značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » irsko 

  tisk textu

METHOD AND MADNESS

text zatím není k dispozici...

Method and Madness je experimentální mikropalírna v palírně Midleton, kde si mohou dovolit zkoušet netradiční a zajímavé věci.

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

Irské whiskey Method and Madness jsem ochutnával v rámci online-ochutnávky, kterou pořádal olomoucký Black Stuff společně s Jirkou Šinoglem a byla zaměřená právě na netradiční dřevo použité na výrobu sudů. Ač irské až tak nemusím, tak uznávám, že toto byly opravdu povedené whiskey. Z prvních dvou mi připadla zajímavější dokonce ta Single Grain. Ta hlavní trojice dozrávaná v sudech z kaštanovníku setého (na kterém rostou jedlé kaštany), divoké třešně a moruše byla hodně zajímavá, ale těžko se hodnotí, protože na tyto tóny vůní a chutí nejsme zvyklý a o to hůře se porovnávají s tím, co známe. Ukazuje to další zajímavé směry, kam se může svět vůní a chutí whisky také rozvíjet.
Základ poznámek vznikl během dubnové online-degu, koncem července jsem je konečně doučesal, přeochutnal zbytečky a dal na web.

Method and Madness Single Grain matured in Bourbon Barrels finished Virgin Spanish Oak 46%Method and Madness Single Grain matured in Bourbon Barrels finished Virgin Spanish Oak 46%
Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021:
V prvním dojmu je v aroma znát dozrávání ve virgin dubu, výrazné, ale celkem příjemně voňavé dřevo, není přehnaně dřevnatá. Když se jí nechá chvíli čas, tak projeví i další vůně. Sladkost, lesní ovoce, koření, vanilka, lehké, ne moc hluboké, ale příjemné a hezky poskládané. V chuti je jiná, olejnatý dojem, sladkost, lehce očouzené dřevo, lesní ovoce s trochou vanilky, v závěru se projeví kořenitost až do štiplavé dřevitosti. Celkově je lehká, pitelná, ale ve vůni mě bavila více. (27.7.2021)
Method and Madness Single Malt matured in Bourbon Barrels finished French Limousine Oak 46%Method and Madness Single Malt matured in Bourbon Barrels finished French Limousine Oak 46%
Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021:
V aroma dřevo s přezrálými jablky, přidává se sladkost těch jablek, tóny slaných sušenek, pak se začne více prosazovat sladké příjemné dřevo. V chuti krátká sladkost s jablečným nádechem, ale rychle vystřídaná kořenitostí, při dalších doušcích už má pomalejší nástup, nejdříve hebké dřevo, pak už následuje kořenitost zakončená dřevitou štiplavostí. V dokončení celkem dlouho doznívá dřevo s nádechem mléčné čokolády už bez kořenitosti a štiplavosti. Je celkem příjemně pitelná, působí i hutně a hluboce, ale ničím výrazným a zajímavým nezaujala. (27.7.2021)
Method and Madness Single Pot Still matured in Sherry & Bourbon Barrels finished French Chestnut 46%Method and Madness Single Pot Still matured in Sherry & Bourbon Barrels finished French Chestnut 46%
Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021:
V aroma sladkost a výrazné, krásně znatelné, ale nezvyklé dřevo s nádechem čokolády. Když nechá chvilku vydýchat, tak se ukážou velmi výrazné ořechy a banány. V závěru vůně až trochu nepříjemná dřevitá štiplavost. Dřevo zintenzivnilo a stále si drží ten nádech nezvyklého dřeva ke kterému se ještě přidá kandované ovoce v čokoládě. V chuti čokoláda, nezvyklé dřevo se stále hlásí o slovo, přidá se opět výrazný banán, koření. Dokončení v duchu nezvyklého dřeva, čokolády a kandovaného ovoce. Celkem zajímavá, bohatá a zajímavá whisky. (29.7.2021)
Method and Madness Single Pot Still matured in Bourbon & Sherry Barrels finished Wild Cherry Wood 46%Method and Madness Single Pot Still matured in Bourbon & Sherry Barrels finished Wild Cherry Wood 46%
Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021:
V aroma výrazné ovocné dřevo, napřed se chvíli stupňuje dřevo s jablky a pak se teprve projeví sladkost, výrazná ovocnost a aroma mi ukončuje jablko s ořechy - takový více jablečný štrůdl. Dřevo je spíše upozaděné. Chuť příjemně jemná hladivá, jablečná ovocnost, s lehkým kořením, skořicí, dřevo tam spíše hladí a krásně hebce dlouho doznívá. Možná v chuti nacházím i lehký třešňový nádech (ne sladkost třešní), ale taky jsem možná ovlivněn tím, že vím, co piju. Úplně v závěru se mi ukázaly oříšky. Působí velmi příjemným dojmem, takovým příjemně svěžím, letním, krásně doznívá. Příjemná letní whisky. (29.7.2021)
Method and Madness Single Pot Still matured in Bourbon Barrels finished Mulberry Casks 46%Method and Madness Single Pot Still matured in Bourbon Barrels finished Mulberry Casks 46%
Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021:
Aroma je silně netradiční, dřevo s výraznou vůní, kterou nedokážu přirovnat. Později asi trocha jablek se dřevem. Netradiční ovocnost s postupující sladkostí. Je to hodně nezvyklé aroma, dřevo se tam projevilo velmi výrazně a nezvykle. V chuti nezaostává za aroma i zde jsou netradiční a nezvyklé tóny, které neznám a nedokážu je tak pořádně přiřadit. Trocha jablečné ovocnosti, kořenitosti, ovocné sladkosti, ale stále za velkého vlivu dřeva, které je tam dominantní. Vliv sudu se zde projevil velmi zajímavě, netradiční, příjemně pitelná, nemá nepříjemné dřevité tóny, šťavnatá, zajímavá a nezvyklá. (29.7.2021)
Method and Madness Single Pot Still matured in Bourbon Barrels finished Mulberry Casks 46%Poznámky z ochutnávky v roce 2022-Svachovka 8/22:
V aroma nezvyklé dřevo, kořeněné ovoce, oříšky, začíná dominovat nezvyklé dřevo. V chuti ovocná kořenitost, trochu jiná ovocnost a nádech nezvyklého dřeva. V doončení doznívá chuť, jiná ovocnost a jiné dřevo.
Je to zajímavé, nezvyklé chuti a nádechy, hůře se přirovnává ke známým chutím a vůním. (27.8.2022)

Recenze na Officer's lounge

Recenze na whisky.nethar.cz:

Method and Madness Single Grain

Method and Madness 14 yo 2002

Method and Madness Single Pot Still French Chestnut

Method and Madness Single Pot Still Mulberry Wood

Method and Madness Single Pot Still Wild Cherry Wood

.

Webové stránky palírny:

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 29.05.2023