značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » speyside 

výslovnost  tisk textu

INCHGOWER

Palírnu Inchgower založil v roce 1871 Alexander Wilson na místě staré palírny Tochineal založené v roce 1824. Palírnu v třicátých letech 20. století koupila společnost Bell´s za 3000 liber. Byly zde tak rozsáhlé sklady, že skladovací prostory poskytovala společnost Bell´s i jiným palírnám v okrese. Společnost Bell´s také převedla palírnu z uhlí na ohřev párou. Nyní je vlastníkem společnost United Distillers (od roku 1985) a držitelem licence Artur Bell & Sons. Palírna bere vodu z pramenů Letter Burn a Buskie´s v Menduff Hills.

Palírna InchgowerPalírna InchgowerPalírna Inchgower - sklady se sudy se zrající whiskyPalírna Inchgower

Když společnost Bell´s koupila palírnu za 3000 liber, přikoupila k ní i panský dům v sousedství za 1000 liber. Starosta, který tuto transakci odsouhlasil, později prý řekl: "To bylo poprvé, co mě někdo doběhl dvakrát v jednom dni."

V palírně Inchgower - kvasné káděV palírně Inchgower - kotle pro první a druhou destilaciV palírně Inchgower - sběrné místo whiskyV palírně Inchgower - plnění do sudů

Typy

Společnost Bell´s vyráběla 12-ti letou, jejíž kvalita prý velmi utrpěla zvýšenou poptávkou po whisky na britském trhu, kdy se společnost snažila zkrátit dobu nezbytně nutnou k výrobě a zrání whisky i k údržbě destilačního zařízení. Společnost United Distillers zde vyrábí 14-ti letou, kterou šla zase kvalitou vzhůru. V sérii Flora & Fauna je prezentována také jako 14-ti letá.

Zde vyráběná whisky je součástí všech míchaných Bell´s.

Inchgower 14-ti letá 43%Inchgower 12-ti letáInchgower 12-ti letáInchgower 22 letá Rare Malts Selection 1974/9.1997 55,7%Inchgower Signatory Vintage 1986Inchgower 20-ti letá Cadenhead´s


Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1050785052518047/):

Zdeněk CZ napsal (13.4.2022):

Opomíjené skotské perly

Inchgower, rodák z městečka Buckie, je hlavolam na pokračování.

Představuje málo známou palírnu nejen celkově, ale i v rámci série Flora&Fauna. Kdo ho už ochutnal ?

Přitom tomu nebývalo vždycky. V prvním desetiletí palírny jejímu popisu věnoval Alfred Barnard, autor knihy o distilerkách ve Skotsku, celých 6 stránek! Pro srovnání, Glenfarclas a Glenmorangie byly popisovány na jediné stránce a popis Macallanu vystačil s pár řádky. Pamětníci prý vzpomínají, že délku popisu ovlivnil chytrý tah majitele palírny, Alexandera Wilsona, který pozval autora knihy na oběd :) Za půldruhého století se staly porovnávané palírny světoznámými hvězdami whiskařského nebe a Inchgower...

Inu, proto ho tady připomínám.

Palírna s poctivě doloženou historií přes 150 let (1871), nepřežila následky světové hospodářské krize (1929) pro palírenský průmysl a v r. 1936 ji před krachem zachránil odkup městské rady v Buckie. Za nicotných 1 600 liber tak městečko získalo i dům původního majitele. Již o 2 roky později prodává palírnu společnosti Arthur Bell a synové za dvojnásobnou sumu.

Potom palírna pracovitě sloužila skoro 80 let jako hlavní dodavatel destilátu do směsí Bell´s blended Scotch. Vydatně jí v tom pomáhal bratříček z palírny Blair Athol, který se však dokázal lépe prosadit jako samostatně prodávaný single malt, což ukázala i anketa Whisky CZ/SK. Dnes je Bell druhý nejlépe prodávaný blend v UK. V současnosti je spravován skupinou Diageo a v době Covidové, se ji podařilo navýšit odbyt prodeje o úctyhodných 13% (lahví míchané whisky). Naštěstí Diageo pouští cca 1% produkce palírny na trh single malt whisky, většinu v podobě produktu Inchgower 14-letý lahvovaný při 43% alkoholu, který se stal součástí série F&F a stále je dostupný.

Buďme za to vdečni.

Barva je nenápadná, slámová. Vůně slibuje hloubku i rozmanitost (květiny i ořechy) a chuť očekávání ještě překonává. Kořenitá (ale ne pepřovitá/pálivá, spíše jako koření k masu) v úvodu, přechází do hloubky a postupně se koncentruje do jednoho bodu na patře.

Osobně mívám pocit, že jsem sám a relaxovaný ve vlhké jeskyni s náznakem ušlechtilé zatuchlosti, kde mě nikdo neruší a jen vnímám další a další závany vjemů. Postupně se utlumují, jsou slabší a slabší, až se ztratí do jednoho bodu.

Jako tajemný mnich, s neustále se měnícími aromaty a dokonce i chutí. Složitá a zajímavá směs se sladkým patrem zpočátku a více hořkým závěrem. Intenzivní příjemné koření v závěru může vyvolat dojem slanosti či dokonce slabého dřevěného kouře. Slad přitom není nakuřován vůbec. Občas cítím i olejnatost vyrovnanou s dozvuky přezrálého až uschlého ořechu či dokonce hořkost mandle. Charakter dramu je typický, zapamatovatelný, jedinečný, ale nikdy si nejsem jistý, že jsem ho pochopil až do konce nebo mi něco zůstalo skryto. Můj osobní pocit je, že starší verzi nacházím v pomyslné špici míchané whisky (Johnnie Walker Blue, který také svoji hloubkou a upovídaností vybočuje z ostatních zástupců této značky všech barev), ale můžu se mýlit.

Palírna používá středně dlouhou dobu fermentace (okolo 50 hodin), čímž udržuje hladinu zbytkových cukrů (sladovitost) na střední úrovni, která nenarušuje další hlubší vjemy ve prospěch zvýšené hutnosti výsledného produktu.

Jádro pudla tkví v jádru (tzv. middle cut, česky jádro destilátu) začíná na 70% alkoholu a končí na 55%. Tím se údajně omezí přítomnost esterů ovocného charakteru a opět se zvýší podíl hutnější, robustní složky. Stručný a přehledný popis jednotlivých fází výrobního procesu každé single malt whisky včetně terminologie naleznete krásně popsán třeba zde: poznejwhisky.cz/svet_whisky/vyroba-whisky/.


Další díly Opomíjených skotských perel najdete v článcích.

na začátek stránky

Charakteristiky

Zdeněk CZ

- odposlechnuto na FB - 14.2.2024:

InchgowerKonečně jsem se dostal k porovnání vzorků z palírny Inchgower, které jsou dostupné pouze každoročně v sérii F&F při ABV 43% nebo jednorázově v sérii Diageo Spec Release (ABV 55,3% v r. 2018). Palírna je totiž výhradně používána do míchaných whisky a kdo ji ochutná, pochopí proč.
Základní charakter destilátu je velmi sladový, pocit sladkosti dominuje, což umožňuje dolaďovat míchačům kontrolovaně výsledný blend. "Nepřekáží" totiž žádné jiné vjemy. Co je výhodou v blendu, stává se nevýhodou pro SM.
Proto Diageo přidává roky (14 let ve F&F sérii místo obvyklých nižších 10-12 a dokonce 27 let v SR). V sérii F&F svázané nízkým alkoholem a s ohledem na cenu jen mírným přidáním doby zrání vzniknula bohužel "laciná" tj. zapomenutelná whisky s velkým wow efektem na začátku a zcela prázdným koncem už od poloviny zážitku. Bude však chutnat úplným začátečníkům, takže bych ji nezatracoval jako entry level.
Kousek v sérii SR je úplně jiná liga. Výrazně vyšší alkohol přináší slibnou vůni vánočního koláčku, celkově zesiluje výsledný dojem a výrazně delší doba zrání obaluje nepříjemnou sladkost do dubové suchosti a vytváří jinak neexistující dozvuk příjemného dřeva.
Jednoznačné doporučení pro zkušenější whiskaře, Inchgower 27yo SR stojí za to. Dále je třeba se poohlédnout po dílech IB. Například Signatory Vintage.

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Inchgower 14letá Flora a Fauna 43%Inchgower 14letá Flora a Fauna 43%:
Barva: bledě zlatá.
Aroma: téměř čokoládově kořeněné, potom sladké tóny jedlé mořské řasy a nakonec závan slané, celkově je suché a ucelené.
Tělo: lehké až střední, jemné.
Chuť: zpočátku sladká a sladová, s intenzívním vývojem příchutí, později suchá a slaná.
Dokončení: velmi slané, příjemně zůstává na jazyku.
Známka: 76

Stručně některé další:

Inchgower 1974 Rare Malts: měla aroma svěžího mořského vzduchu, chuť slaných ořechů, kešu ořechů a jedlých mořských řas, dokončení dlouhé a příjemné, známka 79
Inchgower 12letá 40% (staré plnění od Bell´s): byla sladší, s náznakem sherry, silněji čokoládová a parfémová, známka 76
Inchgower 12letá Oddbins: bylo velmi podobné, možná méně intenzívní, známka 77

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciInchgower 14letá 43%:
Barva: Slámová.
Aroma: Lehké a velmi svěží. Mořský vítr, pak posečená tráva, narcis a zelené jablko. Vzda trochu čokoládového sladu.
Tělo: Lehké. Trochu lihové.
Chuť: Výrazně slaná, doplněná parfémovanými tóny. Delikátní, s jasmínem a mandarinkou. Svěží.
Dokončení: Kyselé, kyselinové, čisté.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:

Inchgower 14letá:
Slaná s dubovou příchutí a slabým náznakem rašelinovitosti.

v knize Svět whisky hodnotí:

Inchgower 14letá Flora & Fauna 43%Inchgower 14letá Flora & Fauna 43%:
Řízná a svěží s květinovou vůní, sladkokyselou příchutí a poměrně krátkým dokončením.

Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:

Inchgower 27letá 1976 Rare Malts Selection 55,6%Inchgower 27letá 1976 Rare Malts Selection 55,6%:
Barva zlatá. V aromatu se rozvine nádech lískových oříšků a trocha kouře. K tomu přistupuje ještě ovocný přídech. V chuti se ukazuje jako velice příjemná a komplexní, s trochou sladu, citrusů, dřeva a nezralého lískového oříšku. Dozvuk je relativně krátký, s lehce dřevitým vlivem, sladem a dokonce trochou kávy.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí:

Inchgower 14letá:
Aroma: bohaté s vanilkou.
Příchuť: máslová a sladká.

Svet Whisky SK

Inchgower

Recenze na whisky.nethar.cz:

Inchgower 8 yo 2010 C&S

Inchgower 10 yo 2007 Mossburn

Inchgower 13 yo 2008 ANHA

Inchgower 14 yo Flora & Fauna

Inchgower 2002 GM Connoisseurs Choice

Etiketa Inchgower 14-ti letá 43%Etiketa Inchgower 14-ti letá 43%Etiketa Inchgower 14-ti letá 43%Etiketa Inchgower 12-ti letá

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 03.03.2024