značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » grain 

výslovnost  tisk textu

GIRVAN

Palírnu Girvan založil v roce 1963 William Grant & Sons. Byla založena jako největší a nejmodernější palírna obilné whisky. Pro umožnění větší expanze k ní byla v roce 1976 připojena palírna single malt whisky Ladyburn (která byla součástí komplexu palírny Girvan v letech 1966-76). Roční kapacita palírny je cca 77 miliónů litrů. Vzhledem k popularitě míchané whisky Grant´s tak majitelé nebyli závislí na ostatních výrobcích obilné whisky. Majitelem palírny je stále William Grant & Sons.
Od roku 2007 je součástí komplexu palírny Girvan nová palírna single malt whisky Ailsa Bay.

Palírna GirvanPalírna GirvanPalírna GirvanPalírna Girvan

V palírně se vyrábí výhradně 3x destilovaná obilná whisky.
V palírně se také od roku 1995 vyrábí (vyráběla?) obilná whisky Black Barrel, která zraje 4 až 5 let v nových vypalovaných sudech nebo v sudech po bourbonu.

Palírna GirvanPalírna GirvanPalírna Girvan

Typy

Aktuálně (srpen 2019) jsou v nabídce palírny single grain whisky v sérii Patent Still staré 25, 28 a 30 let. Dále pak whisky nazvaná Patent Still No.4 Apps. Pod Patent Still se skrývá destilace při nižším tlaku, která tak může pobíhat za nižších teplot, je používána od roku 1992. Následně vyzkoušeli nový způsob destilace - ve vakuu. Výsledkem je No.4 Apps nazvaná podle zařízení, kde se vyrábí. Vyrábí se ve dvou destilačních přístrojích nazvaných No.4 a No.5 Apps.
Na začátku provozu v roce 1964 byla vyrobena Girvan First Batch Distillation, která byla stočena do lahví jako 37-mi letá v roce 2001. Obecně řečeno, do roku 2013 nebylo plnění obilné whisky Girvan běžné dostupné, ale od roku 2013 již palírna dává svojí whisky na trh sama.

Girvan Patent Still Proof Strength 57,1%Girvan 25-ti letá Patent Still 42%Girvan 30-ti letá Patent Still 42%Girvan Patent Still No.4 Apps 42%Girvan 1964 First Batch Distillation 48%Girvan 1968 47-mi letá Velier 68 Cask:61669 50,9%Girvan 1993 25-ti letá Douglas Laing Old Particular 51,5%Girvan 1979 40-ti letá Douglas Laing XOP (Xtra Old Particular) 51,8%

20.května 2024 šla do prodeje láhev Whisky Essence No.04 - Girvan 27letá refill hogshead 47,1% stočená v počtu 222 láhví.

Girvan 27letá Whisky Essence No.04 refill hogshead 47,1%Girvan 27letá Whisky Essence No.04 refill hogshead 47,1%Girvan 27letá Whisky Essence No.04 refill hogshead 47,1%Girvan 27letá Whisky Essence No.04 refill hogshead 47,1%Girvan 27letá Whisky Essence No.04 refill hogshead 47,1%Girvan 27letá Whisky Essence No.04 refill hogshead 47,1%


video palírny Girvan


Zdeněk CZ

- odposlechnuto na FB - 31.5.2024:

Petr Komárek stihnul napsat recenzi Girvanu 27yo, 47,1% v sérii Whisky Essence dříve než já, čímž mě potěšil (že už publikováno) a rozlítostnil zároveň (byl rychlejší). Naštěstí popsal grain whisky pohledem zkušeného, až přestárlého znalce single malt whisky a tak stále zbývá prostor nasvětlit tento aktuální Girvan očima pro milovníka grain whisky nebo někoho, kdo není tak zkušený. Uvidí to totiž úplně jinak a možná jim hodně zachutná.

Pro jistotu poznamenávám, že Petr je můj kamarád, přestože o mě napsal, že jsem ukecanej :). Jsme schopni spolu jezdit v jednom autě, pokud směřuje na nějakou whisky akci :)

Jsem moc rád, že Jiří Šinogl rozpoutal diskusi o grain whisky. Je totiž opomíjená, zejména začínajícími whiskaři a to je škoda, protože jim zvlášt může chutnat. Hlavní účel grain whisky je vytvářet pojící tmel v míchaných whisky (blended) a kdo si zkusil akci The blend (pořádá Pernod Ricard na různých místech v ČR, osobně v této roli vynikající Zdeny Kortyš), tak ji zná a mohl poznat, jak dokáže propojit rozhádané a sebevědomé složky single malt whisek do harmonického celku. Současně je levnější na výrobu, neboť grain palírny připomínají dobře šlapající továrny, navíc si umí opatřit levnější suroviny. Jenže zvídaví pijani zjistili, že některé grain whisky se dají užívat i samostatně s výhodou nízké ceny a tak si můžete za malý peníz dopřát i třeba 27 let zrání v sudu, jako u hodnoceného Girvanu. Příběh podobný tomu s viagrou, která měla řešit nízký tlak důchodcům a nakonce řeší i jiné věci nejenom jim.

Popravdě, volte starší zrání, mladé grain whisky fakt nedoporučuju, neboť jsou plytké i když existují výjimky. Musíte jich ale smíchat několik dohromady, jako třeba single grain od palírny Loch Lomond.

Celkový dojem z obilných (grain) whisky se odlišuje od typických jednosladových (single malt), ale svoje příznivce si určitě najdou. Jsou lehčí, nemají výrazné senzorické špičky a v závěru odchází bez rozloučení, občas si trochu štípnou kořením nebo vyschnout do ztracena. Ale třeba to naopak někomu bude vyhovovat stejně jako jako mému kamarádovi, který ji poprvé ochutnal v Bratislavě. I pro mě byl zážitek chutnat poprvé whisky českého nezávislého bottlera v zahraničí :)
(Zdenkova recenze je na pravé straně)

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Girvan 42letá 1965 Jim McEwan´s Celtic Heartlands 43%Girvan 42letá 1965 Jim McEwan´s Celtic Heartlands 43%:
Velmi stručné poznámky zapamatované při ochutnávání v baru v roce 2021:
Dojem z aroma byl trochu dřevitý a měl jsem strach z chuti. První kapky tento strach rozptýlily. Nádherný dortík. Prostě boží. Tady prostě nemáte slov a chcete vychutnávat a užívat, ne si něco psát. (27.10.2021)
Girvan 28letá The Patent Still 42,0%Girvan 28letá The Patent Still 42,0%:
Poznámky z ochutnávky vzorku v roce 2023:
Ve vůni chtěl nechat chvíli čas, jinak vypadala dost lehce, slabě až nudně. Aroma je stále lehké, ale ukázala se mi tam rozkvetlá louka, dřevo s nádechem vanilky, květinovo medová sladkost. Lehká, ale působí zrale a dospěle. V chuti také lehká, trocha ovoce, lehce koření, máslové sušenky, pak se le ukáží vanilkové sušenky, které se rozplývají na jazyku. Se je člověku ani nechce polknout. V dokončení mám stále ty vanilkové sušenky, pak se přidá obilí a sladkost. (19.9.2023)
84/100
Girvan 27letá Whisky Essence No.04 refill hogshead 47,1%Girvan 27letá Whisky Essence No.04 refill hogshead 47,1%:
(27.3.1997/8.4.2024)
Musí se nechat vydýchat, potřebuje na otevření přecejen trochu času, taky strávila dost let v sudu. Hned po nalití mi teda těžce nevoní, to bylo jak čistící prostředek s umělou bourbonovou vůní. Aroma je celkem lehké, přijde mi tam čerstvý kokos, ještě přímo ve vořechu, až trochu převoněnost rozkvetlé louky, asi karamel s trochou dřeva, perník s lehce bourbonovým nádechem. V chuti hutnější a zajímavější než ve vůni. V úvodu trocha perníku ze které ho se stane perník v čokoládě, z čokolády se postupně stane lehce hořká čokoláda a přidá se ovocný nádech do meruněk. Meruňky s trochou čokolády. Postupně i lehké dřevo v pozadí a celkem příjemný bourbonový nádech u něj. Dokončení je krátké, lehké, doznívá tnavá čokoláda a lehké ovoce. Při dalších doušcích se mi tam ukazuje trochu suché kořenitosti doplněná výraznou čokoládou a pak klesne z té špičky dolů k ovoci, ze kterého se pak vyhrabe meruňka. Celkový dojem z ní mám trochu rozpačitý, není špatný, ale nějak nevím kdy si budu chtít nalít znova, úplně jsme se nesešli. Mám teď pocit, že mi tam doznívá dlouho nádech bourbonu a ten já až tak nemusím. (30.5.2024)
78/100

Ale ten pes na etiketě je inspirující :) Až z toho na mě jde psina. :)
Poslal jsem whisky na chemický rozbor. A vrátila se mi zpráva, cituji: "Při rozboru moči vašeho psa jsme zjistili, že trpí následujícími chorobami: ... (lékařské tajemství, vynecháno) ... Nedávejte mu pít alkohol, v moči jsme také našli vysoké množství alkoholu. PS: Jeden z kolegů omylem vzorek ochutnal a velmi si ho pochvaloval. My jsme následně ochutnali také a musíme s ním souhlasit. Můžete nám prosím poslat k vyšetření další vzorky? Bylo by možné tak pět láhví? Pokud se i u dalších vzorků potvrdí stejné vlastnosti, tak Vám nabízíme stotisíc za Vašeho psa."

A připomnělo mi to jednu písničku:
Štěkanátky, to vždycky líbit dám
Štěkanátky, tam kde jsou tam pospíchám

A na koho se tyhle štěkanátky nedostaly, tak má další možnosti, například - psíčková, čuvabčiči, hafburger, pstejk nebo si udělat podle sebe psí kusy.

PS: a ještě nám Jirka dluží vysvětlení etikety této pejskovice

A když jsme u těch pejsků, tak nelze opemenout toto:
bohužel jen formou odkazu, není možné to dát do spustitelného okna: www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA

A ještě si zazpíváme společně :)

Jedeme tramvají a flašku Girvanu máme
(pro brňáky: Jedeme šalinou a flašku Girvanu máme)
nejlepší písničku o psech si zazpíváme

Pes jitrničku sežral, docela maličkou.
Kuchař ho při tom přistih, praštil ho paličkou.
Plakali všichni psové a kopali mu hrob.
Na desce mramorové stál nápis těchto slov...
Pes jitrničku sežral, docela maličkou.
Kuchař ho při tom přistih, praštil ho paličkou.
Plakali všichni psové a kopali mu hrob.
Na desce mramorové stál nápis těchto slov...

pokud jste nepobrali úvod přes písničkou v minulém komentu
tak to zase byla vzpomínka na mládí


Zdeněk CZ

- odposlechnuto na FB - 31.5.2024:

Girvan 27letá Whisky Essence No.04 refill hogshead 47,1%Girvan 27yo, 47,1% v sérii Whisky Essence
Ve vůni ořech (kokosový i vlašský), bourbonová vanilka, med, trochu vosku, kdo nechal v sklence pár minut vydýchat, může být překvapen intenzitou. Pokud někomu připomíná umělé drogistické tony, ať trochu rozkápne a sníží intenzitu. Na relativně slabý obsah alkoholu působí subjektivně silněji. V chuti je typický wow efekt podařeného grainu, tedy intenzivní příval medu konzumovaného přímo z plástve, vlašské ořechy i s trochou šlupky, navzdory silné intenzitě působí jako na obláčku - centimetr nad zemí. Později se začne ztrácet, holt grain. Odchází bez bouchnutí dveří, alkoholové štípnutí je jen symbolické a vysušování do dubu není nahořklé. Kdo chce ultrajemnou a přitom výraznou whisky, ať zkusí tohle. Ničím nepřekvapí, ale taky ničím neruší. Zvládnete ji i v unaveném stavu. Pro milovníky agresivních mladých single malt tohle není dobrá volba.


v knize Svět whisky hodnotí:

Girvan 1964 First Batch Distillation 48%Girvan 1964 48%: Sladká vanilková vůně a delikátně krémová konzistence se snoubí s karamelovou chutí a tóny zralého banánu.
Girvan Patent Still No.4 Apps 42%Girvan Patent Still No.4 Apps 42%: Ve vůni se mísí citrusy s karamelem. Na jazyku se postupně rozvine příjemná chuť kořeněného ovoce a ke konci jemné koření a karamel.

Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:

Girvan 1964 48%Girvan 1964 48%:
Barva jantarová. Sladké aroma utvrzují banány a mléčné toffee. Chuť je poněkud trpčí a připomíná bourbon.

Dave Broom ve své knize (Světový atlas whisky) hodnotí:

obrázek není k dispoziciGirvan Over 25yo 42%:
Aroma: Svěží a jemné. Chladné a přesné, s lehce květinovým/bylinným elementem a lehkou čokoládou. Decentní dřevo a trochu citrusů.
Chuť: Jemná s bílou čokoládou, vanilkou a citronovým sorbetem. Přechází v lehce kyselou.
Dokončení: Kořenité.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Girvan 15 yo 2000 SMWS G7.11

Girvan 25 yo Patent Still

Girvan 28 yo 1989 ANHA

Girvan 30 yo Patent Still

Girvan No.4 Apps

.

Webové stránky palírny:

Etiketa Girvan Patent Still Proof Strength 57,1%Etiketa Girvan 25-ti letá Patent Still 42%Etiketa Girvan Patent Still No.4 Apps 42%Etiketa Girvan 1964 First Batch Distillation 48%Etiketa Girvan 1968 47-mi letá Velier 68 Cask:61669 50,9%Etiketa Girvan 1993 25-ti letá Douglas Laing Old Particular 51,5%Etiketa Girvan 1979 40-ti letá Douglas Laing XOP (Xtra Old Particular) 51,8%Etiketa Girvan 25-ti letá 1991/2016 Valinch & Mallet 50,4%

.(2019)

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 02.06.2024