značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » evropa » česká republika 

  tisk textu

RADLÍK

Česká republika

Palírna Radlík byla nedaleko Prahy založena v roce 1998 jako pěstitelská pálenice. O tři roky později zde vznikl i řemeslný lihovar, kde vznikla celá řada ovocných pálenek. V roce 2018 se palírna významně rozšířila a zmodernizovala a v polovině roku 2021 zde vypálili svou první budoucí whisky.

Sladinku si sami vyrábějí v pivovarech a nebojí se experimentovat s různými typy sladů, nakuřovaných i nenakuřovaných. Využívají sudy po bourbonu či po různých fortifikovaných vínech a plánují zkusit i sudy, ve kterých zrály některé zde produkované ovocné pálenky.

.

Webové stránky palírny:

FB:

YouTube:


Moje návštěva v palírně Radlík - 10.3.2023

Už na loňském Pálenkafestu mě Kamil zval, ať přijedu. Jenže jet autem do palírny, se mi nechtělo. V únoru na Svachovce to připomněl a na mé auto námitky upozornil, že se k nim dá dojet úplně v pohodě příměstským busem z Prahy. A bylo rozhodnuto. Vzal jsem si v práci volno a dorazil.

Pravda v moc českých palírnách jsem zatím nebyl (tohle je třetí), ale určitě je v dojmech nyní na prvním místě. Uvnitř je to fakt hezký, z kotlů pro pěstitelské pálení (ty jsem nevyfotil a Jakub taky ne, ale třeba napravím) na vás dýchne historie a z kotlů v palírně a z celého prostoru tam, na vás dýchne úplně všechno a také moderní technologie. Dalším velkým plusem je nadšení všech lidí. Nejen Kamila, ale i dalších lidí kolem výroby a samozřejmě i jeho ženy. To je společnost lidí ze které vám nechce odcházet. Už teď je tu spousta různých vylepšení, nápadů, převzatých řešení (když to funguje u něčeho jiného, co kdyby jsme to zkusili i u nás pro naší výrobu, apod) a další zajímavé nápady se tvoří a připravují.

Kotel mi připadá jak oltář symbolizující svatou trojici (pokud se vás to dotknulo, tak výtky směřujte na mě, je to můj popis, nikoliv jejich) vztyčenýma rukama oslavuje spirit zde vznikající. Tady víc spirituálna než v něktrých jiných místech, které se tím chlubí. Mě to prostě fascinuje i na té fotce.

Whisky z Radlíka zatím zraje a ještě nějakou chvíli bude zrát. To co tam teď zraje je dobrý. (Nehodnotím veřejně a detailně tyhle věci, protože jsou ještě nehotové, nepředstavené veřejnosti a ještě se to bude měnit.) Budoucnost jejich whisky vidím jako velmi dobrou. Je tu prostě několik plusů, které to podporují. Mají zkušenosti a úspěchy se svými stařenými ovocnými a dalšími pálenkami (běžně to nepiju, ale ochutnal jsem a co jsem ochutnal bylo dobré). Netlačí je čas a peníze, nemusí tedy whisky vydat hned po třech letech, ale klidně si počkají, až se jim to bude fakt líbit. A ještě si to pro jistotu nechají zhodnotit whisky komunitou (člověk vždy na své děti/výtvory kouká trochu více optimističtěji). Díky zvědavosti a nadšení tu chystají další nápady, které si myslím, že na české whisky scéně nezapadnou (i když už začíná být slušně přeplněná).

Já jsem zase udělal míň fotek než jsem chtěl, protože je lepší si pokecat, ochutnávat a tak. Vůbec se mi z toho místa nechtělo, takže mě museli v rozumnou hodinu vyhodit (abych se taky dostal rozumně domů (to není kritika, to je způsob poděkování)). Díky za pozvání a mám tak nějak pocit, že mě tam zase někdy uvidíte. Přikládám odkaz na fotky od Jakuba Moravce (www.jakubmoravec.cz), ze kterých jsem pár použil. Má jich tam více a podstatně lépe vyfoceno, než jsem vyfotil já.



Hostem 1.dílu podcastu O pití vysílaného 23.1.2022 byl Kamil Kutina.

1. díl podcastu s Kamilem Kutinou



Napsali o nich:

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 24.09.2023