značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

  tisk textu

Ochutnávky whisky


Degustace Gold Well a Old Cock - 12.4.2021

U příležitosti uvedení na trh whisky Old Cock a Gold Well udělali Mirek Motyčka z Jelínka a Lukáš Andrlík ze Svachovky společnou ochutnávku těchto whisky. Gold Cock dodal roky a zkušenosti a Old Well mladou energii a sílu. Vyměnili si 80 litrů destilátu z dvousetlitrových sudů a výsledek tak zůstal z většiny původní, ale s pořádnou dávkou jiného, cizího elementu. Whisky Gold Cock je z roku 1999 a symbolizuje zkušenosti a vyzrálost. Old Well zastupuje mladou dravost, divokost a ambice s peated whisky z roku 2017.

Degustace Gold Well a Old Cock - 12.4.2021Degustace Gold Well a Old Cock - 12.4.2021Degustace Gold Well a Old Cock - 12.4.2021

Uvnitř láhve Old Cock je whisky, která obsahuje 6 dílů (120 litrů) Gold Cock 1999 a 4 díly (80 litrů) Old Well 2017. Následně se whisky scelila ve Vizovicích v českém sudu, tedy v původním sudu, kde whisky ležela, po dobu 4 měsíců. Uvnitř láhve Gold Well je whisky, která obsahuje 6 dílů (120 litrů) Old Well 2017 a 4 díly (80 litrů) Gold Cock 1999. Následně se whisky scelila na Svachovce v sudu po bourbonu, tedy v původním sudu, kde whisky ležela, po dobu 4 měsíců. Po společných diskuzích a ochutnávkách dospěli k variantě 51,5%.

Old Cock 51,5%Old Cock 51,5%
První dojem z vůně byl neurčitý, kdy byla ještě trochu uzavřená a nechtěla se pořádně projevit. Po krátkém vydýchání se ukáže výrazný ovocný charakter Gold Cocku, doplněný výrazným dřevem, až trochu do hořkosti čerstvého dřeva. Kouřem se tam projeví Old Well. Společně tam vytvoří celkem výrazné ovocné aroma s nádechem kouře, dřevo zůstává, ale hořkost se už otupila. V chuti není Gold Gock na první ochutnání až tak výrazný, postupně se tam ale začne jeho ovocnost prosazovat, ovšem kouřovost Old Well, dřevo je znatelné i v chuti.
Gold Well 51,5%Gold Well 51,5%
V prvním dojmu aroma mi přišel ovocný závan Gold Cocku, pak už se více projeví Old Well, kde mě překvapil menší vliv nakouřenosti, než jsem čekal. Pak mi tam začíná připadat znatelnějnější vlil bourbon sudů, sladkost s lehkou vanilkou a spíše lehkým kouřem. V chuti se projeví sladkost s kouřem, "očouzeně" nakouřený slad, štiplavá mladistvost, ale celkově působí uhlazenějším dojmem a kořeněnějším dozvukem a sladkostí.

Bylo to takové večerní posezení u skleničky - Zábavný pořad Mirka a Lukáše: Sejdeme se u skleničky. :)

Gold Well 51,5% a Old Cock 51,5%Old Cock 51,5%Gold Well 51,5%

Stále cítím aroma z prázdných skleniček (stojí vedle sebe, tak se to hezky míchá) a nesou se tu ovocné tóny Gold Cocku (ne švestky) a sladkost s kouřových nádechem. Celkem příjemná kulisa.


Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021

Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021

Vašek k ochutnávce napsal: Znáte jeden z nejslavnějších whisky klubů na světě - Scotch Malt Whisky Society? Pokud ne, podívejte se například sem - www.smws.com. Jako dlouholetý člen mám celkem slušnou zásobu těchto lahví (ještě větší jsem bohužel vypil), takže jsem jich pár pro Vás vybral na pravidelnou čtvrteční ochutnávku. Jedná se vždy o single cask v počtu maximálně v jednotkách stovek kusů od každé edice a samozřejmě v sudovce. Některé z nich jsou už prakticky vypité, takže skutečně poslední možnost to ochutnat. A jen tak mimochodem - všechny etikety jsou graficky naprosto totožné, bez udání jména palírny. Ty se rozlišují pouze číselným kódem, který musíte znát, abyste detekovali danou palírnu.

Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021

Takže aby nás navnadil - co si při této ochutnávce polejeme do volátka? SMWS 54.53 (Aberlour 10 let) - pouze 195 lahví, SMWS 68.36 (Blair Atholl 12 let) - pouze 255 lahví, SMWS 12.36 (BenRiach 10 let) - pouze 215 lahví, SMWS 7.230 (Longmorn 15 let) - pouze 171 lahví a SMWS 44.118 (Craigellachie 16 let) - pouze 253 lahví.

Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021BenRiach 10y 2009 SMWS 12.36 Easy-Drinking and More-Ish 29.9.2009 1st Fill ex-bourbon barrel 58,7%
Příjemně ovocná whisky ze Speyside, voňavá až trochu převoněná, jemná, těch skoro 60% procent tam není cítit, dřevo, vanilka, čokoládový pudink. V chuti celkem ostrá, vanilka, ovocnost. Chce rozkápnout. Po pár kapkách aroma ještě zjemnilo, přidala se výrazná mléčná čokoláda a dřevo. Zjemnilo i v chuti, krásně se rozvinula, zůstala ostrá, ale kapky obrousily špičky. Ale i tak je chvílema pálivá, štípavá.
Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021Longmorn 15y 2004 SMWS 7.230 Apple-Tinged Lengthy Grief 7.9.2004 1st Fill ex-bourbon barrel 59,5%
První dojem v aroma jsem měl těsto, kvasnice, lehká vanilka, ale je znát, že je zavřená. V chuti jablko, sladkost, karamel, ale bude chtít také rozkápnout. Dokončení trochu kokos. Rozkápnutí jí hodně otevřelo, výrazná jablka, vanilka, jablečný koláč. V chuti se jablka také krásně projevily, sladká, čokoláda, karamel, v závěru chuti se projeví vosk, který potáhne jazyk. Při dalších doušcích stále výraznější jablka, přidá se dřevo a chuťová podoba naleštěného dřeva. V dokončení dřevo, jablka.
Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021Aberlour 10y 2006 SMWS 54.53 Classic honey and oak 12.10.2006 Refill barrel/ex-bourbon 60,7%
V prvním dojmu je hodně uzavřená, chce rovnou od začátku rozkápnout. Rozpánutí jí hodně pomohlo, alkohol je stále výrazný, ale ukázal se také med ve dřevě, ovocnost přezrálého ovoce. V chuti medová sladkost, bohatá ovocnost, dřevo, vrstevnatá, stále doprovázená tím medem, marcipán, perník, jablko. Stále u ní zůstalo trochu alkoholové ostrosti, ale velmi povedená chuť to přebíjí. V chuti byla lepší než v aroma, v chuti to bylo hodně medové mlsání, bohaté.
Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021Blair Athol 12y 2007 SMWS 68.36 Gie Taw me my Gardigan! 5.10.2007 1st fill ex-bourbon hogshead 54,1%
Aroma silné a hutné, těžká ovocnost se dřevem, vanilka, koření, postupně se uvolňuje více ovocnosti. V chuti sladká, trochu hutná, oříšky, ovoce, nádech pomerančů. Dokončení krátké, čokoláda a trocha doznívajícího ovoce. Už při aroma jsem přemýšlel, zda nepotkala sherry, podle popisu ale ne.
Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021Craigellachie 16y 2002 SMWS 44.118 Gets Your Castanets Clacking 6.11.2002 ex-bourbon hogshead, final 1st Fill ex-PX hogshead 58%
Sherry je znát v barvě i vůni, čerstvé dřevo, přezrálé ovoce, trocha kyselé zemitosti. V chuti trocha dřeva, těžší ovocnost přezrálého ovoco, spíše kořenitost než sladkost sherry, při dalších doušcích se ukáže krátká sladkost. Po pár kapkách se mi více zvýraznilo dřevo, čerstvé dřevo, rozvařené ovoce. V chuti více sladkosti, ale nijak výrazně sladké, zvýraznila se suchost. Doznívá lehké koření. Příjemná tečka na závěr ochutnávky.

Ochutnávka se vedle ochutnávání nesla hlavně v duchu informací o SMWS - Scotch Malt Whisky Society. Od vzniku, přes různé zajímavosti o SMWS a samozřejmě doplněné dalšími Vaškovými zážitky ze Skotska a palíren. Dostalo se i na prá informací o palírnách.

Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021Online degustace: SMWS - ochutnávka unikátních klubových lahví - 8.4.2021


Online degustace z whiskáče - Irská sekce - 26.3.2021

Březen to býval měsíc knihy, ale protože už nikdo pořádně nečte, tak kniha vyklidila pozice a hned po nich skočila irská whiskey. A tak je březen měsícem irské whiskey. Celý březen se všude objevuje reklama na irskou whiskey a zelená barva, koukal jsem, že maso u mě v lednici také podlehlo trendům a je taky zelené. Někdy mám pocit, že se irská whiskey pije jen v březnu. Ta zelená mi připomněla písničku - Zelená, zelená, když jí hladím ramena, přečetla si někde asi, co to znamená, zejména zelená, když jí hladím kolena a jak jedu výš, je celá zmatená.

Online degustace z whiskáče - Irská sekce - 26.3.2021Online degustace z whiskáče - Irská sekce - 26.3.2021

Koncem března se konala v brněnském Whisky Shopu ochutnávka, kterou připravila irská sekce, takže úplně jasné, že se ochutnávaly irské whiskey. Ovšem s výběrem se snažili, jakoby nám chtěli ukázat, že irská whiskey se nemusí pít jen v březnu a stojí za to jí věnovat pozornost i jindy. A mají pravdu, výběr se jim povedl. Inzerovány sice byly jen dvě značky (obě z palírny Midleton) a to Green Spot a Redbreast, ovšem zastoupené ve více verzích a to celé ještě doplnil jeden tajný vzorek. Ten byl odtajněm až při degustaci a jednalo se o 21letý Redbreast.

Online degustace z whiskáče - Irská sekce - 26.3.2021Green Spot 40%
Příjemné aroma, ovocné, hutné, nádech sherry, jemné, sladké, zelená jablka, lehká kyselost jablek. V chuti ovocná, sladká, sladová, trochu až pouťově přeslazená, což se projevuje hlavně v závěru, kde působí až trochu pouťově přeslazeně. Je dobře vyvážená, do sladka, ale působí trochu až snaživě líbivě, aby se zavděčila.
Online degustace z whiskáče - Irská sekce - 26.3.2021Green Spot Chateau Léoville 46%
Oproti základnímu Green Spotu je aroma bohatší, působí uhlazenějším a vyrovnanějším aroma. Lesní ovoce, vinný nádech, dřevo sudu a lesa, v pozadí sladká jablečná ovocnost zralých jablek. V chuti sladká medový nádech, karamely, lesní ovoce, vanilka, pak se projeví vinná suchost. Dlouho doznívá s trochou kořenitosti a suchosti, lesní ovoce a karamely.
Online degustace z whiskáče - Irská sekce - 26.3.2021Redbreast 12 Y.O. 40%
Hutné aroma, sladkost s kořenitostí, plné, vanilka i sherry ovocnost, jablka s citrusy, medová sladkost, trochu mu chybí hloubka, ale celkově příjemné. V chuti čokoláda, hořká čokoláda, sladká, celkem hebká, dobře pitelná i v chuti jí trochu chybí hloubka. Přidá se vanilka, se kterou to přejde do dokončení, kde se ukáže sladká kořenitost. Celkově příjemná, ne moc hluboká.
Online degustace z whiskáče - Irská sekce - 26.3.2021Redbreast 12 Y.O. Cask Strength 58,2%
Vůně silná, je znát sudová síla. Sladká, ovocná, švestky, sherry, až silou trochu utlumené vůně. V chuti intenzivní sladký nástup, rychle vystřídaný intenzívní kořenitostí, která se rychle utlumí a ukáže další chutě, ovoce, švestky, dřevo. Příjemný projev sudové síly, sherry, čokolády a to vše prostoupené kořením, které se výrazně drží i v závěru.
Online degustace z whiskáče - Irská sekce - 26.3.2021Redbreast 15 Y.O. 46%
Aroma komplexní, ale trochu nevýrazně upozaděné. Sherry ovocnost, ale jemné a pocitově slabé, zklamání. Ovšem v chuti to vynahradí, krásně zaoblená, hebká, smetanová, lehké sherry, příjemné koření, vyvážená, komplexní, příjemní pití, ale vlastně jí chybí něco, čím by si ji člověk zapamatoval. Celkový dojem nakonec odpovídá aroma, upozaděná, nevýrazná, příjemná.
Online degustace z whiskáče - Irská sekce - 26.3.2021Rebreast Lustau 46%
Aroma příjemné sherry, čokoláda, lehké rámující koření, komplexní. V chuti příjemně překvapení, sladkost, sherry, ovocnost, jablka, čokoláda, kořenitost, dobře zkloubená. Příjemná sherry whiskey, pro příjemné popíjení.
Online degustace z whiskáče - Irská sekce - 26.3.2021Rebreast 21 Y.O. 46%
V aroma výrazné dřevo, přidává se ovoce, hrušky, sherry, příjemné, přidává se zemitost. V chuti sladkost, těžší ovocnost, navázaná ovocností, hrušky, trochu slané tóny, chuťově bohaté. V druhém doušku výrazná sladkost, sherry, vyrovnaná ovocnost, příjemné dokončení s dřevem. Velmi povedené a příjemné pití.

Už jen úvodní whiskey předznamenala, co nás čeká. První byl Green Spot, což je whiskey, kterou některé ochutnávky irské whiskey spíše končí, jako vrchol dané ochutnávky. A hned druhý vzorek Green Spotu ten první strčil do kapsy. Začátek ochutnávky rovnou nasadil vysokou laťku. Redbreasty laťku udržely a tajný vzorek 21letý Redbreast byl tím správným vrcholem.


Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021

Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021

Tentokrát jsme se s Vaškem vydali na výlet po Evropě, abychom si ukázali, že whisky není jen Skotsko, Irsko, USA, Japonsko a tyhle známé země. A tak jsme se podívali na whisky z Itálie, Anglie, Švédska, Holandska a Izraele.

Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021

Itálii reprezentovala Puni Nova batch No.02, Anglii reprezentovala English Whisky Chapter 14, Švédsko reprezentovala Mackmyra Jaktlycka, Holandsko reprezentovala Millstone Double Sherry a Izrael reprezentovala M & H (Milk & Honey) Elements.

Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Puni Nova batch No.02 2016 Italian Malt Whisky 43% (Itálie)
V aroma je znát, že je to mladá whisky z bourbonového sudu. Aroma je lehké, sladké, vanilka, banán, celkem přijatelné. Po chvíli vydýchání se začne více ukazovat mladost, hořkost dřeva, stále zůstává lehké. V chuti taky lehká, sladká, dřevo a trocha hořkosti z něj. Je znát, že je mladá, že se snažili o lehkou whisky k nenáročnému pití, tak trochu odpovídá whisky pro italský trh.
Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021
Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021English Whisky Co. 6letá Chapter 14 Single Malt Whisky 6.2008/11.2014 46% (Anglie)
Aroma působí příjemným lehkým smetanovým sladkým sladovým aroma, po krátké chvilce vydýchání jasná a výrazná vanilka, sladké ovoce, působí příjemným hladivým dojmem. V chuti hodně lehká a jemná, nasládlá, vanilka s banánem, přidá se karamel ve dřevě, v dokončení příjemně zahřeje, až se tam trochu ukáže ostrost alkoholu.
Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021
Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021M & H (Milk & Honey) Elements Single Malt Whisky Red Wine Cask 46% (Izrael)
V aroma se červené víno nezapře, je hodně aromatická, červené víno, sladká vůně vlhkého lehce nahnilého dřeva. Celkově příjemná, zajímavá a silně aromatická. V chuti zajímavá, trochu nezvyklé kombinace, ale zajímavě se v puse vyvíjejí. Lehká a dobře pitelná, ovšem hůře popisovatelná. Víno, vanilka, čokoláda, pak se začne více prosazovat dřevo, které se zvýrazní v dokončení. Celkově zajímavá, výrazná a dobře pitelná whisky. (Jediná z nich by měla být v době ochutnávky i běžně koupitelná.)
Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021
Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Mackmyra Jaktlycka Swedish Single Malt Whisky 46,1% (Švédsko)
Aroma je hodně silné a výrazné, musí se k ní čuchat opatrně. Rychle se naštěstí vydýchla od té síly a ostrosti. V aroma lesní ovoce, bylinky, zajímavé, na whisky trochu nezvyklé aroma. Postupně se příjemně vyvíjí, přidá se i ovoce a vanilka. V chuti nezačne ostrostí, kterou začala v aroma, ale spíše hebkou smetanovostí, odpovídá aroma, lesní ovoce, vanilka, banány, trocha bylinek a koření, v dokončení krásně hebce doznívá s vanilkou a banánem. Příjemná, zajímavá, dobře udělaná, působí velmi dobrým dojmem.
Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021
Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Millstone Double Sherry Oloroso & PX 2010/2019 Dutch Single Malt 46% (Holandsko)
V aroma rozinky, rozinky v čokoládě, sladkost té čokolády, kandované ovoce, hutné a mohutné aroma, čokoláda s rozinkama a kousky ovoce, v pozadí tabákový list. Aroma se stále příjemně vyvíjí. V chuti dává, co ukázala v aroma. Sladká čokoláda s rozinkama a kousky ovoce, hutná, silná, velmi dobře se rozvýjející. Velmi příjemné pití, krásně mlsací, užívající. Tekutá čokoláda s rozinkama a kousky ovoce.
Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021

Výlet po Evropě byl velmi zajímavý a pokud bych měl dělat pořadí, tak to mělo vzestupnou tendenci, postupovali jsme stále k lepší a lepší.

Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021Online degustace: S whisky po Evropě (a kousek dál...) - 25.3.2021


Whisky & You online degustace: Irský březen - 23.3.2021

První ochutnávka klubu Whisky & You byla v březnu, a protože celý březen se všichni věnují irské whiskey (17. března je Den svatého Patrika, což je irský svátek), tak ani snad nešlo jinak, než aby se tato ochutnávka věnovala irské whiskey. A jak bylo slíbeno v klubu, tak se nejednalo o ty nejlevnější a nejzákladnější whiskey, ale o kousky, které mohou zaujmout i lidi, kteří se již whisky nějakou dobu věnují.

Whisky & You online degustace: Irský březen - 23.3.2021Whisky & You online degustace: Irský březen - 23.3.2021Whisky & You online degustace: Irský březen - 23.3.2021

Ochutnávalo se: Bushmills Sherry Cask Reserve – The Steamship Collection Single Malt Whiskey, Connemara Distillers Edition Single Malt Whiskey, Redbreast 12 let Single Pot Still Whiskey a Tullamore D.E.W. 14 let Single Malt Whiskey. Osobně mi udělala radost velikost vzorků 4cl, protože při online ochutnávkách si část vzorku ochutnávám během ochutnávky a druhou půlku potom ještě jednou. Při ochutnávce se můžu více zaměřit na informace, které k té konkrétní whisky dostávám a tak třeba vyhledávat vůně a chutě, které bych sám nenašel nebo by mne nenapadly. Podruhé se jí už věnuji více ze svého pohledu a tak mohou nakonec obě recenze být i rozdílné i když se jedná o stejnou whisky.

Whisky & You online degustace: Irský březen - 23.3.2021Tullamore D.E.W. 14 let Single Malt Whiskey 41,3%
V aroma nejprve upoutá výrazná ovocnost jablka a hrušky, po chvíli převládnou spíše meruňky, vanilka se skořicí, projevuje se celkem výrazná ovocná sladkost a v pozadí dřevo. V chuti ovocnost, jablka a hrušky z vůně, trocha kořenitosti a skořice, ovocná sladkost, trocha dřeva a vanilky. Příjemně ovocně doznívá. Jemná a příjemně pitelná whiskey.
Whisky & You online degustace: Irský březen - 23.3.2021Bushmills Sherry Cask Reserve – The Steamship Collection Single Malt Whiskey 40%
V aroma velmi, opravdu velmi výrazné sherry. Je znát, že v něm zrála celou dobu a není to jen finish. Úchvatné sherry, sladkost, bohatá, výrazná hutná ovocnost, karamelová sladkost, třešně v čokoládě, hutné aroma, že by se dalo kousat. I do chutě se přenáší její hutnost, sladkost, třešně v čokoládě, velmi příjemné sherry do všech stran. V dokončení pak sherry, čokoláda a oříšky. Velmi dobrá sherry-čokoládová bonboniera. Pomlaskávám si.
Whisky & You online degustace: Irský březen - 23.3.2021Redbreast 12 let Single Pot Still Whiskey 40%
Těžce se převalující aroma, ostrá ovocnost spojená sladkostí, kořenitost, lehce štiplavé dřevo, citrusy, jablka, med, trochu mi tam připadá nádech sherry. Příjemná, celkem uhlazená vůně, připadá mi, že se tam sherry prosazuje stále více a trocha hořké čokolády. V chuti hořkočokoládová sladkost, hebká, opět se projevuje kořenitost, ještě se dostane ke slovu vanilka, se kterou to přejde do dokončení, kde se opět projeví sherry a pomalu se přidá hebce zabalená kořenitost. V chuti méně ostrá a kořenitá než ve vůni.
Whisky & You online degustace: Irský březen - 23.3.2021Connemara Distillers Edition Single Malt Whiskey 43%
V aroma výrazný nakouřený slad, výrazná sladkost sladu silně rámovaná kouřovostí. Když si nos zvykne na kouř, ukáže se i rašelinná zemitost, slanost, jablečná ovocnost. První dojem by byl, že jedná spíše o skotskou Islay whisky. V chuti výrazná sladkost, dřevěná pryskyřičnost, kořenitost, pendrek, rašelina a až v pozadí lehce kouř, v dokončení mi připadé lehké pohlazení sladkosti a sherry, které rychle dozní.

Ochutnávka byla doplněná o videa a zajímavosti z palíren, povídáním o jednotlivých whisky a Vašek k jednotlivým whisky rovnou říká i svoje dojmy, takže ani začátečník se nemusí bát, že by nedostal nápovědu. Stejně tak se nemusí bát, že by po něm byly vyžadovány jeho dojmy, dokonce pokud se hodně stydí (nebo nemá uklizeno), tak ani nemusí zapínat kameru. Je to skoro jako na klasické ochutnávce, kdo chce, tak se zapojí, kdo se nechce zapojit, tak může jen poslouchat a vstřebávat dojmy.


Degustace vzorků Old Well Whisky z dubu Mizunara - 18.3.2021

Online přenos z degustace s povídáním o Svachovce a dubu Mizunara s Lukášem Andrlíkem a Jirkou Šinoglem.

Degustace vzorků Old Well Whisky z dubu Mizunara - 18.3.2021

Ochutnávka začala představením Svachovky a jejich whisky Old Well, kterého se ujal Lukáš. Po celkem krátkém úvodu se začalo new makem z odrůdy Golden Promise. Ten byl vedle vzorků zrání v sudu z mizunary takovým bonusem, ovšem velmi důstojným, protože Golden Promise je nevyhlášenějším ječmenem ve světě skotské whisky a připisuje se mu velká zásluha na skvělé whisky ze 70 let. Pak už se dostalo na set vzorků, který ukazuje, jak se whisky postupně vyvíjela. Základem byla whisky z ječmene Concerto, která zrála krátce přes 3 roky ve first-fill bourbonovém sudu. A pak šla do virgin sudu z dubu Mizunara. Pro zajímavost a představu padlo přirovnání ceny sudu z mizunary. Místo jednoho sudu z mizunary mohli koupit deset až dvanáct kvalitních sudů po sherry. Co se týče informací o sudu mizunara, tak se Jirka dostal do svého živlu a tolik informací jako od něj, byste jinde nedostali. Cenu sudů ovlivňuje i to, že z jednoho stromu se vyrobí jen jeden sud a je těžké vyrobit sud dobře. Stromy jsou staré 200 až 500 let, kdežto z klasického dubu se dá vyrobit bez problémů dva sudy a stromy bývají staré okolo 80 let.

Degustace vzorků Old Well Whisky z dubu Mizunara - 18.3.2021Degustace vzorků Old Well Whisky z dubu Mizunara - 18.3.2021Degustace vzorků Old Well Whisky z dubu Mizunara - 18.3.2021Degustace vzorků Old Well Whisky z dubu Mizunara - 18.3.2021

Nebyla to klasická ochutnávka, ale spíše posezení a povídání u whisky, jejíž cílem bylo ukázat postupný vliv takto speciálního sudu na zrající whisky. Klukům to umožnilo více povídat a my se tak dozvěděli více věcí, protože byli celkem zahrnutý hromadou dotazů z chatu.

Přiznám se, že já současně s nimi neochutnával, protože se mi nechtělo rozdělovat pozornost mezi ně a whisky. Bylo zajímavé je poslouchat a tak bych se nestíhal soustředit na whisky a to by byla škoda, zvláště u těchto vzorků.


Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021

Den svatého Patrika je sice až 17. března, ale každoročně už od začátku března všudemožně zeleně vykukuje a tak 11. března je skoro přesně. A protože Den svatého Patrika je svázán s Irskem, tak se zcela nepřekvapivě ochutnávala irská whiskey. K irské whiskey nemám kladný vztah, našlo se tam pár whiskey, co mi chutnalo, ale bylo jich jen pár, takže irskou produkci zrovna nevyhledávám. To ale neznamená, že se bráním možnosti ji ochutnat, jen musím vždy před začátkem odbourat své očekávání, spíše neočekávání. Někdo by řekl předsudky, ale já bych spíše řekl, že zkušenost.

Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021

Tentokrát byly vzorky z od sebe velmi vzdálených období. Historii reprezentovaly Tullamore Dew - plnění ze 70. let 20. století a Jameson - plnění z 80. let 20. století. Současnou dobu pak Pearse Founder's Choice 12letá Batch.003 - irská single malt whiskey z nové dublinské palírny, Teeling Brabazon Bottling - irská single malt whiskey z první novodobé dublinské palírny a Green Spot Chateau Leoville Barton - populární irská single pot still whiskey v netradiční verzi.

Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021

Pár rychlých poznámek psaných během ochutnávky:
(stejně jako u ostatních, je ještě přeochutnám a pak u značky doplním další poznámky)

Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Tullamore Dew 40% - plnění ze 70. let 20. století
Výrazně vońavá, až převoněná, zprvu spíše umělý dojem, pak se to zlepší, citrusy, dřevo, postupně přibyl až muškátový oříšek, začne i sládnout, potřebovala se vydýchat. Překvapivě hodně jemná, trochu nevýrazná, ale přesto ukazuje celkem hodně chutí. Lehká kořenitost, výrazné lesní ovoce, maliny, oříšky. Dokončení v duchu chuti a pomalu doznívající. Oproti vzpomínkám na aktuální je podstatně lepší, tohle by se dalo občas popíjet.
Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Jameson 40% - plnění z 80. let 20. století
První dojem v aroma je výrazná zatuchlost, vařená kapusta, lehká připálenost, nahnilé pomeranče, velmi nepříjemné, dá se říci, že až hnusné a nečichatelné. Až se bojím napít. V chuti se trochu odráží aroma, vařená kapusta zůstala, zatuchlost, dřevo. Při druhém ochutnání už je dojem lepší, dostává hutnější tóny, trocha karamelové sladkosti a lepší dojem. Určitě je výraznější než aktuální produkce, ale s tímhle by dnes určitě nebyly nejprodávanější whisky.
Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Pearse Founder's Choice 12letá Batch No.003 42%
Příjemné, celkem bohaté aroma, sladké, voňavé, obilí, trocha sherry, pak se začne projevovat trochu hořkosti a dřevitosti. Pak začíná v aroma ztrácet. V chuti výrazná hořkost až pepřovitost, kořeninost, kombinovaná smetanovostí, taková snaživě líbivá, ale ničím moc zajímavá. Celkově trochu jednodušší, s dalšími doušky ztrácí na zajímavosti.
Palírna Pearse Lyons je nová, ještě nemá na trhu vlastní whisky, takže toto si nechali namíchat pod svojí značkou a přiznám se, že nechápu proč. Ani obsah, ani proč, když ještě nemají svojí produkci.
Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Teeling Brabazon Bottling Serie01 Single Malt 49,5%
Výrazní sherry aroma, rozinky, čokoláda s rozinkama, sladkost až do medu, trocha voňavého koření. Vůně se neustále vyvíjí a průběžně mění, je celkem zábavná a je fajn ji čuchat. V chuti výrazné hutné sherry, trochu sladkosti, lehká pálivost koření, které se zvýrazní a při tom dole je hladivá. Při dalším ochutnání se ukazují bylinky, při druhém ochutnání je zajímavější, sladkost v pozadí. V závěru krásně doznívá sherry. I když při druhém dojmu byla lepší, tak se k ní lépe čuchalo, než chutná. Aroma bylo zábavnější.
Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Green Spot Chateau Leoville Barton 46%
Velmi krásně vyrovnané a komplexní aroma, lesní ovoce, příjemně rámové vůní vína, trocha dřeva ze sudu, příjemné počuchání. V chuti příjemné víno rámové koncertem chutí okolo, karamelky, lesní ovoce, pomeranče, vanilka, trochu vinné suchosti. Doznívá krásně dlouho a dlouho. Velmi dobré pochutnání, dostála své dobré pověsti. Člověk si užívá to její komplexnosti a celkové dokonalosti.

Pro mne byl jasným favoritem Green Spot i když jsem to i čekal. Příjemným popíjením byl i Teeling, který byl ve vůni hodně hravý a zábavný, v chuti se také postupně zlepšoval, ale na to byl malý vzorek. Pearse byl pro mne trochu nepochopitelné zklamání, neměl v sobě těch 12 let ani nijakou zajímavost. Stará Tullamorka by oproti té dnešní vyhrála, ale byla to jen pitelná whiskey. Jameson hodně zklamal vůní a nenadchnul mě moc ani chutí.

Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021Online degustace: Svatý Patrik s irskou whiskey - 11.3.2021

na začátek stránky

Protože některé texty tady už začaly být příliš dlouhé, dva z nich navíc bez vyhlídky na dokončení (česko-slovenský týden je nekonečný a whisky na dovolená ještě není zdaleka hotová), rozhodl jsem se je dát do jiných částí.

-----------------------------------

• nekonečný Česko-Slovenský týden

Původně týdenní postupná ochutnávka 16 českých a slovenských whisky (a jedné skotské), kam stále doplňuji nové a nové ochutnané whisky.

• Whisky na dovolené

Některé místní whisky, které můžete potkat při své dovolené v zahraničí. Jsou zde pouze whisky, které jsem potkal a ochutnal, případně mi je někdo přivezl nebo koupil i v ČR.

• Whisky Life! Prague 2019

Můj delší report z Whisky Life Prague 2019.

• Whisky Life! Prague 2018

Můj delší report z Whisky Life Prague 2018.


Online degustace s Peťou Křenkem - GlenAllachie - 19.2.2021

Tentokrát online ochutnávku brněnského Whisky Shopu vedl Petr Křenek a tak ani nepřekvapí, že ochutnávanou whisky byla GlenAllachie. Vše samozřejmě bylo doplněné spoustou zajímavostí o této whisky a palírně.

Online degustace s Peťou Křenkem - GlenAllachie - 19.2.2021GlenAllachie 10letá Batch 2 Cask Strength 54,8%
První dojem z aroma je velmi příjemný, vůně těsta na vánoční cukroví, hebké, máslové s trochou skořice. Když se nechá vydýchat, tak projeví lakované dřevo a ovocnost, slad. Je v něm trochu cítit síla alkoholu. Je příjemné i když ne zvlášť bohaté. V chuti se krátce objeví úvodní sladkost, ale sudovka pak ukáže svoji sílu. V chuti je bohatší než ve vůni, po krátké sladkosti má docela silný nástup, dřevo, silnější ovoce, tmavá čokoláda, celkově dobrá chuť, celkem komlexní, úplně se mi ji nedaří ze vzorku rozklíčovat na jednotlivé chuti. Nabere nahoru až do určité pálivosti, která vydrží i dlouho v dokončení, kde pomalu doznívá. V prázdné skleničce mi zůstala vůně čerstvého dřeva. Celkově je to dobře pitelné, ale spíše pro dobré popíjení, než detailní hledání chutí.
Online degustace s Peťou Křenkem - GlenAllachie - 19.2.2021GlenAllachie 11letá Moscatel Wood Finish 48%
V aroma je znát výrazný vliv moscatelu, je hodně voňavé, svěže ovocné, sladkost hrušek, květinové, výrazné, když se nechá chvíli vydýchat, tak se tam projeví máslové sušenky, trocha vanilky a vůně vánočního těsta s trochou skořice. V chuti celkem hodně rozmanitá, vše lemuje sladkost, až medovitá, přidává se sladkost ovoce, hodně sladká, koření, až si trochu štípne, v dokončení závan dřeva, trochu se začíná projevovat suchost, která se v závěru projevuje víc.
Online degustace s Peťou Křenkem - GlenAllachie - 19.2.2021GlenAllachie 12letá Spanish Oak 48%
V aroma velmi výrazné čerstvé dřevo, až štiplavé aroma čerstvého dřeva u pily. Já tam snad cítím i ten olej, co z té pily občas ukápne. Když jsem mu ještě chvíli nechal, tak mi to připadlo skoro jako rumové aroma, přidá se pomeranč s nádechem čokolády. Až tak moc mě teda nenadchlo. Chuť je trošku mdlá, lehce nakyslá, kořenitá, pak se objeví i sladké tóny, je tam všude přítomné dřevo až trochu do hořkosti. V dokončení se mi potkává sladkost s kořením a zůstává dřevitá suchost. Celkově mi připadla moc dřevitá, nesedli jsme si. I u prázdné skleničky mám pocit, že na dně leží piliny čerstvého dřeva.
Online degustace s Peťou Křenkem - GlenAllachie - 19.2.2021GlenAllachie 13letá 2006 cask #4522 PX Puncheon 60,8%
První dojem v aroma bylo pohlazení máslových sušenek, pak se velmi silně projeví dřevo nasáklé PXem. Když se nechá trochu vydýchat, tak se jí vrátí určitá hebkost těsta na máslové sušenky, které bylo velmi štědře prolévané sherry. Pomerančová ovocnost, tmavá čokoláda, rozinky, koření, skořice, občas ale s né úplně příjemnými nakyslými tóny. V chuti velmi rychle nastoupí lehká hořkost, přidává se k ní sladkost, jsou celkem výrazné, ale prosazuje se tam sladká ovocnost, čokolády, prostě sherry. V dokončení opět vyzní kořenitost, sladkost a v závěru až do slana.


Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021

Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021

A tím přístavem je Šarlota. Což mi připomnělo jednu Šarlotu z filmu Muži v naději.

Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021

Ta to naštěstí není. Ne, že by to nebylo hezký, ale doma bych to nechtěl. Ovšem ty whisky Port Charlotte bych doma chtěl. Což se mi v rámci Vaškovi ochutnávky splnilo alespoň částečně a malé vzorky mám doma (až to budete číst, tak už to bude v minulém čase). Plus ještě k ochutnávání (té whisky) byl i Vaškův zajímavý komentář. Tedy, ne že by tamta nestála taky za ochutnání, ale ta whisky bude zcela jistě bezpečnější (pokud se hned poté nechystáte řídit). Ochutnávalo se: Port Charlotte Islay Barley 2011, Port Charlotte MRC: 01, Port Charlotte MC:01, Port Charlote CC:01, Port Charlote OLC:01.

Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021

Pár rychlých poznámek psaných během ochutnávky:
(stejně jako u ostatních, je ještě přeochutnám a pak u značky doplním další poznámky)

Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021Port Charlotte Islay Barley 6letá 2011 50%
V aroma výrazný zatuchlý těžký kouř velmi příjemně a celkem jemně proudí do nosu. Sladkost celkem výrazná, trochu do sladu, rašelina se slanou zemitostí. Po chvíli se objevily lehce nakyslé vinné tóny. Trocha sladkosti čokolády. Chuť od prvního dojmu, velmi příjemný nástup, všude rozlívající se ovocná sladkost, trochu do jablek, do toho se přidává mořská slanost a kouř, k dokončení přechází nakouřenou rašelinou. Celkem hezky vyvážená, trochu jednodušší, příjemná.
Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021Port Charlote CC:01 8letá 2007 57,8% (Cognag Cask)
V aroma obilnost, jablečné koláče lehce posypané skořicí, slaná zemitost čerstvě hrábnuté země, při větším přičuchnutí se nepřehlédnutelně ukážou citrusy, kouř a ohořelé dřevo celkem v pozadí. Po nějaké době lehká uzenost. Aroma je celkem jemné, žádná velká Islay rána. Chuť má nečekaně silný nástup, vůbec neodpovídá tomu, co člověk čeká po celkem jemném aroma. Výrazná kořenitost až pepřovitost, zvláště při prvním dojmu, při dalších už se krásně ukazují chutě, trochu do nakouřených bylinek, nakouřené rašeliny, velmi výrazná chuť. V dokončení vše krásně doznívá a v puse se melou sladké, slané, kouřové, rašelinné, bylinné chutě.
Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021Port Charlotte MC:01 9letá 2009 56,3% (Marsala Cask)
V aroma je znát dozrávání po Marsale, kořenitost, sladkost přezrálého ovoce, s různě silnými vlnami slaného mořského vzduchu, kouř celkem schovaný, kdybych ho tam nehledal, možná bych ho nenašel. Celkem příjemné počuchávání. Chuť zpočátku hebká, úplné pohlazení, krátká sladkost, pak se prosadí ovocné tóny s lehkou kyselostí, doplněné sladkostí, stále si udržuje celkový dojem hebkosti a jen lehký kouřový nádech, dokončení je znatelně sušší, trochu větrové, kořenité, přidá se pak i sladkost až ke slanému karamelu. Příjemně hebká, hladivá, ale žádné lehké pohlazení, je opravdu znatelné a vášnivé.
Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021Port Charlotte MRC:01 7letá 2010 59,2% (Mouton Rothschild Cask)
Hutné silné aroma, nekopne, ale zavalí. Silné vinné aroma, velmi silného těžkého vína, slané tóny zabalené ve víně, tohle pořádný kus aroma a současně má eleganci. Když si člověk zvykne na tu sílu a nechá se chvíli vydýchat, tak se ukážou i další tóny. Příjemná nasládlá uzenost, hutná ovocnost, tmavá čokoláda s kávovými tóny, závany mořského větru. Chuť odpovídá aroma, zůstalo tam těžké víno, které se dá skoro kousat, koláče, sladkost přezrálého ovoce, lehká slaná vrstva, dole v chuti se ukáže silná rašelinná vrstva, dokončení se více ukáže kouř a dřevo. Velmi zajímavá a bohatá whisky, dá se krásně a dlouho vychutnávat a zkoumat, zkoumání, které stojí za to, zkoumat každý kousek jejího těla.
Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021Port Charlote OLC:01 9letá 2010 55,1% (Oloroso Cask)
Aroma je hutná sherry rána do nosu, zesílená kouřem a rašelinou. Když se člověk vzpamatuje z rány, tak najde těžké pomeranče, koření, ohořelé dřevo, kouř, závan mořské vůně. Začátek chutě hladivý, příjemný, skoro jemný, pak ukáže svojí sílu, pořádně ukáže vliv sherry, pomerančů, čokolády, rozinek, v dokončení se ukáže velmi výraznou suchostí, která se postupně zvyšuje, ale whisky v puse stále krásně doznívá dlouhé sherry. Mňamm, mňamm.

Byla to přehlídka krásek, jedna kráska za druhou. Každá má svůj původ. O první místa by asi soupeřily MRC a OLC, ale i ty ostatní jsou tak dobré, že je škoda jim dělat pořadí. Byla to velmi příjemná procházka zakouřeným přístavem.

Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021Online degustace: Trochu kouře z přístavu - 18.2.2021


Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021

Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021

Tentokrát Vašek do ochutnávky zařadil whisky, které se na trhu objevily v druhé půlce roku 2020. Čekal tu na nás dvanáctiletý Glenturret 2020 Maiden Release, jedenáctiletá Glen Scotia Sherry Double Cask Finish - Cask Strength, Kilkerran Heavily Peated, Kilchoman UK Small Batch No. 2 a podzimní edice 2020 dvanáctiletá Port Askaig.

Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021

Pár rychlých poznámek psaných během ochutnávky:

Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021Glenturret 12y 2020 Maiden Release 46%
Sladkost sladu/obilí, zralé ovoce, trochu dřeva, lehká vanilka, po cvhíli se stane silně dominantní škořice společně se zralým ovocem. Příjemná sladkost, máslovost, ovoce, až do ovocné pálenky. V dokončení doznívá, projeví se tóny sherry a dřevo.
Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021Glen Scotia 11y Sherry Double Cask Finish - Oloroso & PX Casks 54,1%
V aroma jsem měl zprvu dojem droždí, pak se mi tam projevila nepříjemná dřevitost dřevotřísky, která naštěstí rychle odvanula, máslovost, v pozadí sirné tóny, není to zrovna k velkému čuchání. V chuti divná kořenitost, těch pár dalších tónů to nezachrání. V dokončení zůstává pepřovitá kořenitost. Nebylo to zrovna pochutnání.
Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021Kilkerran Heavy Peated 59,7%
V aroma mi teda nesedla, já tam tedy cítím výrazný kravín, jsou tam i další, ale nedám je. V chuti překvapila svojí jemností, je tam cítit kouř s rašelinou, ale nemůžu se zbavit dojmu té chlévské mrvy, zvláště v závěru. Ovšem na chvléskou mrvu dobře pitelná, ale vzájemně se mi nesedli.
Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021Kilchoman No.2 Bourbon/PX Sherry/Oloroso Sherry 47,4%
V aroma nakouřenost až trochu do spálena, vůně dřeva, obilná sladkost, slané mořské tóny, v pozadí sherry. V chuti překvapení uzené a nakouřené ovoce, které ukázalo svoji sladkost a postupně pouští i rašelinné tóny a občas si tam lehce zasolí moře. V dokončení chuť krásně doznívá. Příjemné popíjení. Dlouho doznívá.
Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021Port Askaig 12y 45,8% Autumn Edition 2020
V aroma kouř spáleného dřeva, sladkost vanilky, dobře čuchatelné, nepřipadá mi až tak bohaté, trochu jednodušší, celkem vyvážené, lehká ovocnost s trochou soli. V chuti působí celkem jemně, působí vyváženě, hladivě, kouř, chuťově komplexní, jednoduchá, ale příjemně pitelná. V prázdné sklenici má zajímavou vůni opáleného ocelového prutu.

Ochutnávka nových věcí byla zajímavá. I když z mých poznámek není žádné velké nadšení, tak jsem s ochutnávkou spokojený. Ale je pravdou, že u žádné z nich bych o koupi láhve neuvažoval.
Ještě je zkusím přeochutnat.

Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021Online degustace: Něco nového do volátka... - 4.2.2021


I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021

I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021

K ochutnávce brněnského Whisky Shopu napsali: Dlouho dostáváme impulzy, abychom v degustaci porovnávali vintage, nebo chcete-li, ročníkové edice z jednotlivých palíren. Ideální nápad pro domácí ochutnávku je to i z důvodu očekávatelné široké diskuze nad vzorky, subjektivním vnímáním jejich rozdílů a hodnocení. A takový whisky pokec nám v době domácího vězení myslím docela prospěje. Tedy, jaké jsme nominovali vzorky a palírny? Glenfarclas a jejich Premium Edition Vintage a Kilchoman s jejich temným Loch Gormem.
Konkrétně:
Glenfarclas Premium edition 2000, 46% (lahvováno 2015)
Glenfarclas Premium edition 2007, 46% (lahvováno 2018)
Kilchoman Loch Gorm 2018, 46% (plnění sudů 2007, 2008, 2011)
Kilchoman Loch Gorm 2019, 46% (plnění sudů 2006, 2007, 2008, 2009, 2011)

I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021
I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021Glenfarclas Premium edition 2000 46% (lahvováno 2015)
Aroma příjemně jemné, hebké, smetanové, sladce sladové, zaoblené, sherry, pomerančová ovocnost, hořká čokoláda, dřevo. Zaoblená i v chuti, jemná, hebká, odpovídá aroma, sladká sladovost, čokoláda, do závěru přenáší chuť, na konci trochu zpepřovatí, ale jen lehce. Velmi příjemný dojem.
I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.20211Glenfarclas Premium edition 2007 46% (lahvováno 2018)
Aroma podstatně výraznější, citrusová hořkost, tráva, je cítit neuhlazená mladost až alkohol. V chuti lepší než ve vůni, sladkost, chybí jí uhlazenost, výrazná citrusová ovocnost, alkoholové tóny, pepřovitost, pálivost, do dokončení se hodně přenese ta pálivost s pozadí se sladovou sladkostí. Zajímavostí je, že v prázdné skleničce je sherry cítit podstatně více než ve vzorku.
I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021Kilchoman Loch Gorm 2018 46% (plnění sudů 2007, 2008, 2011)
V aroma hodně nakouřený slad, do čokoládových tónů tmavé čokolády, rašelina, v pozadí až lehce spálené tóny připáleného cukru, sladkost s lehkým nádechem mořské soli. V chuti příjemná a robustní tmavá načouzená čokoláda, pak zůstává hlavně načouzenost, v závěru doznívá čokoládový kouř. Příjemná, nakouřená čokoládová bonboniéra.
I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021Kilchoman Loch Gorm 2019 46% (plnění sudů 2006, 2007, 2008, 2009, 2011)
V aroma spíše mléčná čokoláda, výrazně se projevuje rašelina, sladkost čokolády, celkem uhlazená, nakouřenost spíše až v závěru a trocha v pozadí. V chuti trochu řidší, zůstává mléčná čokoláda, sladkost sladu, kde se výrazně projevuje nakouřenost sladu, ovocnost, v dokončení doznívá nakouřená rašelina.

U obou vzorků a značek jsem měl celkem velké rozdíly. Starší Glenfarclas 2000/2015 mi přišel uhlazenější a chutnal mi víc než Glenfarclas 2007/2018, který mi přišel výraznější až do hořkosti a chybí mi uhlazenost. Kilchomany mi přišly dobrý oba dva, každý jiný. Víc se mi líbil 2018, který má výraznější aroma, je nakouřenější a do tmavé čokolády, 2019 je uhlazenější a spíše do mléčné čokolády. Přidal jsem, je i do porovnání whisky zde: Jsou ty whisky stejné ?

I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021I. Whiskáčová Online Degustace - porovnávání ročníků - 29.1.2021


Online degustace: Staré versus nové - porovnávací ochutnávka whisky - 21.1.2021

Online degustace: Staré versus nové - porovnávací ochutnávka whisky - 21.1.2021

Další Vaškova ochutnávka se věnovala mému oblíbenému tématu - porovnávání různě starých plnění whisky a tak jsem si ji nemohl nechat ujít. Porovnával se Glenfarclas 10 let z 90. let a současné plnění, Dalmore 12 let z 90. let a současné plnění a Laphroaig 10 let z roku 2004 (k 10. výročí založení Friends of Laphroaig) a současné plnění. Další porovnání, co jsem dělal sám najdete zde: Jsou ty whisky stejné ?

Poznámky k whisky jsem si psal v rychlosti během degustace.

Online degustace: Staré versus nové - porovnávací ochutnávka whisky - 21.1.2021Glenfarclas 10 let z 90. let a současné plnění
Založena 1836, nachází se v oblasti Speyside, palírnu vlastní rodinná firma J. & G. Grant

Verze z 90.let: Aroma je robustní, velká síla sherry, těžké tmavé pomeranče, ovocná, plná, oříšky, sladkost hořké čokolády, příjemný sherry bonbon v hořké čokoládě. Robusnost má i v chuti, zaoblená a postupně uvolňuje jablečné tóny, sladkost až do jablečného medu, lehce hořké čokolády s oříšky, krásně dlouho doznívá, jak bonboniéra.
Verze současná (2020): Znatelně lehčí, trochu alkohol, dřevo sudu, sladkost, pomerančů a jablek, až trochu to jablečného kompotu. Znatelný alkohol, neuhlazená, dřevo s lehkým jablečným nádechem, spíše pro takové obyčejné popíjení, žádné velké mlsání a vychutnávání.

Online degustace: Staré versus nové - porovnávací ochutnávka whisky - 21.1.2021Dalmore 12 let z 90. let a současné plnění
založena 1839, nachází se v oblasti Highland, dnes ji vlastní Whyte & Mackay

Verze z 90.let: Silné robustní aroma, výrazné sherry a nasáklé dřevo, slad, rozinky, velké a zaoblené. Chuť odpovídá robustnosti aroma, krásný nástup sladkosti sherry, hluboká, příjemný pocit jak bonbonu uceleného bonbonu, krásně zabalená, v závěru suchost, krásně dlouho doznívá ovocnost, hořká čokoláda, sladkost.
Verze současná (2020): Silná, hodně alkoholu, jen lehké sherry, ještě nezralá jablka, dřevo. V chuti spíše lehká, postupně uvolňuje sladké sherry, ovocnost, hořkou čokoládu, pak se ale přidá trochu rušivé dřevo, které dlouho doznívá v závěru. Je jiná, ale celkem dobře pitelná, ale oproti starší je jednodušší a plošší.

Online degustace: Staré versus nové - porovnávací ochutnávka whisky - 21.1.2021Laphroaig 10 let z roku 2004 (k 10. výročí založení Friends of Laphroaig) a současné plnění
založena 1815, nachází se v oblasti Islay, palírnu vlastní Suntory

Verze z 2004: V aroma klasická vyhlášená rašelina, sladkost rašeliny, jasný kouř, medicínskost, ovocnost, výrazná síla a drsnost, v chuti úvodem sladkost, ovoce, rozinky, pak nastoupí medicínskost s nakouřenou rašelinou, dlouho doznívající nakouřená rašelina.
Verze současná (2020): Aroma špičatější, výraznější špičky ovoce, rašeliny, kouř na pozadí, z mého pohledu jí chybí drsnost i když z určitého pohledu má silnější aroma, ale nemá tu drsnost, co bych tam chtěl. V chuti nevyrovnaná, začátek sladký, ovocnost, rašelina, nečekaně celkem převalené kouřem, který trochu kazí dojem, chybí jí ten výrazný dozvuk dlouhé rašeliny, spíše mi tam doznívá sladkost.

Online degustace: Staré versus nové - porovnávací ochutnávka whisky - 21.1.2021Online degustace: Staré versus nové - porovnávací ochutnávka whisky - 21.1.2021Online degustace: Staré versus nové - porovnávací ochutnávka whisky - 21.1.2021Online degustace: Staré versus nové - porovnávací ochutnávka whisky - 21.1.2021

Proč jsou jiné:
- jiné používané odrůdy ječmene
- technologie (počítače, automatizace/ruční výroba, rychlost)
- sudy (dnes 92% v sudech po bourbonu, 8% v sudech po sherry, dříve (začátek až první půlka 20.století) byl poměr ve prospěch sudů po sherry
- paxarette (v 1989 bylo používaní paxarette k úpravě sudů zakázáno)

Online degustace: Staré versus nové - porovnávací ochutnávka whisky - 21.1.2021

Dneska to za mně bylo: staré vs. nové - 3: 0

Jsou starší whisky lepší než současné? Je na to těžká odpověď. Tak ji shrneme do diplomatického - Jsou jiné.


Online degustace: Jak šel čas (s whisky Octomore) - 6.1.2021

Hnedka na začátek roku naplánoval Vašek Rout online degustaci whisky Octomore. Podtitul byl "Jak šel čas" a tak jsme mohli porovnat jedničková plnění z několika Edicí a to konkrétně Octomore 7.1, 8.1, 9.1, 10.1 a 11.1. Ochutnávka byla doplněna informacemi o whisky i palírně Bruichladdich, kde se vyrábí a protože Vašek palírnu několikrát navštívil, nebyly to obecné informace z internetu či knížek.

Online degustace: Jak šel čas (s whisky Octomore) - 6.1.2021Online degustace: Jak šel čas (s whisky Octomore) - 6.1.2021Online degustace: Jak šel čas (s whisky Octomore) - 6.1.2021Online degustace: Jak šel čas (s whisky Octomore) - 6.1.2021

Ochutnávka probíhala přes MS Teams, což má svůj plus pro lidi, kteří by jinak měli ochutnávku daleko a nemohli by se jí zúčastnit. Něco tomu online způsobu chybí a něco zase přináší, osobně si myslím, že by se v nějaké míře měl i v době "pocovidové" občas zopakovat.
Měli jsme tedy pět lahviček se vzorky a ve správný čas i připojení na správné místo.
Když jsem vzorky nalil do skleničky, tak se vyvalilo tolik kouře, že jsem chvíli neviděl monitor :)

Online degustace: Jak šel čas (s whisky Octomore) - 6.1.2021

Osobně z whisky Octomore až tak na zadek napadám, ale takhle ochutnávka mě lákala v tom, že bylo možné vzájemně porovnat různé verze. Ony jsou whisky Octomore natolik výrazné, že pokud je bude člověk pít jednotlivě a s větším odstupem, tak mu budou trochu vzájemně splývat. Tahle ty rozdíly mezi nimi vynikly podstatně více.

Pár mých stručných poznámek z ochutnávky:

Online degustace: Jak šel čas (s whisky Octomore) - 6.1.2021Octomore 07.1
4.2010/2015 5y 208ppm 59,5%
Po nalití se očekávatelně vyvalil kouř. Je lepší ji nechat chvíli vydýchat. Pak už to rašelinový kouř jen rámuje, ale krásně se ukazují i další chutě, výrazná vanilka, ovoce - hrušky, mléčná čokoláda, slaný mořský vzduch. První ochutnání je slušný kopanec. Na podruhé je sladká, ale trochu do ní zasahují slané tóny, meruňky, nakouřená rašelina, která by se dala žvýkat. Příjemné rašelino-kouřové dokončení, dlouho a sladce doznívající. Zůstává sladkost, že si člověk hezky pomlaskává.
Online degustace: Jak šel čas (s whisky Octomore) - 6.1.2021Octomore 08.1
2008/2017 8y 167ppm 59,3%
Kouřový úvod je klasika. Aroma je výraznější, citrusová, ne klasický kouř, ale spíše ohořelé, vanilka, trocha slaného mořského vzduchu, sladkost karamel, rašelina se dřevem. V chuti slanost se sladkostí, karamelky, dřevo a rašelina, rašelina spíše čerstvější, trocha hořké čokolády a ořechy. V dokončení pepř, kořenitost, znovu se prosadí ořechy, které se v tom zakončení skoro zhmotňují.
Online degustace: Jak šel čas (s whisky Octomore) - 6.1.2021Octomore 09.1
2012/2018 5y 156ppm 59,1%
Opět kouřový úvod a vanilková sladkost k tomu. Spíše těžší kouř, s černou sladkou čokoládou, rašelina spíše čerstvější ještě s vlhkou hlínou a trocha ořechů. V chuti nakouřená sladkost, těžší kouř se smíchal se sladkostí a čokoládou, hutný kouřovo-rašelinný bonbon, v pozadí trocha slaných tónů a ořechů. V dokončení doznívá sladkost, s rašelinou a jen lehkým kouřem, oříšky.
Online degustace: Jak šel čas (s whisky Octomore) - 6.1.2021Octomore 10.1
2013/2019 5y 107ppm 59,8%
Opět kouř, jak se vydýchavala, tak kouř se krásně linul po okolí, společně s vanilkou. Nakouřená vanilka. Ta nakouřená vanilka je tam hodně dominantní, díky tomu jak jsou společně, tak nepůsobí tolik kouřově, trocha rašeliny s bylinkana. Nástup relativně jemnější, opět dost nakouřené vanilky, pak nabere na intenzitě, kde se víc projeví kouř s rašelinou až do výrazné hřejivosti, která krásně v dokončení klesá dolů, doznívá dolů, do sladka a ovocnosti a ananasu.
Online degustace: Jak šel čas (s whisky Octomore) - 6.1.2021Octomore 11.1
2014/10.2020 5y 139,6ppm 59,4%
Víc slaná než kouřová, pak se přidávají sladké tóny, až do sladkosti medu, sladová sladkost, hodně se nad ní vznáší jódovost, která je skoro víc cítit dál od skleničky, citrusy. První krátký dojem je výrazná sladkost, pak přijde vlna dřevité kouřovosti, ovoce, stupňující se hřevitosti, které v dokončení postupně klesá a dává možnost projevit se dalším tónům, nakouřenému sladu, sladkosti ovoce, sladkých citrusů a znovu sladký nakouřený slad.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 12.04.2021