» whisky » evropa » další státy
MICHEL COUVREUR
Francie
Michel Couvreur Whisky je Single Malt Whisky ze Skotských palíren, primární zrání probíhá ve Skotsku, následně dozrává v Burgundsku ve Francii. Whisky je převážena v sudech, ve Francii pak dozrává, takže už dále nesmí nést označení Skotská whisky.
A protože nebyla nebyla kompletně vyráběna ve Francii, tak možná ani označení francouzská. Ve Francii je ale stáčena, proto bývá řazena mezi francouzské.
Líbilo se mi, jak ji sami (slyšeno česky na stánku na WLP2019) - skotská whisky s francouzskou elegancí.
Jedná se o whisky z různých palíren a tak jejich whisky má velké rozpětí chutí. Na jednu stranu to umožňuje výrobci vybírat si a uvádět na trh produkty podle svých představ. Na druhou stranu, nemá whisky této značky jasný charakter, tak jak jsme zvyklí u skotských palíren a oblastí.
Z jejich stánku na Whisky Life! 2018:



Na webu českého ambassadora této whisky píší:
Michel Couvreur se do svých 85 let věnoval několik desetiletí výzkumu a rešerši ječmene, sladovnictví, destilace, bednářství a výroby whisky jako takové. Až dospěl k revolučnímu a pro mnohé i znepokojivému závěru: že více než „terroir“, odrůda ječmene, druh nebo velikost detilačního kotle, palivo, nebo řemeslo stillmana, je podstatná především kvalita a druh sudu. Neboť sud je duší whisky a určuje její charakter zhruba z 80%. A proto záleží především na druhu dřeva a jeho jedinečné fertilizaci-impregnaci.
A Couvreurovy závěry od r. 1978 empiricky nesčetněkrát potvrzené v srdci Burgundska ve Francii jsou dodnes zdrcující pro asociaci skotské whisky i všech, kteří lpějí více na vnější formě, detailech a předpisech, než na finálním produktu.
Michel Couvreur Whisky je vždy single malt a je oproti např. whiskám japonským, destilována výlučně v renomovaných skotských palírnách. Primární zrání probíhá též ve Skotsku a často déle, než je stanovena zákonem uložená doba (5-10let). Nicméně po převozu sudů s whisky ze Skotska do Francie (pro sekundarní zrání a lahvování), skotská whisky už nesmí nést označní Skotská Whisky... A to přestože Couvreur jako poslední mohykán a absolutní purista vždy lpěl na původní nezměněné a pro něj neměnné tradici výroby skotské whisky. Ostatně hlavní důvod jeho odchodu ze Skotska byla právě industralizace a změna tradice výroby skotské whisky (zejména přechodem na dnes už zcela běžně rozšířené zrání v sudech po americkém bourbonu).

Michel Couvreur si v Burgundsku vlasnoručně vylámal stovky metrů sklepů, které od suchých po velmi vlhké, nabízí v jednom místě absolutně rozdílné podmínky zrání, které společně s výběrem dřeva činí zásadní proměny whisky.
Michel Couvreur Whisky definuje nejpečlivější výběr palíren, primárního produktu a neústupná puristická tradiční tretace a zrání v hluboko impregnovaných, nacucaných, starých sudech (60, 80, 100 i starších!) po velmi zralé sherry jako Pedro Ximenez Palomino Fino, Oloroso, Amontilado, Manzanilla ale i Portském víně, nebo jiných fortifikovaných, či slámových vínech. M.C. whisky je vyráběna ve velmi malém množství (od Clearachu, 12Y, 17Y, 21Y až po 30, nebo dokonce 40Y) a je vždy zcela přírodní, nefiltrovaná a nekolorovaná. Michel Couvreur´s „independent bottling“ whiskies respektují a v zásadě replikují původní tradici výroby tak, aby výsledná whisky dosahovala kvalitativního vrcholu a senzorické bohatosti stejně, jako tomu bylo na konci 19. století. Absoulutní světovou špičku představuje zejména Michel Couvreur Whisky „EXCEPTIONALLY RARE MALTS“.
Celková produkce činí pouze cca 50tis lahví. Většina je Single Cask a některé produkty se lahvují pouze na speciální objednávku v řádech jednotlivých kusů! Lahve jsou většinou číslovány, uzavřeny korkem (pro otevření je potřeba klasické vývrtky) a zapečetěny voskem.
Jean Arnaud Franzen, sklepmistr, kterého si Michel Couvreur vybral r. 1998 je věrným nositelem jeho filosofie, že více než „terroir“, odrůda ječmene, druh nebo velikost detilačního kotle, palivo, nebo řemeslo stillmana, je podstatná především kvalita a druh sudu. Neboť sud je duší whisky a určuje její charakter zhruba z 80%. A proto záleží především na druhu dřeva a jeho jedinečné fertilizaci-impregnaci.







Článek na PoznejWhisky.cz:
Whisky Essence:
14. díl českého podcastu o whisky s Markem Lopkem