Palírnu Bunnahabhain založili v letech 1881 až 1883 místní farmáři bratři Greenleesovi jako Islay Distillery. Od roku 1887 byla palírna v majetku Highland Distilleries, kdy společnost Islay Distillery spoluzakládala společnost Highland Distilleries. Nyní je v majetku CL Financial Ltd. Na ostrově Islay leží nejseverněji ze všech zde stojících palíren. Palírna leží přímo u moře v malé zátoce, což usnadňovalo dopravu. Na komínu palírny prý visí lodní zvon zachráněný z nedalekého vraku lodi. Kdysi se prý používal, bylo-li třeba, k přivolání ředitele. Jméno palírny je možné přeložit jako ústí řeky. Vodu bere z Loch Stainsha a z říčky Margadale.
Místní vyslovují jméno palírny buď bana-havrn či búna-havrn. Palírna používá téměř nerašelinovitý slad a vodu, která vyvěrá z vápence, vede z malého jezera potrubím, takže do ní neproniká příchuť z četných okolních rašelinišť. Whisky vyráběná v této palírně je nejméně rašelinová whisky z oblasti Islay, téměř nemá charakter whisky z Islay. Čas od času se ovšem objevuje jako rašelinovitá. Zajímavostí je, že whisky se ředí před stáčením ještě v sudech, kde pak 6 měsíců dozrává.
Svojí občasnou rašelinovitostí potrápila whisky Bunnahabhain dva americké milovníky whisky - Jamese Harrise a Marka Waymacka. V roce 1992 psali knihu Skotská sladová whisky (ve které je prý plno nepřesností), kde popsali Bunnahabhain jako "slušná sladová whisky z ostrova Islay, velmi rašelinovitého charakteru", za což si vysloužili opovržení mnoha znalců. Tento rok se ovšem na trh dostala velmi nezvyklá várka whisky Bunnahabhain. Nejpravděpodobnější vysvětlení, proč měla whisky silně rašelinovitý charakter, zní takto: před dvanácti lety palírně pravděpodobně došla zásoba jejího vlastního nerašelinovitého sladu a vypomohla si jistým množstvím ze sladovny Port Ellen, přičemž došlo ke smíchání obou druhů.
Typy
Palírna standardně vyrábí 12-ti a 17-ti letou whisky. Specialitou je 30-ti letá Bunnahabhain Family Silver 1968 a 33 letá Auld Acquaintance. Část produkce byla také stáčena firmou Gordon & MacPhail jako The MacPhail´s Collection from Bunnahabhain. Pro obchody El Vino je zde plněna 13-ti letá s názvem El Vino Islay Malt, Signatory dává na trh 13-ti letou On the Road. Část produkce zraje v sudech po sherry a část v sudech po bourbonu, kde se ředí a následně pak ještě 6 měsíců dozrává.
Až do roku 1960 byla tato whisky určena převážně do míchaných whisky, je základem míchané Famous Grouse. Je možné se s ní setkat i v dalších míchaných, např. Cutty Sark či Black Bottle.
Bunnahabhain 2013 8letá Staoisha Heavily Peated Signatory Vintage The Un-Chillfiltered Collection 6.9.2013/23.11.2021 Dechar/Rechar Hogshead Casks No.90052+90059 46%: Poznámky z ochutnávky v roce 2022: V aroma příjemný jemný kouř, sladká uzenost ovoce. V chuti uzená ovocnost, sladkost a uzené maso. V dokončení kouř a trochu popel. Nebyla moc hluboká, ale byla příjemně popíjitelná, ovšem přidat jsem si nebyl. První trochu více zapamatovatelná whisky v lepším dojmu (v té ochutnávce). (28.3.2022)
Bunnahabhain An Cladach 50%: (lahvováno 2021 - 2318821 L5 08:13 21351, koupeno 08/2022) První dojem z aroma není moc slavný, jablečná sladkost lehce až více nahnilých jablek a už začíná lehce chytat i ta dřevěná bedýnka, ve které jsou. Když se jí dá ale trochu času, tak to úvodní odvane a ukáže i svoji lepší stránku. Sladkost a trochu hutnost tmavých pomerančů, trocha koření, jak kdyby v něm byly předtím položené. Přidává se tmavá čokoláda a pozadí to rámuje lehce nakouřená ovocnost, více se začíná prosazovat i to sherry. A teď se mi tam vrátila i jablka, naštěstí ale ještě ve zdravém stavu a trocha dřeva. Po prvním dojmu to docela spravila. Aroma je takové jednodušší, občas s lehkou vlnou hutnosti, ale docela fajn. V chuti působí trochu sherry naředěně, tedy ne, že by jí naředili sherry a tím ho zvýraznili, ale naředěným dojmem s jasným nádechem sherry, těch 50% tam vůbec není poznat, tipoval bych stěží 40%. Ukazuje se tam sladkost, trochu čokolády, ale postupně začíná kořenitě hořknout a objevují se při tom i lehké kouřové tóny, které člověk už moc nevnímá, protože to hořknutí není až tak příjemné. Při dalších doušcích se hořkost projevuje stále méně, více se ukazuje sladkost, čokoláda, ovocnost, sherry. V dokončení doznívá čokoláda a lehké dřevo.
Celkově to je pitelný v pohodě při nějaké akci, pokecu a tak. Člověk si tam lehce pošolíchá chutě a pak už věnuje pozornost něčemu jinému a při to jí nerušeně popíjí. (13.9.2022)
Bunnahabhain 2014 Whisky of mystery 46%: Adventní kalendář Peated 2022 6/24 Dnes to bude v medailonku asi nošení rašeliny do Skotska, protože všechny zúčastněné všichni dobře znáte. Tak to vezmu stručně. La Maison Du Whisky je největší a nejdůležitější importér a distributor whisky ve Francii. Funguje už skoro 70 let a že je Francie na množství whisky největší importér ze Skotska na světě je do velké míry jeho zásluha. A LMDW si rád nechává udělat exkluzivní lahve. A tak oslovil mimo jiné firmu, která vypadá, že je tu s námi už 200 let, ale reálně si tuto reputaci vytvořila za necelých 35 let. Není to nikdo jiný než Symington a jeho Signatory Vintage. Majitel palírny Edradour a tisíců skvělých sůdů sáhl do svých zásob a vybral pár kousků nakouřené Bunny, resp. Staoisha z roku 2014, spojil to s originální etiketou a byla na světě sedmiletá whisky k příležitosti loňského Black Friday. Při rychlé googlení najdete ještě mladší sestřičku z palírny Ben Nevis.
Tentokrát tedy víme celkem dost, nakouřený slad, palírna Bunnahabhain, 7 let, sudy typu hogshead – takže cca 220-250 litrů a 46 % alkoholu.
Hned na první nádech vím, že budeme kamarádi. Jasně, je to mladé, relativně dravé, ale alkohol do nosu neštípe. Krásné svěží sladké tóny různého ovoce se jakoby hloupou ve větru ostrova. Je to řízlé popelem, ale není to špína v negativním smyslu, spíš jako když pěkná holka na pláži má na sobě trochu písku. Jemné i drsné zároveň, ale nejvíce mě baví to ovoce (nebo až květiny) v rašelinném kabátě. Chuť je také skvělá - je tu poměrně výrazný pepř, ale moc dobrý. Pochopitelně výrazná rašelina a pak zase sladké, svěží tóny ovoce, květin, vanilky. Jednoduché, hravé a strašně pitelné. Konec je sladký, vanilkový, dostatečně kouřový. Dneska mě to hodně trefilo, asi i do momentální nálady, ale to neva. Strašně dobře se to pije a pil bych ji mnohem víc, kdybych neměl jen ten vzorek, energická, veselá, ale i dostatečně drsná whisky. Zatím určitě můj favorit z prvních 6 vzorků. 88 %
Bunnahabhain 4letá 2014 Battlehill 46%: Adventní kalendář Peated 2022 8/24 Pokud nepůjdeme do detailu a podíváme se jen na jméno bottlera na whiskybase, tak si asi řekneme, že jde o nějakého no namea. Ale reálně jde o brand jedné velmi slavné a známé nezávislé whisky společnosti Duncan Taylor. 80 let zkušeností, značky jako Black Bull, série The Octave nebo Dimensions. To už asi známe. Jde o společnost, která začala jako distributor skotské whisky do USA ještě před válkou, ale zároveň si léta křečkovala sudy, aby jich nasbírala do skladů tisíce a tisíce. A teď se jim to lahvuje. Bottlehill jako název vzniknul jako památka na údajnou bitvu z 14. století mezi Gordony a Comyny u hradu Huntly, což je sídlo Duncan Taylor.
Z pravidla jde o mladé single malt ve věku 6 – 10 let. Čest výjimkám a jednu máme před sebou. Pouhé 4 roky v sudu a 46 %. Palírna Bunnahabhain. Nakouřený slad a (jaký šok) sudy z dubu. Více neznáme. Verzí Bottlehill z palírny Bunahabhain vyšlo už několik desítek a velmi často jde o čtyřleté varianty, nezřídka i v sudové síle.
Jasně, že ta vůně je mladá, výrazná, dravá, ale ne zas příliš agresivní. Rašelina je znát, ale také sladké ovoce ( jablka, hrušky i nějaká ta exotika) a vanilka. Je to rozhodně veselá vůně. Chuť je určitě dospělejší, než bych od takového mladíčka čekal. Kouř výrazný. Jinak příjemně sladký, svěží, ovocný. Sladké pečivo, vanilkové cukroví. V závěru odezní rašelinová dominance a zůstane sladká tečka vanilkového pudinku. Myslím, že se pěkně povedlo zkombinovat mladistvou dravost s výraznou rašelinou a zároveň se vyhnout přílišné agresivitě a newmakovosti. Je to dostatečně zaoblené, sladké, ovocné. Já jsem spokojen. 82 %
Bunnahabhain 1968 The Family Silver 40%: Barva: přitažlivý světlý ořech. Aroma: voňavý mořský vzduch a leštěné dřevo. Tělo: pevné, smetanové. Chuť: hluboká květinově ořechová a krémová chuť. Dokončení: příjemná dráždivá jemnost ořechu a slabě slaného mořského vzduchu. Známka: 79
Bunnahabhain 1963 43%: Barva: tmavě lesklé zlato. Aroma: mírně slanější než ročník 1968. Tělo: pevné, slabě krémové. Chuť: plná příchutí, krásně vyvážená mezi zdrženlivou dubovou, ořechovou a slanou. Dokončení: mandlové, slané, slabý náznak jedlých mořských řas jako v japonských sušenkách. Známka: 80
Stručně některé další:
Bunnahabhain 1988 Gordon & MacPhail 40%: vyvažuje charakter palírny příjemným teplem a stopami zázvorové marmeládové sherry, naznačuje tak ranní whisky pro skutečné dekadenty, známka 77
Bunnahabhain 1980 Signatory 43%: je trávová s trochou rašeliny a slabými mořskými řasami, známka 76
Bunnahabhain 1977 Signatory 55,6%: bohatá na sherry a ořechová, uchovává si v dokončení slanost, známka 78
Bunnahabhain 1979 Murray McDavid 1979/1996 46%: je lehká a květinová s velmi čerstvým mořským vzduchem, známka 76
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:
Bunnahabhain 12letá 43%: Barva: Sytě jantarová. Aroma: Zralé a měkké. Hustý med, ovocný koláč, perník. V pozadí náznak citrusové kůry a lehká sladovitost. Velmi lákavá. Tělo: Střední váha. Měkká textura. Chuť: Dobře vyzrálá. Dokončení: Dlouhé se sladkým kořením.
Bunnahabhain Auld Acquaintance 1968 43,8%: Barva: Mahagonová. Aroma: Zralé. Vánoční puding. Vlhký, tmavý jamajský zázvorový koláč. Rozinka, švestka, vlašský ořech. Náznak kouře. Tělo: Syté, má váhu. Chuť: Ohromující, sladká. Je zralá, ale se stopami měkkého kakaa, sušeného ovoce. Dokončení: Sladké, pak prašné.
Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:
Bunnahabhain 12letá: Nádherný odstín uprostřed jemné medové příchuti a drsného sladového charakteru.
Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:
Bunnahabhain 18letá 43%: Barva: Zářivě sytě zlatá. Aroma: Voní po medu a ořechách, hladké, elegantní s lehkou vůní sherry. Chuť: Smetanový karamel, stará kůže a dub. Může se projevit slanost s mátou sladkým kořením. Dokončení: Velmi dobře vyvážené, vysychající, s náznaky sherry a koření. Stopy slábnoucího kouře.
v knize Svět whisky hodnotí:
Bunnahabhain 12letá 40%: Čistá svěží whisky s vůní ozónu a mořské pěny, která v ústech ustupuje ořechově sladové sladké chuti.
Bunnahabhain 12letá 46,3%: Čistá svěží whisky s vůní ozónu a mořské pěny, která v ústech ustupuje ořechově sladové sladké chuti.
Bunnahabhain 18letá 43%: Vliv sherry je u této whisky větší než u 12leté. není tak sladová, ale má jasnější konzistenci a dřevitou příchuť.
Bunnahabhain 25letá 43%: Relativně hutná sladová whisky s vůní leštěné kůže a karamelového krému. Na jazyku se rozvinou tóny evropského dubu. Konzistence je výrazně sladká a krémová.
Bunnahabhain Toiteach 46%: Ve vůni se snoubí horká rašelina s karamelem a svěžím kořením. Rašelina hraje hlavní roli i v chuti spolu s karamelem, sušeným ovocem, solankou a ke konci kouřovým dubem.
Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:
Bunnahabhain 12letá 40%: Barva jantarová. Ve vůni působí velice svěžze a silně připomíná mořský vzduch. V chuti působí stále ještě velice lehce, s nádechem ořechového, sladově nasládlého aromatu, které se správně rozvine teprve v dozvuku. Hodí se tak obzvláště dobře jako aperitiv.
Ulrike Lowis ve své knize (Whisky - Historie, Výroba, Značky (z roku 2015)) hodnotí:
Bunnahabhain 12letá 46,3%: Aroma: Čerstvé, s elhkými rašelinnými tóny a decentním kouřovým náznakem. Chuť: Lehká, s nádechem ovoce a ořechů, po němž se dostavuje sladová sladká chuť. Dokončení: Plné, dlouhé a sladké.
Bunnahabhain 18letá 46,3%: Aroma: Oříškové, medové, karamelové, tóny kůže a dubu. Chuť: Oříšková, s tóny sherry a dubovým aroma. Dokončení: Kořenité, hodně sherry, ostře slané.
Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí:
Bunnahabhain 12letá: Aroma: květinové a svěží, s jemným lískooříškovým a zemitým nádechem. Příchuť: kouřová, peprná, stopy dřeva, výrazný kávový tón.