» whisky » skotsko » single malt » speyside
GLENFIDDICH
Palírnu Glenfiddich založil v roce 1886 William Grant. Jeho společnost palírnu i dodnes stále vlastní. Jednou ze zajímovastí je, že palírnu postavil za 700 liber a za 120 liber koupil staré zařízení z rekonstruované sousední palírny Cardow (nevím ovšem jako hodnotu měla tehdejší libra). První whisky byla vyrobena o vánocích 1887 (tento jistě zajímavý údaj je také eveden na krabici - First Distilled On Christmas Day 1887). Palírna Glenfiddich využívá sklady již zrušené palírny Convalmore, kterou také vlastní společnost William Grant & Sons. Název whisky je odvozen podle údolí řeky Fiddich. Vodu bere palírna z Robbie Dubh Springs.
Zakladatel značky William Grant se narodil v roce 1839 v rodině chudého krejčího. V roce 1866 již pracoval jako vedoucí palírny Mortlach. Po otevření palírny měl prý problémy s prodejem své whisky, ale po požáru v palírně Smith´s Glenlivet vypnil mezeru na trhu a jeho whisky se tak začala prosazovat na trhu. Vody, kterou palírna používá při výrobě, si cenili natolik, že se rozhodli koupit pozemky na okolních kopcích, aby tento zrdroj vody ochránili.
Whisky Glenfiddich je whisky jemná. Dnes se používaný slad již nesuší nad rašelinou a rašelinou příchuť získává zřejmě z vody. Palírna Glenfiddich je zajímavá také tím, že je jednou z malého množství skotských whisky, kde celý proces probíhá ve vlastní palírně (destilace, zrání, lahvování).





Palírna Glenfiddich začala jako první prodávat sladovou whisky ve velkém a pomohla tak k rozšíření sladové whisky do obchodní sítě. Nyní patří whisky Glenfiddich k nejprodávanějším na světě, není-li tou nejprodávanější. Když začala společnost prodávat samotnou sladovou whisky, málokdo věřil v obchodní úspěch, protože trhu tenkrát dominovala blended. Díky tomu, že prodej neskončil neúspěchem, následovaly tuto firmu další palírny.
Jim Murray hodnotí whisky Glenfiddich velmi vysoko. Jim Murray o whisky Glenfiddich: Proces zrání trvá velmi dlouho. Dostatečně komplexní s čokoládovo-rozinkovou příchutí a kouřovitým charakterem je v jedenadvaceti letech. Některé vzorky třiceti leté se vyznačovaly naprosto úžasným složením a rašelinovitou příchutí. Padesátiletou by nechal odpočívat v láhvi. Ochutnané vzorky měly tak dřevitou příchuť, že by se za ni nemusel stydět ani odvar z pilin. V relativně bujné třicetileté jde sice dubová příchuť poněkud dále, než by se očekávalo, ale je základem vůně, která se řadí k nejkomplexnějším v celé oblasti Speyside a to díky téměř dokonalému použití sudů od sherry.




Přestože Jim Murray odmítá shazování kvalit whisky Glenfiddich (někteří lidé ji považují za whisky pro začátečníky), sám potvrzuje, že mladší ročníky této whisky, 8-mi až 12-ti leté (Special Old Reserve a Special Reserve), které patří k nejdostupnějším, nevystihují charakter této palírny (tyto mladé whisky nepatří k chuťově nejvýraznějším, jsou lehké, jemné, s náznakem ovoce). Whisky Glenfiddich dozrává do nejvyšší kvality až v jednadvaceti letech. A zde je asi možné najít původ jejího horšího hodnocení.



Typy
Většina produkce palírny zraje v sudech po bourbonu a jen asi 10% v sudech po sherry. Standardně je vyráběna jako 12-ti, 15-ti, 18-ti, 21 a 30-ti letá. V malém množství také jako 40-ti a 50-ti letá.
Whisky Glenfiddich různého stáří jsou označovány také různými názvy, nejen označením stáří. Na trhu byla Glenfiddich bez dalšího názvu s uvedeným stářím přes 8 let. S podobnou etiketou je také Special Old Reserve bez uvedeného stáří (může se jednat o jinou etiketu 8-mi leté či jinou etiketu 12-ti leté Special Reserve). Obdobnou etiketu má také Glendiffich Special Reserve, a to etiketu bez uvedení stáří (domnívám se, že se jedná o 12-ti letou) a etiketu s uvedeným stářím 12 let. Je také možné, že palírna verzi Special Reserve plnila dříve po dosažení stáří 8-mi let a postupně uznala jako vhodnější variantu až stáří 12-ti let. Dále jsou známé např. Glenfiddich Classic (12-ti letá), Glenfiddich Solera Reserve 15-ti letá, která je míchána z whisky, která zrála ve třech různých sudech - použité dubové (po bourbonu), nové dubové a po sherry, po smíchání se nechává ještě dozrát. Používá se k tomu takzvaný Solera systém, kdy jsou tyto tři různé whisky smíchány v Solera sudu vyrobeném z oregonské sosny. Solera sud zůstává vždy minimálně zpoloviny plný, aby tak byl zajištěn stále stejný charakter. Glenfiddich Excellence 18-ti letá, zrající v sudech po sherry, Glenfiddich Ancient Reserve také 18-ti letá, lahvovaná také do keramických lahví a Glenfiddich 30-ti letá se stářím na etiketě uvedeným jako XXX.






V menší míře se na trhu také objevují různé speciality např. Glenfiddich Heritage Reserve (např. Bonnie Prince Charlie či Mary Queen of Scots), 21 letá Glenfiddich Wedgwood Decanter, 18-ti letá Glenfiddich Superior Reserve Gold, Glenfiddich Centenary 1987 vyrobená ke stému výročí palírny, 21 letá Glenfiddich Millennium Reserve, 15-ti letá Glenfiddich Third Millennium 1984 či 15-ti letá Glenfiddich Cask Strenght. Jednou z posledních novinek jsou 21 letá Glenfiddich Havana Reserve dozrávající v sudech po kubánském rumu či 12-ti letá Caoran Reserve. Glenfiddich Caoran Reserve není úplnou novinkou, ale jedná se o znovuobnovení výroby whisky, která se vyráběla v době druhé světové války. V té době byl z válečných důvodů nedostatek uhlí a tak palírna, aby nemusela omezit výrobu, použila při sušení sladu více rašeliny, než používala bežně. Na trh bylo dodáno 500 lahví 50-ti leté Glenfiddich Limited Edition (na aukci její cena prý dosáhla 80.000 dolarů). Lahvovány jsou také ročníkové Vintage Reserve. Pro privátní zájemnce byla plněná 26-ti letá Glenfiddich Concorde.
Palírna Glenfiddich nepodporuje nezávislé stáčení svých produktů. Jako jeden ze způsobů obrany používá přídavek malého symbolického množství whisky Balvenie do každé whisky Glenfiddich, u které je teoreticky možné, že by mohla být prodávána jako Glenfiddich (např. i do whisky, určené do směsí), což díky příměsy již není možné. Není proto známo moc nezávislých plnění této whisky. Známé je například plnění společnosti Cadenhead.





Článek na PoznejWhisky.cz:
Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1110506899879195/:
Zdeněk CZ napsal (20.6.2022):
Produkty palírny Glenfiddich jsou někdy pokročilejšími pijáky whisky opomíjeny, snad kvůli snadné dostupnosti a extrémně nízké ceně, někteří ji vyčítají, že je málo agresivně intenzivní. Její krása totiž spočívá ve všední obyčejnosti a ta je málokdy doceněna. Běžně pořídíte 12-ti letý standard palírny okolo sedmi stovek a 18-ti letý vyzrálý destilát za pouhý dvojnásobek. Základní řada je široká a dlouhodobě v nabídce (seřazeno podle věku 12-15-18-21-23-30-40yo). Krásný 21-letý kousek vybočuje ze začátku řady tím, že již není levný a vlastně ani obyčejný. Ale kvalitou stojí za to, protože přináší nový druh zážitku. Vychází sice (jen) z 40% destilátu, ale je obohacen o zrání v sudech po karibském rumu. Z vlastní zkušenosti vím, že rumový vliv je výraznější, než třeba sherry nebo portské a výrazně ovlivní celkový vjem.
Doporučuji ochutnat alespoň jednou "luxusní verzi whisky pro masy" a k tomu si třeba připomenout úctyhodný příběh zakladatelů, jejichž zásluhou si dnes můžeme vybírat z nepřeberné nabídky skotských single malt whisky. Již jen z vděčnosti bychom si měli produkty jejich následovníků této rodinné firmy kupovat. (Ano, trochu se museli byznysově zkomercionalizovat, aby v dnešní době dlouhodobě přežili, ale krása původního příběhu se ještě nevypařila). Proč přetrvává u skupiny Grantů pokora před bohatstvím a zvládnutý vztah k vytváření dojmu luxusu dodnes? Možná nám napoví historie vzniku palírny ...
Když se William Grant v r. 1886 rozhodl opustit 16-ti letou kariéru v palírně Mortlach a zkusit to na vlastním, musel to mít dobře uváženo. Měl devět dětí a roční plat jen okolo 100 liber, ke kterému si přivydělal necelých 10 liber jako zpěvák v místním kostele v Dufftown. Použil všechny vlastní úspory a spořil, kde se dalo. Použil kameny ze dna řeky Fiddich a použité kotle, které mu prodala pí Cunningen z palírny Cardhu. O pouhý rok později vyprodukoval svůji první destilát. V r. 1893 vybudoval sesterskou palírnu Balvenie, která dnes hraje roli vznesenější sestřičky palírny Glenfiddich.
Ze skromných začátků se vypracoval na absolutního lídra skotského whisky průmyslu, inovátora a "být první" si užil ještě mnohokrát. Rodinná palírna Glenfiddich přežila stav blízko kolapsu po aféře batří Pattisonů a poučila se tak, že cílevědomě pěstovala nezávislost na ostatních. Vyráběla vlastní míchanou whisky tedy nebyla jen surovinou pro cizí míchače, svůj rodinný byznys a znalosti předávala z generace na generaci. Jako první začala úspěšně masivně nabízet whisky kategorie single malt mimo jiné i díky rafinované podpoře exportu. Majitelům palírny Glenfiddich vděčíme za to, že prošlapala cestu k oblibě whisky typu single malt, po které dnes kráčí jen ve Skotsku více než 100 dalších palíren. Vztah k zákazníkům ukázali názorně otevřením prvního návštěvnického centra (na světě !), kde se mohli zákazníci seznámit otevřeně, jak vzniká jejich oblíbený nápoj. Zásluhou průběžného masivního rozšiřování výrobního zázemí, drží od roku 1963 prvenství v počtu prodaných lahví single malt whisky s výjimkou jediného roku (2014 Glenlivet). Používá nezaměnitelný a praktický tvar lahve, který nahradil běžně používaný kruhový profil trojúhelníkovým, aby se efektivněji mohlo přepravovat co největší množství lahví do celého světa. Ještě jedno nenápadné privilegium drží palírna Glenfiddich. Po desetiletí si můžete zakoupit jejich destiláty ze základní řady (zejména 12-letou variantu) za spodní hranici ceny pro single malt whisky, je dostupná v každém solidnějším baru nebo hotelu či restauraci (ano to znamená, že kdo ji nenabízí, nemá absolutní standard ve své třídě). Konkurenti z jiných palíren se střídají v útocích na dostupnost či oblíbenost produktů single malt z palírny Glenfiddich, jen ona tu hraje dominantní roli poctivým způsobem již půl století.
Takže dlouholetí znalci whisky, zkuste tuhle jednadvacetiletou krásku, protože pokud zachutná, je stále kam jít dál :)
Pro všechny ostatní, dopřejte si alespoň jednou luxusní verzi single malt z nejpilnější skotské palírny za přijatelné peníze, které si můžeš dovolit.

Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1098517804411438/:
Zdeněk CZ napsal (21.6.2022):
Lagáče jsem se dnes v pubu nedočkal, tak doma přechutnávám "neobyčejné" obyčejné Glenfiddichy. Diskutovali jsme, že víc ABV než 40% by slušelo, tak zkusím porovnat, co Grantové vyzkoušeli a nabízeli.
Zástupci vlevo používají kombinaci amerického a evropského panenského dubu. Rich Oak 14yo má ABV 40% a 2 roky zrání navíc proti 12yo z core range, takže je cítit klasická vanilka, slad, přechází do jemného dubu, je šťavnatější a bohatší oproti klasické 12-ti leté. Distillery edition 15yo je stáčena v sudové síle 51%, takže těkavost alkoholu přináší intenzivnější vůni, v chuti rychleji přechází do vysychajícího dřeva, které působí unavenějším a nudnějším dojmem, než Rich Oak. Rozdílně od série DE (Distillery edition) od Diageo vůbec nepoužívá vliv sherry, spíše tedy připomíná sázkou na silné ABV sérii Diageo Spec release.
Zástupci vpravo sázejí na dodatečný sherry oloroso vliv. Klasická 15yo používá solera metodu postupného plnění sudu svrchu a jeho postupné odtáčení. Výsledný destilát má "jen" 40%, takže je sametově hladký a proti nudě boduje v chuti postupnými vlnami sherry různého stáří, tak jak se odstáčel spodek sudu, nejmladší vrstva má min. 15 let, ostatní jsou starší. U mě vyhrála Malt Master´s edition, která je plněná při vyšší ABV 43%. Zahajuje tradičně zrání v bourbonových sudech a pak je finišována v sherry. Nevím jestli víc fungují 3% navíc, nebo jiný výběr sudů, ale nejvíc láká k opakování. Sherry tony jsou tak bohaté, že se překlápějí až do švestek a dozvuk je delší, než u 15y Solera.
Snad jsem trochu pomohl s orientací v nabídce. Pořídíte je okolo tisícovky, je Distiller´s edition je kvůli síle alkoholu dražší.
