsem Taliskera 10y a chtěl bych si koupit nějakou dalši single malt whisky. Zajímal jsem se o Balvenii 12y, Macallan 10y, ale bojím se že nebudou tak výrazný jako Talisker(síla ,chuť, aroma) a budou mi připadat obyčejný. Tak jestli nevíte jaká by byla stejně výrazná dobrá whisky ?

04.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

Ahojte..máte někdo zkušenost s Glen Grant(bez udání stáří)-single přibližně za 500Kč. nejsem žádný odborník ale whisk(e)y je i moje cesta:-) Se single nemám žádné zkušenosti tak pokud máte někdo na nějakou tip tak do 800Kč dejte kdyžtak vědět.. Díky všem

24.02.2009: Ales akorvas@statestreet.com

Byt ve skotsku je obrovska vyhoda. Levne se da koupit whiskey, kdyz pak clovek leti domu, ma ji za par babek. Jsem tady uz bezmala 6 let a musim rict, ze jsem jich zkusil hodne, nicmene jeda z nich je proste jedinecna. 16yrs Lagavulin. Nema konkurenci. S kapkou vody, je to raj vuni. Ja jsem si rekl, ze pokazde co pojedu domu, privezu si jednu lahvinku nejake dobre single malt, at mam pak doma zasobu. A proto jezdim kazdy mesic po vyplate :-) Pokud nejaka lepsi nez lagavulin existuje, ja jsem ji jeste neobjevil... a to hledam opravdu usilovne. :-)

18.02.2009: Jarda buchta@bueho.cz

Nikdo sem moc nepíše, tak to zkusím napravit. Rozhodl jsem se, že si z každé výplaty koupím jednu dobrou láhev. Jako začátečník jsem sáhl po Macallan 12yo sherry cask a byla to trefa do černého. Delikátní, plná, zároveň dostatečně jemná, podle mě klasická whisky ze Speyside. Doznívání je pro mě naprosto fascinující, dlouhé, opravdu hodně dlouhé, lahodné - sladové, lehce kouřové a trošku ovocné. A už teď vím, že budu muset z výplaty našetřit alespoň na 2 lahve.