Palírnu Tomatin založila v roce 1897 skupina obchodníků z Inverness sdružená ve společnosti Tomatin Spey Distillery Co. Ltd. Od roku 1986 vlastní palírnu japonské společnosti Taraka Schuzo a Okura & Co., do Japonska také směřuje velká část produkce. Součástí je i několik kolonových zařízení a palírna má velkou produkci obilné whisky. Jméno palírny je odvozeno z gaelštiny a lze ho přeložit jako kopec jalovcového křoví. Vodu bere palírna z Allt-na-Frithe Burn.
Tomatin je palírna s největší kapacitou ve Skotsku, má 23 destilačních kotlů a roční produkce je přes 24 miliónů litrů (jako single malt je stáčeno jen 150 000 litrů). Palírna od svého založení prodělala velký rozvoj, v roce 1956 měla 4 kotle, v roce 1964 již 12 a v roce 1974 už 23 destilačních kotlů.
Standardně se v palírně vyrábí whisky 5-ti, 10-ti, 12-ti (na export) a 25-ti letá. V roce 1997 ke 100. výročí palírny byla naplněno 800 lahví 30-ti leté. Ke 500. výročí výroby whisky byla dána na trh Tomatin 500 Anniversary 1964. Tomatin je základem vatted malt Eilean Dhubb, která se zde také vyrábí. Míchá se zde 5-ti letá Big T. Je součástí míchané whisky Antiquary. Whisky se dodává do Walesu, kde ji upravují a prezentují jako Prince of Wales.
Vyrábí se zde také 10-ti letá Cockburn´s Highland Malt pro Cockburn´s of Leith.
Tomatin Legacy - Bourbon & Virgin Oak Cask 43%: (lahvováno 2020 - 2020/12/21 14:16 LP11593) V aroma se míchá citron s mýdlem, lihovost, nalakované dřevo, tráva, parfémovanost, chvílema až mýdlo s vůní jablek. Celkově to není tak hrozné, jak vypadá ten popis, ale stejně se v tom nějak scházejí vůně, které nechcete ve whisky cítit. Chuť zprvu lehká, řídká a prázdná, pak se začnou projevovat chutě z vůně - jablečné mýdlo, trochu ovocnosti a lihovosti. A aby nevypadala tak nevýrazně, tak přechod do dokončené zhořkne. Úplně na konci mi v puse zůstává ne moc povedený lehce kyselý a nahořklý jablečný mošt. Shrnuto jedním slovem - není to dobrý.
Maminka mi vždycky říkala: Nekupuj levný věci, nevyplatí se ti to. A měla pravdu. Cena v akci za 500, ale nedá se to nalívat ani návštěvám. (6.9.2021)
Zdeněk CZ:
Tomatin 12letá 43%: porovnání dvanáctileté Tomatin 12yo (43%) Tomatin je palírna, která ukazuje, jak může fungovat změna přístupu. Zažila skromné začátky se 2 kotli, rozšířila se na 14 kotlů v r. 1974 a v "osumdesátkách", když se ostatní palírny bály o holou existenci, zvedla tento počet dokonce na 23. Tak se stala největší ve Skotsku a v té době už patřila japonské společnosti Takara Shuzo, která potřebovala potravu pro svoje blendy.
Naštěstí padnulo rozhodnutí přeměnit kvantitu (12 milionů litrů ročně) na kvalitu (2 mil. l/rok) a palírna se pustila do tvorby kvalitní single malt whisky dostupné na evropském trhu. Vloni jich dokázala prodat 750 tis. lahví.
V základu umí pěkné kousky založené na burbonu, nebo kombinaci burbon-sherry, na požádání dodá taky slušný finiš v portském (14yo) a na předminulém festivalu v Morávce Jiří Šinogl ukázal, že že tvoří zajímavé finiše v různých vínech (Monbazillac, Sauternes, Rivesaltes). Atraktivním počinem je i středně nakouřená (40 ppm) série s mystickým názve Cú Bócan, kterou rozhodně doporučuju aspoň zkusit.
Já jsem si pro sebe porovnal původní plnění základní 12yo s novou re-brandovanou verzí, obě při ABV 43% a rozdíl je opravdu zásadní, takže se podělím.
Dvanáctka byla prvním OB single malt od Tomatinu, tenkrát ještě na 40%, dnes se prodává v klasickém (nejobvyklejším) typu lahve a přiznává se ke zrání v sherry pod pečetí Grahama Eunsona, zatímco nová oznamuje zrání burbon+sherry (což je totéž) a je střižena v novém, nápadně se odlišujícím stylu lahve reflektujícím "old style".
Rovnou napíšu, že si netroufnu hodnotit, která je lepší. Každá má něco.
Starší plnění je jemnější, ale nevýrazná ve vůni a hodně hladká v chuti. Cítím nejen sherry na pozadí dubu, ale taky jablka až hrušky (sladší) a překvapuje dlouhý dubový dozvuk. Celkově jemná, klouzavá. Přesně napsáno zrála 11,5 roku v bourbonu a 6 měsíců v sherry oloroso prvního a druhého plnění.
Nová, re-brandovaná verze přináší silnější vliv bourbonu, takže je výraznější ve vůni a ostřeji řezaná v chutí. Cítím větší vliv tropického ovoce a vanilky, méně šťavnatých hrušek a opět slušně zvládnutý přechod do dozvuku, který nenásilně vysychá do dubových taninů. Milovníkům bourbonových whisky a těm co preferují intenzivnější, ostřejší vjemy doporučuji nové plnění, ostatním to starší (v ČR se ještě dá sehnat, protože Tomatin není u nás moc populární). V každém případě novější plnění není horší a kdo chce čistý bourbon, může sáhnout po 15yo, která přináší za neuvěřitelně malé peníze asi nejlepší poměr cena/výkon. Navíc palírna tvoří nové a nové kousky a tak ji směle označím za perspektivní do budoucna.
Jirka asi bude souhlasit.
V r. 2016 získal Tomatin cenu "palírny roku" a o rok později cenu za "inovativní palírnu". (17.9.2022)
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:
Tomatin 10letá 40%: Barva: zlato. Aroma: příjemně svěží a čisté, s lehkou sladovou sladkostí a náznakem suché, parfémové kouřovosti. Tělo: střední, měkké, jemné. Chuť: sladká, ale nepřevládá, uprostřed mírně klesne, potom se rozvine přitažlivá vyváženost zázvorové parfémové suchosti. Dokončení: ořechové, velmi slabá rašelina. Známka: 75
Tomatin 25letá 43%: byla více kořeněná, s trochou bergamotu, známka 78
Tomatin 13letá Cadenhead's 60,4%: byla ostřejší a sušší, známka 74
Tomatin 1968 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 40%: byla ovocná a pomerančová, známka 75
Tomatin 1964 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 40%: oproti 1968 byla dokonce ještě více ovocná, ale sušší, známka 74
Tomatin 1966 Signatory 43%: byla aromatická, parfémová a karamelová, známka 75
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:
Tomatin 10letá 12letá 40%: Barva: Zlatá. Aroma: Směs oříšků, kapradiny a vůně připomínající staré pantofle: guma, duše. Obilný tón, semínka. Tělo: Střední. Sladké. Chuť: Spíš v těle než vůni: spálené karamelky, cukrovitá, oříšková. Znovu se objevuje gumový tón. Dokončení: Růžové želatinové bonbony.
Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:
Tomatin 10letá: Velmi příjemná whisky, jejíž sladký charakter se pojí s jemnou příchutí zázvoru a pepře.
v knize Svět whisky hodnotí:
Tomatin 12letá 40%: Vyzrálá jemná whisky speysideského stylu, která roku 2003 nahradila starší základní desetiletou.
Tomatin 18letá 43%: Hluboká jantarová barva prozrazuje výrazný vliv sherry, který s sebou přináší ovocnou a skořicovou příchuť.
Tomatin 25letá 43%: V jednoduchém obalu se skrývý vyzrálá whisky s výraznou chutí citronové kůry, ořechů a koření. Krásný příklad vítězství obsahu nad designem.
Tomatin 30letá 49,3%: Smyslá whisky vhodná k večernímu vychutnávání má silnou vůni po sherry a impozantní základ.
Tomatin Legacy 43%: Silná vůně sladu, medu, pepře a melasy. Svěží ovocná chuť s tóny ananasu, pepře a s jemným náznakem chilli v suchém dokončení.
Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:
Tomatin 12letá 40%: Barva jantarová. Aroma této malt whisky se ukazuje v důsledku bylinných vlivů a ořechů úplně kořeněná. Chuť má sladově sladkou a ovocnou (především jsou znát jablka a broskve). Objevují se karamelové tóny a opět ořechy. Velice intenzívní chuť je v dozvuku doplňována jemnou zakouřeností.
Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí: