Palírnu Isle of Jura založili v roce 1810 lord Campbell a James Ferguson na jižním konci Small Isles Bay, kde se údajně whisky pálila již v roce 1502. Je to jediná palírna na ostrově Jura, který má i ve svém názvu. Palírna byla známa i pod různými dalšími jmény, Caol´nan Eilean, nebo podle lokality Craighouse či Small Isles (1896 až 1910), či Jura podle jména ostrova. Palírna byla uzavřena více než padesát let a v letech 1960 až 1963 byla kompletně přebudována. Od roku 1985 vlastní palírnu společnost Invergordon Distillers. Vodu bere palírna z Loch á Bhaille Mhargaidh a slad kupuje v Port Ellen.
Na ostrově Jura žije je něco přes 200 obyvatel a žil zde také známý spisovatel George Orwell, který zde psal román "1984".
Voda používaná v palírně má silné rašelinové aroma a lehce rašelinový slad je kupován v Port Ellen, kde se připravuje slad pro palírny na Islay. Svým charakterem se Isle of Jura blíží spíše k whisky z Vysočiny než k ostrovní. A právě proto, že neodpovídá představě o ostrovních whisky, ji mnoho zatracuje. Jim Murray k tomu říká: za oslavu stojí už jen ten fakt, že se na tomto ostrově nějaká palírna vůbec nachází, žije zde okolo dvěstě otužilých duší, je tu pouze jedna silnice, opuštěný vesnický hotel a jediny malý trajekt, spojující Juru s přístavem Port Askaig na ostrově Islay, je tu však neobyčejné bohatství zalesněných a skalnatých hor, jezer, orlů, jelenů a jedovatých hadů.
Typy
Hlavním produktem palírny je 10-ti, 16-ti a 21 letá whisky. Stillman´s Dram se plní ve stáčí 26-ti až 33 letá. Vesměs zrají v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu či sherry první náplně, po sherry druhé náplně pak velmi minimálně. Specialitou je Isle of Jura Superstition bez udání stáří plněná v roce 2002.
Některá plnění z této palírny se objevují pod názvem Jura, což název ostrova a někdy i používaný název palírny. Společnost Invergordon zde plní 10-ti letou s názvem Craignure ve své sérii The Malts of Scotland.
Isle of Jura 10letá 43%: (Láhev jsem dostal odhadem v roce 1996) Aroma je olejové, les (dřevo lesa), slané, zemité, trochu suché trávy. Celkově spíše jednoduché (jako opak bohatého a komplexního aroma, nikoliv jednoduché jako čitelné). Zajímavé určitou nezvyklostí. Chuť překvapí jemností a krémovitostí, kdy se jentak líně převaluje na jazyku. Trochu lehké sladkosti, trochu obilí, ale celkově nevýrazná. Chuť se postupně převalí do závěru a to i stejně nevýrazně a se slaným dokončením dokončení. Byť trochu lehké nezvyklosti a zajímavosti v sobě má (ovšem takové té dlouhodobě nezapamatovatelné). Je to taková jednodušší whisky, pít se občas dá - když člověk pohledem zkoukne své oblíbené a zrovna si nevybral podle své chuti a nálady, ale chce zůstat u single maltů.
Je to taková mladá jednoduchá a zatím životem moc nezkušená holka, není výrazně hezká, ale ani není ošklivá. Je ale trochu jednodušší. Občas se s ní dá chvíli pokecat, občas vám sedne nálada, tak i delší chvíli a občas po pěti minutách máte pocit, že to stačilo a přemýšlíte jaká výmluva proč musíte odejít hned bude nejlepší. Nebudete jí vyhledávat na další setkání, ale když už jí potkáte, tak prohodíte pár slov. Možná to bude 5 minut a možná celý večer. Jako partnerka pro život, to fakt ne. (23.8.2019)
V aroma je zatuchlý les, zemitost, trocha slanosti, závan hnijícího ovoce, mořské řasy už nějakou chvíli vyvržené na pláži. Po chvíli vydýchání se mi tam objevuje čerstvé dřevo, vosk a "něco", co jsem za těch pár let stále nedokázal pojmenovat. Chuť zprvu jemná, krémovitá, není hustá, ale líně se převaluje na jazyku. Smetanovost, sladová sladkost, obilí. Ale furt je to takový nijaký, teoreticky to zní dobře, ale prakticky jako by to nesedlo dohromady. Slané tóny mořských řas. A furt se tam motá to "něco". Do dokončení se přenesou ty slané tóny, trocha štiplavosti a v závěru pak i ta smetanovost, obilnost a sladová sladkost. Ale jako celek mi nic neříká a nepamatuju si, že by se mi někdy trefila do nálady.
Je to mladá holka, ani hezká, ani ošklivá. Když se člověk zaměří na detaily, tak tam i něco hezkého najde, ale celek je prostě takový nijaký. Je prostě nezajímavá a nebo ne. Něco na ní je. Když to zkouším hledat, tak nenacházím a mávnu nad tím rukou. Ale stejně něčím utkvěla v paměti i když si nejsem příliš jistý čím. Občas to vzbudí chuť ji znovu potkat. A když ji vidím, tak si nejsem jistý, zda to byl dobrý nápad. (10.11.2020)
Jura 10letá 40%: (kód L9310 5:28, odhaduji lahvování na 6.11.2019) V aroma je hodně znát ten vliv sherry sudů. Dostalo určitou plnost, ovocnost do pomerančů, sladkost bonbonů z hořké čokolády. Voní to docela příjemně, až to trochu převoňuje tu whisky, co by měla být pod tím. První dojem z chuti je takový plochý. Aroma přepakalněné a naředěné. Nudí mě. Nemám náladu se s ní dále zabývat. Připadá mi to, jako by zkusili prázdnou whisky zachránit v čerstvých sherry sudech. Jako postupně se to vypít dá, když člověk nebude moc řešit co pije. A nebo nabídnout návštěvám, těm by to možná mohlo i chutnat. (10.11.2020)
Porovnání těch dvou desetiletých jsem přidal i do úvahy o tom, jak se whisky mění a že kdysi čtená recenze o Xleté ABC whisky vůbec nemusí odpovídat aktuální produkci - více zde
Isle of Jura 10letá Legacy 40%: Pouze stručné poznámky z pár ochutnávek v roce 2006: Jsou velmi podobné těm novým, převažují slova spíše nevýrazná, moc nezaujala a pak se tam ještě objevilo pár slov o moři, řasách, slanosti, dřevu. (2006)
Isle of Jura Superstition 45%: A ještě stručnější poznámky ochutnávky v roce 2006: To se kolem mě jen mihnula a ještě to nebylo při ochutnávce, takže nebyl čas si něco psát a ani moc pamatovat, bylo to spíše takové pokecání a popíjení. Takže si pamatuji jen, že oproti 10-ti leté byla podstatně zajímavější, stála by za ochutnání, ale bohužel tehdy nebyl prostor. (2006)
Jura 21letá 44% (Celebrating 200 Years of the Jura Distillery): Pár poznámek z ochutnávky v roce 2012: Tato byla popsatelná i lépe než jiné, co jsem od nich pil. Aroma bylo výrazně kořenité až trochu štiplavé, v pozadí jsem našel trochu sladkosti, ořechy. Chuť byla měkká, suchá, dlouhá suchost, celkem jemná, zvláště po tom, co člověk očekával po tom výrazném aroma, trochu štiplavosti tam bylo, závěr byl až slaný. Pár kapek vody štiplavost otupilo a zjemnilo whisky, asi bych je u této whisky doporučil. Whisky byla zajímavá, ale až moc štiplavosti v aroma. (24.5.2012)
Jura Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1991/2003 43%: Gordon & MacPhail ji lahvovali pod názvem palírny. Pár poznámek z ochutnávky G&M v roce 2005: Aroma bylo slané, mořské, svíčka. Chuť zpočátku jemná a sladká, přecházející do ostřejší, až do slaného závěru, který je příjemný. Celkově to byla zajímavá a příjemně pitelná whisky. (21.4.2005)
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:
Isle of Jura 10letá 40%: Barva: zářivě zlatá. Aroma: olejové, slabě borovicové, zemité, slané, suché. Tělo: lehké, mírně olejové, měkké. Chuť: nasládlá, sladová, olejová, slabé tóny ostrovní suchosti a slanosti. Dokončení: trochu sladová sladkost a určitá slanost. Známka: 72
Isle of Jura 20letá 54%: Barva: zlatá. Aroma: smetanové, olejové, suché. Tělo: vyzrálé. Chuť: pevně kombinované, ale pomalu se odkrývající chutě, květinová, sladká, borovicová, zemitá. Dokončení: intenzivně slané a uspokojivé. Známka: 78
Isle of Jura 26letá Sillman´s Dram 45%: Barva: dobrá, středně jantarová. Aroma: sherry, dub, sůl, slad, slabě rašelinové. Tělo: jemné. Chuť: na začátku náznak sherry a výrazně sladká, potom rebarborová a sladce citronová, olejová příchuť, která přechází do slané, zvláštní sherry verze. Dokončení: lehce rašelinové. Známka: 78
Isle of Jura 1975 Signatory 43%: Barva: zářivé bledé zlato. Aroma: překvapivě svěží, květinové a slané, velmi příjemné. Tělo: lehké a měkké, velmi mírně sirupové. Chuť: svěží, slaná, chuť po krekru, křupavá, sladová. Dokončení: slané, velmi jemné borovicové, hřejivé, dlouhé, uklidňující. Známka: 78
Isle of Jura Signatory 50,6% (k 10. výročí Signatory): Barva: zářivě zlatá. Aroma: borovicové, nezvykle rašelinové, zdálo by se, že byla vyrobena z těžšího rašelinového sladu, než se používá dnes. Tělo: mírně plnější a smetanové, než je pro tuto whisky typické. Chuť: sladová, po krekru, později sůl a rašelina. Dokončení: slabě teplé, značná dlouhá slanost, příjemné. Známka: 79
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:
Isle of Jura 10letá 40%: Barva: Jantarová. Aroma: Oříšky a slad. Parmazán. Drny a pytle s moukou. Kynoucí těsto. Tělo: Lehké až střední. Chuť: Pevná struktura s poněkud tvrdší chutí uprostřed, sladké kapradí kolem. Svěží a čistá. Dokončení: Šťáva vymačkaná z ovoce, pak slad.
Isle of Jura Superstition 45%: Barva: Jantarová. Aroma: Sladovitá a mléčná s kakaem, třešní, rozinkou. Velmi lehká, rašelinná. Poměrně pestrá. Sladké seno (stáje), vřes. Tělo: Střední až plné. Chuť: Hedvábná a šťavnatá, polosušená broskev. Vespod sladká a kouřovitá. Vyvážená. Dokončení: Suchý, lehký kouř.
Isle of Jura 16letá 40%: Barva: Plná zlatá. Aroma: Květ vřesu, musli/nádoby na slad, máslový koláček. Čerstvě upečený chléb. Tělo: Střední. Chuť: Velmi lehká sultánka, poctivý výtažek z dubu. Lehká karamelka. Okouzlující. Dokončení: Lehké, krémová náplň.
Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:
Isle of Jura 10letá: V deseti letech tato whisky podivně bodá na patře, ale dejte si na čas při jejím ochutnávání a dostane se vám velké odměny.
Isle of Jura 26letá: Příležitostně stáčená, je jemně rašelinovitá s takřka sirupovitým charakterem.
Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:
Isle of Jura Superstition 43%: Barva: Tmavě bronzová. Aroma: Dřevěný kouř, slanina a čerstvě řezaná rašelina. Prosazují se fenolové tóny. Chuť: Koření, med, borovice a rašelinové příchuti se míchají s ořechy a tóny kvetoucí trávy. Dokončení: Kouřové doznívání se na konci znovu projeví.
Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:
Isle of Jura Superstition 45%: Barva jantarová. Superstition nabízí lehké aroma rašelinného kouře, rozšířené slakým podtónem medu a marcipánu. Také v chuti se ukazuje med a rašelinný kouř, vždy však decentně. Chuť dotváří kořeněný nádech, který se znovu také objeví v příjemně sladkém dozvuku.