Palírnu Benromach založili v roce 1898 Duncan McCallum a F.W. Brickman podle návrhu architekta Charlese Doiga. Založena byla pod názvem Forres Distillery. Od roku 1919 byla pojmenována Benromach. V letech 1966 a 1974 byla palírna značně zrekonstruována a v letech 1983 až 1998 uzavřena. Majitelem palírny byla společnost United Disitillers a v roce 1993 koupila palírna společnost Gordon & MacPhail, která ji také v roce 1998 opět uvedla do provozu.
Většina produkce zraje v sudech po portském. Je jemná a má mírně rašelinou vůni. Při znovuotevření palírny v roce 1995 byl přítomen i princ Charles.
Palírna produkuje hlavně 12-ti a 15-ti leté, občas také 18-ti a 20-ti leté. Specialitou je 17-ti letá Benromach Centenary 1974, která byla plněna se 43% a také jako cask strength s 62,3%.
Benromach Traditional: Poznámky z ochutnávky v roce 2005: Aroma lehce kouřové, příjemné, chuť lehce rašelina (možná), celkově nijak výrazná a zajímavá whisky, lehce zapomenutelná. (21.4.2005)
Benromach Organic 43%: Poznámky z ochutnávky v roce 2006: Jemná whisky ze Speyside. Klasická kvalita těch lepších Benromach, ale z mého pohledu zas tolik zajímavého nepřinesla. Celkem dobrá whisky, ale nijak zvlášť v paměti nezůstala. (26.9.2006)
Benromach finished in Hungarian Tokaji Wine Cask 45%: Poznámky z ochutnávky v roce 2006: Vůně spíš po vínu, než po whisky. V chuti převzala z vína to horší, až trochu do nakysla. Houbový nádech. Celkově: Kdepak asi soudruzi uděli chybu? Tohle se opravdu nepovedlo. Kdybych nevěděl, že je to whisky, tak bych to asi nepoznal. (26.9.2006)
Benromach 22letá 45%: Poznámky z ochutnávky v roce 2006: Aroma příjemně lehké, sladově sladké, chuť příjemně sladově sladká, příjemná whisky bez dalších výrazných tónů, dokončení krátké, celkově příjemná sladová whisky (24.4.2006)
Benromach Centenary 17letá 43%: Barva: tmavá, sytě zlatá. Aroma: velmi květinové, bylinné, kouřové, harmonické, dlouhé. Tělo: pevné, jemné, olejové. Chuť: sladové pozadí, výrazně po sherry, broskvová, květinová, živá, harmonická. Dokončení: ořechové, šťavnatý dub, velmi dlouhé. Známka: 79
Benromach 1982 Gordon & MacPhail Cask 63%: Barva: kaštanově hnědá. Aroma: leštěný dub, kořenová rašelina, květy. Tělo: velké, pevné, jemné. Chuť: ječmenný slad, pražené ořechy, sherry a dub zpočátku překrývají charakter palírny, po přidání vody se objeví broskvová a smetanová ovocná chuť. Dokončení: smetanové, stopy meruňky a máty. Známka: 78
Stručně některé další:
Benromach Rare Malts 20letá (v sudové síle, plněná 1998): je smetanová, ovocná, mandlová a cedrová, známka 77
Benromach Scott´s Selection (plněná 1998) 52,1%: je velmi květinová, ovocná a suchá, známka 77
Benromach Cadenhead 1965 28letá 47,6%: je silně kouřová a po sherry, věkem zeslábla, ale ještě stále má lahodnou příchuť ořechů a květin, známka 77
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:
Benromach Traditional 40%: Barva: Bledě zlatá. Aroma: Květinové (frézie, brukev) s lehkou vanilkou, borovice, kešu oříšky, jeteleový med a trocha rašeliny. Tělo: Střední. Měkká struktura. Chuť: Měkká, pak máslový bonbon, koření, slad. Vynikající šíře. Vyváženo dubem. Dokončení: Lehký dub, pomerančová kůra.
Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:
Benromach Organic 43%: Barva: Sytá, temně zlatá. Aroma: Spousta dřeva, samozřejmě, ale také ovoce a vanilkový lusk. Chuť: Příchuť dřeva je očekávaná, ale prosazuje se i ovocný kompot a určitá sladkost. Dokončení: Žár liberální, zeleně zabarvené ctnosti.
v knize Svět whisky hodnotí:
Benromach Traditional 40%: Whisky s čistým lehkým květinovým charakterem, s jemným nádechem fenolu a stopou karamelu.
Benromach Origins 50%: Origins je nová série. Batch I Golden Promise dostala název podle použité odrůdy ječmene. Zraje v sudech po sherry.
Benromach Organic 43%: První sladová whisky oficiálně certifikovaná agenturou pro kontrolu ekologického zemědělství Soil Association. Má sladkou chuť po americkém dubu s tóny karamelu a pomerančové kůry.
Benromach Maeira Cask 45%: Benromach hodně experimentuje s dozráváním, využívá sladké sudy od různých vín, jako je tokajské, madeira nebo marsala.
Benromach 25letá 43%: Zatímco Vintage zraje v sudech po sherry, tato whisky pochází ze sudů po bourbonu. Vyzrálá, jemná v ústech, s ovocnou citrusovou chutí.
Benromach 1981 Cask Strength 54,2%: Vůně je zpočátku nevýrazná, ale s trochou vody se rozvine a odhalí zralé sadové ovoce a tóny skořice a sherry.
Benromach 10letá 43%: Kouřová vůně mokré trávy, másla, zázvoru a křehkého karamelu. Hustá whisky kořeněné, sladové a oříškové chuti s tóny citrusů, hrozinek a jemného kouře ze dřeva.
Benromach 10letá 100 Proof 57%: Silnou vůni sherry, sladu, vanilky, chilli a sušeného ovoce střídá smyslná a bohatá chuť lsadu, kouře, sherry, pomeranče a pepře s dlouhým kouřovým dokončením.
Benromach 15letá 43%: V oříškové a kořeněné vůni se ozývá sušené ovoce, sherry a pomeranč, který se silně projeví i v chuti spolu se zázvorem a mléčnou čokoládou. Dokončení je kouřové a kořeněné s příchutí dubu.
Benromach 35letá 43%: Hřejivá květinová vůně sherry, koktejlových višní a slabého kouře. V jemné, kořeněné a poněkud kouřové chuti se rozvíjejí tóny sadového ovoce, pomerančových želatinových bonbonů a posléze pikantní třísloviny.
Benromach Peat Smoke 46%: Nasládlá vůně rašelinného a cigaretového kouře překrývá svěží ovocné tóny. Plné tělo na jazyku příjemně spojuje chuť kouře, ovoce a sladu. Dlouhé dokončení chutná po uzenáči.
Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:
Benromach Traditional 40%: Barva slámově žlutá. Slad lehce nakouřený rašelinou pro mutování se, pokud jde o aroma, drží zpátky. Určující jsou spíše citrusové plody a trocha medu. V chuti je rašelinový kouř poněkud silnější, se zřejmým podílem sladu a trochu pepře. Slad je spíše suchý. V dozvuku je příjemně dlouhá, nasládlá, s lehkým vlivem sladu.
Ulrike Lowis ve své knize (Whisky - Historie, Výroba, Značky (z roku 2015)) hodnotí:
Benromach 10letá 43%: Aroma: Sherry, čokoláda, zelená jablka, nádech rašelinného kouře. Chuť: Sladová a krémová, tóny sherry a ostružin, mírně kouřová, rašelinová. Dokončení: Středně dlouhé a silné.
Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí:
Benromach 12letá: Aroma: sladké, mírně kouřové a rašelinné. Příchuť: ořechová, skořicová, po exotickém koření.