značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace » stoka 

  tisk textu

Stoka

Na internetu se občas najdou "zajímavé" věci, až z toho jde hlava kolem :)

A jaká témata protekly/protékají stokou?
Vyrob / uprav si vlastní whisky
Palírna U Zeleného stromu / Stará myslivecká
Výroční whisky k 10.narozeninám Baru, který neexistuje

•  Výroční whisky k 10.narozeninám Baru, který neexistuje

5. září 2022 se na FB Baru, který neexistuje objevila informace, že za čtvrt roku oslaví 10. narozeniny a k této příležitosti vydají vlastní limitovanou edici whisky. A v tu chvíli ji také vypouští do prodeje.

Až sem hezké, ale pak to začalo jít nějak všechno špatným směrem :(

Původí myšlenka byla, že 5.9.2022 spustí prodej "tajemné" whisky za cenu 2.200,-, postupně budou odhalovat informace o této whisky a současně zvedat cenu vždy o 100,- až na 2.800,-.
Tahle myšlenka se mi nelíbila. Tedy samotný nápad s postupným odhalováním se mi i líbil, ovšem to zvedání ceny už ne, takže to na mě nepůsobilo dobrým dojmem.
Ovšem za pár dní to přebili ještě výše, až jim to vyneslo vlastní část tady ve stoce.

První vystavená cena byla 2.100,-, ale jen chvíli, pak se změnila na 2.200,-.

A 8. září je už vše jinak. A bum a cena je 2.800,-.

9. září je cena už sice na finále, ale proč tu hru nedohrát dále.
Schválně jestli dostanu odpověď (psáno 9/9 cca před osmou večer).
"Když už jste dali finální cenu, tak můžete i rovnou odhalit, co vlastně lidem chcete prodat. Původní myšlenka (postupné zvyšování ceny) nebyla moc dobrá a teď už darmo mluvit.
Kde jsem něco podobného naposled slyšel? Už vím, nedávno v telefonu. Pane, speciální nabídka jen pro vás, rychle kupte, už nebude. A co mi vlastně prodáváte? To neřešte, hlavně rychle kupte, já vím, že slíbená cena už neplatí, ale i ta nová je skvělá, rychle kupte, neváhejte, nepřemýšlejte, už nebude. Mně můžete věřit, co řeknu dodržím, většinou.
Od začátku je to špatná komedie a je to čím dál tím horší. :(
doplněno:
a těch 2.200,- byla dotovaná cena? Ale tomu se mi nechce věřit."

.

Nebyl jsem jediný, kdo k tomu měl výhrady.
A odpověď jsme dostali.
Jen jsem ji asi bohužel správně nepochopil.

Když jsem se o tom 6.9. dozvěděl, tak jsem to prostě okomentoval.
"Na jednu stranu chápu radost z 10 let a narozeninové whisky
Ale tento způsob mi prostě nesedí a šponování ceny taky ne.
Když Zdeny dělá whisky pro BS, tak nás sice napíná, ale ještě před nákupem víme, co budeme kupovat a v lepším případě je možnost to i předem ochutnat (viz loňský Chardonnay finish na WhiskyLife).
Whisky pro Hulín vím po čem bude, při zakoupení vím alespoň toto, jaká bude a jak se povedla se dozvím až mi přijde domů.
Obecně je trochu škoda, že se láhve vyprodají ještě předtím, než je někdo ochutná a zrecenzuje, aby to lidi kupovali na základě doporučení.
Asi stárnu :(
a ještě doplněno:
Když Zdeny dělá whisky, tak do toho dává svoje jméno, takže se bude hodně snažit, aby se neříkalo, že to jeho plnění bylo špatné.
(Zdeny byl použit jako příklad, od přečtení předpokládám, že se jedná o GC a tak jsem u této značky myšlenkově zůstal)"

Ale otočku 9.9. jsem už musel okomentovat.

"Na webu lidi z baru se objevila před pár dny informace, že chystají výroční whisky k 10. narozeninám Baru, který neexistuje
(no, bohužel existuje)
Přišli s myšlenkou nabídnout tajemnou whisky za 2.200,- (začátek září) a postupně dávat indicie k tomu o jakou whisky se jedná a současně také zvedat cenu až k 2.800,- (myslím, že to byla někde půlka října).
Chápu radost z narozeninové whisky i výročí, svoji myšlenku mělo i postupné odhalování, postupné zvedání ceny mi ovšem přišlo dost mimo. Taková šmejdská obchodní praktika - rychle kupte, než to bude dražší a my vám pak povíme, co jste koupili. Nelíbí? no už máte smůlu, vy whisky a my peníze.
Když už bych dělal tuhle myšlenku, tak asi stylem: běžná cena bude třeba 2.400 a teď v rámci hry a čekání na narozeniny můžete koupit třeba 100 láhví za cenu 2.200 a pro podporu vašeho rozhodování budeme postupně dávat indicie o co se jedná. Čím budete čekat déle tím více budete vědět, ale zvyšuje se riziko, že už bude vyprodáno těmi, co to riskli s méně informacemi.
Vydali i první indicii, ale tím hra skončila, cena se rovnou upravila.
A kdo čekal tu nižší, tak se mýlí a je naivní jak já. Samozřejmě rovnou těch 2.800,-. Jednoduchá matematika, když prodáme za víc, tak víc vyděláme, ostatní není až tak důležité.
A tak se z toho stala jen trapná komedie. Věrní diváci a příznivci zůstávají, ostatní otráveně odcházejí. Nakonec však i špatní herci svoje dostanou a všichni jsou spokojení. Stejně se na vše časem zapomene. :(
screen původního webu nemám, doba na mě začíná být moc rychlá, nečekal jsem, že někdo během dvou dnů změní názor, pravidla, ..."

Původní obrazovku z 5.9.2022 nemám uloženou, protože jsem neočekával, že názor, pravidla, cenu změní během dvou dnů. Stárnu, tak rychlé veletoče už nestíhám.

A jedno veřejné tajemnství, ale pššššt, nikomu to neříkejte
Jde o 14letou whisky české značky GoldCock spadající pod palírnu Rudolf Jelínek. Právě teď si spokojeně dozrává ve Vizovicích, a to v 600litorvém sudu z českého bednářství, který jsme objevili ve vinařství Honzy Stávka, který v sudu předtím stařil fortifikovaný Veltlín. Celkově v něm bude finišovat 10 měsíců. Předešlých 13 let ležela v repasovaném sudu o objemu 273 litrů. Lahvovat ji budeme v polovině října, a to v sudové síle, kterou očekáváme okolo 60 procent.


•  Vyrob / uprav si vlastní whisky

Snippers DIY - Vyrob si svůj vlastní drink! - 349 Kč

Vyrobte si vlastní rum, whisky nebo stařený sudový gin s pomocí Snippers. Snippers je holandský výraz pro dřevěné chipsy. Dřevěné chipsy uvnitř láhve pochází ze skartovaných sudů od rumu nebo skotské whisky, které se na výrobu rumu či whisky používají již desítky let, nebo u varianty gin z mírně opečeného dubu, ze kterého se běžně vyrábějí sudy. Přestože jsou chipsy malé, stále obsahují hodně kouřové, jemné chuti. Tato příchuť se uvolní po přidání čirého alkoholu, jako byste stárli alkohol v dřevěném sudu.

Postup:
1. Začněte přidáním čirého alkoholu, jako je vodka nebo suchý gin. Vždy se ujistěte, že alkohol obsahuje alespoň 30% alkoholu. Nepřidávejte rum nebo whisky, protože by to nemělo téměř žádný účinek. Na štítek napište datum lahve a typ alkoholu, který jste použili.
2. Jakmile láhev naplníte, nechte ji zrát na chladném a tmavém místě. Dřevěné chipsy začnou pomalu uvolňovat svou kouřovou chuť a hřejivou barvu. Neváhejte každou chvíli ochutnat, abyste si vyzkoušeli, jak se chutě v průběhu času vyvíjejí. Tento proces trvá přibližně osm týdnů, ale klidně zjistěte, co se stane, pokud jej necháte stárnout déle.
3. Po osmi týdnech je čas servírovat vlastní rum / whisky / gin. Před vypitím alkohol přefiltrujte nebo opatrně nalijte. Dávejte pozor, abyste do sklenice nenalili žádné dřevěné chipsy. Také nikdy dřevěné chipsy nejezte.
4. Na zdraví! Vychutnejte si svůj vlastní drink!

Popis produktu:
Objem láhve: 350 ml
Obsahuje:
Rum snippers - dřevěný chipsy z použitých sudů od rumu
Whisky snippers - dřevěné chipsy z použitých sudů od skotské whisky
Gin snippers - mírně opečené dubové dřevěné chipsy
Výrobce: Spek Amsterdam, Holandsko

PK: Tohle je velké AU. Vyrobte si whisky z 30% vodky.
(Kopie z webu z 1.3.2022)


A tady je to na tom odkazovaném holandském webu - neskočte jim na špek :)

SNIPPERS: WHISKY - 15,95 EUR

Make your own Whisky with woodchips from used Scottish Whisky barrels. After adding a clear liquor like Vodka or Dry Gin the chips will slowly release their flavour and colour as if your liquor is ageing in a Whisky barrel!

Add liquor, other than Whisky > 30% ALC/VOL
Store in a cool/dark place for at least 8 weeks
Filter before drinking, never eat the woodchips
Enjoy the experiment responsibly!

With this bottle, you can turn a clear liquor into Whisky. The woodchips inside the bottle come from shredded Scottish Whisky barrels that have been used to make Whisky for decades. Although the chips are small, they still contain a lot of smoky Whisky flavour. This flavour will be released after adding a clear liquor, as if you’re ageing your liquor in a Whisky barrel.

1 Add liquor
You start off by adding a clear liquor, like Vodka or Dry Gin. Always make sure the liquor contains at least 30% alcohol. Don’t add Whisky, because this will hardly have any effect. On the label, write down the bottle date and the type of liquor you’ve used. If possible, try using leftover liquor you have at home.

2 The ageing process
After you’ve filled up your bottle, let it age in a cool and dark place. The woodchips will slowly start to release their smoky Whisky flavour and warm colour. Don’t hesitate to taste every now and then to experience how the flavours develop over time. This process takes approximately eight weeks, but feel free to find out what happens if you let it age longer.

3 Serve your own Whisky
After eight weeks, it is time to serve your own Whisky. Filter or carefully pour the liquor before drinking it. Make sure you don’t pour any of the woodchips into your glass. Also, never eat the woodchips.

4 Cheers!
Enjoy the experiment responsibly

PK: Neskočte jim na špek, ani když je z Holandska.
(Kopie z webu z 1.3.2022)

Cheers Box - Vytvoř si svou whisky

V květnu 2021 jsem našel sadu na "výrobu" whisky z vodky i na tomto webu, ale než jsem ji stačil zaarchivovat, tak tak z webu zmizela. Ale některé svérázné produkty se tam dali ještě najít i březnu 2022.

Prémiový set na výrobu vlastní whisky - 1.199,00 Kč

Vytvořte si svojí vlastní whisky!

Přidejte do whisky (cca 0,7l, není součástí balení) vámi vybrané stařící dřívko (dub, javor, třešeň nebo kouřový dub) aby se mohla rozvinout ta skvělá vůně. Během 24 hodin se z tyčinky do lihoviny uvolňují látky typické pro zralost, například třísloviny. Ideální zralosti dosáhnete pokud během procesu stárnutí láhev několikrát protřepete. Přiložené koření, které také harmonizuje s whisky Vám dá další možnosti přizpůsobit si vlastní drink. Jednoduše přidejte přímo do sklenice malé množství koření a nechte pár minut louhovat. Skvělého výsledku dosáhnete, když koření před přidáním malinko nadrtíte.

Jako bonus najdete v balení ledové kameny, které Váš drink ochladí aniž by ho zředily vodou. Stačí je dát před použitím do mrazáku.

Balení obsahuje:
1x 500ml skleněná lahev s korkem
1x dřívko dub
1x dřívko javor
1x dřívko třešeň
1x dřívko kouřový dub
1x koření růžové bobule
1x koření jablečné
1x koření chilli
1x koření pomerančová kůra
4x ledová kostka
1x návod s recepty

PK: Není to výroba, ale prznění whisky. A ta cena je teda šílená.
(Kopie z webu z 1.3.2022)


KutilBox: Sada na dochucení whisky - 1.399,- Kč

Hledáte originální dárek pro milovníka ušlechtilých destilátů? Darujte mu tenhle set na výrobu vlastní whisky. V něm si podle chuti (nebo receptu) dochutí kvalitní domácí whisky různými dřevinami a pečlivě vybraným kořením.

Během dvou dní tak získá osobitý nápoj, který bude ladit chuťovým buňkám. Teď už zbývá jen vyrobenou whisky nalít do sklenky a připít si. Tak na zdraví! Parádní dárek pro všechny gurmány s láskou ke kvalitnímu pití.

Doba trvání:
Ochucení whisky obdarovanému zabere přibližně 20 minut.
Alkohol poté musí ještě 2 dny odpočívat.

Sada na dochucení whisky obsahuje:
Prázdná lahev s korkem 2×
Trychtýř
Chilli
Pepř růžový
Lékořice
Pomerančová kůra
Dřevo – dub
Dřevo – javor
Dřevo – třešeň
Návod s recepty

Co budete potřebovat (není součástí balení):
Whisky

PK: Další przniči whisky. A ta cena taky šílená.
(Kopie z webu z 1.3.2022)

na začátek stránky

•  Palírna U Zeleného stromu / Stará myslivecká

Proč se dostaly až sem do stoky? Nechtělo se mi tím plevelit text o značce, ale současně jejich výlevy na FB prostor ve stoce dostatečně splňují.

Napřed trochu kontextu a historie Staré myslivecké.
Historie výroby alkoholických nápojů v Krásném Březně začala v září 1847, kdy Ludwig Bramsch a Louiss Eckelmann zahájili naprosto novou výrobou pekařských kvasinek. Společnost pod názvem Bramsch a Eckelmann - výroba lihu, lisovaných kvasnic a likérů byla zapsána v Krásném Březně 15. března roku 1848. Na začátku roku 1946 je firma znárodněna a začleněná do podniku Severočeské konzervárny a drožďárny. V roce 1991 je obnovená společnost KB Likér (v rejstříku zapsána od 21.12.1990 do 15.7.1992), které je posléze výrobním závodem Drinks Union. V roce 2008 nový vlastník Drinks Union Heineken likérku prodává. Nový vlastník postupně měnil jména: Granette a.s. (25.10.2007-31.12.2010), Granette & Starorežná Distilleries a.s. (31.12.2010-1.1.2017) na nynější Palírna U Zeleného stromu a.s. (od 1.1.2017).

Takže i když vznik Staré myslivecké vypadá podle toho až na rok 1848, tak všude byl uváděn rok 1847. V základu nic proti ničemu, takto se to běžně používá, na etiketách se uvádí rok vzniku palírny. Tady je to jen rok sem/tam. Pokud se už v textech přímo píše, že je vyráběná již od roku 1847, tak to pravda není.

Firma Granette & Starorežná Distilleries a.s. vznikla spojením ústecké Granette a Starorežné Prostějov. Výroba se postupně přestěhovala z Ústí nad Labem do Prostějova (v roce 2012).

V roce 2017 byl název změněn na Palírna U Zeleného stromu a.s., což by měl být původní název prostějovské palírny. Sídlo firmy ovšem zůstalo v Ústí a tak se sice mluví o prostějovské palírně, ale na etiketě je jako výrobce Palírna U Zeleného stromu a.s. Drážďanská Ústí nad Labem. Což je v základu také nic proti ničemu, sídlo firmy a výrobní závod nemusí být na stejném místě, ale vzhledem k tomu, co z nich občas padá za myšlenky, to na první pohled zarazí, zvlášť když se k tomu Prostějovu tak moc hlásí. Současně bylo v plánu navázat na "téměř 500 let dlouhou tradici prostějovské palírny".

A tak se dal ve starších reklamách najít u Staré myslivecké rok založení 1847, v roce 2018 byl na láhvi ještě rok 1847, kdežto na etiketě již 1518. A najednou je z toho legenda již od roku 1518. A Stará myslivecká je unikátní českou značkou s historií již od 16. století.


Těch 500 let jim bohužel trochu vlezlo na mozek a tak prezentace jejich produktů vypadá, že mají za sebou 500 letou historii.

.

(viz fotky výše a těch 500 let) :)

A že rovnou nepíšou, že se o výrobu Staré myslivecké zasloužili Adam a Eva? To by mohli mít ještě delší historii :)

A pokud neuznáváte Adama a Evu, tak je tu druhá možnost: Na počátku všeho byl velký třesk a už v tu chvíli se v elektronech jednoho atomu zrodila myšlenka na založení Palírny U Zeleného stromu. Jen by se jim to číslo asi nevešlo na etiketu. :)

.

Můžete se i zeptat. Sice odpověď na Vaši otázku nedostanete, ale na to si časem zvyknete. V lepším případě odpoví na něco, na co se člověk neptal.
Za to se ovšem dozvíte novinku - používají sudy po třešních. :)

Sledovat jejich FB je určitý druh masochismu a zvrhlé zábavy. Ale také zdroj zajímavého poučení, kdy nejvíce dávají jim položené dotazy, které ovšem většinou zůstávají bez odpovědi.

.

.

.

.

.

.

(Marie byla "nabídka" na zaslání několika set tisíc dolarů z dědictví, její spam byl pak smazán)

.

.

"objevujte poctivý svět whisky se Starou žitnou mysliveckou" - to je oxymóron jako prase

Oxymóron (spojením oxys „ostrý“ + móros „tupý“), někdy též protimluv, je v lingvistice spojení slov, jejichž význam se navzájem vylučuje – např. „ohlušující ticho“, „svítání na západě“ (Otokar Březina). Při striktním výkladu použitých slov by oxymóron tvořilo logický spor, paradox. (wiki)


Oni se mě snad snaží zničit svojí kreativností (odvozeno od slova kreatura?), jejich marketingový tým ty sračky plodí rychleji, než já je stačím zpracovávat. Tím, že jsem ještě rozšířil záběr na Stará myslivecká - Indie, tak už toho začíná být moc. Nade mnou asi brzo vyhrajou, opět zvítězí kvantita nad kvalitou.

.

.

Palírna U Zeleného stromu se pochlubila, že zájem o jejich whisky stále roste.

.


A pro Starou mysliveckou v Indii je i vlastní FB stránka - Stará Myslivecká India

Ale jejich přístup vůči Indii je teda opravdu ošklivý. Aby to nakonec nevzali v Indii jako urážku. Oni totiž v Indii vědí, jak se whisky správně a dobře vyrábí - viz třeba Amrut nebo Paul John.

.

na webu, na který odkazují - www.c2cimporters.com/home - žádnou jejich whisky ale nenajdete.
Ovšem zcela podvodně se tam v brožuře zařazují do kategorie whisky - smindia01.pdf (uloženo zde na WOL).

.

.

Ta jejich snaha svést se na vlně zájmu o whisky je spíše k pláči než k smíchu.

.

.

Ovšem pan Bartoška nám všem ukázal, jak správný "znalec" degustuje whisky.

Tak už chápu, kde dělám při recenzích chybu, že mi trvá to psaní tak dlouho. :)


Na Seznam.cz dali i svojí novou reklamu.
Už tam byli dříve, taky nic moc (ale ještě to nebylo na stoku), tohle už si své místo zasloužilo.

Jen odkaz ovšem na první pohled není výrazně označen jako reklama. :(

najdou se tam i další:

Tohle mi ze strany Seznam.cz připadá dost na hraně, protože to lidi můžou chápat nikoliv jako reklamu, ale jako informaci, které uvěří. V tomto případě jen budou pít špatnou "whisky" a maximálně si o světě whisky zkazí dojem. Když jde třeba o peníze a investování, tak je už je to horší a pro lidi s možnou větší ztrátou (mám pocit, že něco takového tam v podobném formátu taky bylo).

.

ono toho tam bude víc, ale už mě přestalo bavit se tím hnojem prohrabovat

.

Na Yotube jsem našel další zajímavé video - Stará Myslivecká Žitná - Case study od ComtechCAN.

.

FB:

weby:

recenze zde na WOL: Stará myslivecká

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 04.12.2022