» whisky » evropa » česká republika
RADLÍK
Česká republika
Palírna Radlík byla nedaleko Prahy založena v roce 1998 jako pěstitelská pálenice. O tři roky později zde vznikl i řemeslný lihovar, kde vznikla celá řada ovocných pálenek. V roce 2018 se palírna významně rozšířila a zmodernizovala a v polovině roku 2021 zde vypálili svou první budoucí whisky.
Sladinku si sami vyrábějí v pivovarech a nebojí se experimentovat s různými typy sladů, nakuřovaných i nenakuřovaných. Využívají sudy po bourbonu či po různých fortifikovaných vínech a plánují zkusit i sudy, ve kterých zrály některé zde produkované ovocné pálenky.
.
Webové stránky palírny:
FB:
YouTube:
Moje návštěva v palírně Radlík - 10.3.2023
Už na loňském Pálenkafestu mě Kamil zval, ať přijedu. Jenže jet autem do palírny, se mi nechtělo. V únoru na Svachovce to připomněl a na mé auto námitky upozornil, že se k nim dá dojet úplně v pohodě příměstským busem z Prahy. A bylo rozhodnuto. Vzal jsem si v práci volno a dorazil.
![](thumbs/o/tn_o230311radlik01_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik15_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik02_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik03_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik04_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik13_jpg.jpg)
Pravda v moc českých palírnách jsem zatím nebyl (tohle je třetí), ale určitě je v dojmech nyní na prvním místě. Uvnitř je to fakt hezký, z kotlů pro pěstitelské pálení (ty jsem nevyfotil a Jakub taky ne, ale třeba napravím) na vás dýchne historie a z kotlů v palírně a z celého prostoru tam, na vás dýchne úplně všechno a také moderní technologie. Dalším velkým plusem je nadšení všech lidí. Nejen Kamila, ale i dalších lidí kolem výroby a samozřejmě i jeho ženy. To je společnost lidí ze které vám nechce odcházet. Už teď je tu spousta různých vylepšení, nápadů, převzatých řešení (když to funguje u něčeho jiného, co kdyby jsme to zkusili i u nás pro naší výrobu, apod) a další zajímavé nápady se tvoří a připravují.
![](thumbs/o/tn_o230311radlik05_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik12_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik06_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik07_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik08_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik09_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik10_jpg.jpg)
Whisky z Radlíka zatím zraje a ještě nějakou chvíli bude zrát. To co tam teď zraje je dobrý. (Nehodnotím veřejně a detailně tyhle věci, protože jsou ještě nehotové, nepředstavené veřejnosti a ještě se to bude měnit.) Budoucnost jejich whisky vidím jako velmi dobrou. Je tu prostě několik plusů, které to podporují. Mají zkušenosti a úspěchy se svými stařenými ovocnými a dalšími pálenkami (běžně to nepiju, ale ochutnal jsem a co jsem ochutnal bylo dobré). Netlačí je čas a peníze, nemusí tedy whisky vydat hned po třech letech, ale klidně si počkají, až se jim to bude fakt líbit. A ještě si to pro jistotu nechají zhodnotit whisky komunitou (člověk vždy na své děti/výtvory kouká trochu více optimističtěji). Díky zvědavosti a nadšení tu chystají další nápady, které si myslím, že na české whisky scéně nezapadnou (i když už začíná být slušně přeplněná).
![](thumbs/o/tn_o230311radlik14_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik16_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik17_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik18_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik19_jpg.jpg)
![](thumbs/o/tn_o230311radlik20_jpg.jpg)
Já jsem zase udělal míň fotek než jsem chtěl, protože je lepší si pokecat, ochutnávat a tak. Vůbec se mi z toho místa nechtělo, takže mě museli v rozumnou hodinu vyhodit (abych se taky dostal rozumně domů (to není kritika, to je způsob poděkování)). Díky za pozvání a mám tak nějak pocit, že mě tam zase někdy uvidíte. Přikládám odkaz na fotky od Jakuba Moravce (www.jakubmoravec.cz), ze kterých jsem pár použil. Má jich tam více a podstatně lépe vyfoceno, než jsem vyfotil já.
Hostem 1.dílu podcastu O pití vysílaného 23.1.2022 byl Kamil Kutina.
1. díl podcastu s Kamilem Kutinou
Napsali o nich:
text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 24.09.2023