značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » evropa » další státy 

  tisk textu

METHOD

Slovensko

V listopadu 2023 šla na trh nová slovenská whisky Method. Je výsledkem spolupráce mezi Miroslavom Miki Balajom a Saber Distillery.

First release je single grain z lokální pšenice. Saber používá 3-etážovu kolonu a standardně destiluje 2 krát. Normálně dostává cca 70-78%. Potom budoucí whisky naředili na 48% a dali do sudu. Jako 6letá měla 42%, když byla plněna do láhví a nebyla již následně ředěná. Dá se říci, že je to vlastně i cask strenght. Celkem bylo stočeno 400 láhví.

Method 6letá Central region single grain whisky Single barrel 42%Method 6letá Central region single grain whisky Single barrel 42%Method 6letá Central region single grain whisky Single barrel 42%

.

Webové stránky výrobce:

WB:


Další články z internetu:

článek na webu SvetWhisky.sk - Slovenský Method.

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Method 6letá Central region single grain whisky Single barrel 42%Method 6letá Central region single grain whisky Single barrel 42%:
(lahvováno 2023 - 09.2017/10.2023)
Aroma? Mladý dřevitý destilát s nádechem meruňky, asi nepovedená stařená meruňkovice. Po chvíli nádech sladkého dřeva. Víc nevím, to se nedá čuchat. V chuti krátký závan vanilky, ale rychle vystřídám výraznou dřevitostí s meruňkovým nádechem, ale už spíše do obecné ovocné pálenky. Trochu sladkosti dřeva a současně s hořkostí dřeva. I v chuti dost mladé. Při druhém doušku dojmy podobné a do třetího se mi už nechce. Dokončení opět hlavně dřevitá štiplavost a hřejivý alkohol. Mladé, dřevité, nepovedené, ba přímo špatné.

To je prostě špatné a špatné. Miki, to jste na Slovensku nesehnali jiného bílého koně, co by si tam nechal uvést jméno? Nezlob se na mě (klidně se zlob), ale tohle je průser, to se nedá ani dopít. Piješ whisky, máš rád whisky (alespoň si to myslím) a vydáš se svým jménem tohle. Proč? Řekl jsem si, že podpořím naše slovenské kamarády v jejich cestě za dobrou whisky, ale ta cesta bude dlouhá, kurevsky dlouhá. Nákupu nelituji i když jsem byl varován, jak pár recenzema ostatních, tak i tvým videem.
To už i na Slovensko došel trend? - "my neděláme skotskou whisky, my neděláme dobrou whisky, my to děláme po svém" Hele není československá ani s pomlčkou ani bez, to si nechte jako slovenskou. My tu máme taky svoje špatné, ale hrdě se hlásíme k tomu, že jsou české. (6.12.2023)
53/100

Method 6letá Central region single grain whisky Single barrel 42%Method 6letá Central region single grain whisky Single barrel 42%Method 6letá Central region single grain whisky Single barrel 42%

Andrej Paholík

- odposlechnuto na FB - 21.11.2023:

Moje dojmy z tejto whisky:
Na nose nieco medzi marhulovicou a medovinou zo sudu. Vyrazna vanilka, sladke drevo, marhule a mandle. V chuti grainove a mlade s vyraznymi horkymi taninmy a sladkymi vanilinmi zo sudu. Finish je velmi kratky. Ostry charakter mladeho destilatu a vplyv pomerne aktivneho sudu nie su velmi harmonicky prepojene, takze whisky posobi zaroven mlado ale aj drevito. Ma svoj specificky a vyrazny charakter, nesnazi sa to kopirovat zahranicny styl whisky ale ide vlastnou cestou a verim, ze je ako stvorene pre ludi, co vedia ocenit domacu palenku, ktora dozrievala v sude.
Moj styl to nie je, ale za skusku to urcite stoji.
70/100

Michal Vančo

- odposlechnuto na FB - 21.11.2023:

za mna 81 bodov (kvoli chybajucemu finishu).
ako andrej pise, je to moderna pokracujuca v tradicii regionalnych palenic.
ak niekto sniva o whisky so silnym provenance (terroir pri destilatoch nie je), tradiciou s vyuzitim modernych postupov (vysledok nie je "funky"), tak je to tu. method ma prvky destilatov/ ihlicnatych veci, ktore su pre slovensko tak typicke.

vo voni vela skorice, po dlhsom prevetrani ustupila ostra vona alkoholu (vona aj chut) a vystupila do popredia vanilka a tradicna vona neovocnych destilatov (pripomina trosku slivovicu/ hruskovicu, napr. pri vypalenej medovine, chlebe ci pive).
zaujimalo by ma, ci bol sud toastovany alebo vypaleny. vonia to ako v drevenici, teda prijemne, ale zaroven dost necakane.
v chuti vyrazna skorica s ihlicim(?), priamociara/ jemne vanilkova sladkost, trocha marhulovice.
Finish v podstate ziadny, len dozvuk skorice.
Drevo je vyrazne, zaroven je este v tom spravnom bode, ked sice udava ton, ale neprekrici destilat, teda velmi pekna praca a za to palec hore. Skoda extremne kratkeho finishu.
Cena by mohla byt nizsia (bohuzial, toto je trend).
Na etikete chyba viac informacii, kedze sa opat chvalime tym nasim, tradicnym.
qr kod s linkom na detailnejsie informacie je pri takomto produkte skoro psia povinnost. nastastie sa podla zakulisnych informacii pripravuje clanok, ktory prinesie viac detailov o produkte.

ak odhliadneme od specialneho charakteru sposobeneho (podla mna) drevom, tak tu mame lahku, spirit forward whisky americkeho strihu, s charakterom neovocneho destilatu. napr. gentleman jack, longbranch.

... existuje nieco ako zoznam chyb pri whisky? neviem, ci to dobre bodovo hodnotim. pri pivach sa zohladnuje, ci je pivo spravne urobene v ramci stylu.

... v pripade porovnavania s nestvillom by bolo vhodne aj uviest, s akym modelom je porovnana, ich zakladna zelena stoji menej ako polovica tejto flase. core range 12y (okolo 27 eur) je urcite o krok pred method, zaroven to je aj nieco uplne ine a pravdepodobne ju 99% ludi na slovensku ani nepilo kvoli znacke nestville (za to si moze nestvillka ciastocne sama).

Peter Praženka

a som povedal: Niekoho napadlo, že veď ten destilát zo zrna je populárny a tak urobme niečo. A potom čo to aj po 6tich rokoch chutilo naozaj na hovno sa rozhodol, že uviaže slučku na krk človeku, ktorý to zoberie ako poctu. Absolútny masaker. Popri tomto je základný 7x destilovaný Nestville, ako 25 ročná Škótska. Hrozné. Premárnili svoju šancu a bavím sa na tom First Release. Tu aj keby nejaký iný náhodou ešte niekedy bol tak nie je šanca aby to niekto v živote kúpil.

Marek Katona

- odposlechnuto na FB - 26.12.2023:

MethodTak dnes som sa konečne k tomu dostal.
Whisky Method.
Farba whisky je krásna zlatistá.
Vo vôni cítiť výrazne slivovicu, vínovicu....po odvetraní cca 15 minút je vôňa lepšia a jemnejšia a je cítiť trošku aj muškátový orech, škoricu, čerstvo narezané drevo a borievky.
V chuti je whisky dosť alkoholova a cítiť dosť slivovicu a aj vínovicu. Finiš je stredne dlhý.
Za mňa veľmi odlišná whisky od iných ako vo vôni tak aj v chuti. Zasa nová skúsenosť i ked toto mi moc nesadlo.
Dal by by som jej 65 bodov.
Vyskúšal som a som rád, že som podporil domácu produkciu


Svet Alkoholu

Nová Slovenská Whisky!

Method by Saber x Miroslav Balaj

Etiketa Method 6letá Central region single grain whisky Single barrel 42%Etiketa Method 6letá Central region single grain whisky Single barrel 42%zadní Etiketa Method 6letá Central region single grain whisky Single barrel 42%


Informace o palírně a plněních (levá část stránky) naposled upravována 1.12.2023

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 03.03.2024