značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » highland 

výslovnost  tisk textu

BALBLAIR

Palírna Balblair, založená v roce 1790 Johnem Rossem, náleží k nejstarším lihovarům ve Skotsku. Palírna byla postavena na místě staré palírny z roku 1749. V roce 1872 byla postavena vedle nová větší palírna, do níž byla původní začleněna. V letech 1915-47 byla uzavřena. V roce 1996 byla její činnost pozastavena a palírně hrozil osud zavřením. Palírnu v roce 1996 koupila společnost Inver House a hodlá znovu stáčet Balblair jako čistou sladovou whisky. Společnost Allied, která palírnu vlastnila před Inver House, prodala stávající zásoby palírny firmě Gordon & MacPhail, která se tohoto daru zhostila více než čestně.

Palírna BalblairPalírna BalblairPalírna BalblairPalírna BalblairPalírna Balblair

Palírna se nalézá v oblasti, kde se díky dostupnosti výborné rašeliny a vody pálila whisky odjakživa, ať už s licencí, nebo ilegálně. Koncem 19. století byla palírna přestavěna. Od této doby se nevyměnila snad ani jedna žulová taška. Styl stavby této palírny se stal architektonickým vzorem pro některé ostatní skotské i světové palírny sladové whisky. V palírně Balblair jsou v provozu dva měděné kotle a je zde sice i třetí kotel, ten se však už přes dvacet let nepoužívá. Kdyby se zapojil do provozu, byl by to nejstarší funkční kotel ve Skotsku spojovaný nýty. Vodu palírna odebírá z Allt Dearg Burn.

V palírně Balblair - kvasné káděV palírně Balblair - destilační kotleV palírně Balblair - destilační kotleV palírně Balblair - sudyV palírně Balblair - sudy

Typy

Většina produkce Balblairu jde do míchaných whisky, např. do Ballantine´s. Jedná se o sladovou whisky, kterou je třeba konzumovat, dokud není příliš stará, protože už v šesti či sedmi letech získává výrazně štiplavou příchuť. Gordon & MacPhail excelovali s ostřejší desetiletou whisky. O starších ročnících se říká, že připomínají bourbon nejvyšších kvalit. Značkovou specialitou je 10-ti letá Balblair The Elements. K dostání je již jako 5-ti letá, ale i třeba jako 33 letá. Standardně se vyrábí jako 5-ti, 10-ti a 16-ti letá. 33 letá je dodávána v dřevené krabici, současně s malou lahvičkou a sklenkou.

Balblair 10-ti letá 40% lahvovaná Gordon & MacPhailBalbalir 10-ti letá 40%Balblair The Elements 10-ti letá 40%Balblair 16-ti letá 40%Balblair 33 letá 45,4%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

Balblair 16letá 40%Balblair 16letá 40%:
Pár poznámek z ochutnávky v roce 2005:
Aroma se uvolnilo až po chvíli odstátí, zprvu nevýrazné a nezajímavé, ale postupně se rozvíjí, lehce sladové. Chuť sladová, lehce štiplavá, příjemná. Dokončení je podobné aroma, zprvu vypadá bez dokončení, po chvíli se vynoří příjemný a lehce štiplavý závěr. Těmi postupnými nástupy je zajímavá, ale jinak je spíše zapomenutelná. (20.12.2005)
Balblair Elements 43%Balblair Elements 43%:
Pár poznámek z ochutnávky v roce 2005:
Aroma je příjemné, lehce sladové a jemné. Chuť jemná, sladká, slabounce štiplavá. Dokončení sladké. Celkově dobrý sladová whisky, ale ne zase tak výrazná a zajímavá, spíše zapomenutelná. (20.12.2005)
Balblair 1975 Vintage 1975/2007 46%Balblair 75 Vintage 1975/2007 46%:
Pár poznámek z ochutnávky Balblairů v roce 2008:
Aroma sherry, ovoce, trochu medové sladkosti, sladovost. Chuť bohatá, trochu čokoláda, trochu sherry, ovoce, trochu pepřovitosti. Dokončení dlouhé, teplé. Celkově je příjemná, bohatá, ani se tam neprojevuje to stáří (32 letá), ze kterého jsem měl docela obavy. (3.12.2008)
Balblair 1979 Vintage 1979/2007 46%Balblair 79 Vintage 1979/2007 46%:
Pár poznámek z ochutnávky Balblairů v roce 2008:
Aroma jemné, sladké, vanilka, lehká tráva. Chuť lehká, hebká, mandlová, nastupuje kořenitost. Dokončení hebké pohlazení s doznívající kořenitostí. Celkově to byla jemná, hebká whisky. (3.12.2008)
Balblair 1989 Vintage 1989/2007 43%Balblair 89 Vintage 1989/2007 43%:
Pár poznámek z ochutnávky Balblairů v roce 2008:
Aroma ovocné, med, lehká tráva. Chuť - úvod velmi lehký až trochu nevýrazný, trochu lehké kořenitosti-pepřovitosti. Dokončení lehce teplé, nasládlé. Celkově mě zas tolik neoslovila, na mě dost lehká. (3.12.2008)
Balblair 1997 Vintage 1997/2007 43%Balblair 97 Vintage 1997/2007 43%:
Pár poznámek z ochutnávky Balblairů v roce 2008:
Aroma svěží, lehká sladkost, lehce kakao, ananas, jemné. Chuť těžká, velká, přezrálé ovoce, sladká. Dokončení celkem jemný, objemově velký, trochu skořice. Celkově docela příjmená, svěží, velká. (3.12.2008)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

obrázek není k dispoziciBalblair 5letá 40%:
Barva: bílé víno.
Aroma: čerstvé, mírně ostré a hruškovité.
Tělo: lehké.
Chuť: kořeněná, po hřebíčku.
Dokončení: přetrvává, ale ne dost dlouho.
Známka: 70
Balblair The Elements 10letá 40%Balblair 10letá The Elements 40%:
Barva: sytě zlatá.
Aroma: mořský vánek, slabě slané, sladkost ječmenného sladu.
Tělo: štíhlé, ale jemné, tělnaté.
Chuť: dráždivá, lákavá, rovnováha slabě slané a čerstvého sladu, chuť lineckého těsta, slabá chuť ostružiny.
Dokončení: suchost švestkové slupky.
Známka: 76
Balblair 16letá 40%Balblair 16letá 40%:
Barva: světle jantarová.
Aroma: ořechové, lehké, čerstvého koření, voňavé.
Tělo: pevné, jemné, tělnaté.
Chuť: jemná a překvapivě uspokojivá, slaná a linecké těsto.
Dokončení: karamely s jablečnou příchutí, cedrová suchost.
Známka: 78
obrázek není k dispoziciBalblair 1975 Signatory 56,5%:
Barva: velmi světlé bílé víno.
Aroma: výrazně rašelinové.
Tělo: lehké, olejové.
Chuť: suchá, rašelinová, kořeněná, jablečná.
Dokončení: suché, trochu dřevité, rašelinové, slabě po tříslovině, zelené jablko.
Známka: 74

Stručně některé další:

Balblair 10letá Gordon & MacPhail 40%: ostružinová, dokončení suché, olejové, známka 76
Balblair Gordon & MacPhail 1964: intenzívnější, nasládlá, s náznakem sherry, známka 76
Balblair Gordon & MacPhail 1957: dobře rašelinová, ale blíže charakteru dřeva, známka 74

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciBalblair 10letá 40%:
Barva: Světle zlatá.
Aroma: Sladovité: slupky obilnin, pak sladká karamelka s jablkem.
Tělo: Lehké až střední váha.
Chuť: Sedí na jazyku s lehkým nádechem dubu po stranách.
Dokončení: Lehce suché a ovocité.
obrázek není k dispoziciBalblair 16letá 40%:
Barva: Jantarová.
Aroma: Zakulacené a objemné: čistidlo na nábytek, brazilské oříšky. Koření, sušené ovoce.
Tělo: Pevné.
Chuť: Měkká, jemná a zakulacená: máslový bonbon, horký velikonoční mazanec, lehké, sladké koření.
Dokončení: Kořeněné.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:

Balblair 10letá Gordon & MacPhail:
Chvílemi nasládlá s citrusovou příchutí a ve finále značně rašelinová.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:

Balblair 89 Vintage 1989 43%Balblair Vintage 1989 43%:
Barva: Světle jantarová, obzvlášť ze sudů bourbonu.
Aroma: Vůně rozinek, zeleného jablka a náznaky banánu a kokosu.
Chuť: Zpočátku pronikavá, ale rychle se rozvíjí a zahřívá, příchuť koření, citronu, rozinek a jemná připomínka dubového dřeva.
Dokončení: Po sušeném ovoci, ale rychle pomíjí. Stopy kouře a mořské vody.

v knize Svět whisky hodnotí:

Balblair 75 Vintage 1975 46%Balblair 75 Vintage 1975 46%:
Ročníková whisky vyzrálá v sudech po sherry má zřetelnou příchuť rozinek v rumu s tóny máslových bonbonů a ovocnou příchutí v pozadí, která vyústí v dlouhou dochuť.
Balblair 89 Vintage 1989 43%Balblair 89 Vintage 1989 46%:
Zraje zejména v sudech po bourbonu. Má o něco sladší aroma než 75 s tóny karamelu, jablek, tropického ovoce a vanilkové zmrzliny.
Balblair 90 Vintage 1990/2014 46%Balblair 90 Vintage 1990 46%:
Bohatá vůně koření, sherry, kůže a ovoce. Jemná a plná chuť medu a kořeněného sherry se rozvine do sušeného dubu v dlouhém pikantním dokončení.
Balblair 97 Vintage 1997 43%Balblair 97 Vintage 1997 46%:
Po deseti letech v nových bourbonových sudech byla roku 2007 vydána whisky s názvem 97. Má bohatou čistě vanilkovou vůni a hebkou konzistenci, která se táhne v ústech.
Balblair 99 Vintage 1999/2014 46%Balblair 99 Vintage 1999 46%:
V květinové vůni zaznívají tóny zralých jablek, lehkého sherry a leštěnky. Kompaktní sladká chuť medu a teplé kůže.
Balblair 03 Vintage 2003/2014 46%Balblair 03 Vintage 2003 46%:
Voní po kompotovaných broskvích, meruňkovém džemu, medu a karamelu. V ústech se rozvine nejprve sladová chuť, pak citronová s tóny čerstvě posekané trávy a lískových oříšků, zakončená bilým pepřem a kakaem.

Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:

Balblair 16letá 40%Balblair 16letá 40%:
Barva velice světle jantarová. Aroma působí velice svěže a lehce. V chuti zrpostředkuje lehký rašelinný nádech s jemným nasládlým náznakem citrusového aromatu. V dozvuku působí znovu velice svěže, obdivuhodně komplexně a opět lehce sladce.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí:

Balblair 10letá:
Aroma: kouřové, sladké, ořechové.
Příchuť: čistá, méně výrazná, s kouřovým koncem.

Tasting notes Vaška Routa

k ochutnávce Balblairů z 3.12.2008:

Balblair 1975 Vintage 1975/2007 46%Balblair 1975 32y 1975/2007 46%
Aroma: Krásně vyrovnaná harmonie sladu a teplého závanu koření; lehký nádech hrozinek a toffee se závanem zelených jablek a medu.
Chuť: Zpočátku bohatá a smetanová s nádechem čokolády poté vydatná těžká a přitom jemná.
Dokončení: Dlouhé, vytrvalé a jemné.
Balblair 1979 Vintage 1979/2007 46%Balblair 1979 28y 1979/2007 46%
Aroma: Jemné a subtilní, lehký desert s příjemnými dubovými tóny; trochu travní s citronově vanilkovými podtóny; tradiční skotská máslová sušenka; velmi komplexní a vyrovnané.
Chuť: Vláčná a hedvábná; zpočátku mandlová, kterou velmi rychle začne doplňovat lehký akátový med s nádechem růžových okvětních lístků a koření; meruňka a pomerančové květy.
Dokončení: Hedvábné, čokoládové a překvapivě dlouhé.
Balblair 1989 Vintage 1989/2007 43%Balblair 1989 18y 1989/2007 43%
Aroma: Zralé s obrovskou elegancí skrývající rozverné tóny; zpočátku čisté a suché, postupně se však objevují tóny zralého ovoce (hruška, ananas, meruňka); kakao s mlékem.
Chuť: Jemná s nádechem sušených květů, sladká, sirupová, čokoládová v kombinaci s lehkou provokací kořenitých tónů.
Dokončení: Jemné a hluboké, kdy sladké vanilkové tóny postupně přecházejí do lehké, nikoliv však rušivé pepřovitosti.
Balblair 1997 Vintage 1997/2007 43%Balblair 1997 10y 1997/2007 43%
Aroma: Voňavé a lákavé; velmi bohaté a vyzrálé; lehký nádech marcipánu a obilných plev pomalu překrýván nádechem ovocného sirupu s karamelem a meruněk opečených na másle; místy svěže dubové; nade vším však příjemně sladové.
Chuť: Lehká a jemná; hedvábné pohlazení marcipánu a opečené meruňky; velmi lákavé zralé tropické ovoce; skryté, přesto však „čitelné“ kořenité tóny; medové pohlazení.
Dokončení: Suché, přesto stále ovocné a skořicové, neuvěřitelně dlouhé.

Vašek Rout - Nedělní chvilka whiskezie

Balblair 1975, 1st Release

Recenze na whisky.nethar.cz:

Balblair 11 yo 2005 SMWS 70.16

Balblair 12 yo

Balblair 12 yo Gordon & MacPhail

Balblair 15 yo

Balblair 18 yo

Balblair 25 yo

Balblair 1989

Balblair 1991

Balblair 1997

Balblair 1999 2nd Release

Balblair 2000

Balblair 2002

Balblair 2004 1st release Bourbon matured

Balblair 2004 Sherry Matured

Balblair 2005 1st Release

Etiketa Balblair 10-ti letá 40% lahvovaná Gordon & MacPhailBalblair 10-ti letá 40%Balblair 16-ti letá 40%Balblair 31 letá 45%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 09.09.2023