značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace » články » česká whisky 

  tisk textu

česká whisky

V roce 2019 se objevilo několik nových značek české whisky, což mě inspirovalo k napsání tohoto (snad kompletního) přehledu whisky vyrobené v České republice.

Jako milník pro oddělení pojmů historie a současnost jsem vzal dobu, kdy jsem psal tento článek (listopad 2019, podle potřeby bude aktualizován). V historii jsou značky/whisky, které se již nevyrábí, i když některé z nich lze ještě stále koupit v obchodech. Současnost jsou značky/whisky, které jsou aktuálně dostupné a aktuálně vyráběné. Článek se věnuje primárně značkám whisky, nikoliv konkrétním plnění, která byla stočena pouze jednou a již nejsou sehnatelná.

Trocha historie

Od kterého roku se datuje první česká whisky nevím. Narazil jsem na několik starších značek whisky, ale u většiny mám informace pouze na základě fotek lahví a etiket. Pár starších whisky bez větších informací: Ancient Style a Gold King vyráběné v lihovaru Krásné Březno, Golden Arrow z lihovaru Vizovice, GWC z Likérky Fleret, Halberd od Stocku vyráběný v lihovaru Prádlo, Hill's vyráběnou v Hill´s Liquer Jindřichův Hradec, Kord's Whisky z lihovaru Kord v Hradci Králové a Private Club z lihovaru Říčany. To je všechno historie, kterou můžete potkat v soukromých sbírkách/barech nebo nalézt na půdě, v obchodě je už určitě nepotkáte.

V roce 2011 se objevila značka Imperator, kterou vyráběl Libor Pavelec. Whisky byla nabízena na internetu na slevových portálech, ale neznám nikoho, kdo by tuto whisky pil nebo vůbec viděl. I jejich web vzbuzoval dost vážné pochybnosti. Podle dále dohledaných informací si ale myslím, že opravdu existovala.

Další značkou české whisky je Granette, kterou znám pouze jako fotku a z produktového katalogu (z 10/2014) Granette & Starorežná Distilleries s názvem Granette Premium Whisky.
V roce 2017 Granette & Starorežná Distilleries změnila název na Palírnu U Zeleného stromu.

U dalších značek se historie prolíná se současností. Pod hlavičkou firmy Seliko vyráběla Likérka Dolany v závodě Těšetice whisky Gold Cock a King Barley. Firma Seliko zkrachovala a ukončila výrobu v roce 2002. Značku Gold Cock a zásoby vyrobené whisky koupila společnost Rudolf Jelínek, která je dále dávala na trh s víceméně stejnou etiketou, kde byl nově jako výrobce uvedený R.Jelínek. Nejednalo se ale o novou výrobu whisky, pouze o doprodej koupených zásob. Společnost Rudolf Jelínek se rozhodla ve značce pokračovat (o tom až dále). I když je možné některé z nich (doprodávané staré zásoby se starou etiketou) ještě v obchodě koupit, považuji to už za historii. Whisky King Barley z trhu zmizela úplně, několikrát se objevily informace o možném obnovení výroby. Konkrétnější podobu dostaly až v roce 2018 (opět až dále).
Zajímavostí byla whisky Kohout. Jednalo se o whisky z Dolan, pravděpodobně o Gold Cock plněnou do ozdobných lahví a miniatur.

A tak vlastně jedinou vyráběnou a prodávanou značkou české whisky po krachu Selika byla Printer's Whisky od Stocku. Toto postavení si udržela přes deset let. Koncem roku 2018 byl ukončen její prodej a od roku 2019 jí nahradila pod stejným názvem skotská míchaná whisky. Českou Printer's jsem od té doby nikde v prodeji neviděl (ale nijak moc jsem nepátral).

Posledním přírůstkem do tohoto historického okénka je whisky Hammer Head vyrobená v roce 1989 v palírně Prádlo patřící Stocku. Je známá svojí historkou o zapomenutých a pak znovunalezených sudech s whisky. Na trh se dostala v roce 2010 jako 21letá, pak proběhlo ještě několik plnění až po 28letou a tím měla být tato značka ukončena. Na trhu jsou některé její verze stále dostupné. V roce 2020 bylo pro americký trh stočena 30letá verze, s tou se ale pro český trh nepočítá. A tak už patří také do historie (i když ne tak úplně, viz dále).

a ještě trochu starší historie

Pár starých etiket a jedna ukázka z katalogu československých lihovin:


Kromě odkazů u Žufánka a Landcarftu, směřují všechny ostatní odkazy na tyto stránky, kde je jednotlivým značkám věnováno více prostoru.

Odkazy směřují k jednotlivým značkám tady na WOL, kde jsou k ni uvedeny další (pokud jsou) informace, případně charakteristiky.

Ochutnávání některých česko a slovenských whisky se věnuje i stále neukončený článek - nekonečný Česko-Slovenský týden


=============================


jsem se tak nějak zamyslel

Si tady tak degustuju a ochutnávám a zase degustuju whisky, až najednou zjišťuji, že se spíše opíjím. A do toho tady s chroustem filozofuji. Ne o jeho nesmrtelnosti, ale o české whisky. Ostatně na začátku toho opíjení, tedy degustace byla nejmenovaná česká whisky o síle 49,2%. A dobrá, takže to degustování šlo docela dobře. Se mi tady ti chrousti množej, před chvílí jsem viděl jednoho a teď už tu vidím dva. Nechám chrousty plavat, diskusi o jejich nesmrtelnosti s nimi zkusím potom a zpět k české whisky. Se tak zamýšlím nad aktuálním stavem a přijde takovej nicmoc, ale s dobrým výhledem do budoucna.

Prvním v nové vlně byl Jelínek, který koupil Gold Cock a to nejen značku, ale i zásoby. Pustil se také do vlastní výroby whisky. A to je trochu kámen úrazu. Jejich whisky není špatná, ale je švestková, což mi nesedí. To co stáčejí z Dolan (Těšetic) je z mého pohledu zajímavější. Kdy už zvládnou i oni vyrobit dobrou whisky? Jinak se jim musí uznat cenová politika, kterou drží ve velmi rozumné výši, jen mám pocit, že by to ještě měli podpořit reklamou, aby se o nich taky pořádně vědělo.

O whisky Trebitsch slyšet je. Reklamu a marketing mají celkem zmáknutou. Jasný cíl bych řekl taky, včetně cílové skupiny. Ta whisky není tak špatná, jak z ní někteří dělají. Není cílená na whisky komunitu, ale na běžného komzumenta a tak je tedy tak trochu neutrální, aby se zalíbila všem nebo alespoň nejvíce lidem. Cenově tedy nepatří zrovna k levným, což někoho odradí a někomu přijde jako lepší zboží. Je to prostě hlavně marketing a obchod.

Tím máme za sebou první dva hráče na našem whiskovém hřišti. U obou mám trochu pocit, že obchod a marketing jsou na prvním místě, whisky až na druhém. Čímž neříkám, že ti lidé, co stojí přímo u zrodu té whisky, toho destilátu, tomu nedávají své srdce.

Teď přeskočíme na hráče, co se mrcasí někde na konci, nemůžou pořádně chytit dech, podcenili přípravu a ještě se moc nerozkoukali. Palírna Blatná s Martin's Barrel a palírna Prádlo. Blatná už dala na trh dvě plnění whisky, ale tak potichu, aby to nikdo pořádně nevěděl, jen pár informovaných a možná pár šťastlivců. Mám tak pocit, jako by si to dělali pro sebe a sobě pro radost a aby byli uznáni jako výrobci whisky, tak musí něco pustit na trh a pro jistotu dost draho, aby si to nekoupil jen tak někdo. Prádlo se na trh zatím vůbec nedostalo, na podzim 2019 se ukázali na festivalu a od té doby nic. Kdyby tam byl ještě Klusák s Remundou (režiséři filmu Český sen), tak bych si skoro myslel, že to byl pokus, zda česká whisky scéna skočí na vymyšlenou palírnu. Ale věřím tomu, že se jich dočkáme, možná i obou.

A teď jsme se dostali k naší nadějné mládeži. Nadšení z nich čiší, chuť zkoušet nové věci, ukázat těm dospělákům, že nastupuje nová generace, která je převálcuje a ukáže jim, jak se to má dělat. Svachovka se svojí whisky Svach's Old Well Whisky předvedla dokonalou přípravu a načasování. Rozvinula široký nástup, kdyby se nám na jednom křídle nedařilo, ještě stále máme druhé křídlo a střed. A když k tomu přidáte Lukášovo nadšení pro whisky, tak je to silná kombinace. Jen nadšení nestačí, ale když se k tomu přidávají i výsledky a velký plán do budoucna, tak to vypadá jako talent na pár sezón.
Druhým mládežníkem je Těšetický TOSH s whisky King Barley. Nastoupil v dresu po dědovi se lvem s rudou hvězdou nad hlavou. Nemám rád retro vlny, co žijí jen z toho, že retro. Tady to ovšem vypadá, že by to tak zůstat nemělo. První whisky je tak trochu retro, udělali jsme to jako tenkrát, ale časem chceme ukázat, že to umíme i my sami, že se naučíme a ukážeme vám, co v nás je. Nezačali úplně špatně, ale teprve uvidíme jak si povedou dále. Určitě stojí za to jim dát šanci. Nikdo učený z nebe nespadl.

A to je všechno, teď se jdu věnovat těm čtyřem chroustům co tu trpělivě čekají, až se začneme věnovat filozofování o jejich nesmrtelnosti. :)

(20.10.2020)


a zase jsem se zamyslel :)

Si tu tak popíjím a opíjím, pak zase opíjím a popíjím, prostě to poctivě střídám a při tom jsem narazil na svoje přes dva roky staré zamyšlení nad českou whisky. Dva roky je dlouhá doba, tak se zamyslím, kolik se nám toho na českém whisky hřišti změnilo. Mám pocit, že hodně, ale nějak si tím přestávám být jistý.

Před dvouma rokama, jsme tu měli 3 hlavní hráče, byť ten jeden byl ještě mezi mládežníky. A ono se toho tolik nezměnilo. Ale událo se věcí dost. Gold Cock rozjel snad útok na celé lajně. Do roku 2019 vydával stará plnění a začínal budovat aktuální core-range, což v roce 2020 dodělal. Jinak byl ten rok na láhve celkem chudý, ovšem v roce 2021 se na nás vyvalilo 11 různých láhví (a to nepočítám, že se měnily láhve a etikety), v roce 2022 jsem jich napočítal 12 (13). Hele, čeho je moc, toho je příliš. Už i věrní sběratelé to nemají kam dávat. A běžný člověk se v tom pořádně nevyzná, co vlastně bylo z palírny, co bylo plnění pro někoho. Svachovka s Old Well upevnila svoji pozici na trhu a na konci roku 2020 trochu v tichosti vydala druhý release svých základních whisky. Rok 2021 byl rokem Mizunary. Nevalí toho na nás tolik a řekl bych, že mají ročně podobné množství dobrých whisky jako GC. U třetího hráče na hřišti to bylo nejdramatičtější. Když šel Trebitsch na hřiště, tak velká část hlediště bučela, ale domácí příznivci fandili a nic si ze zbytku nedělali. Uvnitř týmu to však vřelo a v roce 2021 vyměnili hlavního trenéra. A ještě větší haló byla v dubnu 2022 žlutá karta a tvrdé pokárání od rozhodčích za nefér hru. Byla otázka, zda to ustojí. Ustáli a nový trenér se snaží všechny přesvědčit, že to je odrazový můstek pro lepší tým, ale je třeba mu dát ještě chvíli času. A tady by mohl být velký problém. Chápeme, že to pár let trvá, než se můžu předvést na hřišti a začít sklízet úspěchy, jenže v přípravce už je pěkně těsno a tlačí se tam několik dalších týmů, které nám chtějí ukázat, že mají fakt dobře natrénováno. Málem jsem zapomněl na další dva hráče na hřišti. Martin's Barrel nás dlouho připravoval na svůj velký nástup a teď se tam na pokraji šmrdolí a nezasahuje do hry, nějak není s čím. A v jiné části hřiště se zcela nekrálovsky dloube v nose a čeká na posily King Barley. Na hřišti je už dlouho, ale není vidět, třikrát si kopnul do míče a teď čeká, až mu dorazí další do týmu. Čas, který je při zrání jejich největším pomocníkem, se občas stává tím největším protivníkem, kdy se na něj musí čekat a čekat. Dorazí mu tým dřív než nováčci z přípravky?

Rozhlížím se po hřišti, zda jsem na někoho nezapomněl, mám pocit že jo, ale nikoho pořádně nevidím. Už je to jasné, vedle hlavního hřiště jsou ještě další. Na jednom za halasného mysliveckého troubení pobíhá Stará myslivecká. Proč nejste s ostatníma na hlavním hřišti? Tohle je přece hlavní hřiště. To není, tady jste sami, hlavní hřiště je vedle, tam co jsou ostatní manšafty. Ta ještě neopeřená kuřata? No, oni tam byly dřív než vy jste přišli sem. Dřív? Jejich historie stěží začíná dvouciferným číslem, kdežto my se už blížíme ke čtyřcifernému. Aha, tak nic, tak si tu zůstaňte.
A ještě je tu jedno hřiště bokem a tam si zase hraje Thomas Dyntar. Tady jsme ale moc nepokecali, tedy vůbec.

Na jednoho hráče jsem na hlavním hřišti zapomněl, na Prádlo, to je ten, co se před pár roky omluvil na vteřinu, že si jen odskočí a hned bude zpátky, ještě se nevrátil.

Kdo překvapil a kdo zklamal?

U favoritů je to vždy těžké hodnotit, dobré umístění se u nich očekává, za to je nikdo pořádně nepochválí, ale za chybu či zklamání tvrdě zkritizuje (jako silně nesportovní typ jsem dostal na škole pochvalu - nebudu chválit tady ty sportovce, jak daleko doskočili, ale musím pochválit tady Petra, že i takové lemro zvládlo něco skočit). Oba (Gold Cock i Old Well) nezklamali a dostávají pochvalu za zatím setrvalý posun vzhůru, ale mějme na paměti, že žádný strom neroste do nebes, pak už se nebude kam zlepšovat, ale i tak mohou dostat pochvalu, za udržení té vysoké úrovně. Trebitsch dostává pochvalu za dobrý nový směr a snahu, ale k cíli je ještě daleko a když jste dole, tak tam buď zůstanete nebo půjdete směrem vzhůru, moc jiných možností není. Je to taková motivační pochvala.

Zato v soutěži o zklamání roku je to těsné. Vlastně neumím říct, co je největší zklamání. Velké zklamání je Prádlo, za to, že tu nemá nic a už dlouho. Velké zklamání je Martin's Barrel, nejsou to žádní nováčci ve výrobě lihovin, musí mít představu o tom, co je na trhu, co dělají ostatní. Ale to co předvedli, to vypadá, jak když jsou odtržení od reality, na jednu stranu nechtějí být na stejném hlavním hřišti s ostatníma a současně tam chtějí být. Standardní zklamání přinesla Stará myslivecká, už jsme si zvykli, že se s námi vlastně nebaví, takže neodpovídání atd je takové běžné zklamání. Překvapil a zklamal Thomas Dyntar, čekal jsem, že po tom jejich rozchodu se rozhodne ukázat, chyba nebyla ve mně, ale v nich. To oni mě táhli dolů, ne já je. Ale, to co se dost vytýkalo Trebitschi se přeneslo teď na ně. Čím to asi bude? (řečnická otázka). A King Barley nepřekvapil ani nezklamal, protože tak nějak nic nedělal, čeká se.

Tak jsem se hodně zamyslel a teď by to chtělo taky hodně popít. Takže plánuju se pustit do všeho českého, co tu mám. Láhve i vzorky a hezky od dávna. Nemám vše (ale klidně můžete doplnit) a bude to asi dvoukolové. Do druhého kola nepostoupí to, co už nebudu chtít pít znova a nebo to, co už nebudu mít, páč jsem to dopil. Druhé kolo není, abych zkoušel vybrat vítěze, ale jen pro jiný pohled na stejnou whisky. Jestli se to povede, tak se těšte :)

(8.1.2022)

Poznámky z ochutnávky se postupně objevují tady: ochutnávky 2023

na začátek stránky

Současnost

Novodobá historie současné whisky se začala psát řekněme v roce 2002 a i to by se dalo z různých pohledů rozporovat a proto se budu držet spíše let, kdy whisky byla uvedena na trh.
Proč rok 2002? Tehdy skončilo s výrobou Seliko, tedy palírna Těšetice se značkami Gold Cock a King Barley. Stock zatím stále vyráběl Printer's, která ovšem v roce 2018 skočila. Ještě zrála whisky Hammer Head, ale o té se zatím nevědělo/nemluvilo. A všichni aktuální (Jelínek, Trebitsch, Svachovka, Blatná, Tosh, Myslivec a další) zatím o výrobě whisky ani neuvažovali. Až na jednoho. V Prádle v roce 2002 začali vyrábět znovu whisky a když vlastně byli první, kdo v novodobé historii začal vyrábět whisky, ovšem paradoxně zatím stále nejsou na trhu.

•  Gold Cock

První ze současných výrobců české whisky byla společnost Rudolf Jelínek se značkou Gold Cock. V roce 2015 uvedli na trh whisky ještě ze starých zásob, destilovanou v roce 1992 ještě v Těšeticích, ovšem už s novou etiketou. Následovala whisky z roku 1995 a několik experimetálních sérií. Kdyby se jednalo pouze o toto, tak bych je nechal v historii. Ovšem od roku 2008 se ve Vizovicích začala také whisky vyrábět. V roce 2016 byla stočená jako osmiletá a v roce 2018 ji nahradila desetiletá verze, která by se měla stát vlajkovou lodí ve whisky portfoliu společnosti Rudolf Jelínek. Ve standardní nabídce je také single grain whisky z roku 2008, 20letá z roku 1999 a čtyřletá Gold Cock Peated. Vedle toho existují další edice, ať ročníkové, dozrávající v různých sudech či různá experimentální plnění, jedná se ovšem o limitované edice. A pak ještě existují verze dělané pro různé bary, akce apod, nevýraznější je v tom olomoucký Black Stuff či Whisky den Hulín.
Mirek Motyčka z Jelínka a Lukáš Andrlík ze Svachovky zkusili spojit dvě whisky: Gold Cock a Old Well. Gold Cock dodal roky a zkušenosti a Old Well mladou energii a sílu. Vyměnili si 80 litrů destilátu z dvousetlitrových sudů a výsledek tak zůstal z většiny původní, ale s pořádnou dávkou jiného, cizího elementu. Whisky Gold Cock je z roku 1999 a symbolizuje zkušenosti a vyzrálost. Old Well zastupuje mladou dravost, divokost a ambice s peated whisky z roku 2017. Prohodili si nejen kus obsahu, ale také část názvu a vznikly dvě různé whisky - Old Cock (kterou vydal Jelínek - výrobce whisky Gold Cock) a Gold Well (od Svachovky, výrobce whisky Old Well).

•  Trebitsch

Druhým, kdo dal na trh českou whisky, byla firma Trebitsch Old Town Distillery se single malt whisky Trebitsch. V roce 2017 uvedli tříletou Trebitsch Czech Single Malt Whisky. Od roku 2018 je stáčená jako čtyřletá a je jejich hlavním produktem. Současně v omezeném množství vyrábějí také další verze, např dozrávající v různých sudech či jiná plnění. Tyto verze ovšem nejsou primárně určeny pro běžný trh a jsou dostupné například na jejich whisky baru (v roce 2020 se na trhu objevila dostupná plnění, která dozrávala v sudech po rumu a po koňaku). Oproti všem ostatním se výrobce věnuje pouze výrobě whisky (ostatní mají whisky v širším portfoliu svých produktů). Svým způsobem prezentace a vyjadřování si kolem sebe způsobili určitou nevraživost a podezírání.
Na podzim 2021 tam došlo k větším personálním změnám a ty přinesly změnu v komunikaci i v produkci. A hlavně v přístupu k whisky. Jen na novou whisky si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. "Stará" Trebitsch byla stažena z trhu, nyní je určité "mezidobí", kdy se snaží ze starých zásob vyrobit něco lepšího a časem se dočkáme i "nové" whisky.

•  Svach´s Old Well whisky

Whisky z Destilérky Svach s názvem Svach´s Old Well whisky je na trhu přesně od 24.10.2019. Já mám raději kratší název Old Well. Byla uvedena jako tříletá v sedmi různých verzích, ve kterých najdete nakouřené i nenakouřené whisky. Označují ji jako Original Single Malt Bohemian Whisky. Vedle destilerky je také pivovar Glokner, kde si připravují rmut pro výrobu whisky. Vzhledem k jejich způsobu fungování jsou všechny jimi vydané verze single barrel, core-whisky u nich zatím nenajdeme. Byť si občas myslím, že jim core-produkt chybí pro jasnější prezentaci, tak jejich vytváření dalších a dalších zajímavých verzí je možná i zajímavější, než kdyby se více věnovali odlaďování budoucí core-whisky.
Lukáš Andrlík ze Svachovky a Mirek Motyčka z Jelínka zkusili spojit dvě whisky: Old Well a Gold Cock. Gold Cock dodal roky a zkušenosti a Old Well mladou energii a sílu. Vyměnili si 80 litrů destilátu z dvousetlitrových sudů a výsledek tak zůstal z většiny původní, ale s pořádnou dávkou jiného, cizího elementu. Whisky Gold Cock je z roku 1999 a symbolizuje zkušenosti a vyzrálost. Old Well zastupuje mladou dravost, divokost a ambice s peated whisky z roku 2017. Prohodili si nejen kus obsahu, ale také část názvu a vznikly dvě různé whisky - Gold Well (kterou vydala Svachovka - výrobce whisky Old Well) a Old Cock (od Jelíneka, výrobce whisky Gold Cock).

•  Martin's Barrel

Další česká whisky je z roku 2019, ze Zámecké palírny a pivovaru Blatná s názvem Martin's Barrel. Jedná se o tříletou whisky s 43,3% označenou jako Peated Single Malt Bohemian Whisky a lahvováno bylo pouze 120 (150?) lahví. V roce 2020 byla lahvována 3letá v sudové síle, v roce 2021 další 3letá v sudové síle. Cílem byla uváděná 5letá a postupem času i starší whisky. 5letá přišla na trh na podzim 2022.

•  King Barley

Firma TOSH Distillery se rozhodla obnovit značku King Barley. Vybavení lihovaru by mělo být, jako bylo v Těšeticích, když se tam King Barley vyráběl tehdy a v roce 2017 proběhla první destilace nové whisky King Barley. Zpočátku dodrželi i stejný postup výroby. 14.9.2020 šla do prodeje první nová whisky King Barley z palírny TOSH Distillery a to ve dvou verzích podle sudů, ve kterých dozrávala - King Barley Virgin Oak Finish 46% a King Barley Marsala Finish 46%. Řadu ještě doplnila King Barley Slivovica Finish 46%. Obecně plánují whisky King Barley jako nakouřenou whisky s delším zráním.

•  Prádlo

Název whisky Prádlo je podle palírny, kde je vyráběná, tedy palírny Prádlo, což je obec nedaleko Plzně. Je součástí společnosti Stock a již zazněla v části věnované historii české whisky. V době prvního psaní článku jejich whisky ještě na trhu nebyly, ale bylo možné se s nimi seznámit na Whisky Life! Prague 2019, kde alespoň pro mne byly nečekaným překvapení, protože jsem o nich vůbec nevěděl. Na trh je chtěli whisky uvést ještě v roce 2019 a to rovnou sedmnáctiletou a třicetiletou verzi, následovat by pak měla desetiletá verze jako základní produkt palírny. Je zajímavé, že začínají takto starými verzemi, sedmnáctiletá byla vypálena v roce 2002 a třicetiletá v roce 1989, ano je to stejná whisky, která šla v mladších verzích na trh jako Hammer Head. Nově se stane nejstarší whisky v jejich řadě.
V listopadu 2020 se objevila 17letá v zahraničních eshopech a později i stejné plnění (určené pro zahraniční trh) v českých Travel Free obchodech. Na klasickém českém trhu nebyla do podzimu 2022 představena.

•  Stará myslivecká

V listopadu 2020 přibyl na scénu české whisky další hráč - Stará myslivecká. Palírna U Zeleného stromu vyrobila Starou mysliveckou Selection, která by již měla splňovat označení whisky (žitná) a jedná se o 7letou whisky, byť uváděnou jako 4+3. V prosinci 2021 přidali 4letou Starou mysliveckou Bourbon Cask Reserve žitná whisky 40%. V červenci 2022 pak 12letou v jejich edici 500 years, která na sobě ovšem označení whisky nemá. Oproti jejich ostatní produkci s názvem Stará myslivecká, mi to jméno nepřipadá zcela šťastné, protože pak z toho jsou nesmyslné diskuse - Myslivec není whisky / Myslivec je whisky (ale asi ví co dělají a na co chtějí navázat). Nesedí mi jejich sebepropagace na FB, jejich propagace v "článcích" o whisky na Seznam.cz ani jejich více než 500 letům destilování.
Jejich způsob sebeprezentace i diskuse na téma destilace a způsobu výroby si vysloužily svoje místo v části zvané stoka.

•  J.Jaks Whisky

V polovině března 2022 se na FB lihovaru Poněšice objevila zmínka o jejich "whisky" J.Jaks Whisky. Za pár dní zase ta informace zmizela (doufám, že navždy a že to nebylo tím, že by během dvou dnů vše vyprodali). On totiž popis u té whisky zněl nějak podezřele: Naše J. Jaks (Jaroslav Ledajaks) Whisky je náš unikátní ječný destilát, který byl macerován v exotickém dřevě (směs dřeva z thajských pralesů). Jeho kořenitá a osobitá chuť je velice zajímavá a plná exotických chutí! Doufám, že tu na tuto "whisky" zůstane jen vzpomínka a moje recenze a už ji v budoucnu neuvidíme.
Podle informací z palírny ovšem připravují whisky, která už bude zrát 3 roky v dubových sudech a legislativě bude odpovídat. Tak jako jsem dal každé jiné značce další šanci i tato dostane další šanci.

•  Thomas Dyntar Original Trebic whisky

Po odchodu Tomáše Dyntara z České whisky a tím pádem i od značky Trebitsch se objevují informace (i od něj), že by se měl/chtěl vrátit ke své privátní značce Thomas Dyntar Original Trebic whisky. První informace o nové whisky se začaly více objevovat v červnu 2022, ty ovšem přinesly více otázek než odpovědí. Na eshopu se jejich whisky objevila v září 2022 a od té doby se dá považovat za všeobecně dostupnou.


Budoucnost ?

•  Lafayette

Značka Lafayette je vyráběná palírnou TOSH (již vyrábí whisky King Barley) z nenakuřovaného sladu a je zaměřená na ovocnou, lehkou a pitelnou whisky z lokálních surovin. K výrobě je použit ječmen vypěstovaný na Hané a zpracovaný v Prostějovské sladovně Castello. Destilát z nenakuřované sladiny plní do bourbon sudů z amerického bílého dubu nebo sudů dubu francouzského, ve kterých ležela červená vína. Sudy pro ležení sladového destilátu si upravují sami metodou STR. Jen je zatím v kategorii budoucnost, protože do whisky věku ještě nedozrála, ale ze všech dalších v této části si myslím, že má největší potenciál.

•  Žufánek whisky

Na webu Poznejwhisky.cz (poznejwhisky.cz) jsem narazil na článek, který zmiňuje plánovanou whisky ze známého českého lihovaru Žufánek. Mělo by se jednat pouze je jednorázovou záležitost k 20. letému výročí firmy v roce 2020. Do konce roku 2020 se ovšem zatím na trhu neobjevila, podle zákulisních informací bylo usouzeno, že by jí prospěla ještě chvíle dozrávání. Poslední informace je z Pálenkafestu 2022, která říká, že stále zraje, ale snad se bude stáčet a s další se již nepočítá.

•  Landcraft

Na webu Poznejwhisky.cz (poznejwhisky.cz) (opět, je to prostě dobrý zdroj novinek) vyšel článek o whisky z lihovaru Landcraft. První sud jejich whisky byl naplněn začátkem roku 2020. Zaujal mne a pak ještě více informace na jejich webu (bohužel ne až tak kladně), ale natolik, abych je tu založil už jako značku. Kdysi se mi tam hodně líbil popis toho, že zřídit si vlastní malý lihovar není vůbec tak jednoduché, jak si člověk z naší strany sklenky představuje. To, co tam vymýšlí teď, se mi bohužel nelíbí a jak jsem četl jinde, tak nejen mě. A tak se zatím většina textu u značky věnuje předprodeji jejich první láhve.

•  Radlík

Pěstitelská palírna Radlík již také pracuje na svojí české whisky. Zkoušejí whisky z různých sladů a v tuto chvíli by jim měla zrát. Zatím se podle nich spíše učí, zkouší a experimentují. (Jen doufám, že to s těmi experimenty moc nepřeženou.) Poslední informace je z Pálenkafestu 2022 a vypadá to, že to směřuje tím správným směrem.

•  Dlabka

Pěstitelská pálenice Dlabka dala zatím na trh destilát z jemně nakouřené ječné sladiny s názvem Portál, který zrál 6 měsíců v dubových sudech a 3 měsíce v sudech po portském. Měl by to být pohled do budoucnosti, na chystanou whisky produkci. Na Pálenkafestu 2022 se jeden z jejich new-make umístil v soutěži na 2.místě ve své kategorii.

•  Agnes

Zaslech jsem o palírně Agnes, že chystá whisky. Na Pálenkafestu 2022 jsem si to potvrdil a vypadá to, že to směřuje tím správným směrem.

•  Fleret

Zaslechl jsem, že i Fleret se chystá na whisky. Na Pálenkafestu 2022 jsem si to potvrdil.

•  Bernard

V únoru 2022 se začala psát historie whisky z Humpoleckého pivovaru Bernard. Byly naplněny tři 190litrové sudy po bourbonu a začala zde zrát single malt whisky. Destilováno bylo v Zámeckých sadech Chrámce. New-make pro tuto whisky získal na Pálenkafestu 2022 první místo ve své kategorii.

.

(článek vytvořen 26.11.2019, poslední úprava 29.10.2022)

=============================

(Před prvním zveřejněním tohoto textu jsem oslovil všechny tehdy současné výrobce a dal jim možnost se k němu vyjádřit, opravit či doplnit informace. Oslovil jsem výrobce značek: Gold Cock, Trebitsch, Martin's Barrel, Old Well, Prádlo a King Barley)

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 09.01.2023