» whisky » skotsko » single malt » islay
ARDBEG
Palírnu Ardbeg založil v roce 1794 Alexander Stewart. Na tomto místě byla již dávno před tím známá černá palírna. Palírna Ardbeg krátce po svém založení zkrachovala. V roce 1815 (tento rok je uveden i na etiketách) byla znovuotevřena Johnem MacDougallem (pálili zde whisky s názvem Pure Islay Malt Liqueur Whisky. V roce 1853 umírá Alexander MacDougall a palírnu dále řídily sestry Margaret a Flora. V roce 1900 byla produkce palírny 1,1 milionu litrů, tehdy měla 40 zaměstnanců, vlastní školu a výběrčí daní. (Na podobnou produkci se vrátila cca 100 let poté) V roce 1973 koupily palírnu Hiram Walker a Distillers Company Ltd. tehdy za 300.000 liber a zaměřili se hlavně na dodávání rašelinné whisky do blendů. V roce 1981 byla palírna uzavřena z důvodů velkých přebytků whisky na trhu. V roce 1990 koupila palírnu Allied Distillers a provoz byl v palírně opět obnoven, ale pouze do roku 1996 a navíc jen ve velmi malém rozsahu - pouze 2 měsíce v roce (případně se mluví o 33% výkonu). V roce 1997 koupila palírnu společnost Glenmorangie plc. za 7 milionů liber (uvádí se, že 5 mil. za palírnu, 1,7 za zásoby a 0,3 za značku). A od roku 2000 se začali věnovat výrazné obnově značky a Ardbeg znovu plně ožil. V roce 2005 jí koupil LVMH (Luis Vuitton Moet Hennessy) za 300 milionu (ovšem koupil celou společnost, tedy i palírny Ardbeg, Glenmorangie a Glen Moray).
Kapacita palírny je uváděna 2,4 milionu litrů (dle ročenky 2023).
V současnosti je celá produkce určena pro single malt plnění, dříve byl Ardbeg významnou součástí blended whisky např. Ballantine's, Teacher's a Black Bottle.
Jméno palírny vychází z skotské gaelštiny Ard Beag (česky: malá výšina, vybíhající pahorek). Používanou vodu vede palírna 5 km přes rašeliniště z Loch Arinambeast a Loch Uigedail. Palírna měla i své vlastní rašeliniště Duich Lots, rašelina se těžila z velké hloubky a byl neobyčejně černá, bohatá na zbytky vegetace, což při sušení dávalo sladu další zajímavé příchutě.
Do roku 1977 fungovala sladovna přímo v palírně Ardbeg. Sladovny byly zajímavé tím, že neměly ventilátory, takže slad velmi načichl rašelinovým kouřem. Nový majitel však sladování postupně omezil až úplně ukončil a silně rašelinovitý slad nakupuje v Port Ellen.




Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí whisky z palírny Ardbeg velmi vysoko. Říká: Ardbeg produkuje sladovou whisky, kterou lze označit za bezchybnou. Doušek tohoto nápoje, nejprve zahřátého v dlani a pak pomalu převalovaného po celé ústní dutině, musí být důvodem, proč nám byly dány chuťové buňky. (hodnocení se vztahuje ke starším plněním whisky - cca whisky destilovaná do roku 1976) Osobně si ale myslím, že platí i na současnou produkci. Někteří milovníci Ardbegu se domnívají, že ovocnou chuť a aroma, připomínající jabloňové dřevo a citronovou kůru, způsobuje recitkulační systém v destilačním přístroji.
Říká se, že John MacDougall, který palírnu znovuotevřel, byl tak hrdý na svůj klan, že dokonce zaplatil u soudu pokutu za jakéhosi MacDougalla, kterého nikdy předtím neviděl, neboť podle něj se nikdo s tímto jménem nemohl dopustit ničeho špatného.




Palírna Ardbeg se od svého znovuotevření věnuje hodně propagaci značky. Trochu by se dalo říci, že až kultu Ardbeg. 1.1.2000 byl spuštěn Ardbeg Committee - oficiální "fanklub" této whisky vedený palírnou. Jeho členům jsou přednostně nabízeny různá speciální plnění. Informace zpočátku chodily poštou, což taky potěšilo, když vám do schránky přišel pohled nebo Momentous Minutes. Při vzpomínání u 20.let WOL jsem je našel a dal do vzpomínek, přidám je i sem ke značce.




Momentous Minutes z Ardbegu si můžete prohlédnout v pdf formátu: Issue 1 - December 2000, Issue 2 - October 2001, Issue 3 - August 2002, Issue 4 - August 2003, Issue 5 - December 2003, Issue 6 - October 2004, Issue 7 - May 2006, Issue 8 - April 2007, Issue 9 - May 2008, Issue 10 - September 2009, Issue 11 - Winter 2010, Issue 12 - September 2011.
Nevím zda se dnes dá někde najít přehled členů Ardbeg Committee (nehledal jsem), ale cca v roce 2003 přišel přehled členů k roku 2002 a to přímo v knížečce. I Česká republika tam byla zastoupena.


Některá plnění bylo možné si předobjednat (zaujal mě tehdejší způsob placení kartou). K plánovanému vydání Ardbeg 1977 Vintage přišel její "rodný list".





Ostatně, Ardbeg je velmi kreativní, jak je vidět i z prezentace zvláště novějších whisky.
Typy
V aktuální core-range (září 2022) je samozřejmě desetiletá whisky, která je v něm již od roku 2000 - Ardbeg TEN years old 46%. Občas se můžete setkat s označením Old/New TEN, které odděluje produkci před a po roce 2008. Starší byly lahovány ze zásob vyrobených před zakoupením palírny společností Glenmorangie a jsou často považovány za lepší a bohatší oproti současné produkci. Dále je zde Ardbeg 5letá Wee Beastie 47,4% zrající v sudech po bourbonu a Oloroso sherry. Na trhu je od roku 2020 a dostalo se jí rozporuplného přijetí whisky komunitou. U nás se cenově se pohybuje lehce pod desetiletou (rozdíl okolo 200 při ceně nad tisícovku, na webu Ardbegu je rozdíl WB5y 39 liber a 10y 47 liber), ale rozdíl těch pěti let je znát a tak u dost zkušených pijáků whisky narazila, u lidí seznamujícími se s Islay a značkou Ardbeg byla příjímana kladněji. Trochu zarazilo i její uvádění na náš trh, kdy se hodně zdůrazňovalo, jak bude skvělá do míchaných nápojů, což mi osobně u single malt whisky nepřipadá jako to hlavní.





video: ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Ardbeg presents...Wee Beastie - www.youtube.com/watch?v=aV5XYeXk9oo (nelze se vložit okno s přehráním, mají omezení od 18 let)
Ardbeg stvořil monstrum! Wee Beastie online!
Od roku 2017 rozšířila řadu Ardbeg An Oa 46,6%. Podle mě fajn pití, cenově se pohybuje nad desítkou, přijde mi ovšem jemnější a v řadě bych jí zařadil před desítku, jako takovou vstupní bránu k whisky Ardbeg. Na konec přehledu jsem si nechal dvě, které se dělí o první místo v místním core-range. Od roku 2003 je součástí Ardbeg Uigeadail 54,2% pojmenovaný podle jezera, které palírně slouží jako zdroj vody. A od roku 2009 Ardbeg Corryvreckan 57,1% pojmenovaný podle známého mořského víru, který se nachází severně od Islay v průlivu mezi ostrovy Jura a Scarba. Obě tyto výborné whisky - Oggie a Corry - jsou jako součást core-range za přijatelné peníze a jsou stále dostupné. Různé limitky pak mají problém se s nima porovnávat, cenově bývají většinou podstatně dražší, nejsou ovšem tak podstatně lepší a ještě navíc bývá problém je sehnat. V roce 2020 byla lahvována Ardbeg 25letá 46% v počtu 6500 láhví. Hovoří se o ní sice jako o součástí core-range, ale vzhledem k množství láhví a velkému zájmu byla hned vyprodána a přeprodávána (podle všeho byla lahvována i v dalších letech).








Přehled vydání whisky Ardbeg podle let (bez single cask a navíc lahvování a uvedení na trh se může lišit):
V roce 1996 byl vydán Ardbeg 30letá Very Old 40%, lahována byla whisky ze 29 sudů. Předtím lze nalézt velké množství nezávislých plnění a pár plnění přímo z palírny.












Lahvování po roce 1997, když palírnu koupilo Glenmorangie, je celkem dobře zmapované. Hned v roce 1997 byla vydána Ardbeg 1978 43%, která byla lahvována až do roku 1999, postupně se tak zvedalo stáří lahvované whisky. Dále pak Ardbeg 17letá 40%, vydávaná až do roku 2004 a první release Ardbeg Provenance 1974/1997 55,6%. V roce 1998 druhý release Ardbeg Provenance 1974/1998 54,7% a Ardbeg 1975 43% lahvovaný až do roku 2001, postupně se tak zvedalo stáří lahvované whisky.










2000:
V roce 2000 třetí release Ardbeg Provenance 1974/2000 55% a čtvrtý release Ardbeg Provenance 1974/2000 55%. V roce 2000 také šla na trh desetiletá Ardbeg TEN 46%, která byla lahovována až do roku 2009. Což vypadá jako trochu zavádějící informace, protože desítka je v core-range stále, ale tato plnění do roku 2009 bývají také označována jako "OLD" TEN. Vzhledem k tomu, že palírna v letech 1981-89 byla mimo provoz a v letech 1989-96 vyráběla celkem málo, tak tyto desítky obsahovaly i starší whisky a výrazně se lišily od pozdější verze "NEW" TEN. Měl jsem možnost porovnat plnění z roku 2002 s plněním z roku 2018 a bylo to velké zklamání z novější verze. Ne, že by nová verze byla špatná, ale ta stará byla o hodně lepší. Rozpoznávacím znakem mezi Old a New by měl být způsob uvedení údaje "non chill-filtered". Na starší verzi byl černým písmem ve zlatém rámečku, kdežto u novější je zlatým písmem na černém podkladě etikety.











2001:
V srpnu 2001 byla vydána Ardbeg 1977 46%, která byla lahvována až do roku 2004, postupně se tak zvedalo stáří lahvované whisky. Pro Ardbeg Committee byla vydána Ardbeg 21letá 56,3% v počtu 2300 láhví. Láhve se do konce nevyprodaly (a to tehdy v materiálech pro Committee řešili jako podělit 2.300 láhví mezi 7.380 členů) a v následujícím roce byly na Feis Ile 2002 nabízeny se slevou (dnes nepředstavitelná věc). V roce 2001 šla na trh také Ardbeg Lord of Isles 46% a lahvována byla až do roku 2007. Měla by obsahovat whisky z let 1976 a 1977 a tak se stáří whisky při postupném plnění zvyšovalo. V tehdejší době byl lord of Isles princ Charles k jehož poctě byla whisky vytvořena.



















2002:
Byla vydána Ardbeg Committee Reserve 55,3% v počtu 3000 láhví a již z názvu je jasné, že byly vydána pro Ardbeg Committee. Tato se již vyprodala rychle.
2003:
Byl vydán Ardbeg Uigeadail 54,2%, který je součástí core-range až do dnešní doby. A pro Ardbeg Committee byla vydána Ardbeg Very Young for Discussion 58,9% v počtu 4002 láhví, což byl počátek The Path to Maturity (Cesty k dospělosti). Pro japonský trh byla desítka v sudové síle Ardbeg TEN Cask Strength 57,8% v počtu 900 láhví.








2004:
Byla vydána šestiletá Ardbeg Very Young 58,3% pro běžný trh a pro Ardbeg Committee byla vydána Ardbeg Kildalton 1980 57,6% v počtu 1300 láhví. Byla vydána Ardbeg 1990 Cask Strength 55%, která byla dostupná v palírně a na japonském trhu.






2005:
Byla vydána whisky Ardbeg 1965 42,1% stočená ze sudů číslo 3678 a 3679 v celkovém počtu 261 láhví. Vychází to tedy na nějakých 39 let. Byla dodávána včetně miniatury, podstavce se sklem a čistící soupravy.



V roce 2005 byla ještě vydána whisky s názvem Serendipity (v překladu "štastná náhoda") v počtu 16000 láhví. V tomto případě se nejedná o whisky Ardbeg. Jedná se o blended malt whisky, která obsahuje cca 80% prý 17leté Ardbeg (což ovšem nevychází, protože před 17 lety byla palírna mimo provoz) a 20% 12leté whisky Glen Moray. Na etiketě je jako výrobce uveden MacDonald & Muir Limited, což je dřívější název společnosti Glenmorangie. Je uváděno, že byla určena pro Committee. Členům Ardbeg Committee přišla brožura s informacemi a možností objednání.






2006:
Pro Ardbeg Committee byla vydána Ardbeg Young Uigeadail 59,9% v počtu 1392 láhví. Řadu "The Path to Maturity" rozšířila osmiletá Ardbeg Still Young 56,2%. Byla vydána Ardbeg Airigh Nam Beist 46% obsahující whisky destilovanou v roce 1990, byla lahvována až do roku 2008. Jméno "Airigh nam Beist" lze přeložit jako úkryt příšery, také se jedná o jméno druhé vyrovnávací nádrže odkud bere palírna vodu.















2007:
V řadě "The Path to Maturity" pokračovala devítiletá Ardbeg Almost There 54,1%. Pro Feis Ile 2007 byla vydána desetiletá Ardbeg TEN - Mór 57,3% v počtu 1000 láhví. "Mór" znamená "veliký či vynikající" a láhve byly opravdu velké, bylo lahvováno do 4,5 litrových láhví. Byla lahvována 33letá Ardbeg Double Barrel 44,9-49,9% dodávaná v kufříku, která obsahovala dvě láhve s whisky destilovanou v roce 1974 ze sudů #3145 a #3524, celkem bylo 250 těchto setů.







2008:
Pro Ardbeg Committee byla vydána Ardbeg Corryvreckan 57,1% v počtu 5000 láhví. Bylo další vydání desetileté Ardbeg TEN - Mór 46% opět lahvované do 4,5 litrových láhví. Došlo k dokončení řady The Path to Maturity vydáním desetileté Ardbeg Renaissance 55,9% v počtu 21000 láhví a uvedené na Feis Ile 2008. Dá se říci, že to byla nová desítka v sudovce. Objevila se nezvyklá Lightly Peated Ardbeg Blasda 40%, lahvovaná až do roku 2010 v celkovém počtu 18000 láhví, zajímavá také tím, že použitý slad byl nakuřován tak třikrát méně (na 25ppm, standardní nakuřování uvádí palírna cca 50ppm, ale některé jsou i více), než bylo v palírně běžné. A na trh přišla nová desítka Ardbeg TEN 46%, která byla destilována po roce 1997, kdy palírnu koupila Glenmorangie. Vzhledem k rozdílu mezi novým a starším plněním se lze setkat občas na webech s označením Old TEN a New TEN.










The Path to Maturity (Cesty k dospělosti) byl způsob představení nové desítky a současně také dal lidem možnost ochutnat, jak se whisky v průběhu zrání mění. První whisky v této řadě byla v roce 2004 šestiletá Ardbeg Very Young 58,3% - velmi mladá (pro Committee byla vydána verze již v roce 2003). Následovala v roce 2006 osmiletá Ardbeg Still Young 56,2% - stále mladá. V roce 2007 pokračovala devítiletá Ardbeg Almost There 54,1% - skoro hotovo. Uzavírala to desetiletá Ardbeg Renaissance 55,9% "We've Arrived!" v počtu 21000 láhví. Dá se říci, že to byla nová desítka v sudovce. A to bylo vlastně uvedení nové TEN na trh.








2009:
Začátkem roku byla pro Ardbeg Committee vydána Ardbeg Supernova 58,9% v počtu 3000 láhví pro UK/EU trh a v počtu 600 láhví pro US trh. Krátce po ní, šla Ardbeg Supernova 58,9% (Stellar) i na běžný trh v počtu 18000 láhví. Od roku 2009 je také součástí core-range Ardbeg Corryvreckan 57,1%.






ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Corryvreckan
ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Corryvreckan - Chapter 1
ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Corryvreckan - Chapter 2
ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Corryvreckan - Chapter 3
2010:
Pro Ardbeg Committee byla vydána Ardbeg Rollercoaster 57,3% v počtu 12000 láhví, zajímavá tím, že obsahuje whisky z deseti různých ročníků: 1997-2006. Na zadní etiketě je uveden i poměr jednotlivých částí. A další verze Supernovy Ardbeg Supernova SN 2010 60,1%.








ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Ardbeg Rollercoaster
2011:
Ardbeg Alligator 51,2% v počtu 10000 láhví pro Ardbeg Committee, pojmenovaná podle vypálení sudu (nejvyšší stupeň vypálení sudu) - Alligator Char Virgin Oak a následně šla ve stejných procentech i na běžný trh. Ardbeg Feis Ile 55,1%, také označována jako El Diablo vydaná pro Feis Ile 2011 v počtu okolo 1300 láhví a whisky v ní byla ze dvou sudů po PX Sherry z roku 1998.








ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Ardbeg Alligator
2012:
Dvanáctiletá Ardbeg Galileo 49% obsahující whisky destilovanou v roce 1999 a použité sudy byly bourbon a marsala. U příležitosti prvního celosvětového Ardbeg Day byla vydána pro Ardbeg Committee whisky s názvem Ardbeg Day 56,7%.






ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Ardbeg Galileo
Feis Ile a Ardbeg Day - Od roku 1984 se v posledním květnovém týdnu koná Islay Festival - Feis Ile. Od roku 2000 se aktivně účastní i palírny. Ostatně najdete u nich pravidelná plnění pro Feis Ile. Na každou vychází jeden den, věnovaný hlavně té palírně (distillery days). Poslední sobotu to vychází na palírnu Ardbeg a zde se rozhodli od roku 2012 toto symbolicky rozšířit na fanoušky po celém světě. A tak ve stejnou dobu jako se na Feis Ile koná Ardbeg Day, probíhá také v jejich Ardbeg Embassy i v dalších barech. Všichni by měli dodržovat pravidlo, že whisky vydaná pro Ardbeg Day se dává do prodeje až v tento den. Pro Feis Ile vedle toho i existují různé další single cask plnění.
2013:
Pro Feis Ile a Ardbeg Day 2013 byla vydána Ardbeg s názvem Ardbog 52,1%, kombinace sudů po bourbonu a manzanilla sherry, tentokrát byl Ardbeg Day přejmenovaný na Ardbog Day.



ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Ardbog
2014:
Pro Feis Ile a Ardbeg Day 2014 byla vydána Ardbeg Auriverdes 49,9%, existuje i ve zlaté verzi, určené pro ambasadory a vybrané novináře, zlaté bylo jen 300 láhví. Charitativní Ardbeg Kildalton 46% dostupná nejdříve pouze v palírně, až později byla uvedena na běžný trh. Část výtěžku z prodeje byla určena na charitativní účely. Pojmenovaná je podle Kildalton Cross, kamenném kříži z druhé poloviny 8. století, vzácné památky Islay. Pokračuje vesmírná série Ardbeg Supernova SN 2014 55% pro Committee.








ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Ardbeg Auriverdes
2015:
Pro Feis Ile a Ardbeg Day 2015 byla vydána Ardbeg Perpetuum 49,2% Distillery Release pro Committee a Ardbeg Perpetuum 47,4%. Současně je výročí 200 let palírny. Na etiketě je symbol nekonečna značící, že palírna Ardbeg už tu bude věčně. K 200 letů palírny byla také vydána třiatřicetiletá Ardbeg 1815 50,1%. V počtu 400 láhví, kdy 200 bylo určeno k prodeji na Feis Ile 2015 během Ardbeg Day a 200 nabídnuto vybraným zákazníkům. Měla by obsahovat whisky destilovanou v letech 1974 a 1975, lahvována byla již v roce 2008. Pokračovala vesmírná série Ardbeg Supernova SN 2015 54,3% pro Committee.









2016:
Pro Feis Ile a Ardbeg Day 2016 byla vydána Ardbeg Dark Cove 55% pro Committee a Ardbeg Dark Cove 46,5%, kdy část whisky zrála v sudech po Dark sherry. Edice současně vzpomíná na dobu, kdy whisky byla pašována v černě natřených lodích, tak splynuly s tmavou zátokou. Dále byla jedenadvacetiletá Ardbeg Twenty One 46%, byla první ze série "Twenty Something".








ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - ARDBEG - DARK COVE Limited Edition
2017:
Od roku 2017 je součástí core-range Ardbeg An Oa 46,6%, pro zrání jsou použity 3 typy sudů: Virgin charred oak casks, ex-bourbon casks a sudy po Pedro Ximenez. Pro Feis Ile a Ardbeg Day 2017 byla vydána Ardbeg Ardbeg Kelpie 51,7% pro Committee a Ardbeg Kelpie 46%, která zrála v sudech od Černého moře. Název inspiroval netvor Kelpie, jež podle skotských legend žije v mořských hlubinách, zjevuje se v podobě koně nebo býka a živý se nebohými pocestnými. Dále byla třiadvacetiletá Ardbeg Twenty Something 46,3%.









ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Ardbeg An Oa – Whisky Whispers
ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - How to Catch a Kelpie – Ardbeg Kelpie Limited Edition
2018:
Pro Feis Ile a Ardbeg Day 2018 byla vydána Ardbeg Grooves 51,6% pro Committee a Ardbeg Grooves 46%. Edice i akce byla inspirována šedesátými léty. Dále byla dvaadvacetiletá Ardbeg Twenty Something 46,4%.






2019:
Pro Feis Ile a Ardbeg Day 2019 byla vydána Ardbeg Drum 52% pro Committee a Ardbeg Drum 46%, kdy se název odvolává na finish v sudech po karibském rumu. Ardbeg 19letá Traigh Bhan Batch No.TB/01-15.03.00/19.MH 46,2%, kód je možné rozložit: Traigh Bhan je místo, které inspirovalo toto plnění, 01 je číslo šarže, 15.3.00 datum destilace, MH jsou iniciály Mickey Heads. Ardbeg Supernova SN 2019 53,8% pro Committee.









2020:
Pro Feis Ile (který se ovšem z důvodu covidu nekonal) a Ardbeg Day 2020 byla vydána Ardbeg BlaaacK 50,7% pro Committee a Ardbeg BlaaacK 46%, vydané také k 20. výročí Committee a ze sudů po Pinot Noir z Nového Zélandu. V dubnu 2020 se součástí core-range stala pětiletá Ardbeg 5letá Wee Beastie 47,4%, které se dostalo rozporuplného přijetí whisky komunitou, cenově se pohybuje lehce pod desetiletou, ale rozdíl těch pěti let je znát. Pokračovala řada Traigh Bhan - Ardbeg 19letá Traigh Bhan Batch No.TB/02-18.09.00/20.JT 46,2% (JT - Jackie Thomson). Také v tomto roce byla lahvována Ardbeg 25letá 46% v počtu 6500 láhví. Hovoří se o ní sice jako o součástí core-range, ale vzhledem k množství láhví a velkému zájmu byla hned vyprodána a přeprodávána (podle všeho byla lahvována i v dalších letech). V roce 2020 odešel po 13 letech do důchodu Distillery Manager Mickey Heads a pro Committee byla vydána speciální Ardbeg Arrrrrrrdbeg! 51,8%, která dozrávala v sude po žitné. Pokud jste si chtěli uspořádat vlastní rozlučkovou akci, tak jste si mohli stáhnout pirátskou hru - ardbegplunder.pdf. Na etiketě láhve byla ještě jedna zajímavost - byly dvě verze: v jedné držel v ruce láhev a ve druhé ne. Ta druhá byla myslím pro francouzský trh a tam je regulována reklama na alkohol a tak na etiketě na láhvi s alkoholem nesmí být láhev vyobrazena (i etiketa je brána jako reklama), aby to lidi nelákalo ke koupi.


















2021:
Pro Feis Ile (který se ovšem z důvodu covidu nekonal) a Ardbeg Day 2021 byla vydána Ardbeg Scorch 51,7% pro Committee a Ardbeg Scorch 46%, která dozrávala v masivně vypálených sudech po bourbonu. Sudy byly ožehnuté ohnivým dračím dechem. Pro domácí Ardbeg Day jste si mohli stáhnout The Ardbeg Scorch Tasting Kit (pdf). Pokračovala řada Traigh Bhan - Ardbeg 19letá Traigh Bhan Batch No.TB/03-10.10.01/21.BL 46,2% (BL - Bill Lumsden). V roce 2021 byla vydána třináctiletá Ardbeg Fermutation 49,4% pro Committee. Vydání bylo podpořeno velkou marketingovou pohádkou o tom, jak drobné bytosti sestoupily z nebe a přistály ve spiritu. Celé se to odvolává na listopad 2007, kdy prý rozbitý kotel znemožnil zpracovat šest washback kádí a tak Bill Lumsden rozhodl, že kádě budou otevřeny, vystaveny vzduchu a po další tři týdny bude umožněno divoké kvašení. Jenže jednou z dalších věcí, které se mi nezdají je, že to vše se událo až po klasickém kvašení, tedy tato tekutina již obsahovala alkohol, který jí částečně chrání a současně už neobsahovala tolik zkvasitelných cukrů, takže tam ve finále až tolik divokého kvašení neproběhlo, ani toho zmutování.










2022:
Pro Feis Ile a Ardbeg Day 2022 byla vydána Ardbeg Ardcore 50,1% pro Committee a Ardbeg Ardcore 46%. Pro domácí Ardbeg Day jste si mohli stáhnout Ardbeg Day 2022 DIY Punk Kit (pdf). Začátkem roku byla pro Committee vydána Ardbeg 8letá For Discussion 50,8%. Pokračovala řada Traigh Bhan - Ardbeg 19letá Traigh Bhan Batch No.TB/04-07.03.2003/22.CG 46,2% (CG - Colin Gordon). A protože si snad není možné představit rok bez toho, aby nějaké plnění Ardbegu nevzbudilo rozruch, tak v roce 2022 to byla Ardbeg Fon Fhoid 45,5% vydaná v počtu 456 láhví, ale hlavně v sérii NFT. Tedy nejen to, podle palírny byly před lety dva sudy po bourbonu zakopány v rašeliništi na Islay, nyní byly vytaženy a nalahvovány. Sudy byly zakopány necelé tři roky, uvádí se dva roky a 10 měsíců. Pokud jsem to pochopil dobře, tak nekupujete zpočátku láhev, ale NFT token a to ještě za virtuální měnu a ten pak můžete nechat vyměnit za fyzickou láhev. Láhve byly zakoupitelné pouze na webu BlockBar a to za 1 ETH za láhev (což v tu dobu bylo okolo 3000 USD). V základu totéž, jako kdybych vlastnil papírový úpis, jen s tímhle se podstatně lépe obchoduje a kšeftuje, protože oproti papírovému úpisu nemusíte nic fyzicky posílat. Nevím, zda je to nápad Ardbegu, ale nepřekvapilo by mě to nebo zda nápad BlockBaru, který se k tomu hlásí a v Ardbegu se jim to líbilo a tak se pod to podepsali, ale tohle začíná jít mimo mé chápání - proč se to vlastně dělá? Koupit tuto whisky na pití, je podstatně složitější, než ji koupit na kšeft. Pro Ardbeg Committee byla vydána další vesmírná Ardbeg Hypernova 51%.
Na podzim se má objevit Ardbeg Smoketrails 46% Manzanilla Edition určená primárně pro Duty Free.


















ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Ardbeg Fon Fhoid X Blockbar
2023:
Palírna neopouští svůj styl a tak když se nové názvy a podoba etiket dostanou ještě před uvedením na trh k veřejnosti, tak už si pomalu přestává člověk myslet, že chtějí mást veřejnost uváděním neplánovaných láhví, názvů a etiket. Už i ten apríl se u nich špatně poznává. A tak se bizardnost dostala i do názvu. Byla uvedena Ardbeg BizarreBQ 50,9%, zrající ve dvojitě vypálených dubových sudech, sudech po PX sherry a BBQ sudech (což tedy neznamená sudy po omáčce pro barbecue, i když ani to by mě už u Ardbegu nepřekvapilo), jedná se o sudy silně vypálené speciální metodou nad ohněm do kterého byly ještě přidávány bylinky a koření. Pro Feis Ile a Ardbeg Day 2023 byla vydána Ardbeg Heavy Vapours 50,2% pro Committee a Ardbeg Heavy Vapours 46%. Jak název odkazuje, tak whisky byla destilována bez purifieru, který "čistí" výpary z destilačního kotle a tak by měl výsledný destilát být těžší a drsnější.









Ardbeg Day 2023 - The Heavy Vapours are Rising
Vzhledem k množství plnění si nemyslím, že přehled bude kompletní. Single casky jsem vynechal zcela.
Vydávají toho strašně moc, špatně se to shání a kdo to má ufinancovat. Takže třeba u mě dosáhli výsledku, že sice je jako whisky mám rád, i jsem si dal práci s tímhle přehledem, ale nesháním to, nekupuji a když někde ochutnám, tak ochutnám a když ne, tak se nic nestane. Ty jejich pohádky si rád poslechnu, zakroutím hlavou a vypouštím. Ale vzhledem k tomu, že mají vždy hodně rychle vyprodáno, tak jim to funguje.
Ardbeg Embassy - Ambasádou jsou bary, které zde zastupují ve své široké nabídce Ardbeg (nebo jak to nazvat). Ne ovšem každý bar s velkou nabídkou této značky se může prohlásit za Ardbeg Embassy. Protože je to způsob celosvětové propagace ze strany značky, tak se Ardbeg stará o to, aby to mělo nějakou úroveň a to nejen prostředí, nabídky, ale i znalostí. Současně je podporuje třeba tím, že některá plnění se vydávají pouze právě pro Ardbeg Embassy a jinde je nekoupíte ani neochutnáte. Ambasády jsou také hodně vidět v během Feis Ile, zvláště pak při Ardbeg Day.
V čechách vím o třech. První tu byla již v roce 2013 a to v olomouckém The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar (web, fb). Dále pak v Praze to je Mr. Brut (web, fb) a v Brně to je Angels' Share (fb).
.
Můj text zde na WOL z ochutnávky whisky Ardbeg v roce 2010 - ochutnávka whisky Ardbeg v roce 2010











Článek na PoznejWhisky.cz:
.
Webové stránky palírny:
FB:
YouTube:
WB:
další zajímavé odkazy:
The Ardbeg Project
------------------
Video na Youtube - Whiskar
Ardbeg - Komparativní ochutnávka whisky Ardbeg
.
Ochutnávky Arbdeg vysílaná online z Black Stuffu na FB:
Ultimate Ardbeg Feis Ile Tasting - Zdeny a Karlavulin (u příležitosti Ardbeg Day 2021)
Ardbeg 19 y.o. srovnávací tasting
------------------------
Článek ze zajímavostí zde na WOL z roku 2012
Ardbeg ve vesmíru (2012)
Článek na Novinkách.cz měl jako obyčejně velmi lákavý titulek - Kosmonauti na ISS si otevřeli palírnu skotské whisky.
V textu se pak dozvíme: Skotská palírna Ardbeg chce zjistit, jakou chuť by měla whisky vyrobena ve stavu beztíže. Loni v říjnu proto na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) nechala dopravit vzorky nedozrálého sladu a dubu (z něhož jsou vyráběny sudy na uložení lihoviny), aby ověřila vzájemné působení molekul obou látek a jak slad ve vesmíru dozrává.
Experiment, jenž potrvá nejméně dva roky, provádí americká společnost NanoRacks, podle které by výsledky mohly do budoucna otevřít nové možnosti v řadě průmyslových odvětví. „Dozvíme se tak hodně ohledně příchutí, což by se dalo využít nejen pro výrobu whisky, ale také potravin a třeba i parfémů,“ podotkl Michael Johnson, technický šéf NanoRacks. Pokusy také podle něj zároveň umožní Ardbegu objevit nové základní chemické prvky ve spektru příchutí, které už využívá. Vedení palírny, která vyrábí whisky více než 300 let, experiment nadchl. „Osvětlí nám účinky gravitace na proces zrání. Kdoví, co všechno se dozvíme?“ prohlásil šéf výrobního oddělení firmy Bill Lumsden.
.
Technet přišel s názvem - Nejvýše položená palírna whisky je ve vesmíru. Zprovoznili ji na ISS.
Vydestilovat kosmickou whisky ve výšce okolo 350 km nad Zemí se pokusili kosmonauti v ISS. V této bezcelní zóně zkoušejí, jaký vliv bude mít stav beztíže na výsledný produkt.
Prozkoumat možnost výroby skotské whisky v podmínkách stavu beztíže je cílem ojedinělého experimentu, do něhož se v těchto dnech pustila posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informaci o neobvyklých kosmických pokusech se sladem a dubovým dřevem přinesla ruská média. Loni v říjnu dorazila na ISS na jedné z nákladních lodí speciální zásilka: slad a dubové dřevo opracované na ohni. Obě látky jsou pro výrobu a zrání whisky klíčové. Slad je základní surovinou a ožehnutý vnitřek sudů, v nichž nápoj zraje, je zdrojem specifických aromatických a chuťových složek. Obě látky nyní kosmonauti použili k pokusu, jehož cílem je vyzkoušet reakci ječného sladu s dubovým dřevem v podmínkách stavu beztíže. Pokus má expertům ukázat zvláštnosti procesu kosmického kvašení. Stejně jako sám test má být unikátní i výsledek: první "kosmická whisky", která bude mít, jak vědci pevně doufají, zcela specifické chuťové vlastnosti. Navíc: takto vysoko nedosáhnou ani prsty berních úřadů.
.
Nejlépe je ovšem hledat informace u zdroje z oblasti whisky - Ardbeg.
Zde se také dají najít informace, ale přiznám se, že z toho nejsme až tak moc moudrý. Jak jsem pochopil, tak se jedná o experiment zrání whisky v beztížném stavu s porovnáním zrání na Zemi. Není to vlastně ani zrání, ale vzájemný vliv a nelze také očekávat, že by přivezli zpět soudek whisky, která zrála ve vesmíru. Jedná se o velmi malé množství a zkoumat se bude vzájemné působení molekul (sloučenin). Na jedné straně molekul dubového dřeva a na druhé terpeny. (Terpeny (terpenoidy) - obsahují celistvý počet izopentenylových jednotek a v přírodě se vyskytují v podobě: SILIC: těkavé, vonné látky v květech nebo v plodech jež jsou příčinou toho, že rostlinné části charakteristicky voní, PRYSKYŘIC: lepkavé, měkké látky nerozpustné ve vodě, snadno tající, vznikají oxidací silic v jehličnatých stromech, BALZÁMŮ: polotekuté směsy silic a pryskyřic)
Lze předpokládat, že studovaná dvojice materiálů bude vždy určitý terpen (látka obsažená v unmatured malt) a dřevo používané na výrobu sudu. Žádná výroba whisky se tedy nekoná.
Zde ovšem narážela moje angličtina na moje znalosti chemie (z té si pamatuji pouze vzorec C2H5OH a H2O). Díky pomoci lidí z Netharova diskusního fóra jsme to nakonec zvládli. Děkuji
V jednom článku zrají, v druhém kvasí a všichni se tváří, že přivezou whisky. :)
ARDBEG Islay Single Malt Scotch Whisky - Ardbeg Space Experiment - Final Frontier Film: The Pier Review
.
"výstřižek" z článku Jirkův report z výledu na Islay (5/2022)
3. Den
Jelikož jsem odjížděli tak sme si ráno lehce zabalili, naházeli to do auta, rozloučili se s paní na ubytování a rozhodli sme se že zajedem omrknou tuleně za Ardbegem. Ti se tam krásně líně vyvalovali a tak sme si řekli že před tour v 10:00 využijeme ještě část trasy The three distilleries path mezi Ardbegem a Lagavulinem, je to cesta cca na 30 minut tam i zpět.
Ardbeg
eu.zonerama.com/nidan/Album/8386309
Palírna: palírna je už z dálky moc krásná a od vody ještě hezčí, co je lehce děsivé je obří náměstíčko uprostřed kde jsou stolky na posezení a karavan kde dávají jídlo. Úplně si představuju to náměstí plné lidí při Feis Ile a mám osypky, pár lidí co tam bylo s námi mi stačí. Záliv před palírnou je moc pěkný, posetý mnoho ostrůvky, cesta lodí musela být náročná. Nový stillhouse mi svou střechou k palírně moc nezapadá, ale nedá se nic dělat.
Tour: zvolili jsme základní TOUR AND WEE TASTE za 12 liber. Tour začala klasicky u mlýnu, krásný Robert Boby v zelených barvách byl zrovna v provozu, takže přesun k mashtun, původní litinovej, bohužel už zavřenej nerezovým vrchlíkem. Pak jsme postupně navštívili nové wahbacky a staré washbacky, rozdíl mezi nimi není v objemu ani materiálu ale ty nové jsou vyšší a užší. Pak se šlo do starého stillhouse kde stojí dva původní opuštěné kotle. Kotle jsou otevřené, je možno kouknout dovnitř, škoda že Ardbeg neinstaloval nějaké osvětlení aby bylo lépe vidět všechny vnitřnosti kotle. Venkem do nového stillhouse kde jsou už páry kotlů dva. Jsou to totožné kotle. Stillhouse se mi vevnitř líbil, dokonce je tam výtah a je bezbariérový. V čele je velké okno které ce dá vyklopit pomocí pístů a chladit tak interiér. U nových kotlů byla bílá tabule s poznámkama, asi se kotle nechovají úplně stejně jako původní jelikož tam bylo několik poznámek o časech, teplotách a procentech. Všude se dalo fotit, kromě nového stillhouse, což já sem ochotně přeslechl. Celá tour byla zakončena ve visitor centru závěrečným panákem kterým byl novej Ardrock z miniglancairnu který nám zůstal. Ardrock mi celkem chutnal, praženej slad se projevuje ale Signet je Signet. Vstupenka umožňuje 5 liber slevu v shopu. Takže ve finále za 7 liber člověk dostane pěknou kompletní prohlídku na 45 minut, panáka limitky a skleničku. Za mne velká pochvala pro Ardbeg.
Visitor centrum: pěkně udělané, věcí tak akorát, sice trochu víc fancy. Ke koupi byl nový Ardrock, core, 25yo a nějaké další limitky. Vedle shopu přes chodbu je bistro, které nabízí moc dobré pohoštění a většina jídel je laděná k Ardbegu, kterej si může člověk taky dát a výběr je bohatej.
celý text - Jirkův report z výledu na Islay (5/2022)
.
"výstřižek" z článku Petrovi vzpomínky na výlet na Islay (8/2022) - den druhý
ARDBEG
A opět ten příjezd k palírně – to člověku vždycky málem kápne slza. Všechno to znáte z fotek, láhve už máte nakoukané a třeba o té palírně i něco málo víte, ale ten pocit, když sjíždíte z kopce k pobřeží a z dálky vás zdraví tři pagody, to si prostě říkáte, jakou máte kliku. „No ty kokso, my jsme v Ardbegu!! Je to možný!?“, pomyslel jsem si a zklamání z obyčejné tour bylo ta tam.
Palírna Ardbeg je moc fajn už kvůli tomu „náměstíčku“, na kterém se nachází parádní food truck. Malá dodávka předělaná do stylu Ardbeg se může po tour hodit, a tak se určitě stavte na polévku, sendvič, párek v rohlíku nebo trhané vepřové. Nabídka je slušná a vzhledem k tomu, kolik je na jihu ostrova Islay možností, kde se dá najíst (asi tak tři), vás tady pravděpodobně nějaká svačina či oběd čeká. Obchůdek ve visitor centru pak nabízí bohatý merch a samozřejmě nějakou tu lahvinku.
Možná to ve výsledku způsobila jedna z posledních vydaných lahví – Ardbeg Ardcore – ale já mam tuhle palírnu tak nějak zaškatulkovanou fakt jako trochu pankáče. Proto mě ani nijak nepřekvapilo, když nám byl průvodcem hubený blonďáček, který už z dálky ladnou chůzí každému prozradil, že toho dámy v naší skupince příliš zajímat nebudou. Když pak začal mluvit a gestikulovat, jen jsem se lehce pousmál. Tady to bylo více než jasné. Nevnímejte mě nijak špatně, je mi to celkem fuk a určitě nejsem z těch, co by nejradši pálili duhovou vlajku – to v žádném případě. Jen mi to přišlo vtipné, že pokud by měl někde dělat průvodce tenhle kluk, pak tady jsou na to dost pankáči. A mimochodem, jako průvodce byl super. Věděl toho opravdu hodně a byl zábavný, takže proč ne. Klidně bych s ním po tour skočil na pivko pokecat o whisky. Provedl nás postupně celým procesem výroby, slad si údajně nechávají nakuřovat v Port Ellen na 55PPM, a ukázal nám místní mlýn Robert Boby z roku 1921. Nebyl to Porteus, ale Robert Boby mill, nicméně ve dvou palírnách nám vyprávěli o chlápkovi jménem Ronnie Lee, co dělá údržbu těchto mlýnů snad ve všech palírnách na Islay. A nejspíš má docela lehkou práci. Vžycky přijde, udělá revizi, vyinkasuje prachy a zas ho nějakou dobu nevidí. Mlýny jsou v podstatě nerozbitné a jen výjimečně se mění některé jeho části. Proto taky firma Porteus zkrachovala, dodala mlýny všude kam mohla a protože se nikde žádný nerozbil, neměli dál co dělat. Tragikomický osud…příště by to asi chtělo vmontovat nějaké to „kurvítko“. Nový still house, který byl slavnostně otevřen v dubnu loňského roku, byl jediným místem, kde se nesmělo fotit, což jsem samozřejmě dodržel. Ale je nádherný s velkým oknem, kterým místní stillman Drew sleduje vlnobití, když chvilku nemá co na práci. Zcela nová budova na břehu Atlantiku byla reakcí na stále se zvyšující poptávku po místní medicíně a nové kotle byly vytvořeny jako přesná kopie starých. Palírna má nyní k dispozici dva washstilly a dva spiritstilly. To dopoledne byla relativně zima, a tak bylo fajn se chvíli ohřát v krásných prostorách stillhousu, nicméně v každé palírně je ještě jedna lepší věc na zahřátí. A nemyslím záparovou káď, ale samozřejmě whisky! A tak jsme se rozloučili s kotlíky a vyrazili zpět do visitor centra dát si nějaký ten dram.
Na to, že se tour jmenuje „Tour and Wee Taste“, tak to úplně nebylo wee. Očekával jsem na závěr klasickou desítku a nebo možná Wee Beastie, což by se hezky odráželo v názvu samotné tour, ale ne. I tady se k našemu překvapení slušně vytáhli, pankáči. Nejdříve jsme dostali Ardbeg 8 For Discussion. Limitka určená výhradně pro členy Ardbeg Committee je osmiletá whisky v síle 50,8%, která vás jako správný Ardbeg pěkně nakope do koulí. Spousta fenolů, potom facka zauzeným barbecue a nakonec trochu sladkosti na usmíření. Vůbec to nebylo zlé a byl jsem osobně nadšený, že jsme v základní tour dostali takový dram. Jenže to nebylo vše dámy a pánové. Blonďák přispěchal a už nám do malých glencairnů naléval panáka devatenáctky! „Jako fakt?“, udiveně se ho ptám, když mi to nalívá. Pojďme si říct, že v tour za 12 liber dostat kromě hodinové procházky palírnou ještě takovéhle dva dramy, to bylo moc příjemné a rozhodně nečekané. Ardbeg 19 Traigh Bhan je nejstarší vydání v základní řadě palírny. Každý rok je nový batch a každý rok má být malinko jiný. Trojka byla lahvována loni v síle 46,2% a byla skvělá! Příjemný kouř doplnila mořská slanost, vanilka a pepř, na závěr více sladkosti s vanilkou a karamelem. Jo, tohle bych mohl pít. Díky čau!
celý text - Petrovi vzpomínky na výlet na Islay (8/2022) - den druhý






