» whisky » evropa » česká republika
TREBITSCH
Česká republika
Trebitsch Whisky pochází z Moravy z města Třebíč a značku vlastní firma Česká whisky s.r.o. Celý název Trebitsch Old Town Distillery vlastně říká vše - sídlí v Třebíči ve Starém Městě. Podle informací z firmy se začátek výroby datuje do roku 2014, kdy Trebitsch Old Town Distillery vyrábí první whisky a plní první sudy. Lze nalézt i informace, že výroba je od roku 2012-3, ovšem nepoznal jsem z toho zda myslí výrobu whisky nebo založení firmy, od kterého je k vypálení první whisky vždy ještě daleko. I když samotný začátek této whisky je možné datovat až do roku 2007, kdy se v hlavě Tomáše Dyntara rodil plán otevřít v Třebíči bar s whisky a současně zazněla i myšlenka - "Proč si nechat whisky dovážet? Proč si nevyrobit vlastní?" A tak díky nezbytnému nadšení nakonec whisky vznikla. V roce 2017 po tříletém zrání začala být Trebitsch Czech Single Malt Whisky prodávána. V roce 2015 koupili starý Lihovar v Šebkovicích, kam je plánováno postupně přenést výrobu, protože umožní větší kapacitu i větší skladové prostory.
Na tak mladou firmu je tu hodně informací z jejich historie. Je to i díky tomu, že se snažím naši českou whisky více sledovat, dnešní doba umožňuje rychlejší šíření informací a také jejich mizení. Tady na WOL historii neodmazavám, aby si člověk mohl udělat větší přehled. U této značky je vývoj vidět opravdu hodně. Nově příchozí do světa whisky se bez znalosti historie může divit, kde se sebrala averze vůči nim a unikat mu provázanost některých informací.
Krátce po jejich příchodu na trh se objevila první otázka: Trebitsch distillery? A kde máte v Třebíči palírnu?
Neměli a v současné době (březen 2022) v Třebíči ani žádnou palírnu nemají.
Teoreticky palírnu měli (tedy ne v Třebíči), koupili starý lihovar Šebkovicích, ale ten zatím není v provozu. Když chcete vyrábět whisky (nebo jiný alkohol), tak si musíte pořídit zjednodušeně řečeno licenci (což bohužel neznamená jeden papír na úřadě). Pak samozřejmě potřebujete peníze na provoz firmy, suroviny, daně, co zaplatíte, jen co vyrobíte, ale ještě neprodáte a taky potřebujete palírnu. Pokud ji nemáte, tak si ji musíte napřed postavit, což stojí spousty peněz. Zvolili tedy variantu, že si zatím nechali whisky pálit v jiných lihovarech. Aktuálně (březen 2022) se jedná o lihovar v Bohuslavicích a lihovar Dolním Bousově. Od 10.2.2022 mají vlastní palírnu v Praze v Dolních Počernicích v dlouhodobě projanatých prostorech Počernického pivovaru. Plánována je i větší spolupráce s místním pivovarem, kde by se připravovala sladina.



Hned zpočátku se kolem Trebitsche vyrojilo spousta otázek, nejasností, až se vůči nim zvedla i určitá vlna odporu a posměchu. Snažil jsem některým věcem přijít na kloub. U části musím uznat, že si za to trochu můžou i sami svům způsobem prezentace a vyjadřováním. Trochu smůlu měli i díky tomu, že byli vlastně první noví ve světě české whisky a tak na ně bylo upřeno více pozornosti (a whisky bohužel nebyla úplně povedená). S tím ale museli počítat. Pak už to byl trochu lavinový efekt, kdy se negativní reklama předávala mezi lidmi. Do toho se jim "daří" vždy v době, kdy se na ně trochu zapomene, znovu oživit svojí "svéráznou" pověst. V prosinci 2020 se jim to povedlo s rozhovorem na peak.cz z 21.12.2020 (kopie v mp3).
Zajímavý je článek v časopisu Profit z léta 2018 - pdf (1,3 MB).
Mezi další oblíbené patří jejich informace: "Jsme první a jediná firma v České republice, která se úzce specializuje na výrobu whisky."
Ona to ve své podstatě pravda je, ostatní výrobci vyrábí vedle whisky i další produkty.
Jenže třeba z tohoto, si myslím, se nestala přednost, ale spíše jeden ze zárodků jejich problémů. Ať tím, že věta nebyla zrovna ve whisky komunitě kladně přijata, tak tím, že výroba whisky stojí dost peněz a zrající whisky vám zatím peníze nevydělá. Pro získání peněz na další výrobu šli cestou investičních sudů, které jim přinesly peníze, ale i tak je potřeba občas nějaké peníze vyplácet zpět. A tak byl větší tlak na prodej whisky, což sice úspěšně podpořili marketingovou reklamou, jenže zbylo málo "prostoru" pro samotnou whisky. A tak prostě musela whisky na trh. Zda si byli vědomi toho, že to není úplně povedené nebo svému produktu věřili a přišel jim skvělý, nevím. Ostatně sto lidí sto chutí a i když mně stávající (březen 2022) produkce na trhu nechutná, tak neodsuzuji nikoho, komu chutná.
Už tak napjaté vztahy mezi firmou a českou whisky komunitou postupně zhoršovaly věci, jako je registrace ochranné známky "česká whisky" (viz níže), odvolávání se na úspěchy v různých soutěžích (občas pochybných) a celé to zazdila následná nekomunikace. Úplně se jí nedivím, protože rýpnout si do Trebitsche patří mezi whiskaři skoro k povinnému a je už nebavilo na neustálé útoky reagovat. A když se to vše sečetlo, tak z toho vznikla slušná averze.
V pozadí je zajímavý podtext toho, že i když je nikdo neměl rád, nikdo to nekupoval a všichni je nenáviděli, tak oni vyráběli/vyrábějí a prodávají. Ona vlastně celá Trebitsch budí vášně jen mezi malou skupinou, která ji stále dokola řeší. Většina si po ochutnání udělá názor (kladný nebo záporný) a zbytek je jim jedno. Prostě si to buď koupí znovu nebo ne.
Na WLP2019 jsem měl možnost si popovídat s Davidem Kratochvílem (tehdy myslím obchodní ředitel) a tehdejším master distillerem Tomášem Dyntarem. A zatímco David Kratochvíl je spíše přes to zastupování firmy a značky a jde do toho s nakažlivým elánem, kdy brzy pochopíte, že pokud se někde netrefí v pojmech, tak ne proto aby vás mátl či získal nějakou výhodu, ale protože si myslí, že to tak je, špatně si to zapamatoval, protože přímo výroba whisky není jeho část práce. Tak Tomáš Dyntar, který je zde distillery masterem, ví jak to vyrobil, má v hlavě další plány, co jak bude zrát, jak se vyrobí příště, ale prodávat a vysvětlovat stále dokola by asi nechtěl. Na první pohled na mne na WLP2019 působil dojmem, že by raději opečovával sudy, než zodpovídal otázky. Měl jsem tam na ně více otázek a myslím si, že když pochopil, že není mým cílem se ho snažit nachytat na každém slovíčku, ale ujasnit si odpovědi na otázky, které jim jsou jasné (oni vědí, co, jak a proč vyrobili), ale z druhé strany mohou být špatně pochopeny, tak jsme se mohli začít normálně bavit. Ono je totiž lepší, když má člověk otázky, tak se ptát přímo u zdroje a když má připomínky, tak je dobré je také přímo říct. Někdy se vyjasní nepochopení a někdy uznají, že má člověk pravdu. (A to platí zcela obecně.)
A tak se vyjasnila další z mých otázek - proč máte hned od začátku tolik různých whisky?
Odpověď je úplně prostá a vlastně mě mohla napadnout. "Proč si nechat whisky do baru dovážet? Proč si nevyrobit vlastní?" - a když už si jí vyrábím, tak přece nebudu mít v nabídce baru jen jednu jedinou láhev. Jak prosté a logické. Nenapadlo mne to a to proto, že prezentují hlavně tu svojí základní whisky, ostatní jejich whisky jsou v limitovaných edicích a dostupné pouze na baru, případně takhle na různých festivalech a akcích.


Trebitsch Old Town Distillery vlastní společnost Česká whisky s.r.o. Pro svoji whisky také používá doménu ceskawhisky.cz. Osobně mi to nepřijde zrovna štastné. I z hlediska plánů exportu whisky do světa, bych ji od začátku prezentoval v doméně se značkou whisky. A domény, co si zaberou obecný název nemám moc rád.
Při psaní jsem narazil na "zajímavou" informaci. Společnost Česká whisky s.r.o. je držitelem ochranných známek: česká whisky a czech single malt whisky. Takže výrobce single malt whisky v České Republice nemůže o své whisky hovořit jako o "české whisky" či jako o "czech single malt whisky". A jak jsem zjišťoval, tak to bohužel tak je. Tedy může, ale pokud se nedohodne na souhlasu s vlastníkem ochranné známky, tak riskuje problém.
Nepochopil jsem, jak je možné něco takového zaregistrovat. Ve Skotsku zákon říká, za jakých podmínek se whisky může označovat skotská. A když je dodržím, tak si tam můžu skotskou whisky vyrábět asi i já. A hlavně si ji pak můžu označovat skotská whisky. Ani nevím, zda je u nás zákon upravující výrobu whisky, ale whisky nebo single malt whisky je podle mne jasně daný druh alkoholu/whisky a česká/czech pouze označení země původu.
Koncem října 2021 se na internetu potvrdila kolující informace, že v srpnu 2021 odešel master distiller Tomáš Dyntar. Uvidíme, zda se dočkáme další značky whisky přímo od Tomáše. Stávající značka/firma Trebitsch jede dále a mluví i o otevření dalších palíren v České republice.
Informace byla později potvrzena i Tomášem Dyntarem, že v srpnu opustil firmu Česká whhisky a distancuje se od firmy i produktů Trebitsch (což zní ovšem trochu divně, protože se bez většího vysvětlení distancuje od své vlastní práce a kritizovaná whisky, která je v té době na trhu je jeho výtvor). Současně oznámil plánovaný návrat ke své privátní značce Thomas Dyntar Original Trebic whisky. (Nevím úplně co znamená "návrat, protože jsem k tomu víc informací nenašel.)
K tomu, kdo, co, proč, kdo komu, jak to pojede dále, se vyjadřovat nechci, protože o tom koluje dost různých a rozdílných informací. Ale nevidím do toho a možnost ověření pravdy jedné a druhé strany prostě není.


Od podzimu 2021 se v souvislosti s whisky Trebitsch objevuje nové jméno a to Ján Balog. Na webu je uváděn jako master distiller.



V půlce března 2022 (16.3.2022) jsem si udělal výlet do Počernického pivovaru v pražských Dolních Počernících. Cílem ovšem nebylo pivo ani přilehlý park, ale menší budova s nápisem Trebitsch old town distillery. Třebíč v Praze? Záleží na úhlu pohledu. Jsme zvyklí, že když je něco XXX distillery, tak je to prostě jeden konkrétní komplex, který najdete na mapě na přesném místě. Trebitsch je značkou vytvořenou podle města, kde si tuto whisky vymysleli. V Třebíči vlastně žádnou palírnu nemají, jimi dříve plánovaná palírna zatím nestojí a tak si nechávali pálit whisky u partnerů (všem známé Bohuslavice). Nyní již mají v Praze palírnu, která patří jim. V Dolních Počernicích jsou v dlouhodobém pronájmu a plánována je i větší spolupráce s místním pivovarem, kde by se připravovala sladina. S pálením u partnerů počítají stále, zůstává lihovar v Bohuslavicích a přibyl lihovar v Dolním Bousově. Nevýhodou výroby v cizích lihovarech je hlavně to, že vyrábí, když na vás mají prostor. Jedná se o ovocné lihovary a pěstitelské pálenice, kde se v sezóně věnují hlavně pálení ovoce a whisky se jim v tu dobu do harmogramu moc nevejde. V době kdy není sezóna pálení ovoce, tak je to zase výhodné pro obě strany. Nechat si vypálit u partnerů je rychlejší a levnější, než postavit vlastní palírnu a oni zase mají zakázky i mimo ovocnou sezónu. Navíc všichni (jak partneři, tak lihovar v DP) mají celkem malé kotle a tak s pokrytím výroby pomáhají.
Ale zpět k Trebitschi v Dolních Počernicích. V budově mají kotel na pálení a rekonstruují prostory sklepa pro ukládání sudů. Průvodcem mi byl Ján Balog, který se primárně označuje za technologa, tedy člověka, co vám pomůže postavit a rozběhat technologie v palírně, naučí vás s tím pracovat a přidá pár svých zkušeností. Na webu Trebitsche je označován jako master distiller, což asi více odpovídá jeho nynější roli. Jen se přitom hodně najezdí, protože Trebitsch distillery není jen ten jeden komplex.
Naše setkání se neslo hlavně v duchu povídání o whisky, ani jeden z nás nevidí natolik do investičních sudů a investiční politiky společnosti, abychom se k tomu mohli dostatečně kvalifikovaně vyjadřovat.
Jak už je asi jasné z mého způsobu psaní, tak můj dojem z návštěvy byl pozitivní. Nebyl problém se bavit o mých silně kritických názorech na současnou produkci, ale také o novém směru a plánech do budoucna. Představení jejich plánů nechám jim, protože něco jiného je firemní strategie, plány a možnost realizace a něco jiného je povídání si u skleničky, co by se s tím dalo dělat a co by se mělo dělat dále.



Současná produkce má podle mě problém. Trpí na dřevitost a prázdnost, v horších případech se to delší zrání nepodepsalo na té whisky dobře. Ochutnával jsem pár lepších starších vzorků, byly podstatně pitelnější než stávající 6letá, měli i větší hloubku a lepší chutě, ovšem dřevo už tam začínalo být znát. Jejich aktuální finishe jsme nezkoušeli, ale vím jak od sebe, tak ostatních, že jsou pitelnější než základ, ovšem díky tomu, že si od finishe vzalo víc, než by se běžně chtělo a tak rum finish je víc rumový než by měl, cognag finish víc koňakový atd. Do určité míry se dá řici, že to ty finishe v celkovém dojmu zachraňují, ale dojmu prázdnosti pod nimi se tak lehce nezbavíte.
Zajímavější byly ještě nezralé whisky či new-make z poslední doby. Tady si myslím, že je to na dobré cestě. Samozřejmě to ještě není finální whisky a zráním se bude ještě vylepšovat. Může se zráním i zkazit, ale tady si myslím, že už jsou hodně poučeni. Nyní stojí před výzvou, jak napravit pošramocenou reputaci značky, whisky a prezentace, což není zrovna malý úkol. Z mého pohledu musí zapracovat hlavně na té prezentaci, protože i když marketingově jsou úspěšní, tak se jim tam občas daří takové boty, že si z toho pak všichni pamatují jen tu botu. Čas navíc hraje proti nim, protože než nová whisky uzraje, tak toho moc v ruce nemají. "Poučili jsme se z chyb" je hezké, ale dokončení "nejdříve za tři roky se o tom budete moci přesvědčit" není úplně optimistické. I toho si jsou vědomi a tak se chystají napravit si pověst i s tím, co mají zatím k dispozici. Budu sledovat s čím přijdou a pak je budu soudit znovu. (17.3.2022)
Koncem listopadu (29.11.2022) jsem dojel metrem na hlavák, sednul do vlaku a vyrazil směr Třebíč za whisky Trebitsch. To bych za odpoledne nestihnul a tak jsem vystoupil ještě v Praze v Dolních Počernicích a přes park vyrazil za stejným cílem. Měl jsem domluvené setkání s Jánem Balogem a tenkrát jsme si prošli výrobu v Dolních Počernicích a samozřejmě pokecali o whisky.







V první fázi využívají spolupráce s pivovarem, který jim připraví a zkvasí sladinu. Ono se to dá ucucávat i předtím, než to skončí v kotli. A pak se destiluje, až se to změní v čirou tekutinu, která pak přijde na pár let do sudů.





Typy
Jako základní produkt se na trhu objevila klasická Single Malt whisky bez uvedení stáří. Nebyla po dozrání stočena najednou, stáčela se postupně podle potřeby, což zaprvé přineslo postupné stárnutí lahvované whisky, tak i rozdíl mezi jednotlivými šaržemi. Postupně se to dostalo až k šesti létům, kdy už šla na trh označená jako šestiletá.
Vedle toho existují různé finishe, např po portském, rumu či cognaku.
Z počátku existovaly ještě limitované edice určené hlavně pro jejich bar.








Současná (březen 2022) produkce má podle mě problém. Trpí na dřevitost a prázdnost, v horších případech se to delší zrání nepodepsalo na té whisky dobře. Ochutnával jsem pár lepších starších vzorků, byly podstatně pitelnější než stávající 6letá, měli i větší hloubku a lepší chutě, ovšem dřevo už tam začínalo být znát. Jejich aktuální finishe jsem v současné době nezkoušel, ale vím jak od sebe, tak ostatních, že jsou pitelnější než základ, ovšem díky tomu, že si od finishe vzalo víc, než by se běžně chtělo a tak rum finish je víc rumový než by měl, cognag finish víc koňakový atd. Do určité míry se dá řici, že to ty finishe v celkovém dojmu zachraňují, ale dojmu prázdnosti pod nimi se tak lehce nezbavíte.







V polovině května 2022 se na trhu objevila nová produktová řada Trebitsch whisky. Zajímavou předzvěstí tohoto uvedení bylo 12.4.2022 stahování části produkce Trebitsch whisky z trhu. Jednalo se jejich kompletní core řadu: Single Malt NAS, Single Malt 6letá a finishe pro rumu, koňaku a porto. Více informací k tomu nebylo, ale jak jsem později zjistil, tak se jednalo opravdu o stahování všech neprodaných láhví z prodeje, tedy z prodejen byly opravdu odváženy.








16.5.2022 byla ohlášena nová řada whisky. Uvedení nové řady vyvolalo několik otázek, na FB se k tomu rozběhla diskuse, kde podle mne byly zopdpovězeny i kdysi "zapovězené" otázky (viz obrázky výše). A nové otázky a spekulace vyvolalo, například proč je ve složení uvedený obilný líh a ne např. obilná whisky. Co tedy bylo ve stahovaných láhvích? Je obsah jiný nebo jen etiketa?
Většinou neuvádím okopírované informace z webu výrobce, ale zde udělám vyjímku, která mi v kontenxtu dřívější produkce připadá zajímavá - Trebitsch Czech Highland 6yo blended whisky 40%: Základ blendované CZECH HIGHLAND 6YO tvoří šestiletá Trebitsch Whisky. V dosavadní nabídce se tak jedná o „vlajkový“ produkt, který se svým jménem hlásí k místu svého staření – Vysočině (Highland). Master Distiller proto dlouze hledal ty správné poměry, aby se výsledná whisky oproti základní CZECH OLD TOWN lišila nejen stářím, ale i barvou a chutí. Namícháním šestileté whisky s dalšími jednosladovými whisky z Vysočiny se mu podařilo potlačit výrazné tóny dubového dřeva a vyladil výslednou chuť k dokonalosti. Složení: výběr jednodruhových sladových destilátů, obilný líh, pitná voda. (další viz obrázky výše).
6.6.2022 vyšel na iDnes placený článek, kde bylo několik ve vzduchu visících dotazů také zodpovězeno. - Ján Balog: „Nové portfolio produktů je jen začátek.“
V říjnu 2022 na pražském Pálenkafestu měla jejich whisky nové láhve. Jak jsem pochopil, tak nové láhve nebyly původním plánem změny značky, ale problém s celoevropskými dodávkami skla. Ve finále to ale byla dobrá změna, která tak ještě více odděluje dřívejší a novou produkci.








Zajímavý je i vývoj informací na jejich webu, kde se koncem října 2022 (už to tam bylo dřív, ale z té doby pochází kopie textu a obrázky) můžeme dočíst už více informací a trochu skromnější pohled na sebe. Za sebe to považuji opravdu za správný přechod k novému.
TREBITSCH WHISKY
Náš příběh se začal psát teprve před několika lety, ale jeho kořeny sahají hluboko do minulosti. Historický odkaz je patrný už ze samotného názvu TREBITSCH, který připomíná známý židovský rod Trebitsch i označení našeho domovského města v rakousko-uherských mapách.
Českou Trebitsch Whisky navazujeme na dávné tradice a příběhy z minulosti. Věříme, že až objevíte její tajemství, oblíbíte si ji i vy.
Ne všechno šlo hladce
Výroba Trebitsch Whisky od začátku byla dobrodružstvím. Naši první whisky jsme uložili do sudů v roce 2015. V dalších letech se nám podařilo naplnit sudy značným množstvím spiritu. Do rozvoje firmy a obchodní expanze jsme investovali velké úsilí i finance a získali jsme tisíce spokojených zákazníků v České republice i zahraničí. Ne nadarmo se však říká, že žádný učený z nebe nespadl. Ve světě startupů to platí dvojnásob a tzv. faily jsou v něm běžnou praxí.
Ani nám se nevyhnuly a dnes jsme za ně rádi. Po úspěšném překonání koronavirové pandemie jsme přistoupili ke kompletní změně obchodní strategie a v roce 2021 i k radikální proměně vnitřní struktury společnosti Česká Whisky, která Trebitsch Whisky vyrábí.
Trebitsch 2.0
Rok 2021 se stal zásadním milníkem. Příběh Trebitsch Whisky se zcela bez nadsázky v tomto bodě rozdělil na „před“ a „po“. Po personální obměně jsme s nástupem nového master distillera začali psát nové kapitoly naší budoucnosti.
Každý z týmu by si nyní zasloužil vlastní pozornost, ale tu největší je třeba věnovat tvůrci nové Trebitsch Whisky, Jánu Balogovi.
Prakticky celý svůj profesní život strávil v lihovarnictví. Jako vystudovaný technolog začínal v lihovaru v Kralupech nad Vltavou. Jeho další cesta pak vedla přes Rudolfa Jelínka až k práci pro společnost Heineken v Egyptě. Dále působil jako externí poradce technologických startupů v USA, Chile, Srbsku, Bulharsku, Polsku a dalších zemích. Když dostal příležitost vytvořit si v České Whisky všechno po svém, neváhal.
Blendované whisky a nová single malt
Výrobu single malt whisky si chce Ján Balog se svým týmem nechat pod svou plnou kontrolou. Rád by chuťově povznesl jednodruhovou Trebitsch Whisky na jinou úroveň a toho není možné docílit jinak než kompletní změnou výrobního procesu. Bude tak postupně dohlížet na výběr ječmene, sladování, destilaci i sudování.
Z dosavadní produkce připravujeme novou řadu blendovaných whisky, kterou budeme navíc průběžně obměňovat a doplňovat.
Rozšiřujeme výrobní síť
Dlouhodobým cílem firmy je mít vlastní lihovar, ale vzhledem k situaci na trhu a extrémnímu nárůstu cen ve stavebnictví jsme zvolili prozatím jinou cestu. Záparu připravujeme na několika místech v České republice: vaříme například v Čížové, dále v Pivovaru Moravia, v Panském pivovaru Telč a brzy nás čekají i zkušební zápary v pražských Počernicích a Karlíně.
Už v roce 2020 jsme si vyzkoušeli jednorázovou limitovanou spolupráci s plzeňským pivovarem Proud a nyní se chystáme na další vaření. Samotné pálení whisky se průběžně mění a rozšiřuje. Aktuálně pálíme ve společnostech Aroma Gold a v Bohuslavicích na Vysočině. V únoru 2022 jsme spustili pálení v pražském minipivovaru Počernice a testujeme i Lihovar Sudlička
Poučení z vlastních chyb
Jedním z největších přešlapů, kterých jsme se v minulosti dopustili, bylo zveřejňování dlouhodobých plánů a vizí, které se pak chybně prezentovaly jako realizované projekty. Takovou chybu už neuděláme.
Rádi se s vámi budeme dělit o aktuální dění v Trebitsch Whisky, ale všechno ostatní se dozvíte až v ten správný čas. Ten nastane pouze díky vám, našim zákazníkům. Těšíme se na vás v našem novém Whiskyhrádku v Třebíči a budeme rádi za vaši konstruktivní zpětnou vazbu.




Tématu Česká whisky Trebitsch se věnoval i web PoznejWhisky.cz (8.3.2021)
Na webu Opiti.cz se 7.2.2022 zamysleli na tématem Trebitsch
Na iDnes vyšel komerční článek Ján Balog: „Nové portfolio produktů je jen začátek.“
Na FB se u něj rozpoutala diskuse.
záloha článku (kdyby náhodou zmizel)
.
Webové stránky výrobce:
FB:
WB:
Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/prateleceskewhisky/posts/pfbid03.....:
Přátelé české whisky (20.1.2023):
Subjektivní zamyšlení č. 3, z hlavy přímo na papír, vážně i nevážně
Proč má česká whisky komunita připomínky ke značce whisky Trebitsch
Nejasnosti
Od některých zástupců jsme dříve slýchali nepravdivé informace. Věřím, že plynuly pouze z neznalosti, nicméně na to není whisky komunita zvyklá. Stejně tak bylo občas těžké dostat se k informacím, zástupci Trebitsch mlžili. Co si z toho milovník whisky vezme? Že se něco skrývá. Transparentnost, na kterou jsme v businesse zvyklý, u Trebitsch zatím nevidíme v potřebné intenzitě. Tady se nabízí srovnání s ostatními českými palírnami whisky, které prozradí i co bylo na oběd. Je potřeba upřímně říct, že v tomto bodu vidíme určité změny k lepšímu a nový technolog Ján Balog je ochotný odpovídat na zvídavé dotazy, vysvětluje své postupy a důkladně popisuje plány do budoucna.
Marketing
Product, place, price, promotion. Na škole mě učili, že tyto základní pojmy vstupují do boje o úspěšnou komunikaci značky. Produkty Trebitsch jako takové hodnotit nechci, jako fanoušek české whisky fandím všem palírnám a recenzí na třebíčskou whisky je plný internet. Ani místa prodejů nebudu hodnotit, tady je konkurence hodně silná, a tak je otázka výběru těžká pro všechny české značky. Trebitsch vnímám lehce pozitivně, nicméně další české palírny ztrátu rychle dohání. Dle 4P vstupuje do marketingové komunikace i cena. Je potřeba se podívat ke konkurenci (nejen české), která za podobné peníze nabízí mnohem zajímavější produkty. Posledním bodem je propagace a tady si Trebitsch zaslouží klobouk dolů, reklama na mě skáče snad každý den, vnímám i PR aktivity na podporu prodeje, marketingové oddělení odvádí skvělou práci. Otevřeně je potřeba přiznat, že prodeje lahví Trebitsch nejsou špatné a komunikace prostě funguje uspokojivě.
U marketingových aktivit je potřeba zmínit i „kampaň“ Investiční whisky. A to je dle mého další svár, který u české whisky komunity neznamenal dobrý start značky na trh. Trebitsch byla jedna z prvních, kdo tuto možnost veřejnosti nabídla. Komunikace je silná, spousta potenciálních investorů určitě možnost vložení vlastních prostředků do sudů s whisky Trebitsch zvážila a řada i realizovala. Otázka, která mí lítá hlavou po určitém období je, zda investoři vůbec vědí, do čeho investovali? Zda nebyli jen ovlivněni komunikací a zda své prostředky skutečně zhodnotí. Uvidíme časem.
Proč ale uvádíme marketingové aktivity jako jeden z bodů vyrábějících pochybnosti? Protože výrazně ovlivňují celkové vnímání whisky světa veřejností. Protože mají sílu veřejnost vzdělávat.
Problémy
Tady uvedu vlastní zkušenosti. Začnu tím drobnějším, tím jsou nevhodné komentáře některých zástupců společnosti. Ať je to možná troufalé vyjádření, whisky komunita je „čistou“ skupinou nadšenců, která ctí nepsaná pravidla whisky světa – úcta, respekt k jiným názorům a slušnost, to vše v komunitě vnímám. Místo slušných a věcných odpovědí jsem často zahlédl arogantní a urážlivou reakci. Stejně tak jsem zahlédl, v dobrém úmyslu míněné návrhy na zlepšení od uživatelů, upozornění na faktické chyby na etiketách a čekal bych poděkování a nápravu, bohužel opak byl pravdou, dotyčný schytal čočku. To prostě budí rozpaky. Dalším neslavným krokem byl odchod jedno z původních zakladatelů. Tomáš Dyntar za nepříliš přehledných okolností ze společnosti odešel a zaznamenali jsme z jeho strany ne úplně vhodnou komunikaci, která opět přilila olej do ohně. Situaci nehodnotím, neznám detaily. Ze všeho, co už bylo vyřčeno, vyplývá, dle mého, největší problém. Tím je kauza z loňského roku, změna strategie z výroby single malt na blendy a stažení původních lahví se single malt z trhu. Tady prostě vidím spojení nepravd a nejasné komunikace. Když si člověk poskládá dvě a dvě dohromady, řekne si: sakra, co jsem to teda pil? A co teda leží v investičních sudech? Jde opravdu o single malt whisky, která byla komunikována jako investiční? Nebo jsou v sudech destiláty, které legislativně neodpovídají označení single malt whisky?
Ve whisky komunitě není Trebitsch oblíbená, řekněme si upřímně, že často i po právu. Nicméně já osobně fandím každé české whisky, věřím, že každá palírna má mít šanci prorazit náročným odvětvím trhu a držím Trebitsch palce. Jak jsem poznamenal na začátku, Ján Balog se o změny snaží dost důkladně, stojí u nové éry značky Trebitsch a pokud potřebný prostor dostane, jistě česká whisky komunita postupně změní názor. Je to potřeba, jde přece o nejvěrnější zákazníky a nositele myšlenek…
.................
24.ledna 2022 se ovšem vody kolem firmy Česká whisky opět trochu více rozvířily.
A protože internet zapomíná, tak tomu dám větší prostor i zde.
Už rok předtím kolovalo pár fotek ze Šebkovic z ledna 2021 na internetu, které nepocházely od České whisky, ale jednoho z českých whiskařů.




Na webu Potraviny na pranýři se mezi uzavřenými provozovnami objevila Česká whisky s.r.o. Šebkovice již 21.1.2022
Zjištěné skutečnosti:
Výskyt plísní na provozovně
Výskyt plísní na stěnách
Poškození stěn
Poškození stropu
Riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor
Uzavřena pouze část provozovny - prostory skladu č. 1 a prostory technologické místnosti pro technologické postupy ředění lihovin. Provozovna jakožto celek uzavřena nebyla.
Stav uzavření: Uzavřeno
Datum uzavření: 20. 1. 2022
Referenční číslo: P22-000016-SZPI-CZ
Třebíčský deník vydal 24.1.2022 článek: Plíseň i poničený strop: inspekce zavřela část České whisky v Šebkovicích
Článek byl doplněn fotkami provozovny v Šebkovicích od SZPI a následnými fotkami od České whisky (ve stejném pořadí a popisem jako v článku)
Výskyt plísní na provozovně, výskyt plísní na stěnách, poškození stěn, poškození stropu a riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor. To jsou hlavní důvody, proč Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) částečně uzavřela šebkovickou provozovnu firmy Česká whisky.






Ta se nachází v bývalém lihovaru v Šebkovicích u Třebíče. Inspektoři shledali závady zejména ve skladových prostorech. „Uzavřeli jsme pouze část provozovny, a sice prostory skladu číslo 1 a prostory technologické místnosti pro technologické postupy ředění lihovin. Provozovna jakožto celek uzavřena nebyla,“ upozornila SZPI ve své tiskové zprávě.






Podle technologa výroby Jána Baloga provoz v Šebkovicích už ale končí, navíc se prý jednalo jen o dočasné prostory, které firma zřídila po nedávném odchodu z třebíčské židovské čtvrti. „SZPI přišli takříkajíc za pět minut dvanáct. Naprostá většina aktivit bude nyní v Praze, na Třebíčsku zůstávají jen daňové sady. Inspektoři navíc nezjistili žádnou plíseň na sudech, což napsali i do protokolu, a ke skladování jako takovému nic nenamítali,“ uvedl Balog s tím, že o den dříve navštívili firmu také celníci. „Ti přišli do daňového skladu ve Whisky Hrádku v Třebíči. Ani oni ale nenašli žádné pochybení,“ dodal technolog.
Společnost Česká whisky je první český výrobce, který se specializuje na výrobu whisky. Kromě Evropy dodává lahve i do Spojených států, Japonska nebo Číny. Získala také řadu mezinárodních ocenění.






Do článku bylo doplněno i vyjádření České whisky:
Náš areál v Šebkovících prochází dlouhodobou rekonstrukcí, která byla navíc v důsledku koronavirové pandemie pozastavena. Celý tento prostor je tak pouze z části využíván jako celní sklad a z důvodu stěhování jsme do něj na přelomu roku převezli ke krátkodobému uskladnění věci z původního baru. V pondělí 24. ledna byl již prostor vyklizen, což můžeme doložit na aktuálně pořízených fotografiích z dnešního dne.


Důvod, proč jsme nemohli část zásob a technologii na stáčení převézt jinam, byl ten, že naše nové prostory v Pivovaru Počernice byly Celní správou schváleny až druhý týden v lednu. Právě v těchto dnech tedy dochází k přesunu do Počernic, kde budeme kromě skladování sudů whisky také pálit. Máme tak schválená tři místa na staření whisky (celní sklady), přičemž jedno z nich se nachází právě v Šebkovicích. V průběhu letošního roku navíc budeme část zásob z Šebkovic odvážet do celního skladu v Počernicích, abychom prostor uvolnili pro případnou rekonstrukci.




Jak už zmínil náš technolog Ján Balog a v tiskovém prohlášení rovněž přímo SZPI, provozovna jako celek nebyla uzavřena, ale týkalo se to pouze místnosti pro technologické postupy ředění lihovin. K tomu navíc v prostorách pravidelně vůbec nedocházelo. To že whisky v sudech zraje v prostorách, které nemusí na první pohled vypadat dokonale je naprosto běžné a navíc pro její zrání je vlhké prostředí ideální. Po této stránce neshledala SZPI žádný problém a ani celníci, kteří navštivili náš Whisky Hrádek ve středu 23. ledna nezjistili žádné pochybení. Je přinejmenším zvláštní, že od našeho odchodu z původního baru a částečné restrukturalizaci firmy si u nás podávají kliku celníci a další představitelné státní správy překvapivě často. Naštěstí máme jako firma všechno v pořádku, o čemž svědčí i protokoly jednotlivých orgánů.




Abychom doložili pravdivost našich tvrzení, přikládáme fotografie z Šebkovic (viz fotogalerie), dále pak fotografie našeho nového celního skladu, Whisky Hrádku a fotografie Pivovaru Počernice, kde budeme mít nyní nový celní sklad a začneme zde rovněž Trebitsch Whisky pálit. Kromě toho probíhá pálení naší whisky na dalších třech místech v České republice.
Česká Whisky







Komentováno to bylo na FB Česká whisky:
Situace není tak kritická jako samotný titulek
Takhle se k celé věci stavíme my (odkazuje se na stejné vyjádření jako je u článku z Třebíčského deníku)
Není třeba panikařit. Mrkněte, jak to aktuálně vypadá v našem areálu v Šebkovicích, na Whiskyhrádku a v Počernicích
VYJÁDŘENÍ ČESKÉ WHISKY
"Náš areál v Šebkovících prochází dlouhodobou rekonstrukcí, která byla navíc v důsledku koronavirové pandemie pozastavena. Celý tento prostor je tak pouze z části využíván jako celní sklad a z důvodu stěhování jsme do něj na přelomu roku převezli ke krátkodobému uskladnění věci z původního baru. V pondělí 24. ledna byl již prostor vyklizen, což můžeme doložit na aktuálně pořízených fotografiích z dnešního dne.



Důvod, proč jsme nemohli část zásob a technologii na stáčení převézt jinam byl ten, že naše nové prostory v Pivovaru Počernice byly Celní správou schváleny až druhý týden v lednu. Právě v těchto dnech tedy dochází k přesunu do pražských Počernic, kde budeme kromě skladování sudů whisky také pálit. Máme tak schválená tři místa na staření whisky (celní sklady), přičemž jedno z nich se nachází právě v Šebkovicích. V průběhu letošního roku navíc budeme část zásob z Šebkovic odvážet do celního skladu v Počernicích, abychom prostor uvolnili pro případnou rekonstrukci.




Jak už zmínil náš technolog Ján Balog a v tiskovém prohlášení rovněž přímo SZPI, provozovna jako celek nebyla uzavřena, ale týkalo se to pouze místnosti pro technologické postupy ředění lihovin. K tomu navíc v prostorách pravidelně vůbec nedocházelo. To že whisky v sudech zraje v prostorách, které nemusí na první pohled vypadat dokonale je naprosto běžné a navíc pro její zrání je vlhké prostředí ideální. Po této stránce neshledala SZPI žádný problém a ani celníci, kteří navštivili náš Whisky Hrádek ve středu 23. ledna nezjistili žádné pochybení. Je přinejmenším zvláštní, že od našeho odchodu z původního baru a částečné restrukturalizaci firmy si u nás podávají kliku celníci a další představitelné státní správy překvapivě často. Naštěstí máme jako firma všechno v pořádku, o čemž svědčí i protokoly jednotlivých orgánů.



Abychom doložili pravdivost našich tvrzení, přikládáme fotografie z Šebkovic (pořízeny dnes), dále pak fotografie našeho nového celního skladu, Whisky Hrádku a fotografie Pivovaru Počernice, kde budeme mít nyní nový celní sklad a začneme zde rovněž Trebitsch Whisky pálit. Kromě toho probíhá pálení naší whisky na dalších třech místech v České republice."
(fotky jsou ve stejném pořadí a popisu jako na FB)
...................
Tedy mě osobně vyjádření České whisky moc neuklidnilo.
Je samozřejmě možné, že měli smůlu a pár dní před přestěhováním jim tam vlítla kontrola. Je i možné, že tomu někdo pomohl. Ale to neomlouvá stav prostředí, ve kterém se pracovalo s potravinami. Navíc je zřejmé, že se nejedná o pochybení jednotlivce, ale o systémové pochybení celé firmy.