značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

  tisk textu

Průvodce po whisky cestě : (1) Brána do světa whisky

Text od Zdeňka CZ z FB skupiny Whisky CZ/SK

7.7.2024

Pamatujete si ještě, jaký byl váš vstup a první krůčky ve whisky světě?

Je několik přístupových bran, kterými lze nastoupit na whisky cestu. Z vlastní zkušenosti vím, že je fakt dobré se rozhodnout, jestli už jsem připraven projít nebo ještě počkat a rozmyslet si, co mě tam čeká. Vstupní brány, které dokážou vtáhnout dovnitř, jsem si pojmenoval:

a) namátkové ochutnání, které se obzvlášť povedlo

b) knihy od ověřeného/doporučeného experta,

c) pozvání na degustaci,

d) obchodně-marketingové texty prodejců alkoholu vč. občasných spotů - na ty pozor, táhnou občas na scestí předstíraného blahobytu a společenské prestiže s využitím manipulativních informací

e) internetový zrcadlový obraz (weby, sociální sítě, e-noviny) - tento kanál nabývá na významu kvůli svoji snadné dostupnosti, ale má pár "nesolidních" kopií, které vedou jinam, než na správnou whisky cestu

a všechny jejich kombinace.

Já jsem poprvé prošel vstupní branou nepřipraven - v době považované dnes za pravěk (nebyl internet ani chytré mobily). Ochutnal jsem na tehdejší dobu ultraluxusní blend, který na bez znalostí zapůsobil jako saponát rozpuštěný v ropě a ... rychle jsem utekl zpět do svého světa lehkých sladkých vín občas zpestřených ostřejší brandy. Mnoho let jsem si netroufnul se vrátit do whisky prostoru.

Druhý pokus už byl zdařilejší. Propil jsem se od lehkých bílých vín k těžkým barikovým (zrajícím v dubu podobně jako whisky. Proletěl jsem svižně světem brandy a koňaků a hodně mi taky pomohla hlubší zkušenost s čajovou kulturou, která rozlišuje podobně jako whisky svět mnoho stovek základních druhů chutí. Něco jsem měl načteno z knih (internet ještě čůral nezbedně do plínek) a taky jsem věděl, že je důležité whisky pít jinak než ostatní druhy alkoholu. Vstupoval jsem jako vlk samotář, což taky není nejšťastnější varianta. Později si vysvětlíme, proč.

Tentokrát jsem se cítil komfortněji a už se nikdy zpět do světa bez whisky nechci vrátit. Navnímal jsem, že šíře a škála různých senzorických zážitků z vůní i chutí předhání jiné formy alkoholu a později jsem pochopil, že je to důsledek pečlivě dodržovaného a legislativně ošetřeného "výrobního" procesu této super bio potraviny na rozdíl od obarvených chemických koktejlů v běžně rozšířených lihovinách.

Postupně jsem začal chápat, že dlouhý produkční čas se zúročí ve výrazně delším senzorickém, zejména chuťovém zážitku a začínal nadšeně objevovat jeho "poslední dějství" nazývané whiskaři "dozvuk" (aftertaste). Jak jsem vnímal citlivěji hloubku vlastního senzorického zážitku a poznával další whiskaře, uvědomil jsem si, že whisky komunita se svoji sociální kvalitou taky odlišuje od běžných spoluobčanů, které potkáváme na ulicích. Prostě whisky je pro zkušené gentlemany a vznešené dámy. Ale neděste se, dnes díky rychlejšímu přístupu ke kvalitním informacím můžete úspěšně zahájit svoji whisky cestu daleko dříve, než já.

Co tedy čeká za branou do whisky světa?

Především neuvěřitelně široká a tím ze začátku nepřehledná nabídka. Whisky se ve velkém produktuje nejen v původních producentských regionech (Skotsko, Irsko, USA), ale taky u nás, v Německu, Velké Británii, Itálii, dokonce i Skandinávských zemích, Asii (Japonsko, Indie, Tchajwan) a něco podobného whisky produkují i v Africe. Jenom v samotném Skotsku funguje půl druhé stovky veřejných palíren a většina z nich produkuje každoročně několik základních plnění určitého charakteru (nazývané core range, základní řada palírny) doplněných limitními či raritními plněními. Aby toho nebylo málo, primární producenty doplňují produkty tzv. nezávislých plníren (independent bottlers), kteří si z primárních palíren berou jen destilát a pak ho nechají zrát ve svých dubových sudech, často s velmi dobrými výsledky, takže ještě rozšiřují nepřehlednou šíři nabídky whisky. Pro úplné zmatení začátečníků je ještě ve whisky světě běžné, že se různé whisky míchají za účelem vytvoření nového produktu pod názvem "míchaná whisky" (blended).

Jestli nabídka whisky může působit nepřehledně, tak hromada informačních zdrojů, včetně těch nesolidních dokáže spolehlivě zahltit většinu poutníků na začátku jejich whisky cesty.

Slušný zmatek pro entry level person (začátečníka), že?

Naštěstí existují užitečné rady a triky, které pomůžou se neztratit ve whisky světě hned napoprvé, případně neskončit v drápech hladových vlků způsobujících bolestné zážitky, takže příští povídání musí být, jak se na cestu připravit a co si vzít s sebou za pomůcky.

Pamatujete si ještě, jaký byl váš vstup a první krůčky ve whisky světě?

na začátek stránky


Některé příspěvky z diskuse na FB pod příspěvkem:

Jiří Ramík
Musím se podělit o své "poprvé". Když jsem v roce 2010 přijel pracovat do Skotska, bylo to v Portree (Isle of Skye). Vyloženě jsem byl donucen na prohlídku palírny Talisker i s ochutnávkou. Byla to hrůza. Whisky se tehdy pro mě stala hořkým a nechutným alkoholem, kterému jsem se zbytek roku obloukem vyhýbal. Zlatá slivovice a pivo :)
Vše se změnilo s následným příchodem do Fiddler's Restaurant (Drumnadrochit) a prakticky přijetí do rodiny Beach. Jak Jon, tak jeho tatínek Dick jsou studnice moudrosti a zkušeností. Po překonání odporu k whisky z Taliskeru mě oba vyloženě vtáhli do světa, který jsem už neopustil a snad ani neopustím. Vzhledem ke strategické pozici restaurace na břehu Loch Ness a kamarádům Jona a Dicka k nám během sezón jezdily všechny možné známé i neznámé osobnosti whisky a tak jsem neměl ani jinou možnost, než světu whisky nadobro propadnout. Upřímně a otevřeně říkám, že jsem měl v životě nehorázné štěstí a potkal úžasné lidi naprosto nezaslouženě... Whisky jsem poznal "z druhé strany". Ze zapadlých kanclů palíren, skrytých domků manažerů, z malých kontejnerů za hotelem, kde se tajně ukazovaly plány nových palíren apod. Deset let, co jsem ve Skotsku strávil, byly zatím ty nejlepší...a vážím si jich. Whisky je pro mě synonymem sdílení, tvrdé práce, pokory. A to se v každém dramu (ať už za 1 nebo 500 (liber)) snažím najít a najdu.

--- Ondřej Pospíšil
moc příjemné čtení jak hlavního příspěvku, tak i 1. komentáře u kterého jsem si povzdechl jaké to štěstí člověk může mít, když se dostane k samotnému zdroji a ještě na několik let.
Moje poprvé bylo na střední kolem roku 2006 a byla to Irská Tullamore. Kde chuť byla tvrdá, s drsným alkoholem a požitek nikde. Proto jsem u whiskey ani whisky nezůstal a pokračovalo klasické pití v podobě slivovice, vodky s džusem atd. S koncem SŠ a nástupem VŠ jsem dostal možnost ochutnat rum a začal jsem ve velkém rumovat. Postupem času se k rumům přimíchala americká ochucená whiskey Jack Daniel's Honey, Fire,.. a od rumů jsem ustupoval a přecházel ke whiskey a byla to zpět Irish Tullamore, kde jsem překoštoval všechny druhy a našel si tu drsnou chuť a poznávání krásy tvrdého alkoholu, který nebyl dochucován a zjemňovám různým rádoby medem, skořicí. Postupem času se s narozeniny objevovali ve skříňce skotské whisky a u těch jsem posledních 6 let zůstal a snažím se rozšířit si obzory, znalosti a nacházet vůně, chutě,...
slainte

--- Zdeněk CZ
Jirko, díky za sdílení úžasného příběhu, jak těžké je nastoupit na cestu whisky odzadu (východem?) skokovým přesídlením do Skotska. Já ten příběh trochu znal a jsem rád, že jsi se podělil.
Třikrát zvýrazňuju Tvoje slova charakteristická pro skotskou whisky - pokora, dřina, sdílení s přáteli.

------- Petr Křenek
Whiskařem se člověk nerodí, většinou se jím “nějak” stane. Cestu máme každý jinou. Málokdy přímou, zato s lesem vypitých lahví a vzorků za sebou. S návštěvami Skotska, palíren, barů hospod a festivalů.
Tvrdá práce, trpělivost, pokora a přátelskost, to ke “skotské” a dění kolem ní ve Skotsku sedí. Neplatí to bezvýhradně, ale pro “ty dole”, co stojí u zrodu destilátu primárně na pití, stopro!
P.S. Jona, milovníka whisky Port Ellen, jsem zažil na spontánní ochutnávce, kde jinde, než na břehu moře, kousek od skladů, co jediné zbyly po zbořené Port Ellen. Nějak jsme se tam s partou nachomejtli a bylo! Neřešila se “investiční” whisky, zato se popilo a pokecalo pod širým nebem. Nádavkem, skoro zadarmo.


Další díly Průvodce po whisky cestě najdete ve článcích.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 09.07.2024