značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

  tisk textu

Whisky a humor

Nemyslím tím jen vtipy o whisky a s whisky (pokud jste si náhodou nevšimnuli, tak se objevují na úvodní stránce a občas jsou některé kreslené i vložené do textů), ale myslím tím i vtipy, co tak nějak vzniknou situací. Kdyby to nebylo k smíchu, tak je to k pláči.

A tak jsou tu vedle různě vtipných obrázků a videí i věci, které mě na internetu pobavily a skoro rozplakaly :)
najdete tu také:
Výroční whisky k 10.narozeninám Baru, který neexistuje
Thomas Dyntar Distillery

A ty co už jsou spíše k pláči než k smíchu se propadnou až do stoky.
Jsou to takové dvě blízké a občas přelévající se nádoby.


•  Velký videotest skleniček na whisky

Prostudoval jsem různé testy skleniček na whisky a některé informace mi tam chyběly. A tak jsem se rozhodl udělat také své testy některých opomíjených vlastností skleniček na whisky.
V testu vyzkouším 9 různých skleniček na whisky.
Celé testy a jejich výsledky se budou postupně objevovat zde formou videí.

Velký videotest skleniček na whisky - 1. kolo

písnička použitá v testu: Petr Skoumal - Aristokrat

Velký videotest skleniček na whisky - 2. kolo

písnička použitá v testu: Josef Dvořák - Sun Of Jamaica

Velký videotest skleniček na whisky - 3. kolo

písnička použitá v testu: Zemětřesení - Jsem prý blázen jen


•  Aprílová recenze

V aroma úplně jasné pomeranče, pomerančová kůra, lehká hořkost koření, alkohol není výrazně znatelný, ale mám tam náznaky kouře, kouř z hořícího a dohořívajícího dřeva. Pomeranče jasně dominují.
V chuti opět jasné pomeranče, trochu hořkosti pomerančové kůry, zde je alkohol znatelnější, kouř, co jsem měl v aroma, je ovšem už potlačený. Úplně cítím, jak mi ty pomeranče leží na jazyku. Působí hutnějším dojmem, z jazyka jen tak neodteče, skoro jako byste jí mohli žvýkat. V dokončení zcela nepřekvapivě pomeranče, ale připadá mi tam i další ovocnost, jablka. Dlouho doznívá lehká hořkost pomerančové kůry.

Záměrně jsem nedal název, ale až následnou fotku :)


•  Česká Soda

Začátkem června 2023 jsme si připoměli 30 let od vzniku jednoho pořadu, který by už dneska nevznikl.
A připomeneme si ho pár reklamama na/s whisky :)

a bonus ve formě Jacka Danielse navíc


•  Výroční whisky k 10.narozeninám Baru, který neexistuje

5. září 2022 se na FB Baru, který neexistuje objevila informace, že za čtvrt roku oslaví 10. narozeniny a k této příležitosti vydají vlastní limitovanou edici whisky. A v tu chvíli ji také vypouští do prodeje.

Až sem hezké, ale pak to začalo jít nějak všechno špatným směrem :(

Původí myšlenka byla, že 5.9.2022 spustí prodej "tajemné" whisky za cenu 2.200,-, postupně budou odhalovat informace o této whisky a současně zvedat cenu vždy o 100,- až na 2.800,-.
Tahle myšlenka se mi nelíbila. Tedy samotný nápad s postupným odhalováním se mi i líbil, ovšem to zvedání ceny už ne, takže to na mě nepůsobilo dobrým dojmem.
Ovšem za pár dní to přebili ještě výše, až jim to vyneslo vlastní část tady ve stoce.

První vystavená cena byla 2.100,-, ale jen chvíli, pak se změnila na 2.200,-.

A 8. září je už vše jinak. A bum a cena je 2.800,-.

9. září je cena už sice na finále, ale proč tu hru nedohrát dále.
Schválně jestli dostanu odpověď (psáno 9/9 cca před osmou večer).
"Když už jste dali finální cenu, tak můžete i rovnou odhalit, co vlastně lidem chcete prodat. Původní myšlenka (postupné zvyšování ceny) nebyla moc dobrá a teď už darmo mluvit.
Kde jsem něco podobného naposled slyšel? Už vím, nedávno v telefonu. Pane, speciální nabídka jen pro vás, rychle kupte, už nebude. A co mi vlastně prodáváte? To neřešte, hlavně rychle kupte, já vím, že slíbená cena už neplatí, ale i ta nová je skvělá, rychle kupte, neváhejte, nepřemýšlejte, už nebude. Mně můžete věřit, co řeknu dodržím, většinou.
Od začátku je to špatná komedie a je to čím dál tím horší. :(
doplněno:
a těch 2.200,- byla dotovaná cena? Ale tomu se mi nechce věřit."

.

Nebyl jsem jediný, kdo k tomu měl výhrady.
A odpověď jsme dostali.
Jen jsem ji asi bohužel správně nepochopil.

Když jsem se o tom 6.9. dozvěděl, tak jsem to prostě okomentoval.
"Na jednu stranu chápu radost z 10 let a narozeninové whisky
Ale tento způsob mi prostě nesedí a šponování ceny taky ne.
Když Zdeny dělá whisky pro BS, tak nás sice napíná, ale ještě před nákupem víme, co budeme kupovat a v lepším případě je možnost to i předem ochutnat (viz loňský Chardonnay finish na WhiskyLife).
Whisky pro Hulín vím po čem bude, při zakoupení vím alespoň toto, jaká bude a jak se povedla se dozvím až mi přijde domů.
Obecně je trochu škoda, že se láhve vyprodají ještě předtím, než je někdo ochutná a zrecenzuje, aby to lidi kupovali na základě doporučení.
Asi stárnu :(
a ještě doplněno:
Když Zdeny dělá whisky, tak do toho dává svoje jméno, takže se bude hodně snažit, aby se neříkalo, že to jeho plnění bylo špatné.
(Zdeny byl použit jako příklad, od přečtení předpokládám, že se jedná o GC a tak jsem u této značky myšlenkově zůstal)"

Ale otočku 9.9. jsem už musel okomentovat.

"Na webu lidi z baru se objevila před pár dny informace, že chystají výroční whisky k 10. narozeninám Baru, který neexistuje
(no, bohužel existuje)
Přišli s myšlenkou nabídnout tajemnou whisky za 2.200,- (začátek září) a postupně dávat indicie k tomu o jakou whisky se jedná a současně také zvedat cenu až k 2.800,- (myslím, že to byla někde půlka října).
Chápu radost z narozeninové whisky i výročí, svoji myšlenku mělo i postupné odhalování, postupné zvedání ceny mi ovšem přišlo dost mimo. Taková šmejdská obchodní praktika - rychle kupte, než to bude dražší a my vám pak povíme, co jste koupili. Nelíbí? no už máte smůlu, vy whisky a my peníze.
Když už bych dělal tuhle myšlenku, tak asi stylem: běžná cena bude třeba 2.400 a teď v rámci hry a čekání na narozeniny můžete koupit třeba 100 láhví za cenu 2.200 a pro podporu vašeho rozhodování budeme postupně dávat indicie o co se jedná. Čím budete čekat déle tím více budete vědět, ale zvyšuje se riziko, že už bude vyprodáno těmi, co to riskli s méně informacemi.
Vydali i první indicii, ale tím hra skončila, cena se rovnou upravila.
A kdo čekal tu nižší, tak se mýlí a je naivní jak já. Samozřejmě rovnou těch 2.800,-. Jednoduchá matematika, když prodáme za víc, tak víc vyděláme, ostatní není až tak důležité.
A tak se z toho stala jen trapná komedie. Věrní diváci a příznivci zůstávají, ostatní otráveně odcházejí. Nakonec však i špatní herci svoje dostanou a všichni jsou spokojení. Stejně se na vše časem zapomene. :(
screen původního webu nemám, doba na mě začíná být moc rychlá, nečekal jsem, že někdo během dvou dnů změní názor, pravidla, ..."

Původní obrazovku z 5.9.2022 nemám uloženou, protože jsem neočekával, že názor, pravidla, cenu změní během dvou dnů. Stárnu, tak rychlé veletoče už nestíhám.

A jedno veřejné tajemnství, ale pššššt, nikomu to neříkejte
Jde o 14letou whisky české značky GoldCock spadající pod palírnu Rudolf Jelínek. Právě teď si spokojeně dozrává ve Vizovicích, a to v 600litorvém sudu z českého bednářství, který jsme objevili ve vinařství Honzy Stávka, který v sudu předtím stařil fortifikovaný Veltlín. Celkově v něm bude finišovat 10 měsíců. Předešlých 13 let ležela v repasovaném sudu o objemu 273 litrů. Lahvovat ji budeme v polovině října, a to v sudové síle, kterou očekáváme okolo 60 procent.

.

A nakonec tomu nasadili korunu. Barová whisky k desátému výročí baru, ale na baru si ji nedáte. Šašci.

.

.

Původně byli ve stoce, ale při porovnání s jinými byli přesunuti do humoru :)


•  Thomas Dyntar Distillery

nevím proč :) ale připomnělo mi to:

Když jsem tam vezl objednávku k narozeninám kapitána Tableta, dostal jsem pokyn, abych se obrátil na chvalně doporučenou palírnu jistého muže jménem Caesario, jehož podnik byl u řeky.
"Potřeboval bych," četl jsem ze seznamu, "dvacet litrů ginu, dvanáct litrů whisky a osm lahví brandy."
"Oukej, šéfe. Chcete to všecko dneska?"
"Ano. Musím se okamžitě vrátit."
"Moc líto, šéfe. Dám vám gin a whisky pronto, na to tata. Ale brandy můžu dát až zítra."
"Proč to?"
Omluvně zavrtěl hrbem.
"Gin, whisky ... dělám hnedka. Ale udělat brandy, to trvá dvacet čtyry hodina."
Požádal jsem ho, aby mi ukázal svou rychlopalírnu, a on mě zavedl do jakési kůlny. Pokud jsem viděl, všechno její zařízení se skládalo z pětihektolitrovéhp sudu denaturovaného lihu, láhve jalovcové třešti, z nádoby s páleným cukrem, z balíčku mletého zázvoru a z čarodějnické křivule s výtažky různých bylin. Zvedl láhev jalovcové třešti.
"Gin dělám pronto." Pak ukázal pálený cukr a zázvor. "Whisky dělám pronto... Ale brandy ne tak snadno. Brandy nutno vařit celou noc."

na začátek stránky

A teď načneme zábavu z jiného soudku, ze soudku humoru :)

Začneme songem z filmu Whisky Galore z roku 1949

www.csfd.cz/film/85349-more-whisky/prehled/

Pokračujeme receptářem praktických rad:

Zlomil se vám korek při otvírání láhve? Žádný problém :)


s následujícími (některými) se můžete potkat i v různých textech tady na WOL, ale tady jsou pěkně pohromadě

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 03.03.2024