značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » speyside 

výslovnost  tisk textu

AN CNOC

Single malt whisky An Cnoc (setkal jsem se s dvojím zápisem názvu značky An Cnoc a anConc - já se budu držet názvu An Cnoc) se vyrábí v palírně Knocdhu. Podle některých zdrojů byla palírna přejmenována z názvu Knockdhu na An Cnoc, ale je možné, že se jednalo pouze o přejmenování vyráběné whisky (aby nebyla zaměňována s whisky Knockando), protože na aktuálních etiketách i webu značky je jako palírna původu uváděna Knockdhu. Jméno whisky An Cnoc lze přeložit jako "kopec". Palírnu od roku 1988 vlastní společnost Inver House Distillers.

Více informací o palírně u značky Knockdhu.

Typy

Základním produktem jsou 12-ti a 16-ti letá whisky. Dalším plněním jsou 22 letá a v limitované edici (1495 lahví) 35-ti letá. V limitované edici byly také vyrobeny verze označené jako Peter Arkle edition, ke kterým Peter Arkle navrhnul design obalu a etikety (není uvedeno stáří whisky). Palírna dělá také ročníková plnění. Tato plnění začala od ročníků 1990 a vyjímkou byl ročník 1975 stáčený v roce 2005, jinak se jedná o whisky ve stáří cca 13-15 let. Stáčená byla také v sérii Highland Selection jako 13-ti a 18-ti letá.

Starší plnění whisky z této palírny byly stáčeny pod názvem Knocdhu.

An Cnoc 12-ti letá 43%An Cnoc 12-ti letá 43%An Cnoc 16-ti letá 46%An Cnoc 22 letá 46%An Cnoc 1991 1991/8.2005 46%An Cnoc 1998 1998/2.2012 46%


Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1204517967144754/:

Zdeněk CZ napsal (15.11.2022):

Kdo zná opomíjenou palírnu s rozvojovým potenciálem i příběhem ?

Poutavý horalský příběh o bohatých rodičích, kteří se přistěhovali na Vysočinu, pořídili si zde svoje první dítě, ale později ho zavrhnuli. TO pak bojovalo o holý život, než se ho ujali adoptivní rodiče, kteří si zprvu nevěděli rady, jak ho vlastně pojmenovat, ale pak mu dali péči a lásku a s nim přežili i období puberty na temné straně whiskové orientace a obnovenou vášeň pro kouř.

Zajímavostí zůstává, že obrození palírny přišlo ve stejný rok, kdy se v Československu přepínala východní orientace na západní a návrat ke kořenům započal ve stejnou dobu, kdy se politici rozhodnuli, že rozdělí Československo na 2 menší státy.

Zdá se vám to přitažené za vlasy? Přesto je to realita.

John Morrison zakoupil pozemek se skvělou polohou na úpatí kopečku Knock Hil, našel zde velmi čistý zdroj vody, který zaslal na chemický rozbor s myšlenkou zde postavit palírnu. Snadné napojení na železnici Great Highland, dostupná pracovní síla, blízko pole s ječmenem a nevyčerpatelný zdroj rašeliny představovaly příznivé podmínky. Nicméně neodolal lákavé nabídce a již o rok později lokalitu prodal nejsilnějšímu (a nejbohatšímu) hráči ve skotském regionu, tehdejší společnosti DCL (Distillers Company Limited), která neprodleně zahajuje výstavbu a již o rok později začíná pálit pod jménem Knockdu.

Pro doplnění lze připomenout, že DCL bylo ve své době nejsilnější skotské palírenské uskupení, které založilo 7 grain distilérek z oblasti Lowland. Jejich expanzní strategie byla založena na principu: kupuj všechno co je k mání. Tak i dnes, o jeden a půl století později, obhospodařuje pod rebrandovaným jménem Diageo skoro polovinu skotských palíren a produkuje asi třetinu veškeré oficiálně dostupné single malt skotské whisky. V případě lokality Knockdhu udělalo výjimku a postavilo zde svoji historicky první palírnu. Atraktivní vzhled dodával budově lokální granit použitý na zdivo. Druhá byla později Clynelish, která však přirostla majitelům k srdci víc, takže dnes představuje vlajkovou loď produkující jak skvělou single malt, tak ceněnou složku světoznámých blendů jako je Johnnie Walker a v palírně tak můžete zažít prohlídku jako efektivní multimediální show. Při následné degustaci se můžete kochat výhledem na zlatou (medovou?) sošku JW v nadživotní velikosti. Ale zpět k nechtěnému dítěti. Palírna byla v r. 1983 zavřena a čekala na adopci. Mezitím stihnula sloužit během druhé světové války jako zázemí pro indické vojáky.

Naštěstí v r. 1988 palírnu kupuje společnost Inver House a 1989 zahajuje produkci. (Později v r. 2001 je akvírována sdružením Pacific Spirits a ještě později v r. 2006 se stává členem International Beverage Holdings, který kupuje PS UK).

Již v r. 1989 vydává také první oficiální lahev a povyšuje značku do single malt kategorie. V r. 1993 přichází s novým názvem značky pro lepší odlišení od palírny Knockando a přejmenovává produkty na " anCnoc" (znamená v galštině Černý kopec kvůli granitové rudě v okolí). Společnost Inver House provozuje také další zajímavé palírny (Balblair, Pulteney, Speyburn, Balmenach). Palírna nemá návštěvní centrum, ale po předchozí domluvě lze objednat privátní prohlídku. Odkazuje se dnes hodně na tradiční ("staré") výrobní postupy a naopak moderní komunikací (PC, sociální sítě, mobilní sítě). Zajímavostí je, že jako jedna z prvních propaguje párování whisky s vhodným jidlem.

Inver House, jako společnost založená v r. 1964 ve Skotsku američanem Harry Publicker, byla v 80´letech sužována krizí whiskového odbytu a později smrtí svého zakladatele a přežila jen díky manažerskému převzetí ( management buyout 1988). Staronoví správci zachráněné společnosti si dobře porozuměli se sirotkem, zavřenou palírnou Knockdhu, kterou si ve stejném roce pořídili a rychle ji rozvinuli do slušného rozkvětu. Velkou zásluhu na tom má Ian Dingwall, který nastoupil do týmu "Man of Knock" od 1991 a prošla mu rukama všechna plnění od té doby.

Palírna leží blízko hranice se Speyside (ale víme, že tu vytvořili zákonodárci a neřídí se zeměpisnou logikou), ovšem reálně se nachází na Vysočině. Přesto master blender Inver House, Stuart Harvey říká, že chutná jako typický představitel Speyside. Je pro ní typická sladkost a ovocnost, trochu travnatosti a v závěru lehký kouř kombinovaný s medem. Výrobně je destilát založen na ex-bourbonu z amerického bílého dubu (z 85%) a starší kousky zrály také v sherry (15%).

Základ core range tvoří 12-letá: Za velmi levný peníz získáte whisky zrající čistě po bourbonu se zřetelnými tóny tropického ovoce, která není nudná a zkuste ji klidně na 4 různé způsoby: hodí se samotná, rozkápnutá 3 kapkami vody, kdy přestane být štiplavá, snese také led a hodí se skvěle do míchaných nápojů. Starší sestřička 16yo již není křehká ale robustní a vytváří kovově čistý pocit na patře bez rušivých vlivů (nebo křišťálový?), cítíte, jako když sedíte ve skleněné kouli. Ještě starší kousky již zrají částečně v sudech po sherry (18yo, 22yo, 24yo), takže přibývá červené ovoce, které vysychá na patře do pocitu hořké čokolády, barva znatelně tmavne a přibývá vazkost (olejnatost).

Zajímavosti z produkce palírny. Základní řada byla původně 12-16-22, ale přešlo na 12-18-24yo tj. starší plnění, což není obvyklé a přidal se kouřový Peatheart s nakouřenostsí 40ppm.

Série tak nestoupá po obvyklých 3-letých stupíncích (12-15-18-21yo), ale pouze po sudých číslech (12-16-18-22-24).

Hlavním odbytovým trhem je UK, USA, Švedsko dostává i speciální edice a SRN. Dostupná je i v ČR, i když je méně známá. Od r. 2014 produkuje palírna necelé 2 mil. l alkoholu, dnes z toho 450 tis. l tvoří whisky z nakouřeného sladu na 40 ppm pod názvem Peatheart. Cesta k němu vedla přes návrat k tradicím v podobě nakouřené whisky, která začala v r. 2014. Palírna vydává celou sérii destilátů z různě nakuřovaného sladu, která názvy a etiketami připomíná nářadí používané při zpracování rašeliny. Jedná se o NAS 8-12 yo. Jako první přišel Rutter 11, potom Flaughter (14,8ppm), Tushkar (15ppm pro švédský trh), Cutter (20.5 ppm), který získal cena Wolrd Whiskies Awards. Speciálně pro skandinávský trh byl určen Peatlands, 9ppm. O rok později se narodil Barrow, Stack (sušení cihel) a o 2 roky později Rúdhan (sušící vozík). V základní nabídce dnes zůstal jen Peatheart a možná by si celá série nakouřených destilátů zasloužila podrobnější popis či degustaci. Dobře slouží jako laboratoř různě nakouřené whisky ze stejné palírny.

Palírna komunikuje svoje motto: někdy se musíš vrátit, abys mohl jít dopředu.

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

An Cnoc 12letá 40%An Cnoc 12letá 40%:
Pár poznámek z ochutnávky v roce 2007:
Aroma: Jemné, lehce sladové, smetana, vanilka, lehké.
Chuť: Až moc jemná whisky, vše velmi lehké - lehký slad, voňavá.
Dokončení: Spíše není.
Velmi lehká a jemná whisky, tak jak se některé whisky označují pro svou jemnost a lehkost jako ženské pití, tak tuto bych označil jako "pro děti" :) (19.11.2007)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

An Cnoc 12letá 40%An Cnoc 12letá 40%:
Barva: světle zlatá.
Aroma: velmi aromatické, jemné, ovocné, ananasové(?).
Tělo: lehké, ale velmi jemné.
Chuť: jemná, smetanová, stopy vanilky, velmi jemný náznak ovoce, velmi dobře se pije, příjemná.
Dokončení: smetanové, ovesné, sladké byliny.
Známka: 75

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

An Cnoc 12letá 40%An Cnoc 12letá 40%:
Barva: Sytě zlatá.
Aroma: Lehké, vzdušné aroma.
Tělo: Suché, na prostředku měkké.
Chuť: V ústech nabobtná, přičemž naroste sladká a štavnatá chuť. Lehce elegantní.
Dokončení: Sladké a docela dlouhé s náznakem sultánky.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:

An Cnoc 16letá 46%An Cnoc 16letá 46%:
Barva: Dost bledá, slámová.
Aroma: Lehce jodizované, citronový říz, vanilkový přesah.
Chuť: Vanilka, lékořice a náznak koření, karamel a marmeláda.
Dokončení: Přechází jemně do suchého doznění. Dobře drží pohromadě.

v knize Svět whisky hodnotí:

An Cnoc 12letá 40%An Cnoc 12letá 40%:
Relativně plná sladová whisky ze Speyside s vůní citronové kůry a vřesového medu. Výrazně sladká chuť a dlouhá dochuť.
An Cnoc 18letá 46%An Cnoc 18letá 46%:
Vůně jablek, máslových karamel, sladu a medu s přídechem skořice. Plná chuť vařeného ovoce, karamelu a skořice se rozvine do pepřových odstínů.
An Cnoc 1975 1975/9.2005 50%An Cnoc 1975 50%:
Limitovaná série hutné speysideské whisky v sudové síle a nefiltrované za studena nabízí bohatou směsici příchutí dřeva se sherry a čistší a sladší příchuti ze sudů po bourbonu.
An Cnoc 1991 1991/7.2006 46%An Cnoc 1991 46%:
Voní po vanilce, karamelu a dřevě. Chuť je plná a ovocná, se slabým nádechem rašeliny.
An Cnoc 2000 2000/9.2014 46%An Cnoc 2000 46%:
Voní po karamelu, vanilce, švestkách, pomerančích a čokoládě. Jemná chuť s tóny kakaa, vanilky, ořechového sherry, muškátového oříšku a černého pepře.

Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:

An Cnoc 1991 46%An Cnoc 1991 46%:
Barva zlatožlutá. V aromatu přichází na povrch nádech vanilky a karamelu, zrovna tak jako vlivy dřeva. V chuti je velice ovocná a překvapuje lehkým rašelinovým kouřem. Dozvuk probíhá velice příjemně a je středně dlouhý.

Recenze na GentlemansWhiskyClub.cz:

Recenze na Officer's lounge

Recenze na whisky.nethar.cz:

AnCnoc 12 yo

AnCnoc 16 yo

AnCnoc 18 yo

An Cnoc Peter Arkle

An Cnoc Peter Arkle Bricks

AnCnoc Barrow

AnCnoc Blas

AnCnoc Cutter

AnCnoc Flaughter

AnCnoc Peatheart

AnCnoc Peatlands

AnCnoc Rascan

AnCnoc Rudhan

AnCnoc Rutter

AnCnoc 1995

AnCnoc 2001

AnCnoc 2002

.

Webové stránky palírny:

Etiketa An Cnoc 12-ti letá 40%Etiketa An Cnoc 12-ti letá 43%Etiketa An Cnoc 16-ti letá 46%Etiketa An Cnoc 1975 1975/9.2005 50%Etiketa An Cnoc 1993 1993/3.2007 46%Etiketa An Cnoc 1975 26-ti letá Highland Selection 48,2%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 17.03.2023