Charakteristiky
Petr KomáreK (whiskyonline.cz):
 | Deanston 2005 13letá 2005/2019 55,6%: Poznámky z ochutnávky vzorku: V aroma mě nejprve upoutala určitá sladkost s něčím. Chvíli mi trvalo to rozklíčovat, ale je to čerstvé dřevo, doplněné čokoládovými tóny, možná trochu marcipánu a ovocnost. Aroma je takové uzavřené, ale není špatné, uvidím, zda mu pomůže rozkápnutí. Nástup chuti je dost intenzívní, po uzavřené vůni je to překvapením. Řekl bych, že velmi výrazné ovoce (řekněneme exotické), ale neumím ho pojmenovat, sladké tóny k tomu, vystřídané hořkosladkou kyselinkou. Dokončení je krátké, ořechové a pak dlouho doznívá suchost. Po pár kapkách vody: Aroma je svěžejší, sladkost ustoupila, zvýraznilo se dřevo a ta čokoláda, až tolik toho kapky nepřinesly, ale už nepůsobí tak uzavřeně a zjemnilo se, je takové hladivé. V chuti se intenzívní nástup posunul a i se změnila. Původní silný a rychlý nástup ovoce zmizel a zůstalo po něm tak trochu prázdno, zvýraznilo se koření a dřevo, hořkosladká kyselinka se posunula do dokončení, které je nyní výrazně dlouhé, ořech, dřevo, hořká čokoláda a dlouho doznívající suchost se všemi těmito tóny. |
Celkově to byla zajímavá whisky, díky velmi intenzívnímu nástupu chuti a velmi výraznému ovoci, ale celkově skončí mezi zapomenutými. (29.8.2020)
 | Deanston 12letá Signatory Vintage 28.08.2006/24.01.2019 Cask No.900130 46%: Poznámky z ochutnávky vzorku: Aroma začíná krásným lehce sladkým sladem s vůní droždí. Později pokračuje do dřevěné mísy s ovocem. Po chvíli se připojí ještě med. Je to takové příjemné, jemné, voňavé aroma. Chuť je zpočátku velmi lehká a sladká, ale začne se výrazně projevovat až štiplavá kořenitost přecházející do suchosti v závěru. Když se od ní člověk odprostí (při dalším ochutnávání ji už tolik nevnímám) tak najde příjemně máslové chutě, sladové tóny, ořechy, dole v puse je celkem hebká, smetanová a nahoře na patře si lehce nahořkle poštipuje. Trochu mi tam ta štiplavost vadí, ale jinak je to příjemná whisky, která se dá pěkně ochutnávat a hledat v ní. Baví mě na ní zkoušet nakolik jde vytěsnit jednu z chutí, tak abych mohl více vnímat ty další. Dokončení doznívá postuně do sucha, lehké ořechy a nasládlost sladu. |
Celkem příjemné pití, ale dal bych si jí raději bez té štiplavosti/kořenitosti. Vzorek si určitě přeochutnám (na chuť určitě, zda budou i poznámky nevím), bylo by škoda jí dát pryč, ale celou láhev určitě shánět nebudu. (29.8.2020)
 | Deanston Dragon's Milk Stout Cask Finish 50,5%: Poznámky z ochutnávky vzorku: V aroma cítím sladovou sladkost, ovocnost, karamel, až slaný karamel, lehce spálené dřevo. Má tak trochu zvláštní nádech, ale celkově příjemné aroma. V chuti je napřed trochu naředěná sladová sladkost, ovšem brzy vystřídána celkem pikantností, s nádechem spáleného dřeva, kávových tónů, stoupající pálivé pepřivosti, která pak brání dalšímu vychutnání. V dokončení zůstává lehce pálivá kořenitost, obilnost, teplo, koření, v závěru pak lehká sladová sladkost. Doznívá docela dlouho. Zajímavá určitě byla, ale na láhev by mě to nepřesvědčilo. |
Pokud si pamatuju dobře, tak naše babičky říkávaly, že sklenice mléka před spaním jenom prospěje. Dračí mléko vidím jako velmi dobrou volbu před spaním. Taky vzpomněl na reklamu: Dvakrát denně sklenku mlíčka, bude ti stát jako svíčka. No, myslím, že si dám ještě jednu skleničku. (28.1.2021)
 | Příjemné aroma se line nad skleničkou, ovocná sladkost s lehkým dřevem, s trochou obilí, sladu a droždí, které mu dává i smetanovou jemnost, při větším přivonění se ukáže lehce spálené dřevo, karamel až do slaného karamelu. Příjemně se to čcuhá. V chuti začně lehká sladová sladkost, pak se ovšem přivalí ten drak s pálivou pepřovitostí a svým ohněm vše ožehne. Když chcete ten oheň, tak je to dobré, ale většímu vychutnávání to brání, pak už moc chutí nerozliším. V dokončení postupně pálivost klesá, ukáže se obilí, dlouho hřeje, přidá se koření a zakončené je to sladovou sladkostí. Až to dá chuť na další skleničku. Že bych doma začal chovat draka, tedy spíše drařici na mléko? (17.2.2021) |
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:
 | Deanston 12letá 40%: Barva: velmi světlá, zelenozlatá, sherry fino. Aroma: lněný olej. Tělo: lehké, jemné. Chuť: lehká, velmi čistá, slabě sladová, v sušší úpravě, připomíná i slabě ořechové suché sherry. Dokončení: opět velmi lehké, ale s náznakem ořechů, svým charakterem připomíná spíše velmi dobrou whisky z Lowlands než z Highlands. Známka: 70 |
 | Deanston 16letá Cadenhead 55%: Barva: velmi světlá, zelenozlatá. Aroma: trávové. Tělo: lehké, pevnější. Chuť: karamelová, ořechová, přechází do trávové s trpkým a sladkým tónem. Dokončení: suché, bylinné, květinové, rododendrony?. Známka: 71 |
 | Deanston 17letá 40%: Barva: výrazně sytější, zářivě bronzová. Aroma: lněný olej, tráva, obilné zrno, ječmenný slad. Tělo: lehké až střední. Chuť: obilné zrno, důrazná ořechová, slabě smetanová. Dokončení: ořechové, lákavé. Známka: 71 |
 | Deanston 25letá 40%: Barva: bronzová. Aroma: obilné zrno, ořechové. Tělo: střední, velmi jemné. Chuť: obilné zrno, ořechová, trochu sladká. Dokončení: náznak smetany. Známka: 71 |
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:
 | Deanston 6letá 40%: Barva: Světle zlatá. Aroma: Lehce parfémovaná, tráva, smetana, musli, trochu oříškové. Tělo: Měkké a lehké. Chuť: Obilninová s měkkým prostředkem a sladovým tónem. Trochu tvrdá. Dokončení: Zelené hrozny. Stálá nevyzrálost. |
Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:
| Deanston 12letá: Výborná sladová whisky, vyznaující se ostrou kořenitostí, což je u nápoje, k jehož výrobě se používá nerašelinovitý slad, velmi pozoruhodné. Zaslouží si, aby jí byla dána přednost před všemi staršími vzorky. |
Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého) hodnotí:
 | Deanston 12letá 40%: Barva: Žlutě zlatá. Aroma: Svěží a ovocné se sladem, stopy medu a ořechů. Voňavé, dost květinové. Chuť: Ideální aperitiv. Perník, koření a lékořice. Dokončení: Dlouhé, dost suché a příjemně bylinkové, s náznakem čerstvého dřeva v pozadí. |
v knize Svět whisky hodnotí:
 | Deanston 12letá 40%: Relativně lehká highlandská sladová whisky s ořechovou příchutí a tóny sherry. |
Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:
| Deanston 17letá: Aroma: ořechové a vanilkové. Příchuť: kouřová, mírně rašelinná, ořechová, s nasládlým koncem. |
Recenze na whisky.nethar.cz:
Deanston 12 yo
Deanston 15 yo Organic
Deanston 18 yo
Deanston 18 yo WT
Deanston 20 yo
Deanston 9 yo JW Old Train Line
Deanston 9 yo 2008 Bordeaux
Deanston Virgin Oak





text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 17.02.2021