» whisky » skotsko » single malt » highland
CLYNELISH
Palírna Clynelish byla založena v roce 1967. Historie palírny Clynelish je více než těsně provázána s nedaleko stojící palírnou Brora. Palírna převzala jméno právě po vedle stojící palírně. Také proto je whisky z této palírny často porovnávána s whisky, kterou dříve vyráběli ve vedle stojící palírně. Tím že je palírna celkem nová, je moderně vybavená. Je v ní 12 destilačních aparatur a vodu bere z Clynemilton Burn. Majitelem palírny je United Distillers a licenci mají Ainslie & Heilbron.




V jednu dobu se v palírně Clynelish a Brora vyráběly whisky označované jako Clynelish A (stará palírna, dnes pod názvem Brora) a Clynelish B (v nové palírně). Britský státní výbor pro cla a daně, ale trval na tom, aby whisky měly rozdílné názvy.



Typy
Vyrábí se převážně jako 12-ti, 14-ti a 22 letá whisky, v sérii Flora & Fauna byla prezentována 12-ti letá a z tradice se také vyrábí jako 18-ti letá pod názvem Brora.
Clynelish má téměř ostrovní charakter. V palírně se používá středně silný rašelinový slad. Odborníci však říkají, že nedosahuje kvalit whisky z původní palírny Clynelish.
Používá se jako jedna ze složek při míchaní whisky Johnnie Walker. Je srdcem Johnnie Walker Gold Label.






Článek na PoznejWhisky.cz:
Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/investicnialkohol/posts/1113237319250014/:
Jiří Šinogl napsal (26.3.2022):
Sešli se mi tu vzorky Clynelish a v rámci doplnění vzdělání jsem si je musel dát, chápete že jo?
O whisky samozřejmě vůbec nešlo, je to studijní materiál na téma waxy a Clynelish
1. Clynelish 12-year-old
tohle je Old Clynelish pálený před uzavřením palírny v roce 1968 a před otevřením nové moderní Clynelish v roce 1968. Je to whisky velmi kyselá, určitě refill bourbon, bez vlivu waxy, bez vlivu OBE
2. Clynelish 1971 SV
whisky z nové palírny, páleno cca 3 roky po jejím otevření v roce 1971. Za mne také vyjetý sud, krásný charakter palírny, už ve vůni z toho jde hodně propolis, vanilka. V chuti, velký vliv waxy, úplně potáhne jazyk, přidává se svíravost a pepř. Je to opravdu hodně drsná whisky.
3. Clynelish 1973 SV
Rok 1973, nejstarší ze vzorků, 33 let, ve vůni je znatelná trpkost dřeva, v chuti výrazné waxy a svíravé dřevo. Dřevitost je ještě snesitelná.
4. Clynelish 1974
Rok 1974, byl po 1972 prý nejlepší ročník Clynelish, výrazný ovocnost, svěží šťavnatá vůně, v chuti ovocná a silně waxy, dokončení vanilka a hodně pepře. Z této serie nejlepší whisky.
5. Clynelish 12-year-old GM
Skok do roku 1983, celkově sladší než předchozí ročníky, ve vůni náznak propolisu, v chuti waxy jen lehce, převládá suché ovoce.
6. Clynelish Available only at the Distillery
Další skok do roku cca 1996-1998, typická současná bourbonová parfémová voňavka. Whisky pitelná, ale do předchozí sady vůbec nezapadá, nejen že není podobná charakteru ale je zcela bez waxy.
Na této sadě se mi potvrdilo že v současné Clynelish není ani stopa po waxy, voskovosti pro kterou je proslulá. Je to velká škoda, byť nejsem té voskovosti úplnej fanda, má to něco do sebe a věřím že to fanoušky najde.
Ale kam se teda ztratil vosk ?
Diageo tvrdí že reciever na feints byl plný nějakého bordelu tak ho vyčistili a "bordel" tam vrátili zpět, ale že se to ztratilo. Whisky po 3 letech od postavení palírny je silně vosková, to už byl receiver plný bordelu aby to oblivňovalo charakter? nemyslím si.
Pak je mnoho teorií týkající se ječmene, kvasinek, cut a jedna je méně pravděpodobná než druhá.
Znalci jako Sukhinder a Serge se shodují že waxy vznikalo ze špíny. Že prý byl v palírně takový bordel a nehygienické podmínky a prdělo se na čištění a jela se výroba a že prý z toho to je. Pak Diageo začalo zavádět různá ISO a hygienické zásady a waxyness se prostě vytratila. Osobně mi to připadá nejvíc pravděpodobné a i tomu odpovídá časová linie vývoje waxy.
Ale aby nezůstalo jen u tohoho, jeden investorský tip :) Tyhle staré Clynelish jsou stále na trhu a osobně je považuji za silně podhodnocené a jsem si jistý že jejich čas nastává a je čas nějakou koupit ještě za "rozumné" peníze.
