Palírnu Springbank založili v roce 1828 bratři Archibald a Hugh Mitchellovi v místech ilegální palírny jejich otce. Při expanzi došlo k připojení sousední palírny Logrow. Majitelem palírny i licence je J. & A. Mitchell Co. a firmu vede Hedley Wright, prapravnuk zakladatele palírny Archibalda Mitchella. V roce 1923, kdy byla oblast Campbeltown známá spíše výrobou nekvalitní whisky, přejmenovala svůj produkt na whisky West Highland. Záparová káď v palírně je prý ještě z doby, kdy se palírna zakládala.
Začátkem 90. let 20. století v palírně zrekonstruovali vlastní podlahovou sladovnu. Celý proces výroby probíhá v palírně Springbank, palírna má i vlastní stáčírnu. Vodu bere palírna z Crosshill Loch. V palírně se nachází funkční muzeum whisky.
Kdysi palírna nechávala některou svou whisky dozrávat v sudech z akáciového dřeva. Když vzrostl význam dřeva, získala palírna sudy po bourbonu, aby zvýraznila charalter své whisky. Většina produkce však zraje v sudech po sherry. Whisky Springbank prochází trojí destilací. V poslední době palírna experimentuje se zráním či dozráváním v sudech po rumu. Většina produkce palírny má 46% alkoholu. V palírně Springbank se vyrábí vedle single malt whisky se jménem Springbank také další single malt whisky - Longrow a Hazelburn. Každá z těchto whisky má odlišný charakter a to i přesto, že se vyrábějí v jedné palírně. Springbank a Longrow jsou velmi intenzívní a Hazelburn velmi jemná. V palírně se připravují dva druhy sladu, pro Springbank středně rašelinový a pro whisky Longrow je s výraznějším kouřovým aroma. V roce 1997 začala výroba tradiční 3x destilované whisky Hazelburn, která má charakter whisky z Lowland, tedy je bez kouřového aroma a vyrábí se podle receptury z již zaniklé palírny Hazelburn (1825-1925). Na trh by měla být uvedena jako 8-mi letá v roce 2005-6.
Palírna produkuje 10-ti, 12-ti, 15-ti, 21, 25-ti a 30-ti letou whisky. V omezených sériích jsou také produkovány 35-ti, 40-ti, 45-ti a 50-ti letá. Pro export se vyrábí také jako 5-ti a 8-mi letá. 21 letá zraje v sudech po bourbonu, 22 letá se vyrábí ve dvou verzích - v sudech po sherry oloroso a v sudech po sherry amontillado. Pro export na japonské trhy také jako 17-ti a 28-mi letá.
Vedle standardních plnění se vyrábí řada speciálních plnění: Springbank Special Reserve, Springbank Old Campbeltown 1965, Springbank West Highland (zraje v sudech po sherry), 30-ti až 34 letá cask strength Springbank Local Barley 1966, 36-ti letá Springbank Local Barley 1965, Springbank C.V. (zde je otázka co znamená C.V., jedním z možných vysvětlení je "Chairman´s Vat" a druhou variantou je "Curriculum Vitae", kdy bylo snahou shrnout Springbank sudováním vzorků ve stáří od 8-mi do 30-ti let), 12-ti letá Springbank 100 Proof Lighter a 100 Proof Dark, 23 letá Dram Select.
K roku 2000 byla dána na trh Springbank Millennium Edition ve stáří 25, 30, 35, 40, 45 a 50 let. K roku 2000 se také váže 7-mi letá Da Mhile Organic 1992 (Da Mhile je tzv. "přírodní" či "zelená" whisky, kterou nechal k oslavě milénia v počtu 2000 lahví vyrobit waleský farmář John Onstwedder z ječmene, který nebyl chemicky ošetřován, polovina má 46% a druhá polovina 58,6%). V roce 2003 se plní 12-ti letá Springbank 175 Anniversary, která je (jak název napovídá) k 175. výročí palírny.
V letech 1950-70 byla v limitovaném množství plněna Springbank Very Special 1919. Poslední dobou se v palírně experimentuje se zráním či dozráváním whisky v sudech po rumu. V roce 2000 bylo stočeno 300 lahví 10-ti leté Springbank Rum Matured 1989, která dozrávala 3 roky v sudu po rumu Demerara, na trhu je také 12-ti letá Springbank Rum Wood Finish z roku 1989, která zraje 7 let v sudech po bourbonu a 5 let po rumu. Firma Sam´s Spirit zde v roce 1994 vyrobila 18-ti letou Springbank Double (56,5%) smícháním 25% whisky z roku 1966 a 75% whisky z roku 1975. Plnírna Cadenhead zde plní 10-ti letou cask strength zrající v sudech po bourbonu se jménem Springbank Bond No.3 (58%).
V roce 1952 byla v palírně plněna 25-ti letá whisky se jménem Campbeltown. Pro některé produkty z palírny je také používán název staré palírny Burnside (1825-1924), např. pro 15-ti letou, kterou plnila společnost Eaglesome v počtu 468 lahví. Společnost Oddbins zde plní 10-ti letou s názvem Against the Grain. Pro supermarkety Tesco se zde plní 22 a 25-ti letá s označením Tesco Campbeltown. Společnost R. Watson zde plní 8-mi letou pod názvem Glens Extra.
V palírně se míchá Cambeltown Loch Blend a 12-ti a 25-ti letá Mitchell´s.
Springbank 10letá 46%: Poznámky z ochutnávky v baru v roce 2003: Aroma dřevité, kouřové, chuť výrazná, převažující chuť do kouřova až štiplavá, trochu sladkosti, dřevitá, kouřová, přehluší ostatní, dlouho zůstává na patře, chybí ji "ocas do krku", k tomu, jak působí silně, dokončení dlouho na patře, v úplném závěru ovocné? a sladké, celkově i přes větší popis to pro bylo tehdy trochu zklamání, nijak moc mne nevzala. (9.6.2003)
Springbank 12letá Rum Wood 1989/4.2002 54,6%: Poznámky z ochutnávky v roce 2007: Aroma lehce dubové, uzavřené, chuť dřevitá, ostrá, štiplavá, v dokončení lehká štiplavost, celkově uzavřená, štiplavá, ostrá, nic moc. Přidané 3 kapky vody: Aroma se otevřelo, rum, bohaté, v chuti dřevitost zůstala, oslabila ostrost, štiplavost ztratila špičku, dokončení nevím (nemám poznámky, možná se mi nedařilo pojmenovat), celkově se velmi dobře a zajímavě otevřela a stala se z ní dobrá whisky. Přidány ještě 2 kapky: Aroma zjemnilo, dřevitost, v chuti štiplavost zcela otupila hroty, dřevo zůstalo, v dokončení příjemné dřevité doznívání, celkově příjemná dřevistost a štiplavost, krásně zjemňující s kapkami vody. (19.11.2007)
Springbank 15letá 46%: (kupováno odhadem 2005, lahvováno možná i dříve, tato etiketa se používala cca do roku 2005) Ve vůni příjemné dřevo a znatelné sherry. Příjemná sherryová nasládlost, až do dřevitého medu. Jablečná ovocnost a vším se mi tam prolíná to dřevo, ale není to nepříjemná dřevitost. Celkově příjemné aroma, trochu hutnější. V prvním dojmu mi chuti přišla slabší než slibovalo aroma, ale v druhém už více ukáže nádech sherry, čokolády, ovoce, pro mě trochu dřevité štiplavosti, ale v mírné podobě. V dokončení čokoláda a oříšky, suché sherry. Dobře se to pije. Porovnával jsem jí s aktuální (2020/2021) patnáctiletou a ta novější byla znatelně světlejší a lehčí. Nepila se špatně, ale bylo to v porovnání s touto spíše takové lehčí letní pití. Neměla v sobě takový podíl sherry a chyběla jí hloubka této starší verze (o to víc tady vynikla). (19.8.2021)
A přidám k tomu písničku (nehledejte v tom ovšem žádný význam, jen prostě před chvílí zněla v rádiu): S večerem zlískaná Za whisky provdaná Půlnoční sklence věrná Alkoholu upsaná
Springbank 15letá 46%: (lahvováno cca 2020/21) Velmi stručné poznámky zapamatované při ochutnávání a povídání v roce 2021: Dobře pitelné, spíše lehčí. Byla porovnávána s tou starší, takže jí nebylo věnováno až tak moc pozornosti. Od prvního pohledu byla světlejší a od prvního ochutnání méně sherry a méně hloubky. (18.7.2021)
Zopakoval jsem si porovnání 15letých (že jsem minule tu novější zanedbal a přišla mi taková vybledlejší, ale ve společnosti Whisky Lady zanedbáte kdeco a vše ostatní vám přijde vybledlejší):
Springbank 15letá 46%: (lahvováno cca 2021 - 14.6.2021) Příjemná lehká sherry vůně, ovocnost pomerančů v čokoládě, příjemně hutná. V chuti o něco méně hutnější než v aroma. Příjemně zaoblené sherry ovoce v čokoládě. Příjemně se pije. Zakončení v duchu chuti, dlouho doznívající sherry. Příjemně, komplexní sherry whisky, dobře se pije a i když je popis spíše stručný, tak zanechala příjemný dojem a zůstala v paměti.
Springbank 15letá 46%: (kupováno odhadem 2005, lahvováno možná i dříve, tato etiketa se používala cca do roku 2005) Aroma je těžší, čokoládovo-sherry, hutnost k nakousnutí. V chuti hutná sherry chuť, tmavá čokoláda s ovocem, příjemná bonboniéra ke kousání a žvýkání.
Novější je příjemné pití, sladší (oproti starší), nádech sherry, dobré a člověk se k tomu rád vrátí. Starší je vedle ní znatelně hutnější, sherry, co je třeba překousnout. (14.3.2022)
Springbank 10y Local Barley 2011/2021 51,6%: Stručné poznámky z ochutnávky v roce 2022: Aroma příjemně obilné. Vyvážená obilnost, úvodní obilná sladkost. V druhém doušku více vynikne sladkost, dlouho drží, příjemná obilnost, hezky vyvážené. V dokončení dlouho doznívá. Asi jsem od ní ale čekal více, takže jsem byl trochu zklamán. Ještě tu mám někde vzorek, tak si ji přeochutnám a uvidím, co tomu řeknu jindy. (26.5.2022)
Springbank 9y Fresh Sherry 60,1%: Stručné poznámky z ochutnávky v roce 2022: V aroma výrazné sherry, pocitově mi připomnělo PX, hodně ovocnosti, čokolády, kandované ovoce. V chuti hutnost sherry, sladkost sherry, čokoláda. Doznívá jemně a furt a furt a furt sherry. (26.5.2022)
Springbank 25y 12.1990/2.2016 Specially bottled for WhiskyFestival.cz 42,7%: Stručné poznámky z ochutnávky v roce 2022: V aroma krásná obilno-smetanová vůně, příjemná ovocnost do jablek. V chuti jablečná smetanovost, krásně komplexní, jemná. V dokončení smetanový dozvuk s jabkama v pozadí. (26.5.2022)
Springbank 12letá 46%: Barva: vlašský ořech. Aroma: mořský vzduch, dub, sherry. Tělo: lehké až střední, velmi jemné. Chuť: velmi slaná, lehce olejová, s velmi dlouhým projevem. Dokončení: kokos, toast, dlouhé a přetrvávající. Známka: 84
Springbank 30letá Millennium Edition 46%: Barva: sytě dubová barva. Aroma: krásně vyvážené výrazné aroma soli, dubu a sherry. Chuť: velmi sladká chuť, rozvíjí se skrytý fenol, charakter podobný whisky z Islay. Dokončení: sladké, slané a pepřové. Vzhledem k věku jí překvapivě chybí dřevitost. Známka: 94
Springbank 35letá Millennium Edition 46%: Barva: tmavý lámavý jantar. Aroma: sůl, měkký dub a sherry. Chuť: sladká, jemná, čistá sherry, ucelená, se slabou chutí kokosu a mořských řas. Dokončení: slané a pepřové. Pevně kombinované příchutě, velmi rafinovaná. Známka: 95
Springbank 40letá Millennium Edition: Barva: zářivé zlatá. Aroma: velmi silné a agresívní, podobné aromatu Islay. Chuť: sladká kokosová. Dokončení: jemný fenol. Stále delikátní, ale pohasínající. Známka: 86
Springbank 45letá Millennium Edition 40,1%: Barva: zářivé zlatá. Aroma: rašelina a mořské řasy. Chuť: opět trochu upadající v kokosové sladkosti. Známka: 85
Springbank 1979: zelenozlatá až prvosenková, hlodášové aroma, sladká kokosová chuť, květinová, slané dokončení, velmi lahodný ročník s jistou uceleností, známka 85
Springbank 1978: tmavě oranžová, dubové, bylinné, slané aroma, jemné sladové tělo, železná chuť, koření a sůl v dokončení, známka 89
Springbank 1977: meruňková až oranžová, nasládlé aroma s trochou sherry, jemná, olejová, velmi podobná charakteru Islay, hřejivé a uklidňující dokončení, známka 88
Springbank 1972: broskvová barva, výrazně bylinné aroma podobné Islay, dubová chuť, náznaky fenolu, sladkost mořských řas a pepřové, známka 88
Springbank 1967: zářivě tmavě oranžová, sůl, kokos a dub v komplexním aromatu, chuť poměrně sladká, sladová a sherry, pozdní, velmi zdrženlivé koření a sůl, velmi vyzrálý ročník, známka 86
Springbank 1965: sytě zlatá barva, svěží slané aroma, chuť velmi sladká s trochou kokosu, slané dokončení, chybí jí ucelenost, známka 84
Springbank 1962: tmavě dubová barva, aroma dřevěného uhlí, prach dřevěného uhlí ve whisky, ale ještě přežívá chuť koření, máslový slad a sůl, získává body za zralost, známka 89
Springbank 1958: bronzová až měděná, slané aroma, velmi sladká chuť, potom náhlý velký nástup fenolu, nic mezi extrémy, známka 87
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:
Springbank 10letá 46%: Barva: Zlatá. Aroma: Lehká mořská sůl, koření, zakulacený slad, hruška. Na mladici je elegantní. Tělo: Bohaté a olejnaté. Dobře se rozprostře v ústech. Chuť: Úžasná směs suché a sladké, konzervovaná rašelina, citrusy. Náznak kouře. Dokončení: Meloun.
Springbank 15letá 46%: Barva: Světle jantarová. Aroma: Sofistikované. Koláč z Dundee, vanilka, čerstvá kůže, dýmkový tabák, sušená meruňka, rašelina, čaj. Tělo: Plné a bohaté. Dobře se rozprostře v ústech. Chuť: Najdeme tu evropský dub, i když není dominantní. Sladký tabák, oříšek, v pozadí kouř. Pestrá. Dokončení: Saze, slad. Mořská sůl.
Springbank Frank McHardy Anniversary 1975 46%: Barva: Sytě zlatá. Aroma: Oříšek, kořeněný dub, mandarinka/curacao, macadamiové oříšky, bylinky, lehce kouřovitá. Dubová. Tělo: Smetanové a měkké. Chuť: Kokos, borovice, citrusy, káva. Koření směrem k závěru. Dokončení: Oříšek, saze.
Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:
Springbank 15letá: Sladová, jejíž slaný, suchý a lehce olejovitý charakter ji zajišťuje ohromující chuťovou bohatost. Úžasná whisky.
Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:
Springbank 10letá 46%: Barva: Je známo, že se různě mění podle použitých sudů od bledě zlaté po tmavší odstíny. Tím se netrapte - prostě to patří k osobitosti tohoto druhu. Aroma: Očekávejte kůži, stopy rašelinového kouře, koření a slané tóny. Chuť: Výraznější slanost, muškátový oříšek a skořice, pomerančová kůra a kupodivu ocet. Ale příjemný. Dokončení: Lehce voňavé s pokračující sladkoslanou změtí. Na konci přetrvávající stopy kouře.
v knize Svět whisky hodnotí:
Springbank 10letá 46%: Komplexní koktejlové příchuti od zralých citrusů po rašelinný kouř, vanilku, koření a mírné slané tóny v pozadí.
Springbank 10letá 100 Proof 57%: Velká plná sladová whisky s příchutí sušeného ovoce a máslových bonbonů a kořeněnými, ořechovými a kouřovými tóny.
Springbank Vintage 1997 54,9%: Komplexní vůně karamelu, kouře a kůže. Na jazyku se zdá sušší s masovou, velmi plnou příchutí zahalenou do kouřových tónů.
Springbank 12letá 2014 Release 54,3%: Voní po vánočním koláči s vanilkou, sherry a slabým závanem moře. Na jazyku se táhne a v zemité chuti zaznívá jemný rašelinný kouř, koření, zázvor, karamel a lehké sherry.
Springbank 18letá 46%: Bohatá vůně sladkého sherry, anděliky a meruněk. V ucelené a sebejisté chuti se snoubí čerstvé ovoce, kouř, melasa a lékořice. V dokončení postupně vysychá.
Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:
Springbank 10letá 100 proof 57%: Barva zlatá. Whisky má mimořádně sladké aroma s minimálním náznakem kouře. Chuť má velmi ovocnou s trochou sherry. V dozvuku doslova exploduje silným, zakouřeným a kořeněným přídechem.