značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » islay 

výslovnost  tisk textu

ARDBEG

Palírnu Ardbeg založil v roce 1794 Alexander Stewart. Na tomto místě byla již dávno před tím známá černá palírna. Palírna Ardbeg krátce po svém založení zkrachovala a v roce 1815 byla znovuotevřena Johnem a Alexandrem MacDougallem (ti zde pálili whisky s názvem - Pure Islay Malt Liqueur Whisky. Od roku 1853 řídily palírnu jejich sestry Margaret a Flora. V majetku jejich rodiny zůstala až do roku 1977, kdy ji koupil Hiram Walker. V letech 1982 až 1989 a 1996 až 1997 byla palírna uzavřena. V roce 1997 koupila palírnu společnost Glenmorangie plc. za 7 milionů liber (prý 5 mil. za palírnu, 1,7 za zásoby a 0,3 za značku). Hiram Wolker ji tehdy v roce 1977 koupil za 300 tisíc liber. Palírna prošla v roce 2000 renovací a jsou nainstalovány naprosto přesné repliky destilačních zařízení. Používanou vodu vede palírna 5 km přes rašeliniště z Loch Arinambeast a Loch Uigedail. Palírna měla i své vlastní rašeliniště Duich Lots, rašelina se těžila z velké hloubky a byl neobyčejně černá, bohatá na zbytky vegetace, což při sušení dávalo sladu další zajímavé příchutě.

Přibližně do roku 1980 fungovala sladovna přímo v palírně Ardbeg. Sladovny byly zajímavé tím, že neměly ventilátory, takže slad velmi načichl rašelinovým kouřem. Nový majitel však sladování postupně omezil až úplně ukončil a silně rašelinovitý slad nakupuje v Port Ellen. Lze se proto setkat s hodnocením whisky i podle toho jaký slad byl použit při její výrobě. Sladovna byla v provozu naposled v letech 1976-77.

Palírna ArdbegPalírna ArdbegPalírna ArdbegPalírna Ardbeg

Jim Murray hodnotí whisky z palírny Ardbeg velmi vysoko. Říká: Ardbeg produkuje sladovou whisky, kterou lze označit za bezchybnou. Doušek tohoto nápoje, nejprve zahřátého v dlani a pak pomalu převalovaného po celé ústní dutině, musí být důvodem, proč nám byly dány chuťové buňky. (hodnocení se vztahuje ke starším plněním whisky - cca whisky destilovaná do roku 1976) Osobně si ale myslím, že platí i na současnou produkci. Někteří milovníci Ardbegu se domnívají, že ovocnou chuť a aroma, připomínající jabloňové dřevo a citronovou kůru, způsobuje recitkulační systém v destilačním přístroji.

Říká se, že John MacDougall, který palírnu znovuotevřel, byl tak hrdý na svůj klan, že dokonce zaplatil u soudu pokutu za jakéhosi MacDougalla, kterého nikdy předtím neviděl, neboť podle něj se nikdo s tímto jménem nemohl dopustit ničeho špatného.

Palírna Ardbeg se od svého znovuotevření věnuje hodně propagaci značky. Trochu by se dalo říci, že až kultu Ardbeg. Od roku 1996 (1997?) existuje oficiální "fanklub" této whisky vedený palírnou - Ardbeg Committee. Jeho členům jsou přednostně nabízeny různá speciální plnění. Projekt "The Path to Maturity" (Cesta k dospělosti), který ukazoval postupné zrání 10-ti leté whisky. Whisky byla stáčena i jako mladší, aby bylo vidět, jak se postupem času mění. Ale i další zajímavosti o kterých se dozvědí často i lidé, kteří se o whisky nezajímají - např. "whisky Ardbeg ve vesmíru".

V palírně ArdbegV palírně ArdbegV palírně ArdbegV palírně Ardbeg

Typy

Hlavním produktem palírny je 10-ti letá whisky, označovaná nikoliv číslem, ale jako "TEN". Velmi známou je také Ardbeg Uigeadal (nazvanou podle jednoho z blízkých jezer). Po roce 2000 bych řekl, že se palírna začala hodně zaměřovat na marketing, což vedlo ke vzniku většího množství různých (často limitovaných plnění) a tak je možné, že než celý text dopíšu, tak některé z dnešních plnění již nebude běžně dostupné. Nyní jsou na trhu dostupné již výše zmíněné 10-ti letá Ardbeg Ten a Ardbeg Uigedail a také Ardbeg Blasda (což je Ardbeg nenakouřený jako běžný Ardbeg, oproti běžným neislay whisky, tam ovšem jistá nakouřenost a rašlina je) a Ardbeg Corryvreckan. Vedle toho právě existuje známé velké množství dalších plnění, např: 10-ti letá Ardbeg Cask Strength označená jako "Heavily Peated", 10-ti a 30-ti letá Ardbeg Old Black Label, 23-25-ti letá Ardbeg Provenance, 21-27-mi letá Ardbeg Committee, 30-ti letá Very Old Ardbeg 1968, 25-ti letá Ardbeg Lord of Isles, Ardbeg Ultimate Islay 1978. Z novějších to potom jsou např. whisky z projektu "The Path to Maturity" (Cesta k dospělosti), který ukazoval postupné zrání 10-ti leté whisky. Jeho součástí byly v roce 2004 6-ti letá Ardbeg Very Young z roku 1998, v roce 2006 8-mi letá Ardbeg Still Young, v roce 2007 9-ti letá Ardbeg Almost There. Finálem pak byla klasická 10-ti letá. Ardbeg Rollercoaster vyrobený k 10. výročí Ardbeg Committee, který obsahuje whisky z let 1997 až 2006. V roce 2004 24 letá Ardbeg Kildalton, která byla téměř nerašelinná, zřejmě jako vzpomínka na dobu před 20-30 lety, kdy zde takováto whisky byla pálena vlastně z nouze. V roce 2006 16-ti letá Ardbeg Airigh Nam Beist. Rok po obnovení provozu palírny v roce 1998, byla vyrobena Ardbeg Renaissance, stočena byla v roce 2008. V roce 2014 (přesně na Ardbeg Day 31. května) byla uvedena Ardbeg Auriverdes, ve zlaté láhvi (a také v klasické zelené láhvi).

Pro export do Japonska je známá 10-ti letá Ardbeg Natural Malt Selection. Pro firmu Hunter Hamilton zde byla plněná 11-ti letá pod názvem Glen Denny, pro La Reserve 9-ti letá Brut de Fút, pro Douglas Laing 29-ti letá Ardbeggeddon a další zakázková plnění. Ian MacLeod zde plní single malt s názvem Smokehead. Byla zde také namíchána blended malt Ardbeg Serendipity, která obsahuje 80% 17-ti leté Ardbeg a zbytek je whisky z Glen Moray.

Ardbeg Rollercoaster 57,3%Etiketa Ardbeg Rollercoaster 57,3%zadní Etiketa Ardbeg Rollercoaster 57,3%Ardbeg Almost There 1998/2007 54,1%Ardbog 52,1%

Dříve byly produkty této palírny prezentovány spíše nezávislými stáčírnami, nyní se ovšem palírna snaží prosadit hlavně sama. Ale i v dnešní době se lze setkat s některými nezávislými plněními. Někdy mám ovšem trochu pocit, že to s tou propagací až přehánějí. Některé jejich počiny mi připadají zajímavé (např. již zmiňovaný projekt "The Path to Maturity"), některé dobře "prodané" (např. Rollercoaster vyrobený k 10. výročí Ardbeg Committee). U některých plnění tuším jen matné souvislosti a u některých vůbec - ať s názvem, jeho významem či vazbou k nějaké události či datu. A občas mi, kromě obchodního potenciálu, uniká důvod uvedení nových a často limitovaných edic. Jistě by se to dalo dohledat, ale jsem na to trochu líný a nechci na tom strávit až tolik času (kdybych toto dohledával u každé značky, tak neudělám víc než značku za rok, už tahle mi to jde dost pomalu). Pokud ale máte větší přehled o některých zajímavých plnění Ardbegu a bude se Vám chtít, tak napište a já to sem rád dám.

Doporučím Vám i článek zde na WOL z ochutnávky whisky Ardbeg v roce 2010. Četl jsem ho s odstupem více než tří let, když jsem psal novou verzi textu o Ardbegu a docela se mi líbil. - ochutnávka whisky Ardbeg v roce 2010

Ardbeg 10-ti letá 46%Ardbeg 30-ti letá 40%Ardbeg Uigeadail 54,2%Ardbeg Blasda 40%Ardbeg Lord of the Islay 46%

na začátek stránky

Charakteristiky

Michael Jackson ve své knize hodnotí:

Ardbeg 10-ti letá 40%10-ti letou (40%, plněno 1993):
Barva: jemné sherry.
Aroma: kouř, slaná voda, jodová suchost.
Tělo: jen střední až plné, ale velmi pevné, síla odpovídající vyšší kategorii.
Chuť: zpočátku nasládlá, potom se mění na náladovou, plnění je trochu proměnlivé.
Dokončení: těžké, velmi výrazný jod.
Známka: 85
Ardbeg 17-ti letá 40%17-ti letou (40%):
Barva: sytě, měnivě zelenozlatá.
Aroma: agresívní, slaná voda, mořské řasy, dehtovitá, náznak síry.
Tělo: střední, olejnaté, velmi pevné.
Chuť: pepřová, ale i sladká, po obilných zrnech, olej, hlodáš, pevně kombinované příchuti, zralejší a vyzrálejší, ale ještě silná, velmi lákavá.
Dokončení: olejové, citronová kůra, čerstvě mletý bílý pepř.
Známka: 86
obrázek není k dispozici18-ti letou (58,1%, Cadenhead, 1975/1993, z ardbergského sladu):
Barva: sytě zlatá.
Aroma: dehet, kal, jod, trošku síry, mořské řasy.
Tělo: střední až plné, dosti olejnaté.
Chuť: sladová, sladká, hlodáš, jedlé mořské řasy, koření.
Dokončení: koření, křupavé, téměř pískové, po polknutí velmi slané.
Známka: 90
Ardbeg 1978Ardbeg 1978 (43%, plněno 1998):
Barva: sytě zlatá až bronzová.
Aroma: mořské řasy, sladká a nakyslá.
Tělo: silné, jemné, pevné.
Chuť: pozoruhodný vývoj chutí, nejprve sladová a obilná sladkost doprovázená vanilkou ze sudů po bourbonu, potom květinová, nakyslá, mořské řasy, nakonec pepřová.
Dokončení: uklidňující, dlouhé, hřejivé.
Známka: 89
obrázek není k dispozici21 letou (49,2%, Adelphi, plněno 1997, sud 453):
Barva: výrazně zlatá.
Aroma: slad, kouř, hlodáš, náznak citronové kůry.
Tělo: střední, jemné.
Chuť: citronová kůra a sůl, ale překvapivě lehká, téměř řídká.
Dokončení: koření, rašelina a velmi pozdní voňavý kouř, pravý charakter Ardbegu se objeví až po delší době.
Známka: 82
Ardbeg 1975 (1975/1998) 43%Ardbeg 1975 (43%, plněno 1998):
Barva: měňavě zlatá až bronzová.
Aroma: vřesová, po kořenech, rašelinová, hořící jabloňové dřevo, pálené listí.
Tělo: silné, důrazné, ale vyzrálé.
Chuť: velmi silně po listí, po pryskyřici, pepřová a hořčičná.
Dokončení: sůl, citronová kůra, opravdu velmi dlouhé.
Známka: 92
Ardbeg 1975 Gordon & MacPhail Connoisseurs ChoiceArdbeg 1975 (40%, Gordon & MacPhail, Connoisseurs Choice):
Barva: výrazně zlatá.
Aroma: čerstvé, nasládlé, mořský vzduch.
Tělo: velké, pevné.
Chuť: jemná, nasládlá, bylinná, lehký náznak mořských řas a soli, neobyčejně lahodné, zdrženlivé plnění.
Dokončení: voňavé, mírně bylinné, uklidňující.
Známka: 88
obrázek není k dispoziciArdbeg Provenance (55,8%, 1974/1998):
Barva: čistá zlatá až bronzová.
Aroma: mořský vzduch, mořské řasy, dub, lano, kůže.
Tělo: bohaté a smetanové, ale na jazyku suché.
Chuť: obrovský vývoj chutí, sladová, karamelová, sladká, ovocná, dřevo na grilování, hořčice, sůl.
Dokončení: výrazně pryskyřičné, kouřové a velmi hřejivé.
Známka: 93
obrázek není k dispoziciArdbeg 1974 (51,3%, Signatory, Cask-Strength serie):
Barva: jasná, čistá, zlatá.
Aroma: velmi pronikavá, mořské řasy, dub, dub, kůže, lano.
Tělo: velmi olejové, ale na jazyku suché.
Chuť: sladká, slaná, písková, pepřová, po živici.
Dokončení: suché, slané, pískové, mírně dřevité, později santalové dřevo.
Známka: 87
obrázek není k dispozici28-mi letou (54,4%, Cadenhead):
Barva: tmavě oranžová.
Aroma: silné, pronikavé, mořské řasy, dub, lano, kůže.
Tělo: velké a olejové.
Chuť: pevný, tvrdý nástup pevně kombinovaných chutí, dubová, smetanová (s kapkou vody), mořské řasy, sůl, vysoký stupeň dřevité chuti.
Dokončení: dub, santalové dřevo, písek.
Známka: 89
obrázek není k dispoziciArdbeg 1967 (49,8%, Signatory, Cask-Strength serie):
Barva: měděná až hnědá.
Aroma: leštěný dub, mořský vánek.
Tělo: pevné, opravdu velmi jemné.
Chuť: intenzívní zemitá, kořenová a suchá, trpká, dřevitá, přesto však převažuje chuť mořských řas a soli, zdá se, že voda zdůrazňuje nevyrovnanou sladkost sherry.
Dokončení: suché, slané, pískové, téměř drsně ostré.
Známka: 88
Ardbeg 30-ti letá 40%30-ti letou Very Old (40%):
Barva: bronzová až jantarová.
Aroma: syté, kouřová vůně.
Tělo: pevné, jemné.
Chuť: krásná vyváženost pronikavého sladu, rašeliny, kouře, parfému, sirupového sherry a moře, klasická Ardbeg.
Dokončení: parfémové, hřejivé, lahodné, uklidňující.
Známka: 94
Ardbeg 1963 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1963/1994 40%Ardbeg 1963 (40%, Gordon & MacPhail, Connoisseurs Choice, plněno 1994):
Barva: jantarová.
Aroma: pevné, mořské řasy.
Tělo: střední, jemné.
Chuť: překvapivě živá na své stáří, ale umírněná, rašelinová, kouřová, mořské řasy, mírně sladové pozadí sherry.
Dokončení: parfémové, náznak sherry.
Známka: 90

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

Ardbeg 10-ti letá 46%10-ti letou (46%):
Barva: Bledě slámová.
Aroma: List limety, saze, intenzívní.
Tělo: Lehké až střední. Intenzívní.
Chuť: Potřebuje vodu, aby vypustila kouř. Slaneček.
Dokončení: Saze.
Ardbeg Uigeadail 54,2%Ardbeg Uigeadail (54,2%):
Barva: Světle zlatá
Aroma: Sladká, ale pichlavě kouřovitá: limeta a rašelina, kakao, slaneček.
Tělo: Lehké, pevné.
Chuť: Bohatá, koncentrovaná a mocná. Lehce rámovaná dřevem. Saze s náznakem dehtu.
Dokončení: Limeta se vrací. Ovesný koláč.

Jim Murray ve své knize hodnotí:

obrázek není k dispozici10-ti letou:
Chuť této whisky se na patře rozezní nejrůznějšími odstíny od hořké marmelády po intenzívní sladovitost či od hořké čokolády po jemnou sladovitost, spolu se zemitou rašelinovitostí a náznaky příchuti po kávě, dubu a třtinovém cukru. Pokud existuje dokonalá chuť na patře, pak je to Ardbeg. (hodnocení se vztahuje ke starším plněním whisky - cca whisky destilovaná do roku 1976)

Charles MacLean ve své knize Svět whisky hodnotí:

Ardbeg 10-ti letá 46%10-ti letou (46%):
Sladová whisky nefiltrovaná za studena voní po kreosotu, dehtu a uzené rybě. Sladká chuť na jazyku rychle vyschne v kouřové dokončení.
Ardbeg Blasda 40%Ardbeg Blasda (40%):
Skotské jméno, které by se dalo přeložit jako "sladká a dobrá", odkazuje na mnohem uhlazenější styl, než je obvyklé. Vyrábí se ze sladu sušeného při pouhých 8 ppm, to je pouhá třetina úrovně běžné u Ardbegu.
Ardbeg Uigeadail 54,2%Ardbeg Uigeadail (54,2%):
Má tmavě zlatou barvu, voní po melase a později se na jazyku rozvinou pikantní kouřové tóny.
Ardbeg Airigh Nam Beist 1990 46%Ardbeg Airigh Nam Beist (46%):
Plná kořeněná sladová whisky se sladkými vanilkovými tóny, získanými za 16 let zrání v sudech po bourbonu. Jméno, které se správně vyslovuje ary-nam-bajst, znamená "útočistě šelmy".
Ardbeg Almost There 54,1%Ardbeg Almost There (54,5%):
Voní po rašelině, soli a citrusech a chutná po pepři, kouři a citronové kůře. Má dlouhou, výraznou a hřejivou rašelinnou dochuť.
Ardbeg Renaissance 1998/2008 55,9%Ardbeg Renaissance (55,9%):
Těžká whisky prosáklá rašelinou.

Marc A. Hoffmann ve své knize hodnotí:

Ardbeg 10-ti letá 46%10-ti letou (46%):
Barva: bledě slámově žlutá.
Aroma: kouřová vůně prostoupená množstvím slané vody.
Chuť: středně těžké tělo a nasládlá chuť, která se pak mocně vzpíná a je doplňována silným dozvukem mořského jódu.

Daniel Lerner ve své knize hodnotí:

obrázek není k dispozici20-ti letou lahvovanou Gordon & MacPhail:
Aroma: zemité, olejnaté, kořenité, trošičku jakoby připálené.
Příchuť: robustní, slaná, dřevitá, dosti mnohovrstevná, whisky pro skutečné milovníky skotské.

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

K whisky Ardbeg jsem si musel postupně najít cestu. Hodně jsem o ní slyšel a tak jsem se kdysi rozhodl ji ochutnat. Z jiných Islay whisky a z jejího kladného hodnocení, jsem měl určité očekávání. Při prvním ochutnání jsem byl ale zklamán. Tehdy mne vůbec nenadchla. Ale je pravdou, ze svůj dojem zanechala a po určité době, mne lákalo ji znovu zkusit. Nakonec jsem jí přišel na chuť, mám ji od té doby rád a také se k ní rád vracím. Její chuť je určitým způsobem specifická a tak poznám, kdy mám "chuť na Ardbeg". Kdysi jsem se o tom s někým bavil a vzešlo z toho přirovnání k olivám - (ne chuťové nebo aroma) někteří lidé když ochutnají olivy poprvé, tak jim nechutnají, ale přesto mají zájem je ochutnat znovu, až si je nakonec zamilují (nebo také ne).

Ardbeg 10-ti letá 46%Ardbeg 10-ti letá 46%:
Aroma: sladké, slané, ovoce, kouř, rašelina.
Chuť: sladkost, trochu ostrosti, rašelina, ovoce.
Dokončení: spíše sladké, ovocné, s dlouhým postupným rašelinovým ocasem.
Klasický Ardbeg, který mne nezklame, mám ho opravdu rád. Vím co od něj můžu čekat a poznám, kdy přijde "chuť na Ardbeg".
Ardbeg Uigeadail 54,2%Ardbeg Uigeadail 54,2%:
Aroma: "vánoce ve skleničce", kdy tam cítíte rozinky, puding, skořici, koření a "hořící vánoční stromeček".
Chuť: velmi lahodná, komplexní, vyvážená, sladkost, puding, kořenitost, rašelina.
Dokončení: doznívá ta rašelina a sladkost.
Skvělá whisky, vyladěný Ardbeg.
Ardbeg Blasda 40%Ardbeg Blasda 40%:
Aroma: sladké, trochu ovocné, vanilka a lehký vzdálený kouř.
Chuť: na Ardbeg je chuť velmi jemná, sladká, ovocná, trochu suchost, mentol a lehký kouř s rašelinou.
Dokončení: doznívá rašelinová chuť.
Poznámka: S pár kapkami vody se aroma zjemnilo, více se projevilo ovoce a sladkost. Chuť to na jednu stranu trochu potlačilo a na druhou trochu rozvinulo a jednotlivé chutě byly lépe cítit.
Celkově bych to ale označil za takový "dámský" Ardbeg. Oproti klasickému Ardbegu je jemný a nezvyklý, má v sobě ovšem jeho charakter a mohl by být zajímavou vstupní bránou do světa whisky Ardbeg. Byl to zajímavý a kvalitní Ardbeg, ale ne pro mne.
Ardbeg Airigh Nam Beist 1990 46%Ardbeg Airigh Nam Beist 1990 46%:
Aroma: rašelina, nemocnice, jód, kouř, klasický Ardbeg 10y, ale celkově jemnější.
Chuť: rašelina, nemocnice, jód, kouř, klasický Ardbeg 10y, ale celkově jemnější.
Dokončení: pozvolné, v duchu klasického Ardbegu.
Nijak zvlášť mne to nenadchlo ani nezklamalo, prostě klasický Ardbeg, možná jemnější oproti běžné desítce a o to méně zajímavý, celkově ale klasicky dobré pití.
Ardbeg Rollercoaster 57,3%Ardbeg Rollercoaster 57,3%:
Aroma: komplexní, jemná, čokoláda, vanilka, rozinky, lékořice, skořice a je natolik vyvážená, že tam tu sílu 57.3% necítíte.
Chuť: bohatá, trochu pálivá, papričky, sladkost, ovoce, kořenitost, anýz, lékořice.
Dokončení: dlouhé s doznívající rašelinou.
Extrakt toho nejlepšího z Ardbegu. Ale nenahradí to jednotlivé plnění. Skvělá whisky.
Ardbeg 1994 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1994/2004 40%Ardbeg 1994 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1994/2004 40%:
Aroma: kouřové, rašelinové, medicínské, slané, ovšem ne tak výrazné jako u tvrdých Islay.
Chuť: zpočátku až sladce ovocná, potom přejde přes rašelinou chuť k medicínskému závěru.
Není špatná, ale přijde mi horší a méně komplexní než originální plnění.
Ardbeg Ardbeg New Make 8.3.2010 69.1%Ardbeg Ardbeg New Make 8.3.2010 69.1%:
Aroma: až překvapivě bohaté, sladké, ovoce, grep, skořice, v pozadí kouř, ale opravdu až v pozadí.
Chuť: překvapivě sladká, ovocná.
Dokončení: ovocné až marmeládové.
Ovšem těch 70% tam bylo cítit a popravdě řečeno, podle mne se to teda moc pít nedalo. Musím přiznat, že jsem to čekal více bez chuti a vůně, takže jsem byl velmi a příjemně překvapen, kolik toho v sobě čerstvě vypálená whisky již má.
Není vlastně ještě whisky, ale čerstvě vypálený destilát ze kterého se teprve whisky postupným zráním stane. Přestože člověk má skoro pocit, že po druhé destilaci už musí z kotle vytékat snad jen čistý líh bez barvy, vůně a chuti, není tomu tak. Bezbarvý tedy opravdu byl, barvu získá až zráním v sudech, ovšem bez vůně a chuti nebyl.

Whisky posezení s Netharem:

Ardbeg 10-ti letá

Ardbeg Uigeadail

Recenze na whisky.nethar.com:

Ardbeg 10-ti letá

Ardbeg 17-ti letá

Ardbeg Uigeadail

Ardbeg Airigh Nam Beist

Ardbeg Alligator

Ardbeg Blasda

Ardbeg Corryvreckan

Ardbeg Renaissance

Ardbeg Rollercoaster

Ardbeg Still Young

Ardbeg Almost There

Ardbeg Supernova 2009

Ardbeg Supernova 2010

Ardbeg Auriverdes

Ardbeg 1996 Gordon & MacPhail

Ardbog

Webové stránky palírny:

Etiketa Ardbeg 10-ti letá 46%Etiketa Ardbeg 30-ti letá 40%Etiketa Ardbeg Uigeadail 54,2%Etiketa Ardbeg Blasda 40%Etiketa Ardbeg Rollercoaster 57,3%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 28.01.2015