značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » evropa » česká republika 

  tisk textu

MARTIN´S BARREL

Česká republika

Zámecká palírna a pivovar Blatná byla založena v roce 1885 baronem Hildprantem na místě bývalého cukrovaru. Vzhledem k československé socialistické historii byl v roce 1952 majetek Hildprandtů konfiskován a rodina násilně vystěhována. V roce 1983 objekt koupily Západočeské lihovary a konzervárny (pod něž patřil i Stock). V roce 1991 proběhla restituce, kdy se Hildprandtovi vrací zpět na Blatnou a získávají zpět své majetky. Je zmodernizována výroba v lihovaru a v roce 2016 byl obnoven pivovar.

Doufám, že se tu také nedočkáme kouzlení s datumy jako u některých, až to zrovna bude krásně vycházet. Pár by se jich tu našlo. V roce 1489 získalo město Blatná povolení k vaření piva. Cukrovar na jehož místě palírna stojí byl založen v roce 1812.

Palírna se věnuje hlavně ovocných pálenkám a destilátům, bylinným likérům (Wilder a Altfernet) a dalším.

Vyrábí zde také single malt whisky z českého nakuřovaného sladu s návem Martin´s Barrel. Slad ze sladovny v Bruntále je nakuřovaný na 20-30 ppm. Ječmen pochází z České republiky, stejného původu jsou i sudy z českého dubu. Váže se k tomu taková zajímavost – Lichtenštejnové kdysi na svých panstvích vysadili dub dovezený z Francie, on se tam ujal a přizpůsobil, díky čemuž vznikla nová, česká varieta – a právě z té jsou sudy. Jsou silně vypálené, minimálně na 1 cm, a to včetně dna i víka.

Typy

První whisky byla destilována v roce 2016. Ještě před uvedením první whisky na trh byl v nabídce (a stále je) B.Barrel, což je new-make z nakouřeného sladu naředěný na 45%. První B znamená "before". V roce 2019 bylo lahvováno prvních 120 (150?) lahví Martin´s Barrel 3letá 43,3%. Označena je jako "Peated Single Malt Bohemian Whisky". Primární plán byl 5letá a starší whisky. V roce 2020 se objevila další verze, opět Martin´s Barrel 3letá Cask Strength 53%, datum destilace není uvedeno, ale lze předpokládat 2017 a opět označená Peated Single Malt Bohemian Whisky, stáčená v počtu 170 láhví. V roce 2021 byla představena další verze Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%. Koncem října 2022 byla na trh uvedená Martin´s Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3% v počtu 2994 láhví, která je označená jako Peated Czech Whisky.

A proč právě Martin´s? "Whisky jsme věnovali právě několika Martinům, kteří nejvíce ovlivnili vznik tohoto unikátního produktu."
Na etiketě whisky je jméno Václava Šitnera, stejné jméno lze také nalézt na etiketě české whisky Hammer Head.

Martin´s Barrel 3letá 43,3%Martin´s Barrel 3letá 43,3%Martin´s Barrel 3letá 53%Martin´s Barrel 3letá 53%Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%Martin´s Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%B.Barrel (new make) 45%


Rozhovor s Václavem Šitnerem nejen o whisky Martin’s Barrel na PoznejWhisky.cz:

.

Webové stránky výrobce:

FB:


Hostem 20.dílu českého whisky podcastu Whisky Essence vysílaného 11.3.2022 byl Václav Šitner.

20. díl českého podcastu o whisky s Václavem Šitnerem

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

Martin´s Barrel 53%Martin´s Barrel 53%:
(lahvováno 3.9.2020)
Nalil jsem whisky do sklenice a přemýšlel, co se to line vzduchem. Prvotní dojem byl jak připečené plasty. Při druhém velmi výrazný nakouřený slad (ale jinak, než jsme zvyklí jinde), je tam znatelně cítit ten nakouřený slad, co dávali k B.Barrelu a za ním nakouřená new-makeová lihovost. Sladová sladkost, vinné sirné tóny, meruňky, díky alkoholu až do meruňkovice. Už v aroma je cítit, že je to mladý, nevyzrálý a překvapil mě tam ten výrazný nakouřený slad, ale není to kouř z rašeliny, ani klasický kouř, působí to na mě jako takový umělý kouř. Navíc velmi rychle vyprchá, že se do té whisky nedokázal správně zažrat, plus ten jeho nádech hodně ovlivňuje ta meruňková new-makeovost. V chuti i při 53% dost plochá a mdlá, hned se projeví jasný new-make, sladkost, slad, pak nakouřený slad a až po chvíli přijde ten kouř, ale takový osamocený, bez ničeho, jakoby prostě pálenku načichli kouřem (a ještě umělým). Nevím v čem to zrálo, ale ono si to z toho snad nic nevzalo. Dokončení je meruňkově new-makeově pálivé, prostě vypitej panák pálenky.

Celkově zklamání, nenacházím v tom ani ty 3 roky, co to mělo zrát, to bude potřebovat ještě dlouho, než se to k něčemu dostane. Jestli tohle chtějí vydat jako pětileté, tak si moc iluze nedělám, když to za 3 roky nezískalo skoro nic, tak to za další 2 roky nevím, nevím. Skoro už chápu, proč pustili na trh minimální množství, ti museli doufat, že potom šašci lovící investiční whisky skočí, vykoupí a tak měli naději, že to nikdo neochutná a neřekne to ostatním. Ale v něčem se Německu už přibližujeme, tato whisky může směle konkurovat těm jejich německým. (19.2.2021)

Martin´s Barrel 53%Ta celkem příjemná vůně nakouřeného sladu, jejíž stopy v new maku byly, se tady projevuje výrazněji. Jenže se to tam divně mele, v prvním dojmu tam sice je slad, ale divně připečenej, tak trochu uměle a doprovázený dost výrazným new makem. Když se nechá chvíli vydýchat, tak se ukáže výrazná obilná sladkost, nakouřený slad hodně ustoupil, meruňky, až meruňkovice a vinné sirné tóny. New make z toho furt stříká na všechny strany. V chuti taky, jinak sladkost, slad, alkohol a až v dokončení se vrátí projev toho nakouřeného sladu. Je to mdlá, plochá, nudná, nevyzrálá, až to překvapí.
Pár kapek vody uvolnilo v aroma víc toho nakouřeného sladu i s jeho a ostatní umělostí. Chuti nijak zvlášť nepomohly a dokončení také ne. (21.2.2021)

Podle etikety i aroma je jasné, že se má jednat o nakouřenou whisky. Je to něco mezi nakouřeným new-makem, který má ještě lihovo umělé tóny, přes meruňky až po připečený plast. Tohle je aroma ne úplně povedeného nakouřeného new-make a ne tříleté whisky. V chuti je to stejné, nezralé, alkoholové, nakouřené a prázdné. Věřím tomu, že to tři roky před lahvováním vypálili, ale tři roky zrání v sudu v tom pak necítím (neobviňuju je, že by podváděli), ale ta whisky má blíž k new-make než k whisky. Není to dobré. (16.1.2023)

Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%:
Poznámky z ochutnávky vzorku z WLP2022:
Když jsem to ochutnával tam, tak mě to teda moc nenadchlo, ale říkal jsem si budiž, ještě to porovnám s tou minulou verzí, možná to vypadá lépe. No objektivně hodnotit v 11 večer na WLP s pěti promilemi a ještě na lodi, kdy se vám pod nohama houpe paluba, to prostě nejde.
Z aroma na všechny strany stříká nakouřený new-make. Když se to nechá trochu vydýchat, tak stříká o něco méně, ale furt, ale už se tam přidává vůně vesnice - čerstvě zvorané pole a hezky zavezené hnojem. A protože to zrovna neláká k napití, tak jsem nechal ještě chvíli vydýchat. Trocha sladu, ovocnosti a meruňky, spíše až meruňkovice. V chuti se mi snad chce pomstít za to, co jsem o ní napsal. To je tak mladý a agresívní, že se tím snad snaží přebít tu plochost a nudnost pod tím, tak snad kromě new-maku a toho nakouřeného sladu nic není. Kde je ten sud ve kterém to zrálo. Kdyby mi někdo řekl, že je to roční new-make, tak mu věřím. Jediné, co se jim musí uznat je, že drží stejnou kvalitu, je to stejně o ničem, jako minulá verze.

Na FB jsem ji uvedl písničkou, tentokrát od Braxy:

Za všechna tichá rána s kocovinou
Za všechny hříchy, co ti neprominou
Ono se to vrátí, dál ohně budou plát
Všechny dny se krátí a každý příběh je had
Ono se to vrátí
(15.11.2021)

Martin´s Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%Martin's Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%:
Poznámky z ochutnávky vzorku z WLP2022:
Ze skleničky na stole se pomalu zvedá celkem jemné a příjemné kouřové aroma. Ovšem moc dlouho mu to nevydrží, začne chytat plastový nádech. A to jsem si ještě nepřivoněl. V aroma nakouřená sladovost, lehce do připálena a tak se dvěma petkama, ovocnost a dřevo. Na první dojem to nepůsobí zle, ale když to v tom člověk začne hledat, tak se dojem zhoršuje. Začíná se mi zvýrazňovat ovocná plastovitost, kouř ustoupil a jde to spíše k ovocným pálenkám a do plochosti. V chuti dominuje spálenina, dřevo, připálené ovoce a celkem dobré uzené. Po pěti letech ve virgin sudu jsem čekal dřevitý výluh, což není. V dalších doušcích už hlavně ta spálenina a prázdnota pod tím. V dokončení se začíná ukazovat dřevitá hořkost, ale naštěstí je krátké a rychle pryč, což je jeden plusový bod k dobru. Vemte "nic", dejte do ohně ožehnout a trochu opálit až spálit, celé to pak nechte načichnout v kouři a uzavřete do láhve. To se prostě nepovedlo, připadá mi to jako stařený nakouřený new-make, který už ztratil tu new makeovost, ale ještě nic nezískal pořádně nového.

Napadla mě jedna písnička - Tak prázdná. Ovšem ne ta původní italská verze, ani ta stará česká verze, ale verze v podání Moniky Absolonové (náhodou jsem to potkal, když jsem hledal tu starou českou verzi). Když si ji k tomu pustíte, tak z toho bude 3D zážitek, nebude trpět jen čich a chuť, ale i sluch. (10.11.2022)

(odkaz na zmiňovanou starší českou verzi)

B.Barrel (new make) 45%B.Barrel (new make) 45%:
(lahvováno 25.1.2019)
Je to new make a srší z toho new make na všechny strany. Je vyrobený z nakuřovaného sladu a sud to ještě nevidělo. Dobrá příležitost pro ty, kteří nechápou, proč musí whisky nejdříve zrát pár let v sudu. Lihové aroma s lehce sladkým nakuřeným sladem, moc se to čuchat nedá, smrdí to jak čistící prostředek. Chutná to podobně jak to voní, takže nic moc. Je to prostě čistě vypálená lihovina a když si uvědomíte, že destilace vlastně změní alkohol z původní směsi na páru a ta se zhlazením zase srazí na tekutinu, tak nelze moc očekávat. Naštěstí i při tomto procesu se některé vůně a chutě také přenesou. Tady se projeví hlavně v dokončení, kde je cítit ten nakouřený slad. (7.12.2019)
B.Barrel (new make) 45%Furt z toho stříká new make na všechny strany, však taky je. Aroma je sladší a je v něm cítit spíše lehce ten nakouřený slad (ovšem ten přiložený mi voněl víc) a obilí, ale jinak je tam hlavně velká lihovost, trochu s nádechem do meruněk a umělých vůní. Na čuchání to zrovna není. Chutná to podobně jako voní, nic moc. Pocit levného, trocha sladkého ovocného destilátu. Trocha chutí se tam najít dá, tráva, lehké stopy nakouřeného sladu, ty se ale projeví až hlavně v závěru. Je to spíš zajímavost, než k pití. (21.2.2021)

U láhve, kterou jsem koupil, bylo několik balení "něčeho". Že by k tomu dávali šprcky? Kdyby to mělo tak povzbuzující účinky, tak to by se už vědělo, tuhle verzi jsem zamítnul. Že by proto, aby lidi kteří kupují toto, se už raději dále nemnožili? To asi také ne. Tak nebudeme spekulovat a když se podívate na obrázky níže, tak uvidíte také o co se jedná.


Vážení diváci, před začátkem bychom vás rádi upozornili, že pokračování je s hvězdičkou, tedy dokonce se třemi. Bude následovat - Do pekla a bez návratu. Méně otrlým divákům doporučujeme přepnout na pohodový oddychový film na druhém kanále - Texaský masakr motorovou pilou. Otrlejší diváci si mohou pustit třiadvacetitisícípětsetsedmdesátýosmý díl seriálu - Manuela z Ulice v Ordinaci v růžové zahradě. No a vás ostatní jsme varovali, tak si pak nestěžujte.
Budeme sledovat dobrovolné (a zcela nepochopitelné) utrpení mladého sympatického hrdiny, který se v rámci sebeobětování, poznání a varování ostatním vydal na cestu do pekla (není to žádná romatická oddechovka jako byl Rambo 4 - Do pekla a zpět). Zcela nepochopitelné je, že dotyčný již na začátku cesty ví, co ho čeká a přesto se na ni vydá (poprosíme Dr.Chocholouška o vyjádření). Možná by se to spíš mělo jmenovat - Utrpení mladého chudáčka.

B.Barrel (new make) 45%B.Barrel (new make) 45%:
Je to mladý a mladost a new-make z toho stříká na všechny strany, taky je to new make. Trochu sladkosti a ovocnost meruněk, lehký kouř, když se to nechá vydýchat, tak to není ani tak ostrý. Trochu začíná nádech do plastů. Čekal bych víc kouře. V chuti nakouřený slad, alkoholová ovocnost, povrchní dojem, ale po pár doušcích se dojem trochu zlepšuje, dá se to pít, není moc proč, ale nemá z toho člověk pocit, že by to měli vylít a začít znovu. Ale taky není proč se k tomu vracet.
Martin´s Barrel 53%Martin´s Barrel 53%:
Aroma? Připečené plasty s trochou sladu a pod nimi lihová mladost a pod nimi nic. V chuti mladá ostrost, sladkost, nakouřený slad, štiplavost, prázdnota, mdlé, jak new-make po krátké době v sudu. Nevyzrálé. Neměla by whisky po třech letech být lepší než new-make?
Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%:
V aroma v prvním dojmu dřevo. Pak zavane zorané pole pohnojené hnojem, prostě vesnice, ale trochu z dálky. Pak se tam vrátí i celkem příjemné dřevo s nádechem kouře, sladkostí a ovocem, jenže tak nějak slabě a na povrchu, chybí tomu hloubka. V chuti je to teda drzý, agresívní, hořkost a štiplavost dřeva. To je mladej fracek, v sobě prázdnost a tak se to snaží přebít agresívností a hořkostí. Prázdné, agresívní a horší než verze před tím. To fakt není dobré.
Martin´s Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%Martin's Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%:
Aroma? Slad nakuřovaný nad rašelinou a plastem? Dřevo. V chuti mdlá tekutina s nádechem kouře, sladu, plastu. Už to není tak new-makeový jako verze nad tím, ani tak agresívní, ale prázdnota tomu zůstala. Při zrání to nachytalo plastovitost a vůbec. Tohle je na 5 let zrání šílená bída. Prázdné, divné, nedobré.

Vzorky jsem nedopil a vylil. Tohle prostě nechcete. Tady je něco špatně, to nezraje ani nahoru, to prostě ztrácí. Kdybych si z nich musel dát další skleničku, tak volím ten new make. To prostě není dobře. Tady se během výroby někde ztratila soudnost.
(10.11.2022)

Recenze na poznejwhisky.cz:

Recenze na whisky.nethar.cz:

Martin's Barrel

Martin´s Barrel 3yo 53%

Martin´s Barrel 3yo 53% 2021

Martin´s Barrel 5 yo

Etiketa Martin´s Barrel 3letá Peated Single Malt Bohemian Whisky 43,3%Etiketa Martin´s Barrel 3letá Peated Single Malt Bohemian Whisky 53%Etiketa Martin´s Barrel 3letá Peated Single Malt Bohemian Whisky 53%Etiketa Martin´s Barrel 3letá Peated Single Malt Bohemian Whisky 53%Etiketa Martin´s Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%Etiketa (new make) B.Barrel 45%Etiketa (new make) B.Barrel 45%zadní Etiketa (new make) B.Barrel 45%


Informace o palírně a plněních (levá část stránky) naposled upravována 28.10.2022

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 22.01.2023