» teorie » oblasti výroby » skotsko
Oblasti výroby - Skotsko
Aby whisky mohla nést přívlastek skotská, musí hlavní část výroby (tedy včetně destilace a zrání) probíhat ve Skotsku. Některé, povětšinou méně významné míchané whisky, se lahvují i mimo Skotsko. I tyto whisky bývají označované jako skotské a domnívám se, že i přes lahvování v jiné zemi může být stále označována za skotskou, neb tato část výroby ovlivňuje kvalitu whisky nejméně.
Ve Skotsku se z hlediska výroby whisky mluví o několika oblastech. Highlands - Vysočina, Speyside, ostrovy, Lowlands - Nížina, ostrov Islay, Campbeltown. Speyside a ostrovy bývají někdy zařazovány jako součást Highlands. Všeobecně se traduje, že Lowland Malt Whisky jsou lehčí, jemnější, že Highland Malt Whisky mají spíše ovocnou příchuť, zatímco Islay a Campbeltown Malt Whisky jsou nápoje výrazné rašelinné vůně a chuti.
Označování oblastí je ovšem částečně problematické. Společnost The Scotch Whisky Association v roce 1997 dělila Skotsko pouze na čtyři oblasti - Highlands - vysočina (součástí této oblasti jsou i Ostrovy a Campbeltown), Lowlands - nížina, Speyside a Ostrov Islay. V některých dalších zdrojích je však možné se setkat i s různě podobným někdy i podrobnějším dělěním. Osobně používám dělení na více oblastí (zmiňované jako první), přestože v některých je už minimální množství palíren.





Zeměpisná poloha je jakýmsi klíčem k tomu, jaký charakter bude mít výsledná whisky, ale nemyslím, že je to hlavní důvod charakteru whisky. K tomu je však nutné vzít v úvahu další nezbytné aspekty: množství a kvalitu rašeliny sloužící jako palivo k sušení sladového ječmene, dále minerální složení a chuťovou charakteristiku vody používané danou palírnou, vzdálenost té které palírny od oceánu, druh ječmene, stupeň klíčení a intenzitu sladování, typ, tvar a obecné vlastnosti destilačních kotlů, zkušenosti mistra destilátora a v neposlední řadě i druh sudu, v němž destilát dozrává. Nesmíme však také zapomenout ani na víly, lesní a vodní skřítky, legendární historické postavy a spousty mýtů, jimiž jsou Skotsko a výroba whisky opředeny.
Highlands (Vysočina)
Severní část Skotska. Oblast Speyside, ostrov Islay, ostrovy či Campbeltown bývají někdy uváděny jako součást Highlands, zeměpisně v této oblasti i leží, ale pro jejich vlastní charakter je budu uvádět jako jednotlivé oblasti. Zde vyráběná whisky bývá hodnocena jako plně aromatická, chuťově vyvážená se sladovým a rašelinovým nádechem. V některých publikacích je tato oblast ještě dělena na Northen Highlands, Eastern Highlands, Western Highlands a Pertshire. Oblast Pertshire oplývá palírnami, jejichž produkty mají chuťově bohatý, medový charakter a často se zamlouvají i krásnější polovině lidstva.







Speyside
Oblast řek Findhorn, Lossie, Spey s přítoky Avon, Livet a Fiddich a Deveren leží ve východní části Vysočiny. Whisky zde vyráběná je z nejproslulejších, její chuť je pevná, čistá, jemná, delikátně vyvážená s náznakem nasládlosti a prolínají se v ní výrazné ovocné a medové podtóny. Některé zde vyráběné whisky mají zas ostrou, trávovou příchuť. V této oblasti je přes 50 palíren, které produkují cca 50% skotské whisky.






Islands (Ostrovy)
Jmenovitě Skye, Mull, Orkneye, Jura. Whisky z těchto ostrovů vynikají pestrou škálou vlastností, od slanosti a silné rašelinné chuti (typické také pro whisky z ostrova Islay) po sílu a komplexnost (které jsou zase typické pro whisky z Northern Highlands). Na chuť této whisky má velký vliv právě blízkost moře. Pro všechny sladové whisky této oblasti je příznačná olejnatost a kovová vůně a chuť.





