Charakteristiky
Petr KomáreK (whiskyonline.cz):
 | Dailuaine 16letá Flora a Fauna 43%: (lahvováno cca 2019) Poznámky z ochutnávky vzorku v roce 2022: Aroma je sladké, jasné sherry, ovocnost, trocha jablek, čokoláda, postupně sládne až k medu se sladem, ořechy. Možná v pozadí trocha kouře, sladce medového, ale nejsem si jist. Příjemné. V chuti opět jasné sherry, sladkost, čokoláda, med, výraznější slad, ale začne se objevovat kořenitost až trochu do ořechové hořkosti, po chvíli utlumená čokoládou s ovocem. V dokončení sherry, sladkost, med, trocha dřeva, doznívající koření, postupně přechází do znatelné suchosti. Doznívá docela dlouho, zůstává mi v puse čokoláda, ovoce a ta suchost. Celkově příjemné pití, ta závěrečná suchost mi to trochu kazí, nemůžu ji nechat doznívat do ztracena. Podobná i dalším sherry whisky, není to sherry bomba, je to příjemná sherry whisky, ale zaměnitelná s dalšími podobnými. Zůstane po ní vzpomínka, že byla fajn, ale nic konkrétního a při prvním dalším vjemu na ní zapomenu. (25.3.2022) |
 | Dailuaine 13letá Signatory Vintage 2008 The Un-Chillfiltered Collection 9.4.2008/31.5.2021 Bourbon Barrels Casks No.80044+80045 46%: Poznámky z ochutnávky v roce 2022: V aroma velmi lehké ovoce. Pomohlo jí nechat jí vydýchat, ukázala ovocnost, lehké dřevo, celkově lehké aroma. V chuti zprvu stejně lehká, pak ukáže kořenitost sladkost, ovocnost, čokoláda, ale stále hodně lehká. V dokončení koření a sladkost. (28.3.2022) |
 | Dailuaine 15letá Douglas Laing's Old Particular 1.2005/8.2020 Sherry Butt Cask No.DL14181 48,4%: Poznámky z ochutnávky v roce 2023: V aroma čokoládová sladkost, přidává se sladkost ovoce, vůně mokré kůže, zralé ovoce, rozinky. S časem a vydýcháním se zlepšuje. Sladkost zralého ovoce, nádech do sherry, čokolády, kandované ovoce. V dokončení doznívá sladkost zralého ovoce, čokoláda, kůže. Konečně něco. Tady slečnu s číslem 9 (vzorek číslo 9 na ochutnávce) bych si půjčil na zkušební noc, ta vůně kůže mě zaujala a rád bych jí více prozkoumal a ochutnal. (27.3.2023) |




Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:
 | Dailuaine 16letá Flora a Fauna 43%: Barva: výrazně červeně jantarová. Aroma: sherry, ale suchá, parfémová. Tělo: střední až plné, jemné. Chuť: sherry, se sladkostí ječmeného sladu, ale vyvážená pozadím chuti suchého cedru a dub. Dokončení: sherry, jemné, velmi hřejivé, dlouhé. Známka: 76 |
 | Dailuaine 1980 Cask Strength 1980/1997 63%: Barva: zářivě tmavě oranžová. Aroma: slabě kouřové, pomerančová marmeláda, sherry, dub. Tělo: střední až plné, jemné. Chuť: sherry, pevná sladová, závan rašelinového kouře, dub. Dokončení: dubové, suché, zemité, pepřové. Známka: 77 |
 | Dailuaine 22letá Rare Malts Selection 1973 60,92%: Barva: sytě zlatá. Aroma: výrazně rašelinové. Tělo: lehké až střední, velmi jemné. Chuť: dlouho doznívající chutě, pevně kombinovaná sladkost ječmenného sladu a květinové suchosti, méně sherry, i když více než předcházející, ale s výraznějším charakterem palírny. Dokončení: ovocné, parfémové, fialky?. Známka: 77 |
 | Dailuaine Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1974/1995 40%: Barva: sytě zlatá až světle jantarová. Aroma: ovocné, kořeněné, dlouhé, ucelené. Tělo: plné, jemné, čistě sirupové. Chuť: sirupová, skořicová karamela, ořechová, sherry, dubová, zemitá. Dokončení: měkká kořeněnost, květinové, trávové, zemité. Známka: 77 |
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:
 | Dailuaine 16letá 43%: Barva: Mahagonová. Zelený okraj. Aroma: Kořeněný dub s fíkovými závitky, měkké pečené ovoce, koláč z Dundee a pražený vlašský ořech. Náznak gumy. Tělo: Měkké, ale s váhou. Chuť: Bohatá, zralá a velmi ovocnatá. Sušené ovoce. Těžký evropský dub. Hluboká, s ozvěnou. Sebevědomé dřevo. Dokončení: Táhlé a trochu taninový. |
Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:
| Dailuaine 16letá: Dailuaine je výborná whisky na míchání, avšak jako sladová je velkým zklamáním, jelikož příchuť sherry zcela přehlušuje všechny ostatní chuťové odstíny. |
v knize Svět whisky hodnotí:
 | Dailuaine 1993 Gordon & Macphail 43%: Sladká a sladová s kořeněnými tóny lékořice a anýzu, ale také s nádechem dubu. S trochou vody získá krémovější konzistenci. |
Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:
 | Dailuaine 16letá Flora & Fauna 43%: Barva velice tmavě jantarová. V aromatu se představuje tato single malt jako velice suchá, s lehkým nádechem sherry. V chuti vystupuje toto sherry ještě poněkud více, i když ne tak typicky sladce. Jinak tato whisky poněkud chutná po dubu, je lehká a jemná. V dozvuku je obdivuhodně dlouhá, měkká a jemná. |
Dave Broom ve své knize (Světový atlas whisky) hodnotí:
 | Dailuaine New Make: Aroma: Lehká masitost, koženost. Některé obiloviny a částečně skrytá sladkost. Chuť: Výrazná. Masitá. Maso pouštějící šťávu. Sladká a hutná, témeř jako karamelky. Těžká. Dokončení: Dlouhé, s lehkým náznakem sladkosti. |
 | Dailuaine 8letá Refill Wood (vzorek ze sudu): Aroma: Masitost ustupuje a přenechává převahu sladkosti. Lehce kožené, černé ovoce, stará jablka. Chuť: Výrazná, těžká, se švestkami, nasekanými morušemi a kůží. Bohatá a plná. Dokončení: Masitost se ukazuje jako jediná. |
 | Dailuaine 16letá Flora & Fauna 43%: Barva: Červený jantar. Aroma: Hluboké. Zemitá sherry. Zatuchlé, s lehkým sírovým povzbuzením. Vysoce koncentrované. Stará marmeláda. Zůstává lehce masité, s melasou, rumem, rozinkami a hřebíčkem. Chuť: Masivní a hodně sladká. Téměř jako Brandy de Jerez. Vlašské ořechy a kaštany. Útok na chuťové buňky. Dokončení: Uchvacující a poté sládnoucí. |
Recenze na Officer's lounge
Recenze na whisky.nethar.cz:
Dailuaine 9 yo 2006 SMWS 41.83
Dailuaine 9 yo 2008 WW8
Dailuaine 10 yo 2007 LsD Hepburn's Choice
Dailuaine 12 yo 2010 SMWS 41.156
Dailuaine 14 yo 2007 Adelphi
Dailuaine 15 yo Carn Mor
Dailuaine 16 yo Flora & Fauna
Dailuaine 17 yo 1997 Carn Mor
Dailuaine 19 yo 1998 GM Connoisseurs Choice
Dailuaine 22 yo 1997 SV
Dailuaine 27 yo 1983 ANHA
Dailuaine 27 yo 1983 Master of malt





text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 15.09.2023