značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » islay 

  tisk textu

PEAT 55

text zatím není k dispozici...

.

WB:

na začátek stránky

Charakteristiky

Martin Suchý

- odposlechnuto na FB - 4.12.2022:

Peat 55 55%Peat 55 55%:
Adventní kalendář Peated 2022 4/24
Není tajemstvím, že mimo Skotsko vstupuji často do vod neprobádaných a dnes tomu není jinak. Míříme totiž do Německa. Firma Whiskymax je primárně importér whisky s nějakou patnáctiletou zkušeností. Ať už Tullibardine, James Eadie a nebo třeba House of Mc Callum jsou u našich západních sousedů většinou skrz ně. A také mají značku, resp. sérii Spirit & Cask. A o tu nám dnes jde. Líbí se mi jejich motto: „Die Wahrheit liegt liegt eigentlich immer im Fass und nict auf dem Etikett.“ Pravda je vždycky v sudu a ne na etiketě.“ Uvidíme, jestli to i ctí. Každopádně pod Spirit & Cask lahvují buď single malt z přiznaných palíren povětšinou jako single cask bez filtrace za studena nebo karamelu. A nebo pod tajemnými názvy opět single malt ale bez udání palíren – El Maximo, Maximum Peat a nebo naše Peat 55% (resp. Peat 40%).

Dnešní láhev je tedy single malt z nějaké palírny na Islay, bez udání věku o alkoholové síle 55 %. Lahvovaný byl v roce 2018.

Peat 55 55%Hodně výrazná vůně. Ani tak nemyslím ta procenta, protože tady je to o něčem jiném. Závan z udírny, zároveň smrad pálících se pneumatik. A pak také přezrálá ovoce. Ještě trochu ořechy. Spíš mě ta vůně rozčiluje, ale umím si představit, že to někoho baví. V chuti je whisky mladá, agresivní. Výrazná je chuť jablek a pochopitelně rašelina. Na mě je možná až příliš silná a klidně bych ji více zředil. Protože v pozadí je celkem příjemně sladká. Závěr je příjemný, alkohol už tolik nekope a vpřed se dere vanilka, čokoláda, mléko a sušenky. Mě tahle whisky asi spíš zklamala. Není vyloženě zlá, ale v porovnání s jinými Islay kouřovkami patří k tomu slabšímu, co jsem pil. Je to dost mladý a agresivní a já radši uhlazenější a vyzrálejší kousky. Ale těším se má další (a snad protichůdné) názory.
78 %

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 26.11.2023