značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » speyside 

[nokendou]  výslovnost  tisk textu

KNOCKANDO

Palírnu Knockando založil v roce 1898 Ian Thomson. Jméno palírny Knockando lze přeložit jako malý černý kopeček. Vlastníkem palírny je United Distillers a majitelem licence je společnost Justerini & Brooks. Vodu bere palírna z Cardnach Springs.

Palírna KnockandoPalírna Knockando - sklady na sudy se zrající whiskyPalírna KnockandoPalírna Knockando

Většina whisky zraje v sudech po sherry. Říká se o ní, že dokonalosti dosahuje již po 12-15 letech zrání.
Whisky plněné jako ročníkové jsou míchané z několika sudů z odpovídajícího ročníku a jeden ročník se výrazně neliší od druhého i když jemné rozdíly zde být mohou.

V palírně Knockando - rmutovací káďV palírně Knockando - destilační kotleV palírně Knockando - kondenzátoryV palírně Knockando - sběrné místo whisky

Typy

Palírna většinou nestáčí whisky označené stářím, ale spíše podle toho, kdy jsou podle názoru vedení palírny v nejlepší kvalitě. Označovány jsou potom podle roků destilace. Standardní verze Knockando bývá stará cca mezi 12-ti až 14-ti lety, pro trh v USA se vyrábí také jako 18-ti a 21 letá.
Specialitou jsou ročníkové whisky, více než 20-ti letá Knockando Single Cask, 21 až 24 leté Knockando Extra Old Reserve, 20-ti až 22 leté Knockando Master´s Reserve. Ke stému výročí palírny byly vyrobeny 12-ti až 14-ti leté Konckando 100 Years Distillers Centenary. Pro francouzské trhy se vyráběla Knockando Slow Matured.
Nezávislá plnění jsou velmi vzácná a vyjímečná, protože palírna se tomu brání.

Je součástí některých míchaných, zejména míchané whisky J&B.

Knockando 1977 40%Knockando 1980/1995 43%Knockando 1984/1997 43%Knockando 1979 Master Reserve 43%Knockando 1980 Slow Matured 43%Knockando 100 Years Distillers Centenary 1986/1998 43%

Článek na PoznejWhisky.cz:


Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1083500559246496/):

Zdeněk CZ napsal (30.5.2022):

Největší skupina Diageo má ve svém portfoliu palírnu s pohnutou historií, která sice nemá návštěvnické centrum a snad ani není v Evropě marketingově propagována, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. A zdaleka nespotřebuje celý obsah vaší peněženky.

Psal se rok 1745, když exilový princ Karel Edward ( zvaný též Bonnie Prince Charlie pro svou nevyzrálou povahu) po vylodění na severu Skotska, tábořil se svoji narychlo posbíranou povstaleckou jakobitskou armádou u kopečku Cnoc-an-dhu (překládáno z gaelštiny jako malý temný nebo černý kopec). Armádu složenou převážně z dobrovolníků z jednotlivých skotských klanů, čekal přesun na západ k poslední krvavé bitvě s Brity. O pár měsíců později ve známé bitvě u Cullodenu poblíž Inverness, byli Skotové drtivě poraženi a k neúspěchu přispěl také svéhlavý generál Murray (kde jsem to jméno slyšel :)), který neuposlechnul rozkaz a oslabil jednotnou jakobitskou linii útoku.

Uplynulo půldruhého století a opět tahali Skotové pod vrškem Cnoc-an-dhu za kratší konec provazu.

V r. 1898 zde totiž založil John Thompson palírnu, kterou pojmenoval inspirován názvem vršku Knockando, ale nebylo to dobré načasování. Krátce poté totiž vypuknula aféra bratří Pattisonů, kteří chvíli ujížděli na vlně marketingových slibů a pohádek, které neodráželi ani kvalitu ani konzumovatelné množství whisky. Došlo k obrovskému propadu poptávky i cen skotské whisky a přišlo se na to, že některé lahve existovaly snad jen na papíře bratří Pattisonů. Vypuknula těžká "whisky finanční krize", která udusila několik desítek skotských palíren včetně palírny Knockando. Již po dvou letech byla palírna uzavřena a o další tři roky později pod tlakem prodána za opravdu mrzkých 3,5 tis. liber (dnes zhruba 100x tolik, ale pořád skoro zadarmo).

Palírna samotná přitom leží obklopená velkými sousedy, v půvabném meandru řeky Spey, kousek za soutokem s říčkou Knockando Burn. V blízkém sousedství těsně před soutokem leží Tamdhu, kousek na sever, opět jen o pár stovek metrů dál, leží známá palírna, Cardhu (původně Cardhow, založena o víc než půl století dříve).

Kupcem ožebračené palírny byl prozíravý Brit, londýnský rodák Gilbey. Jednalo se o první britskou firmu, která si kdy zakoupila skotské palírny. Doposud byl Gilbey zapsán spíše jako známý producent ginu, ale pořizovat levně palírny opravdu uměl. Před Knockandem si za 11 tis. liber pořídil i palírnu Glen Spey (1878) a v r. 1895 přikoupil za 9,5 tis. liber Strathmill. Ze srovnání cen vidíte, jak bídný obchod chudák Thompson udělal, zato všem třem sesterským palírnám se dařilo pod kormidlem britského investora velmi slušně. Potkávaly se při společné práci, když tvořily základ úspěšné blendované whisky Spey Royal. Produkce se zvyšovala a palírna byla jako první ve Skotsku elektrifikována již na počátku dvacátého století.

Později v r. 1962, po sloučení s dalšími investory na expandující firmu Gilbey´s and Justerini&Brooks, vytvořily tři palírenské sestry Knockando, Strathmill a Glen Spey základ dodnes oblíbené blended whisky J&B, kde Knockando hraje vůdčí úlohu. Když Margaret Thatcher, britská ministerská předsedkyně, předávala roku 1985 společnosti Královské ocenění (Queen´s Award) pro exportéry, dostala jako pozornost jubilejní lahev J&B, která končila první miliardu vyrobených lahví !

Palírna se svoji kvalitou prosadila i v začínající éře kategorie single malt, v 70´letech byla jedna z prvních sériově dostupných SM a koncem 90´let patřila mezi TOP10 single malt značek (na světě !).

Na přelomu tisíciletí (1997) při velkém přerozdělování palíren ve Skotsku, se dostala i se všemi sestřičkami pod křídla skupiny Diageo. Zatímco sesterské palírny od té doby nenápadně dřou jako součást míchaných whisky z produkce Diageo a jedinou jejich single malt verzi můžete pořídit jako dvanáctiletou v sérii Flora&Fauna (a upřímně, žádný zázrak, Glen Spey u mě aspiruje na titul nejhorší členka série), Knockando frčí i jako single mat. Ještě donedávna nabízelo celý core range ve věkovém rozpětí 12-15-18-21yo jako single malt whisky s poetickými názvy „richly matured“, „slowly matured“ a „master reserve“. Prodejností 600 tis. lahví ročně patřilo do první desítky SM ve stáji Diageo, což v konkurenci tří desítek sesterských palíren, vůbec není špatné. Nezávislá plnění téměř neexistují, což je docela výjimka. Proč je tedy tak opomíjená ?

Nabízí specifický charakter, který se trochu vymyká, ale skvěle se páruje s některým jídlem (třeba Foie gras), takže je velmi oblíbené ve Francii, Španělsku a pořídíte ji snadno na dovolené v Řecku. Jak už u oblíbených francouzských nápojů bývá, její cena je neuvěřitelně nízká. Obě mladší pořídíte hodně pod tisícovku (tedy i tu patnáctiletou) a vlajkovou loď, 21-letou i v Čechách hluboko pod dvoutisícovku (v zahraničí cca 70-90 EUR dle ročníku). Ale pozor !

Palírna je kvůli rekonstrukci od roku 2017 zavřena a nevyrábí. Takže si pospěšte. Cena asi půjde nahoru, až se zjistí, jak hodně slušnou whisky můžete získat za málo peněz a nějakou dobu nepoběží výroba.

Krátká fermentace, rychlá destilace a kombinované zrání v americkém dubu (po Jack Daniels a Makers Mark) i evropském dubu ex-sherry, je receptem na hutné tělo bez postranních výstřelků, požadované míchači do směsí. Nečekejte výrazné ovocné tóny nebo sherry bombu ani naopak, nejedná se o drsný silně nakouřený nebo „slaný“ maritime destilát. Již nejmladší 12-ti letá lahev přináší zajímavý, při 43% alkoholu jemný a jinde se nevyskytující charakter, připomínající hutnou olejnatost až máselnatost či nesladkou šlehačku. Tělo této whisky je pravý opak lehkých, klouzavých ovocných charakterů, ale naopak někteří popisují její charakter jako oříškový, skoro cítíte drobné částečky oříšků. A na povrchu máslového krému cítíte vanilku, lehké sherry, trochu karamelu či medu v nerušivém množství. Jemný dortíček. Vrchol řady po 21 letech vyzrál do lahodné harmonie, která opravdu za ty peníze stojí!

Doporučuji zkusit, levněji už to nebude :)


Odkazy na další texty Zdenka CZ najdete v článcích.

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Knockando 1984/1997 43%Knockando 1984/1997 43%:
V aroma oříšky, mandle, smetana a to vše s acetonovými tóny na pozadí. Nebo je to ředidlo? Nejsem klasický čichač, takže aceton od ředidla nemusím správně rozlišit a tak nějak ani nechci. První dojem není dobrý a nedaří se mi ho zbavit. Zbyl tu ještě někdo zvědavý na chuť? Sebral jsem odvahu a chuť je naštěstí lepší než aroma. Není výrazně zajímavá ani bohatá, ale pitelné to je (otázka, kde je hranice nepitelnosti). Sladká, obilná, kořenitá, později smetanové tóny se kterými přejde do dokončení, kde se projeví trochu štiplavé pepřovitosti a acetonové zakončení. Celkově je dost plochá, nevýrazná a vůbec mě neoslovila. Během psaní a ochutnávání jsem si na ní trochu zvyknul, ale nesedí mi. (19.4.2020)
Knockando 1989/2001 43%Knockando 1989/2001 43%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2006:
Aroma klasické speyside, sladká sladová, do smetanova, chuť relativně bohatá, ale nic výrazného, příjemná, ale nic nového, dokončení krátké, nijak výrazné, celkově příjemná whisky ze Speyside, ale žádný objev. (13.11.2006)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Knockando 1986 43%Knockando 1986 (43%, 12-ti letá, 1986/1999):
Barva: bledě zlatá.
Aroma: slabé, trávová rašelina, citronela, ostružiny, ibišek, linecké těsto.
Tělo: lehké, ale výrazně jemné, slabě smetanová.
Chuť: měkká, smetanová, slabě medová, ostružiny, citronová kůra.
Dokončení: ořechové, karamelově suché, velmi lahodné, příjemné.
Známka: 76
obrázek není k dispozici18-ti letou (43%, destilováno 1980, pro trh v USA):
Barva: středně zlatá.
Aroma: po lineckém těstě, mandle, pěkně vyvážený citron.
Tělo: smetanové, vyzrálé, velmi jemné.
Chuť: ořechová, kořeněná, suchá, pevně kombinované příchutě.
Dokončení: ovocné, po citronele a slabá rašelina, velmi příjemné.
Známka: 78
Knockando 1980 Slow Matured 43%Slow Matured (43%, 1980/1998, pro trh ve Francii):
Barva: zářivě středně zlatá.
Aroma: zdá se slabě rašelinovější než 18-ti letá.
Tělo: částečně olejové?.
Chuť: více citronová a ostružinová.
Dokončení: linecké těsto, později hřejivé.
Známka: 78
obrázek není k dispoziciExtra Old (43%, 1977/1999):
Barva: středně zlatá.
Aroma: měkké, ucelená, svěží dubové, lehké sherry, smetanové, slabě kouřové.
Tělo: jemné, tělnaté.
Chuť: ořechová, postupně se rozvíjejí pevně kombinované chutě, později ovocná, ostružiny, jahody.
Dokončení: pozdní ořechová suchost, uspokojivé, uklidňující.
Známka: 79
obrázek není k dispoziciMaster Reserve (43%, 1977/1999):
Barva: zlatá.
Aroma: velmi ucelené a elegantní.
Tělo: překvapivě plné.
Chuť: ovlivněna sherry, příjemná souhra živých příchutí: smetanová, ovocná a ořechová.
Dokončení: anýzové sherry, hřejivé, suché.
Známka: 80
obrázek není k dispoziciSingle Cask (43%, 21 letá):
Barva: zlatá až bledě jantarová.
Aroma: bohatá na poměrně lehkou sladovou whisky, náznak sherry, rozinkové.
Tělo: plné, jemné, vyzrálé.
Chuť: silné sherry, bohatá ořechová chuť, intenzívní vývoj příchutí s postupnou suchostí a slabou kouřovitou chutí, pozoruhodně příjemná.
Dokončení: anýzové sherry, ořechové, slabý voňavý kouř, uklidňující.
Známka: 81

Stručně některé další:

Knockando 1976 (Special Edition, 1976/1992): byla výrazně ostružinová a spíše suchá, známka 77
Knockando Extra Old (1968/1992): byla agresívní a hlubší, známka 79
Cadenhead 12-ti letá (58%, destilována 1980): byla květinová, medová a cukrově sladká, známka 69

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciKnockando 1990 (43%):
Barva: Slámová až zlatá.
Aroma: Lehké a oříškové/sladové s trochou zelených hrušek, slámou. Prašná. Esterová a křupová.
Tělo: Lehké. Suché.
Chuť: Oříšková. Spousta sladových tónů (nádoby na slad). Citron. Mléčná čokoláda uprostřed patra.
Dokončení: Křupavé, velmi krátké a suché.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:

Elegantní, velmi suchá sladová whisky, díky svému koncentrovanému sladovému charakteru je v pětadvaceti letech snad až příliš suchá, téměř slaná.

v knize Svět whisky hodnotí:

Knockando 12letá 43%Knockando 12letá 43%:
Velmi jemná travní sladová whisky má příchuť cereálií a lehkou krémovou konzistenci.
Knockando 18letá 43%Knockando 18letá 43%:
Poněkud hutnější verze jemné speysideské sladové whisky s hebkou a vyzrálou konzistencí.
Knockando 21letá 43%Knockando 21letá 43%:
Sladká vůně a příchuť dubu a ořechů (mandlí) se snoubí s tóny bobulového ovoce a končí kouřovou a dubovou dochutí.

Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:

Knockando 12letá 1991 43%Knockando 12letá 1991 43%:
Barva světle zlatá. Do nosu stoupá okamžitě ovocný nádech a něco koření. Zaobleno je toto aroma přídechem vanilky. V chuti vychází najevo jasný sladový tón, zrovna tak jako vanilkový tón, který byl patrný již ve vůni. K tomu se přidružuje koření a lískové oříšky. V příjemně suchém dozvuku se ukazuje whisky jako obdivuhodně měkká s lehkým vlivem karamelu.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí:

12-ti letou:
Aroma: kořenité, ořechové, v nose štiplavé.
Příchuť: lehká, peprná, čistý konec.

Dave Broom ve své knize (Světový atlas whisky) hodnotí:

obrázek není k dispoziciKnockando New Make:
Aroma: Kašovité a čisté s ořechy. S vodou se stává prašnější: výplň pohovek, plsť.
Chuť: Lehká a pevná s trochou citronu. Velmi prašná. Jednoduchá.
Dokončení: Krátké, suché.
obrázek není k dispoziciKnockando 8letá Refill Wood (vzorek ze sudu):
Aroma: Charakter new make je stále přítomen: prašný a suchý. Stará mouka. Absolutně suché.
Chuť: Sušené obiloviny. Náznak sladkosti, je ale velmi dobře ukryt. Křehká a suchá.
Dokončení: Sladové.
obrázek není k dispoziciKnockando 12letá 43%:
Aroma: Lehké a ořechovější. Suchá sláma (prach je pryč). Náznak esterů na pozadí lehkých, jemných tónů vanilky.
Chuť: Lehká a načechraná, s mléčnou čokoládou a citronem. S vodou suchý, sladový charakter. Velmi lehká.
Dokončení: Krátké a suché.

Alkohol.cz - Petr Pulkert:

Adventní kalendář 2023: 18.12. - Knockando 18 Years Old Slow Matured


Recenze na whisky.nethar.cz:

Knockando 12 yo

Knockando 12 yo 1993

Knockando 12 yo 1997

Knockando 12 yo 2000

Knockando 15 yo 1994

Knockando 15 yo 1997

Knockando 15 yo 1998

Knockando 18 yo Slow Matured 1990

Knockando 18 yo Slow Matured 1991

Knockando 18 yo Slow Matured 1994

Knockando 18 yo Slow Matured 2004

Knockando 21 yo Master Reserve 1986

Knockando 21 yo Master Reserve 1990

Knockando 21 yo Master Reserve 1994

Knockando 1984/1997

Etiketa Knockando 1977 40%Etiketa Knockando 1977/1991 40%Etiketa Knockando 1984/1997 43%Etiketa Knockando 21 letá Extra Old Reserve 1965 43%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 18.12.2023