značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » evropa » další státy 

  tisk textu

BLACK RAM

Bulharsko

Bulharskou whisky Black Ram vyrábí společnost Vinprom Peshtera.

Základní Black Ram je bez udání stáří a jedná se o míchanou whisky. Vyrobena je z více než 30 různých dovezených whisky (26 z nich je sladových) a nechává se zrát alespoň 3 roky v dubových sudech. 12letá Black Ram označovaná jako Black Reserve obsahuje dovezené whisky starší 12let (na starších etiketách 12leté se nepoužívalo označení Black Reserve).
I tato firma podlehla "módnímu trendu" a má také medovou verzi Black Ram Honey.

Skotská míchaná whisky Gold Ram je nápadně podobná bulharské whisky Black Ram. Podoba nejspíše nebude čistě náhodná. Značku má zaregistrovanou stejná společnost, která vyrábí i whisky Black Ram. Na webu této společnosti ji mezi produkty ovšem nenajdete, ale lze ji najít v portfoliu VP Brands International, která má v portfoliu i další produkty Vinpromu Peshtera. V případě Gold Ram by se mělo jednat o skotskou whisky nikoliv bulharskou.

Black Ram 40%Black Ram 40%Black Ram 40%Black Ram 40%Black Ram 12letá Black Reserve 40%Black Ram 12letá 40%Black Ram 12letá 40%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

Black Ram 40%Black Ram 40%:
První dojem je aroma umělé sladkosti, které je ale rychle vystřídáno lihem, skoro až technickým lihem stříhnutým okenou. V pozadí zůstala ta umělá sladkost a hořkost. Aroma je hořké, lihové, nepříjemné a připadám si, jak když meju okna. Chuť je lepší než aroma, které od napití spíže odrazovalo. Chuť celkem jemná, sladká, ale tak nějak uměle, trochu citrusů, ale jinak spíše plochá. Přeslazená. Závěr nepříjemně štiplavý, tak aby ho člověk hned spláchl douškem vody, ale i tak stále lehce doznívá. V puse zůstává nepříjemná sladkost. Dopíjet se mi to nechce. Celkově velmi nepovedená whisky. Styl levných lihovin a při tom je prezentována jako lepší bulharská whisky. (6.6.2020)
Black Ram 12letá 40%Black Ram 12letá 40%:
Aroma je sladké, uměle sladké. Takový ten sladký "umělý" dort z hypermarketu, kdy vlastně ani nevíte, zda na to máte chuť a zda to vlastně není jen ozdoba. Až do pocitu umělé sladké plastelíny (podobně, ale ještě výrazněji a hnusněji smrdí levné bourbony). V pozadí si ale udrželo stejně jako běžná verze ten líh a lehce okenu a trochu těch citrusů. Ale už to není tak nepříjemné a odrazující, ale lákavé tedy také ne. Chuť mě ovšem již od počátku překvapila štiplavostí a určitou hořkostí. Ta je natolik převládající, že přehlušuje sladkost v pozadí. Sladkost začíná být cítit, až si chuťové buňky zvyknou na ten první dojem. Otázka, co je lepší, tahle sladkost je jak léčba šokem proti chuti na sladké. Pak ta štiplavost nastupuje až v druhé vlně. V dozvuku štiplavost naštěstí celkem rychle vymizí a nezbude nic, ani žádný rozumný dojem. Aspoň není třeba hned sahat po něčem, čím by to člověk hned zapil či zajedl. Tedy opět až na tu dlouho doznívající sladkost. Také ani důvod dávat si jí znovu nebo jí dopíjet. Opět nijak zvlášť povedená whisky. (6.6.2020)

Díky jejich prezentaci jsem je čekal lepší. 12letá steží dosahuje kvalit základní whisky a ta základní Black Ram je spíše čistící prostředek než whisky. Kdyby základní Black Ram zrušili, místo něj dávali jako základ to co mají v té 12leté a do 12leté vyrobili něco ještě lepšího, tak by to taky nebyl žádný zázrak, ale třeba by člověk přimhouřil trochu oko, když to není klasická země pro výrobu whisky (jsem obecně proti přimhouření oka, ať dělají svoje rakije, když je umí a nedělají whisky, když to neumí).

Recenze na whisky.nethar.cz:

Black Ram

.

Webové stránky značky:

Etiketa Black Ram 40%Etiketa Black Ram 40%Etiketa Black Ram 40%Etiketa Black Ram 12letá Black Reserve 40%Etiketa Black Ram 12letá 40%Etiketa Black Ram 12letá 40%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 06.06.2020