značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» teorie » oblasti výroby » skotsko 

  tisk textu

Oblasti výroby - Skotsko

Aby whisky mohla nést přívlastek skotská, musí hlavní část výroby (tedy včetně destilace a zrání) probíhat ve Skotsku. Některé, povětšinou méně významné míchané whisky, se lahvují i mimo Skotsko. I tyto whisky bývají označované jako skotské a domnívám se, že i přes lahvování v jiné zemi může být stále označována za skotskou, neb tato část výroby ovlivňuje kvalitu whisky nejméně.

Ve Skotsku se z hlediska výroby whisky mluví o několika oblastech. Highlands - Vysočina, Speyside, ostrovy, Lowlands - Nížina, ostrov Islay, Campbeltown. Speyside a ostrovy bývají někdy zařazovány jako součást Highlands. Všeobecně se traduje, že Lowland Malt Whisky jsou lehčí, jemnější, že Highland Malt Whisky mají spíše ovocnou příchuť, zatímco Islay a Campbeltown Malt Whisky jsou nápoje výrazné rašelinné vůně a chuti.

Označování oblastí je ovšem částečně problematické. Společnost The Scotch Whisky Association v roce 1997 dělila Skotsko pouze na čtyři oblasti - Highlands - vysočina (součástí této oblasti jsou i Ostrovy a Campbeltown), Lowlands - nížina, Speyside a Ostrov Islay. V některých dalších zdrojích je však možné se setkat i s různě podobným někdy i podrobnějším dělěním. Osobně používám dělení na více oblastí (zmiňované jako první), přestože v některých je už minimální množství palíren.

Zeměpisná poloha je jakýmsi klíčem k tomu, jaký charakter bude mít výsledná whisky, ale nemyslím, že je to hlavní důvod charakteru whisky. K tomu je však nutné vzít v úvahu další nezbytné aspekty: množství a kvalitu rašeliny sloužící jako palivo k sušení sladového ječmene, dále minerální složení a chuťovou charakteristiku vody používané danou palírnou, vzdálenost té které palírny od oceánu, druh ječmene, stupeň klíčení a intenzitu sladování, typ, tvar a obecné vlastnosti destilačních kotlů, zkušenosti mistra destilátora a v neposlední řadě i druh sudu, v němž destilát dozrává. Nesmíme však také zapomenout ani na víly, lesní a vodní skřítky, legendární historické postavy a spousty mýtů, jimiž jsou Skotsko a výroba whisky opředeny.

Highlands (Vysočina)

Severní část Skotska. Oblast Speyside, ostrov Islay, ostrovy či Campbeltown bývají někdy uváděny jako součást Highlands, zeměpisně v této oblasti i leží, ale pro jejich vlastní charakter je budu uvádět jako jednotlivé oblasti. Zde vyráběná whisky bývá hodnocena jako plně aromatická, chuťově vyvážená se sladovým a rašelinovým nádechem. V některých publikacích je tato oblast ještě dělena na Northen Highlands, Eastern Highlands, Western Highlands a Pertshire. Oblast Pertshire oplývá palírnami, jejichž produkty mají chuťově bohatý, medový charakter a často se zamlouvají i krásnější polovině lidstva.

whisky z oblasti Highlands - Glemnorangiewhisky z oblasti Highlands - Obanwhisky z oblasti Highlands - Dalwhinniewhisky z oblasti Highlands - Glengoynewhisky z oblasti Highlands - Tullibardinewhisky z oblasti Highlands - Old Fettercairnwhisky z oblasti Highlands - Edradour

Speyside

Oblast řek Findhorn, Lossie, Spey s přítoky Avon, Livet a Fiddich a Deveren leží ve východní části Vysočiny. Whisky zde vyráběná je z nejproslulejších, její chuť je pevná, čistá, jemná, delikátně vyvážená s náznakem nasládlosti a prolínají se v ní výrazné ovocné a medové podtóny. Některé zde vyráběné whisky mají zas ostrou, trávovou příchuť. V této oblasti je přes 50 palíren, které produkují cca 50% skotské whisky.

whisky z oblasti Speyside - Glenfiddichwhisky z oblasti Speyside - Aberlourwhisky z oblasti Speyside - Balveniewhisky z oblasti Speyside - Cardhuwhisky z oblasti Speyside - Glenfarclaswhisky z oblasti Speyside - Strathisla

Islands (Ostrovy)

Jmenovitě Skye, Mull, Orkneye, Jura. Whisky z těchto ostrovů vynikají pestrou škálou vlastností, od slanosti a silné rašelinné chuti (typické také pro whisky z ostrova Islay) po sílu a komplexnost (které jsou zase typické pro whisky z Northern Highlands). Na chuť této whisky má velký vliv právě blízkost moře. Pro všechny sladové whisky této oblasti je příznačná olejnatost a kovová vůně a chuť.

whisky z oblasti ostrovů - Highland Parkwhisky z oblasti ostrovů - Scapawhisky z oblasti ostrovů - Taliskerwhisky z oblasti ostrovů - Isle of Jurawhisky z oblasti ostrovů - Tobermorywhisky z oblasti ostrovů - Ledaig

na začátek stránky

Lowlands (Nížina)

Jižní část Skotska, na severu ohraničená symbolickou spojnicí mezi městy Dundee - Glasgow - Greenock. Tento region se řadí k nejprůmyslovějším a nejhustěji osídleným částem Skotska. Třebaže většina zdejší produkce se stále používá do míchaných whisky, na trhu se objevují i jako jednosladové. Whisky z této oblasti mají nejlehčí charakter. Bývají hodnocené jako jemné, lehké, suché s nádechem sladu. Jedním z tradičních rysů této oblasti bývala trojí destilace, ovšem tato trojí destilace prý vedla k pádu mnoha zdejších palíren. Přesto se ještě ve dvou palírnách této oblasti trojí destilace používá. Palírna Greenock prý dokonce používala až čtyřnásobnou destilaci, čtvrtá destilace ovšem musela mít za následek extrémní zvýšení obsahu alkoholu (až na 80 či 90 %). Palírna Greenock zanikla na začátku první světové války. Přestože zde dříve bylo až 300 palíren, dnes jsou zde pouze 3 funkční palírny sladové whisky (Auchentoshan, Glenkinchie, Bladnoch), další nová palírna byla založena v roce 2002 a 6 palíren produkující obilnou whisky.

whisky z oblasti Lowlands - Auchentoshanwhisky z oblasti Lowlands - Glenkinchiewhisky z oblasti Lowlands - Littlemillwhisky z oblasti Lowlands - Inverleven

Islay

Jedná se o ostrov, ale je uváděn jako další oblast a to hlavně díky specifické chuti zde vyráběné whisky. Na ostrově Islay, který leží u jižního pobřeží Skotska, nedaleko Severního Irska, se totiž produkuje whisky snadno poznatelná. Jak podle síly, tak i velmi specifického chuťového profilu. Obecně se vyznačuje slanou, rašelinnou a medicinální příchutí a charakterem mořských řas. Pro někoho mohou být příliš silné, ale mnoho lidí má právě zde tu svoji oblíbenou značku. Člověk musí někdy až překonat první šok a trpělivé ochutnávání brzy přinese své ovoce. I zde bylo více palíren než dnes, oproti dnešním 8 jich zde kdysi bylo 21.

Na přelomu 19. a 20. století byla whisky z ostrova Islay velmi rozšířená, také díky vládnímu nařízení, že zde nebudou působit daňový úředníci, ale daně budě vybírat místní pozemkový vlastník. Díky tomuto laxnímu daňovému režimu zde pašeráctví jen kvetlo.

whisky z oblasti Islay - Ardbegwhisky z oblasti Islay - Laphroaigwhisky z oblasti Islay - Lagavulinwhisky z oblasti Islay - Bowmorewhisky z oblasti Islay - Bunnahabhain

Campbeltown

Campbeltown byl kdysi odborníky považován za kolébku skotské whisky. Tato oblast se kdysi pyšnila největším počtem palíren, avšak vinou nadvýroby, výroby podřadné whisky a nečistých obchodních praktik byla spojována s průměrnou a bezohlednou produkcí. Název "Campbeltown whisky" se mezitím stal synonymem pro podřadnou břečku nazývanou "páchnoucí ryba". Některé palírny své whisky označovaly tak, aby nebyly spojovány s oblastí Campbeltown (např. Hazelburn vyráběla Kintyre whisky (20. léta 20. století), Springbank a Glen Nevis vyráběly West Highland (1923)). V 19.století bylo přímo ve městě Campbeltown v provozu až 35 palíren (v přepočtu na hlavu představoval Campbeltown největší výrobnu whisky celého Britského impéria). Dnes zde zbyly pouze poslední dvě palírny sladové whisky (Springbank a Glen Scotia) a třetí palírny by se whisky měla objevit na trhu v roce 2004, nyní když zahnete do kterékoliv uličky, narazíte na chátrající či už zbořené pozůstatky nějaké staré palírny či skladiště, jiné byly přeměněny na jiné provozy. Označení oblast je trochu zavádějící, jedná se spíše o město a jeho blízké okolí. Scotch Whisky Association v roce 1994, když rozesílala k pětistému výročí výroby whisky ve Skotsku mapu skotských palíren, již Campbeltown uvádí jako součást Vysočiny a ne jako samostatnou oblast.

whisky z oblasti Campbeltown - Springbankwhisky z oblasti Campbeltown - Glen Scotiawhisky z oblasti Campbeltown - Longrow

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 08.12.2013