značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » lowland 

  tisk textu

AILSA BAY

Lowland

Palírna Ailsa Bay byla založena v roce 2007. V tomto případě se nejedná o palírnu na zelené louce, vznikla uvnitř palírny Girvan. Palírna Girvan vyrábí obilnou whisky a je to průmyslový komplex, než oku lahodící skotská palírna v klasického stylu. A uvnitř toho komplexu se našlo místo, kam se nová palírna skotské single malt whisky vešla. Má to samozřejmě velké výhody, ušetříte za dopravu, máte k dispozici skladové prostory, vodu, lidi atd. A máte zajištěné velké množství single malt whisky, jejíž charakter můžete ovlivnit, pro své blended whisky. Ostatně majitelem obou palíren je William Grant & Sons. Kapacita palírny je uváděna 12 milionu litrů (dle ročenky 2022).

I když palírna byla založena v roce 2007, od tohoto roku i vyrábí whisky, tak oficiálně byla otevřena až v lednu 2009 za účasti prince Charlese.
V tomto místě již palírna sladové whisky stála a nesla název Ladyburn (1966-1976).

Nedaleko se nachází ostrov Ailsa Craig a ze žuly, která se zde těží se vyrábějí curlingové kameny. Je to jedno ze dvou světových míst, kde se žula na tyto kameny těží (tím druhým je Trefor Granite Quarry ve Walesu). U prvního vydání whisky byla v zátce použita právě žula z Ailsa Craig.

Palírna Ailsa BayPalírna Ailsa BayPalírna Ailsa BayPalírna Ailsa Bay

Palírna na etiketě své whisky uvádí nezvyklé údaje. PPM už známé bežně je i když většina značek ho neuvádí. A když uvádí, tak vlastně špatně. Jsme zvyklí, že "jednotka" ppm označuje jak hodně byl nakouřený slad, ze kterého byla whisky vyrobena. Čím nakouřenější slad, tím většinou kouřovější whisky. Ale ve skutečnosti to o finální whisky nemusí vypovídat přesně. Další věcí je, že ppm není jednotka, ale pouze označení poměru (parts per million - dílů částic na jeden milion, takže vlastně jedna miliontina). Vzhledem k zažitosti ovšem víme, co je tím myšleno a tak 40 ppm rovnou čteme jako 40 částic fenelu na milion částic.

Ale zpět k Ailsa Bay. Na etiketě uvádějí údaj PPPM (Phenol Parts per Million) a navíc uvádějí, že měření provádějí až před lahvováním, nejedná se tedy o měření sladu. Což je zajímavé, protože to označuje skutečnou kouřovitost finální whisky. Další údaj, který tam najdeme je SPPM (Sweet Parts per Million) (Sladké části na milion částic), předpokládám, že to také měří až při lahvování. Pak se tam ještě dozvíme, že whisky prošla něčím co nazývají Micro Maturation. Naštěstí to neznamená, že místo minimálních tří let to zrálo jen tři 3 dny. Znamená to, že new spirit je nejdříve plněn do malých soudku od bourbonu (25-100 litrů) a to na dobu 6 až 9 měsíců. A následně je dán ke klasickému zrání do větších sudů.
Jen jestli na to nejdou až moc odborně a vědecky. I to Precision destillation mi přišlo trochu divné. Zatím jsem neslyšel o palírně, která by o sobě tvrdila, že tu destilaci odfláknula.

Palírna Ailsa BayPalírna Ailsa BayPalírna Ailsa BayPalírna Ailsa Bay

Typy

Měly by se zde vyrábět tři typy whisky - nakouřená, lehčí whisky z nenakouřeného sladu a težší whisky z nenakouřeného sladu. Dave Broom hovoří o čtyřech až šesti typech whisky - esterová, sladová, lehká a silně rašelinová. A v Malt Whisky Yearbooku 2019 se hovoří o pěti typech. Lehkém, těžším a třech nakouřených verzích až do 50 ppm.

V roce 2016 šla na trh první single malt whisky. V září 2018 proběhla změna balení a asi i receptury některých whisky.

V palírně se také vyrábí whisky značky Aerstone, která existuje také ve dvou verzích - nakouřené a nenakouřené.

Ailsa Bay 48,9%Ailsa Bay 48,9%Ailsa Bay Release 1.2 Sweet Smoke 48,9%

.

Webové stránky palírny:

FB:

WB:

.

The Whisky Shop - Ailsa Bay

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Ailsa Bay Release 1.2 Sweet Smoke 48,9%Ailsa Bay Release 1.2 Sweet Smoke 48,9%:
Poznámky z ochutnávky vzorku:
Aroma dřevitý kouř, přidává se ovocná sladkost až nakouřený med, kouř ovšem celkem rychle vymizí, docela příjemné, ale působí trochu plánovitě příjemná. V chuti sladkost, pokračuje do toho nakouřeného medu, ovocná sladkost, celkem příjemná, ale chybí jí ta drsnost Islay. Dokončení nevýrazné. Celkově taková jednoduší, plánovitě libivá. (30.5.2021 - naslepo, vzorky "Král peatu")
Ailsa Bay Release 1.2 Sweet Smoke 48,9%Ve vůni směs sladkosti a kouře, sladkost až medově vítězí nad kouřem a rašelinou. Kouř a rašelina ve vůni vydrží jen krátce, pak odvanou. Zůstává výrazná sladkost, ovoce a postupně se přidává dřevo. Aroma mi přijde přeslazené, tak trochu pouťově snaživě líbivé. V chuti sladkost pokračuje až do nakouřeného medu, ale ten med zůstal v kouři moc dlouho, ovocná sladkost, působí sice celkem příjemným, ale spíše prázdnějším dojmem. Taková jednodušší, snaživě líbivá. (22.8.2021)
Ailsa Bay Sweet Smoke Release 1.2 48,9%Poznámky z ochutnávky v roce 2021:
V aroma cítím trochu připálené uzené, postupem času se udí čím dál více, ta se snad udila v komíně. Sladkost, až trochu přeslazenost uzeného ovoce a připečený slad. V chuti sladkost postupující k uzené sladkosti, ovocnost, postupně se ukazují další chutě, ale trochu je přebíjí štiplavost. Jak si člověk stále více zvyká na tu uzenost, tak vnímá více sladkosti, sladu a ovoce. V dokončení postupně doznívá sladká uzenost a kořenitost.
Tahle whisky je kouřově jiná, než jsme zvyklí z Islay, takže není dobré ji s nimi porovnávat, vždy bude vyčnívat a pokud bude člověk očekávat Islay styl, tak ji bude hodnotit spíše hůře. Postupem času se mi líbí čím dál více. (29.11.2021)

V aroma kouř, ale spíše do uzenosti. Tu whisky snad udili v komíně společně s uzeným. Postupně sládne, přidává se ovoce a med, vše ovšem lehce uzené a nakouřené. Nauzený slad. Stále více s zvýrazňuje sladkost ovoce a medu. Je to jiný než Islay kouř, takový příjemně medově uzený. V chuti výrazně sladká, sladkost uzeného medu, ovocnost, ukazuje se mi tam ale výrazná pepřovitost, která mě ruší (ona není tak výrazná, ale vedle té sladkosti dost vynikne). V dokončení doznívá uzené ovoce a med a postupně klesající kořenitost.
Celkově se mi líbí, je jinak kouřová než většina ostatních, příjemná ke sladkému kouřovému popíjení. (10.4.2022)

Ailsa Bay Sweet Smoke Release 1.2 48,9%Poznámky z ochutnávky vzorku z Adventního kalendáře 2022:
V aroma ovocno dřevitý kouř a současně nauzené maso a kouř co přichází od něj. Kouř postupně ustupuje a aroma ještě trochu sládne, ukázal se mi lehce nakouřený slad, sladkost opečeného ovoce. Celkově aroma působí kouřově a dost sladce, až trochu přeslazeně. Je hodně povedené. V chuti taky kouř, sladkost ovoce, sladkost uzeného medu, trocha pálivosti, která ale ustoupí a zůstává nakouřená sladkost, nakouřený slad a opečené ovoce. V dokončení doznívá uzený med, opečené ovoce a trochu uzenosti. Celkově je to příjemná a zajímavá sladce nakouřená whisky, až trochu přeslazená. Její nakouřenost je zcela jiná, než jsme zvyklí z Islay, což jí dělá zajímavou. (11.12.2023)
82/100

Dave Broom ve své knize (Světový atlas whisky (z roku 2014)) hodnotí:

obrázek není k dispoziciNew make č.1:
Aroma: Lehké a esterovité. Sezamové. Ananas s trochou mozasných tónů. Suché.
Chuť: Velmi čistá, ryzí. Ananas, hrušky, náznak žvýkaček společně s melounem.
Dokončení: Měkké a jemné.
obrázek není k dispoziciNew make č.2:
Aroma: Čisté, lehké, křehké, s jemnými obilnými podtóny.
Chuť: Bezvadná. Velmi čistá, se známkami svěží trávy. Uprostřed patra se objevuje tučnost.
Dokončení: Křehké.
obrázek není k dispoziciNew make č.3:
Aroma: Ořechové, s náznakem síry z vařené zeleniny. Těžší.
Chuť: Tučnější na patře. Zralá a těžká. Čočka.
Dokončení: Široké a zralé.
obrázek není k dispoziciNew make č.4:
Aroma: Obilné a acetonové. Nezralé mandle. Méně spálené než předchozí.
Chuť: Ryzí. Hodně ořechů s ovocem na pozadí. Lehká ořechovost/skořápky ořechů. Suché a čisté.
Dokončení: Náhlá sladkost. Bude se vyvíjet zajímavým směrem.
obrázek není k dispoziciNew make č.5:
Aroma: Vonný rašelinný kouř. Kořenité, s doutníky a lehce šunkové. Hořící dřevo, hrušky a nové tenisky.
Chuť: Okamžitý zásah suchého kouře. Výrazná, se sladkým jádrem. Silný dopad.
Dokončení: Kouř povzbuzuje a zvolna vyprchává.
obrázek není k dispoziciNew make č.6:
Aroma: Zahradní táborák s náznakem oleje. Těžké a suché.
Chuť: Silná a lehce zemitá. Čistá, ale s větším mlhovým efektem.
Dokončení: Dlouhé.

The Izzi Pub - Peter Praženka

Adventní kalendář 2022: 11. December - Ailsa Bay Release 1.2 Sweet Smoke 48,9%


Recenze na whisky.nethar.cz:

Ailsa Bay

Ailsa Bay Release 1.2 Sweet Smoke

Etiketa Ailsa Bay 48,9%Etiketa Ailsa Bay 48,9%Etiketa Ailsa Bay Release 1.2 Sweet Smoke 48,9%


Informace o palírně a plněních (levá část stránky) naposled upravována 10.4.2022

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 11.12.2023