značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace » ochutnávky » archiv 2012-20 

  tisk textu

Ochutnávky whisky 2012-20

Adventní kalendář 2020

Adventní kalendář 2020

Blíží se čas vánoční a to znamená také dobu advetních věnců a kalendářů.
Po zkušenosti s loňským adventním kalendářem německé whisky a zkouknutí, toho co se u nás v ČR nabízelo za adventní kalendáře jsem se rozhodl si ho udělat sám. Není to ani tolik kritika u nás vyrobených whisky adventních kalendářů, ono to pro ně není tak jednoduché. Když neřeknou co tam je, tak se pro to někteří nerozhodnou (já také ne), protože nechci riskovat, že si koupím půlku věcí co tu mám nebo jsem už pil. A když řeknou, tak vidím, že je tam půlka věcí co tu mám nebo jsem už pil. To je pak těžké. Když ho udělají s raritama, tak bude drahej a prodají jich jen pár. Nezávidím jim to.
Po zkušenosti s německým AK, kdy se člověk těšil na vánoce, aby to už bylo za ním a ještě se bál, co mu škodolibě Weihnachtsmann přichystal na štědrý den, jsem si ten svůj udělal z whisky, které mi chutnají. A tak se tam potkávají základní plnění s limitovanejma edicema. Přes psaní webu a ochutnávání novinek často zanedbávám ty dobré whisky, co mám doma a tak dostanu šanci si je zase jednou vychutnat. I když jsem si ho sám nalahvičkoval, tak nevím, co na který den vyšlo, protože finální očíslování jsem nechal na manželce. Tedy kromě poslední lahvičky, na štědrý den jsem si nechal něco hodně dobrého. Tentokrát se budu těšit na každý den.
Velkou výhodou je, že pokud mi vzorek přijde málo, tak si mohu dolít a dále vychutnávat do sytosti.

Glenmorangie Madeira Wood Finish 43%Port Charlotte 10letá 50%Glenmorangie Port Wood Finish 43%Tactical 20letá Douglas Laing 2.1980/1.2001 Old Malt Cask 50%

Den první přinesl Glenmorangie Madeira Wood Finish 43%. Nevěděl jsem co na mne v lahvičce s číslem jedna čeká, ale protože vím, že kalendáři jsou jen samé dobroty, tak jsem se nebál. A hned první den to byla Glenmorangie Madeira Finish. Tu mám hodně rád, je to takové příjemné mlsání, skoro předvánoční. Aroma je jemné, máslové, koláčkovité, příjemné. Hladivé, jako když jemně hladíte po kůži, skoro se jí ani nedotýkáte. Krásně voňavé, vychutnávám si tu vůni. A takhle jemnost se přenese i do chuti. Krásně smetanová chuť se rozlévá v puse, hladí jazyk i chuťové buňky. Příjemně sladká, až náznak medu, oříšky, čokoláda. Tohle je příjemný začátek :)
Den druhý byl tedy velký krok stranou, přinesl Port Charlotte 10letou 50%. Láhve jsou od sebe vzdálené tak 15 let a chuťově snad také. Zatímco u minulé jsme doma mlsali koláčky, tak teď jsme na cestě domů lesem zahaleným v dýmu z hořící rašeliny. Cestou si přikusujeme sladké jablko a cítíme, že v tom kouři jsme stále více uzení. Zima mi není, nejenže hřeje ten kouř z hořící rašeliny, ale ta whisky také. Ono jim to snad z jedné strany čoudí a z druhé kape do láhve. A tak si vychutnávám sladkou, kořeněnou čoudící hořící rašelinu. Připadám si jak když procházím začouzeným územím města Silent Hill (ovšem bez té ponuré atmosféry a těch potvor).
Třetí den přinesl překvapivě opět Glenmorangie, tentokrát Glenmorangie Port Wood Finish 43%. Že je tam ještě jedno, to jsem tak nějak matně tušil (jistý jsem si tím nebyl), že ho potkám tak brzy, jsem nečekal. Když jsme prošli tím začouzeným lesem, sundali vyuzené oblečení a smyli ze sebe všechen ten čoud, co na nás ulpěl, tak jsme zasedli ke stolu a pustíme se do zkoumání, co tu máme. Vzduchem se nese vůně težšího vína, řekl bych portské mísící se s těžkou ovocnou vůní. Je tu bohatá směs vůní, přidává se mokrý korek, ořechy a trocha droždí. V chuti se nejdříve přivalí velká vlna ovlivněná portským, sladká, s ořechy a slaným karamelem. V dokončení pak zůstane to portské, karamel a sladkost. Cesta lesem stála za to.
V den čtvrtý jsem dneska z auta zahlédl jednoho anděla. Buď má špatně kalendář nebo toho má moc a začal už o den dříve. A v adventním kalendáři mám dneska Tactical 20letá od Douglas Laing v sérii Old Malt Cask 50%, destilovaná v roce 1980 a lahvovaná v roce 2001, pokud vám název nic neříká, tak se jedná o whisky z palírny Talisker. Sladko-slané aroma, v pozadí kouř a nemocnice, dřevo, pomeranče, sherry a hořká čokoláda. Dozrávala v sudu po sherry a je to znát. Když se trochu vydýchá, tak slanost odvane a zůstane sladkost zhutněná tím dalším. Příjemně se k ní čuchá. V chuti ukáže krásnou sílu Taliskeru, sladký nástup, začne se rozvíjet kouř, jak sopka, nejdříve kouří a pak vybuchne ta rašelinná láva a pomalu stéká krkem dolů a krásně hřeje a hřeje. Vychutnávám si dokončení a její postupné vychládání, které se nese v duchu rašeliny a kouře. Velmi příjemné vychutnávání. (Když tak po sobě čtu výbuch v puse a pomalé stékání krkem dolů, tak mě napadá i jiná asociace, ale rozvádět to nebudu.)

Rosebank 12letá Douglas Laing Old Malt Cask 1.1991/11.2003 50%Old Pulteney 12letá 43%Balvenie 12letá DoubleWood 43%Lagavulin 1990 Distillers Edition 1990/2006 Double Matured Pedro Ximenez Cask-Wood 43%

Tak jsem zvědav, co mi přinesl mikuláš s čertem a andělem a hlavně, který z nich. Zůstali jsme u Douglas Laing OMC a je to vzpomínka na Rosebank 12letá destilovaná v roce 1991. Aroma je květinové, travní, sladkost medu, trocha malé štiplavosti citrusů. Je trochu těžší a silnější, což může dělat těch 50%. Chuť zprvu nasládlá, přidají se sladké květiny a tráva, přidává se sladké ovoce. V dokončení se trochu ostřeji ozvou citrusy, takovou lehkou štiplavostí a projeví se suchost. Příjemné letní popíjení na rozkvetlé louce. Tohle určitě přinesla anděla a teď na té louce leží na křídlech a nechá se šimrat slunečními paprsky.
Šestý den tu na mě čekal vzorek Old Pulteney 12leté 43%. Pokud čtu správně bottle kód L0333BB, tak by mohla být lahvována 28.11.2000. V aroma výrazná mořská slanost do které občas probleskne sladkost. Aroma je příjemně jemné a tak se v něm hezky hledá. Příjemný mořský vánek, který se prolíná s vůní máslových sušenek, lehké tmavé čokolády, trávy rostoucí nedaleko moře a voňavého dřeva. Po chvíli se přidala i lehká hořkost citrusové kůry. Chuť je plná, zpočátku sladká, přidávají se oříšky, tráva, později se opět přidá i ta citrusová hořkost, ale v dobré podobě. Při dalších doušcích se více ukáže i ta lehká sůl v pozadí. V dokončení se mísí oříšky, tmavá čokoláda, lehké pomeranče a to vše v obalené lehkým slaným oblakem. Připomíná mi to podzimní mořskou pláž, kde se odpoledne procházíte s krásnou ženou, lehce vás ofukuje slaný mořský vánek a vy víte, že polibky její kůže budou chutnat slaně.
Den sedmý je dnem odpočinutí a lásky. Musel jsem si na to ale počkat až do večera. Pohlazení po náročném dni přinesla Balvenie 12letá DoubleWood 43%. Jemné sladké medové pohlazení, které uklidňuje a uspává. Sladké dřevo, příjemně vonící pomeranč, slad s oříšky. V chuti také příjemně sladká, jemná, lehce medová, hladivá, ovocná, jablka, v závěru trochu dřevité nakyslosti, která doznívá s medovou sladkostí. Jemné pohlazení a pomazlení, když jste unaveni, pohladí na duši i na srdci. Příjemně uspává, ale nehcete usnout, chcete si dál vychutnávat tu chvíli.
Petrovi Jandovi prý schází osmý den, to má blbý, ale fakt blbý, protože neví o co přichází. Mně naštěstí osmý den neschází a tak si můžu vychutnat Lagavulin Distillers Edition 1990. Po nalití se mi tu postupně začala vznášet omamná vůně. Chvíli jsem si ještě připravoval psaní a pak přivoněl. A byl hodně překvapen. V té sklenici je uzený maso, úplně krásně vonící, začínají mi kapat sliny (Pavlov by měl radost), žaludek dává najevo, že večeře ještě nebyla a co by si přál. Těžká vůně krásně voňavého uzeného, mísí se s výrazným sherry, třešnová bonboniéra - třešně v tmavé čokoládě, sladkost hořké čokolády. To je úplně prodlužovaná předehra. Už jdem na to? Ještě ne, ještě chvíli si budu užívat tu vůni. Už jdem na to. Vůně se zkapalněla a vše co slíbila ve vůni dala i v chuti. Zvýraznila se sladkost, sherry se krásně rozlilo v puse, tmavá čokoláda přecházející v hořkou, krásně komplexní, ovoce a pomeranče, krásně bohatá, v závěru chuti se přidají lehké slané mořské tóny a řasy, se kterými to přechází do dokončení, kde se zpět vrací to uzené, které krásně dlouho doznívá. Tohle se nedá ani popisovat, protože to psaní narušuje ten zážitek, to užívání si. Za tenhle příspěvek do advetního kalendáře se musím pochválit. O tomhle si snad bude i zdát. A pokud se mi bude zdát i o ženě, ke které by se to dalo přirovnat, tak to budou úplně dokonalé sny, úplně dokonalé .... (nic, co by se nedalo vyprat).

Glengoyne 10letá 43%Glenfiddich 30letá 40%Octomore 09.1 5letá 156ppm 59.1%Lagavulin 16letá 43%

Devátý den byl takový odpočinkový s Glengoyne 10letou 43%. Jemné, sladké, voňavé aroma, rozkvetlá louka, medové, chvílema až přeslazené, taková klidná pohodička na louce. Chuť sladká, ovocná, trocha ořechů, až hořkosti ořechů, nenáročná. V dokončení doznívají ty ořechy, sladkost a trocha té ořechové hořkosti. Příjemná, nenáročná, takový odpočinek při únavě z celého dne.
Desítka je hezké kulaté číslo a když jsou tři, tak je to ještě lepší. Vždyť i v jedné reklamě se říkalo - "Když potká desítka desítku mají radost obě. Když se sejdou tři desítky, tak se radost násobí." A když je to v tekuté podobě převedené do Glenfiddich 30leté, tak to zní velmi dobře. Aroma je jemné, lehce sladové, lehce se mísí s leštěným dřevem, květinovou vůní, tmavá čokoláda, čokoládové bonbony, třešně v čokoládě. Chuť je jemná a komplexní, lehká sladová sladkost, čokoláda, asi trocha sherry, příjemná, zaoblená v dokončení doznívá čokoláda a oříšky. Je to dobrá whisky, hezky vyladěná na celkový dojem, což jí vlastně trochu ubírá, protože nemá žádnou výraznost, čím si jí pamatovat.
Hoří, hoří, zapálil jsem vánoční stromeček. Hoří, hoří, to jsem ale pěkněj blbeček. Počkat, my ještě nemáme vánoční stromek, tak odkud teda cítím kouř a spáleninu, kdy se pálí dřevo a sladkosti? Aha, jedenáctý vzorek kalendáře je Octomore 09.1 5letá 156ppm 59.1%. Aroma je hustej sladkej dým hořící rašeliny, takovej, že se až divím, že není vidět, jak z té skleničky vychází. Není to jen obyčejný dým, ale cítím v něm i spálené dřevo od whisky sudu, citrusy, ovoce, z toho některé už pěkně olízly plameny. A zcela vzadu asi i dehtové tóny. Chuť má překvapivě sladký začátek působící jemným dojmem. Ale to jen takové lákadlo, aby se člověk nebál, chvíli po té dorazí ta silná vlna zkapalněného kouře, co byl ve vůni, provázená lehkou pepřovitostí. Na jazyku si lehce dohořívá rašelina a občas si do něj štípne. V dokončení se objeví větrový bonbón, doznívá sladkost a rašelina, lehce halená v dýmu. Asi i trocha sladkého ovoce, ale taky zadýmené. Je docela dlouhý. Je to zajímavý, je to hodně nakouřený, ale mám strach, že kdyby nebyla tak moc nakouřená, tak by byla více cítit její mladost, nedozrálost a trochu řídkost.
Dvanáctého dvanáctý je hezké číslo, doufám, že i v kalendáři bude něco hezkého (to je sice jen oslí můstek, protože v kalendáři nic špatného není, ale jsou tam věci dobré a lepší a ještě lepší). A je tam něco hezkého - Lagavulin 16letá 43% lahvovaná v roce 2001. V aroma sladký kouř a lehká vůně uzeného masa (méně výrazná než u DE). Sladké ovocné tóny s vůní kouře, čerstvého dřeva a stále nepřehlédnutelného čerstvě očouzeného uzeného. To zase budu mít hlad než usnu. Trocha zemitosti a suché rašeliny. Uživám si tu vůni a pomlaskávám si. Chuť za vůní nezaostává. Lehká sladkost rašeliny smíchaní s kouřem, uzené tóny, ovocné tóny, trochu jablek a pomerančů, do toho lehká sůl a jemná příjemná štiplavost. Dokončení krásně bohaté, dlouhé, opět nesoucí rašelinu, kouř, doznívající uzené, sladké a více se prosazují i ty slané tóny. Večerní chvilka poezie. Dokonalé zakončení první poloviny adventního kalendáře.

Highland Park 12letá Blackadder 1992 Raw Cask 29.6.1992/11.2004 62,3%Laphroaig PX Cask Triple Matured 48%Highland Park 18letá 43%Laphroaig 10letá 40%

Druhá půlka začala stejně dobře jako končila ta první. Čekal tam vzorek 12 leté Highland Park 1992 Raw Cask ve stáčení od Blackadderu. Úžasně bohaté aroma a mocně silné. Těžce sladké, sladká hořká čokoláda, pomerančová kůra, vřes až vřesový med. Je pořádně hutné, musí se na něj opatrně. Z lehkého povzdálí je velmi příjemné. Chuť je také mohutná, trochu drsná, dřevitá štiplavost, hořká čokoláda, sladkost, troch pomerančů, větrový bonbon. V závěru pak karamel, doznívající sladkost a lehká lékořice. Nezní ani není zrovna komplexní, ale je to chuťový zážitek. I když od ní vlastně dostanete ťafku, tak stejně chcete pokračovat dál objevovat, působí tam určitá neodolatelnost, takovýhle ženský jsou fakt nebezpečný.
I den čtrnáctý přinesl příjemné pochutnání a Laphroaig PX Cask 48%. Výrazné sherry aroma podmalované příjemnou rašelino-kouřovo-dezinfekční vůní Laphroaigu. Slanost k tomu, těžké pomeranče. Příjemně vyladěná vůně. Chuť nezaostává za vůní, opět rašelino-kouřovo-dezinfekční, sladko-slaná, ovocná, dřevo ze sherry sudů. V dokončení se více prosadí kouř, ohořelé dřevo, rozinky, stále přítomné sherry. Je to velmi dobře popíjitelná whisky, má svojí drsnost, kouřovost a rašelinost a přitom krásně zabalené a zaoblené do sherry.
Highland Park začal druhou půlku a docela rychle je tu znovu, tentokrát 18letý. Voní to krásně, je to komplexní, vyvážení, vyladěné, příjemné. Lehká vůně mokrého dřeva, lesní květiny, sladkost, lesní med, vosk ze svíčky, možná i trocha toho lehkého kouře od právě zhasnutého knotu svíčky, při delším čuchání trochu až přeslazené. Ale stále příjemné, dobře čuchatelné. Chuť je také krásně komplexní, uhlazená, příjemná, nasládlá, lehká štiplavá hořkost dřeva, ovocnost, lehce jablka, dokončení krásně doznívá, lehce dřevo, sladkost, lesní květiny a tráva, úplně v závěru lehký náznak větrového bonbonu. Je to opravdu příjemné pití, krásně komplexní, krásně vyladěné, až je to vlastně ta jeho chyba. Za pár dní vím, že byla dobrá, fakt dobrá, ale nevím čím a proč. Nedostanu chuť na ní, protože si jí nepamatuju, ale rád po ní šáhnu, když budu chtít něco dobrého a nevyberu si chuťově z těch ostatních.
Dneska mě tu čeká starej dobrej klasickej desetiletej Laphroaig 40% lahvovanej v roce 200x. To je ta správná nemocničně-rašelino-kouřová klasika, tak jak si jí pamatuju. Sladké ovoce v hořícím jablečném sadu a z druhé strany pořádná nemocnice. Pak se přidá i slaný mořský vzduch a řasy. Tohle čuchám rád, jenže se z toho pomalu a jistě stává bohužel už jen vzpomínka (aktuální desítka je už někde jinde). Aroma je jednoduché, silné, výrazné. Chuť je krásně drsná, přímočará, celkem jednoduchá. Úvod je lehce sladově nasládlý, postupně sládne až do medu, opečených jablek a k tomu se přidává rašelina, kouř. V dokončení je spálenitost, dehet, ale stále orámovaný sladkostí a lehkou pepřovitostí a sladkostí mísící se se slaností.

Oban 14letá 43%Macallan 10letá Sherry Oak Cask 40%Talisker 10letá 45,8% (lahvováno 2000)Ardbeg Uigeadail 54,2%

Den sedmnáctý mě opět přenesl na pláž k moři a to ve společnosti 14leté Oban (všichni naštěstí víme, že se bavíme o whisky). Když jsem whisky nalil na skleničky a byl trochu více nad skleničkou, tak ke mne dovanula úplně nádherná vůně jablek - čerstvě nakrájené jablko, jen se do něj zakousnout. (Tohle jsme tam minule úplně přehlédl.) Ta vůně je cítit pouze z větší vzdálenosti, jakmile dám nos blízko je skleničce, tak zmizí a objeví se jiné. Tak přijde svěží mořský vzduch, dřevěné bedny s jablky, k mořské slanosti se přidává sladká rašelina (chce jí nechávat postupně vydýchat, žádné čmuch, čmuch a kopnout do sebe). A když už jsem si dost zavzpomínal na moře, dostatečně načuchal, tak můžu i ochutnat. Úvod je takový nezvyklý, lehká sladová sladkost ovšem mísená se slaností mořského vzduchu, takže jsem musel chvíli přemýšlet, co to vlastně je. A když se tam tyhle dvě poperou, tak celkem v jemné míře se setkávájí tóny ovoce, lehkého dřeva, čokolády a to stále lehce solené mořským vzduchem. Dokončení je jemné, sladké tóny, čokoláda, mísící se se slaností a závěr je voskový, jako kdyby to v té puse lehce ztuhlo. Zatímco o kus výše whisky připomínala podzimní pláž a sůl se dala slíbávat z tváří a rtů, tak teď je možné jí slíbat z celého krásného těla.
Na páteční večer vyšla ta správná večerní pohoda v podobě desetiletého Macallanu Sherry Oak Cask. Voní příjemně sladce po sherry, ovoce, dobrá čokoláda. V chuti hodně sherry, trocha obilí a čokolády. Příjemné dokončení. Celé je to příjemné, hladivé, vyvážené, prostě ideální pro večerní odpočinkové popíjení.
Na devatenáctý den vyšla opět desetiletá a taky stará, tentokrát je to Talisker 10letá 45,8% lahvováná v roce 2000. Výrazné rašelino kouřové aroma, s trochou uzenosti, sladkostí spáleného ovoce, když k tomu čuchám déle, pod sladkou vrstvou cítím i slanost mořské soly. Je to počucháníčko, těším se na to, co předvede chuťovým buňkám. Chuť přinese sladkou vlnu a zklamání, za ní jakoby nic nebylo, trocha řídké tekutiny, kde je trochu cítit kouř a rašelina. Ovšem při polknutí se projeví její síla, cestou dolů následuje výbuch, teplo se rozleje všude a skoro nezajímavá tekutina se změní v lávu a ukazuje celou sílu této whisky. Ukazuje se tam opět sladkost, rašelina s kouřem, ovoce a krásná dlouhá hřejivost. Je to jak když ukončujete schůzku s hezkou holkou, která se z původního jiskření přenesla do trapného ticha. Při loučení se v ní projeví ta dračice, opět zvedne váš zájem a do rána ten výbuch lávy nebude jenom jeden.
Na den dvacátý vyšel Ardbeg Uigeadail 54,2%. Sice to neumím správně vyslovit, ale jsou to blížící se vánoce. Kolem se line sladkost sladu a cukroví, ovoce, rozinek, skořice, vůně hořících vánočních svíček na věnci, včetně hořícího věnce pod nimi, netušil jsem, že věnec byl z rašeliny. Krásně silně nakouřený slad. Přidává se i uzený slad. V chuti krátká sladkost hned vystřídaná pořádnou silou ještě žhnoucí kouřící uzené rašeliny, mísící se s ovocem, lehce vanilkou, skořicí. Při polknutí ještě zopakuje výbuch chutí. Hřejivě ztéká dolů a při tom hladí, jak pomalu doznívá, cítím jak postupně vychládá, ale stále se z ní kouří. V puse mi zůstaly stopy po tom výbuchu, očouzeno a vyuzeno. Tak jako se Fénix stvořil z popela, tak z tohoto ohně vznikla jedna z bohyň Olympu a takto chutná.
Poslední dny se scházejí samé dobré a ještě lepší kousky, plus tuším co na mne ještě čeká a musím říct, že se to Markétě povedlo zamíchat přímo dokonale.

Aberlour a´bunadh Batch No.12 60%St. Magdalene 24letá Douglas Laing Old Malt Cask 6.1978/12.2002 50%Port Ellen 24letá Douglas Laing Old Malt Cask 1.1978/5.2002 50%Brora 26letá Douglas Laing Old Malt Cask 11.1974/4.2001 50%

Vánoce se blíží a čeká mě tu poslední čtyřka. A to bude vyvrcholení nakonec, tak by to mělo být. Pod číslem dvacetjedna je schovaná Aberlour a'bunadh Batch No.12 60%. To je teda whisky, to se dá normálně přikusovat a je to sakra dobrej vánoční moučník. Už to aroma můžete nabírat lžičkou, jak je husté a hutné. Hodně sherry, hořká čokoláda - poctivej bonbon z hořké čokolády se sherry náplní. Těžké pomeranče, očouzené sherry nasáklé dřevo, sladkost hořké čokolády, trocha vanilky a vůně kůže, takové té pořádné brašnářské. Chuť silná jak aroma, přikusuji ji a žvýkám jak bonbon. Zpočátku krátká až medová sladkost, rychle vystřídaná pořádnou dávkou sherry, čokoládou, karamelem, pomeranče, vanilka a pak se znovu vrací ta sladkost čokolády a karamelu, která krásně doznívá v dokončení, kde se přidají ještě oříšky. Jedna z dalších bohyň Olympu, krásně opálená, dokonale tvarovaná, žádná podvyživená modelína.
A jak se pravilo v pohádce, tak v den dvaadvacátý přišla čtyřiadvacetiletá St. Magdalene od Douglas Laing v sérii Old Malt Cask destilovaná 1978. V aroma sladké lakované dřevo, tmavá čokoláda, těžká karamelová sladkost, jablka, příjemné, pocitově hutné, komplexní. V chuti sladký karamel, čokoláda, lehká hořkost dřeva, ovoce, chuť je příjemná, vyzrálá, ale ničím výrazná, nemá ani komplexnost ani prázdnost. Trochu je i zklamáním po dobrém aroma. Ovšem dokončení zase všechno vyrovná, silná vlna, s dojmem kouřovosti, trochu rašeliny, pepřovitost až pálivost, dlouho doznívá, výrazně suchá.
Den předvánoční patří také plnění od Douglas Laing v sérii Old Malt Cask, tentokrát je to Port Ellen 24letá. Když jsem ji nalil do sklenice, tak se tu šířilo takové rašelinové aroma společně s lesem. Nechal jsem ji chvíli vydýchat a aroma je zcela jiné. Listově kyselé, kyselá vůně spadaného listí, dřevo stromu, zemitost a na konci opět kyselost, tentokrát okurek. V chuti sladko-slaný-kyselý nástup, když odvane, tak přijde kouř ze dřeva i s tím ohořelým dřevem, které hřeje čím dál tím více, až se dostává k lehké pálivosti, kolem toho jsou tóny kouřem uzené karašeliny, ale i sladkost ovoce a trocha zemitosti. Dokončení se nese hlavně v duchu kouřem uzené rašeliny, ohořelým dřevem, dlouho doznívá, pak přichází i slané tóny. Je to dobré a zajímavé pití, ale tak trochu musím říct, že z mého pohledu má jméno větší než obsah.
Posledním vzorkem v adventním kalendáři je Brora 26letá od Douglas Laing v sérii Old Malt Cask destilovaná v roce 1974 a lahvovaná 2001. Aroma je silné, slaný mořský vzduch se potkává s těžkou vůní ovoce na dřevěné míse a lehkou rašelinou. Olejnaté konzistence se převaluje na jazyku, uvolňují se sladké tóny, lehce ovoce a dřevo, lehká rašelina a kouř. Lehce uvolňuje chutě, trochu ukolébá chuťové buňky. Aby mohla směřovat k výbuchu hřejivosti, výrazné pepřovitosti, která vyletí nahoru, dosáhne výšin a pak pomalu a dlouze sklouzává dolů, opět uvolňující tóny mořského vzduchu, rašeliny, ovoce a lehké sladkosti. Dlouho a pomalu to doznívá. To je jak orgasmus a příjemné uvolnění po něm. Ještě pár skleniček a budu ŠŤASTNEJ A VESELEJ a unavenej.


Online degustace Gold Cock Whisky - 10.12.2020

Hedonism Spirit uspořádal na FB online ochutnávku Gold Cock whisky ve spolupráci s Rudolfem Jelínkem a tak nejenže byly vzorky hezké vzhledově, tak byly i zajímavé a obsahovaly whisky, kterou běžně nekoupíte, včetně jedné novinky, která ještě ani nebyla v tu dobu na trhu. Během ochutnávky se připojil i Mirek Motyčka. Video z ochutnávky je dostupné i zpětně.

Gold Cock Peated 2016 Cask Strength 61,3%Gold Cock Peated 2016 Cask Strength 61,3%Gold Gock 10letá 2008 Cask Strength 62%Gold Gock 10letá 2008 Cask Strength 62%Gold Gock 20letá 1999 Cask Strength 59,6%Gold Gock 20letá 1999 Cask Strength 59,6%

Gold Gock 10letá 2008 Cask Strength 62%: V aroma jsou ty procenta cítit, je dost silné a intenzívní. Když se trochu vydýchá, tak se ukáže sladkost, ovocnost lehce do švestek, meruňka, vůně čerstvého dřeva, sladkost až trochu do medu, obilí. V chuti opět nejdříve jasná síla sudovky, pak sladkost, ovocnost, máslové sušenky, příjemné pití. Dokončení trochu peckovité. Působí silnějším a bohatším dojmem než klasická desítka, která je uhlazenější.
Gold Cock Peated 2016 Cask Strength 61,3%: V aroma sladký ovocný kouř ze dřeva, sladké dřevo, švestky a meruňka, po chvíli se začne dopředu tlačit new-make, ukazující tak její mladost. V aroma ta sudová síla až tak znát není, za to chuti ano. Z kouře zbyl lehký nádech, je tam ovocnost, švestky už potlačené, spíše jablka a lesní dřevo. V závěru sladkost, lehký kouř, dřevo. Působí výraznějším a plnějším dojmem, než ta klasická, překvapila mě, že v aroma méně kouřová.
Gold Gock 20letá 1999 Cask Strength 59,6%:Oproti verzi se 49,2% je aroma výraznější, silnější a působí mohutnějším dojmem, je v něm výrazné dřevo sudu, sladkost, lesní med, mmeruňky s čokoládou, v závěru vůně lehká nakyslost. Působí příjemně, mohutně. V chuti nastoupí sladkost, vanilka, ovocnost, čokoláda, lehká štiplavost. V dokončení trochu dřetivité štiplavosti a hořkosti a lehká nakyslost. Je dobrá, v něčem lepší než ta 49,2%, ale obě mají svoje dobré stránky, nedá se říci, která z nich je lepší.

Gold Cock Madeira Finish 2016 Cask Strength 60,8%Gold Cock Madeira Finish 2016 Cask Strength 60,8%Gold Cock Apple Brandy Finish 1992 Cask Strength 59%Gold Cock Apple Brandy Finish 1992 Cask Strength 59%Gold Cock Wine Brandy Finish 2008 Cask Strength 58,6%Gold Cock Wine Brandy Finish 2008 Cask Strength 58,6%

Gold Cock Madeira Finish 2016 Cask Strength 60,8%: V aroma lehké víno, časem se zvýrazňují madeirové tóny, příjemné a zajímavé. V pozadí bohatá ovocnost, lehké dřevo a kouř. V chuti příjemně zaoblená, jemnější než by člověk čekal u CS, ona tedy má ostré špičky, ale současně tu zaoblenost, která je zjemňuje, ovocnost - meruňky?, trochu zavřená, nedaří se mi dobře číst, ale celkově je z ní dobrý dojem. Příjemný dlouhý jemný závěr, krásně dlouho doznívá, s lehkým dřevem a madeirovým tónem. Povedená whisky.
Gold Cock Apple Brandy Finish 1992 Cask Strength 59%: V aroma zatuchlá papírová krabice na zatuchlé půdě ve které se vylila jabkovice, nevoní mi. Když ustoupí krabice, tak zůstane doma pálená jabkovice stále s tóny zatuchlosti. V chuti nezvyklá kombinace, kyselé jablko, různé koření, hřebíček, krátký závan sladkosti, do dokončení se nejdříve překlopí ta lehká sladkost s jablky a pak uzavřená hřebíčkem a ostatním kořením. Chuťově mi to whisky moc nepřipomíná, spíše kořenitý jablečný likér. Nijak mě neoslovila, další přeochutnávka by mě ani nelákala.
Gold Cock Wine Brandy Finish 2008 Cask Strength 58,6%: První dojem v aroma zelí, trochu do trpka, trochu do kysela. Když se trochu vydýchá, tak pak spíše k těžkému vínu a přidá se něco mezi vůní a smradem středně staré kůže. Po chvíli začne převládat vínovice. Moc mě neoslovilo. V chuti divně víno, trpká kyselost, lehce nahnilé hrozny, sladkost, dozvuk do vínovice. Taky mě nijak moc neoslovila.


Online degustace Old Well s Lukášem Andrlíkem - 13.11.2020

Pátek třináctého nemusí přinést jen špatné věci. Zrovna na tento den naplánoval brněnský Whisky Shop ochutnávku whisky Old Well ze Svachovky vedenou Lukášem Andrlíkem. Jak stárnu, tak jsem čím dál tím línější někam jezdit a i tenhle způsob má své kouzlo. I když vidět se na živo by bylo určitě lepší, jenže zase, kdyby ta ochutnávka byla v Brně, tak bych tam stejně nejel. (To není nic proti Brnu, ostatně z Prahy není daleko, jen metrem na Florenc a jednu stanici autobusem.)
Online ochutnávka probíhala přes Zoom, to umožňovalo i vzájemnou komunikaci, což je určitě lepší, než ochutnávka odprezentovaná přes FB. Bylo třeba předem se přihlásit, což znamenalo objednat si vzorky a mít možnost se ochutnávky zúčastnit. Mně se ten model líbí víc, ale i model prezentování na FB má své výhody, kdy ho můžete sledovat, aniž byste cokoliv pili (tedy nic vám nebrání pít z vlastních zásob a vzorky neobjednávat), objednávali, platili. Každé má svoje, každému vyhovuje něco jiného a buďme rádi za alespoň tyto možnosti v této divné době.
Technicky to měli připravené dobře, vše bylo funkční. Pro jistotu i udělali pár dní předem možnost testovacího připojení. Objednání i dodávka vzorků proběhla také bez jediného zádrhelu (z jejich strany, já si objednal, zaplatil a zapomněl napsat svojí adresu) a dorazilo to rychle a velmi dobře zabalené. Za mě spokojenost.

A spokojený jsem byl i s online degustací. Lukáš představil několik vzorků své (no dobře, whisky ze Svachovky, ale nebál bych se říci, jeho) whisky. Ochutnávalo se:
- Rye (žitná) Whisky stále zrající v sudu po víně z oblasti Rioja, 4,5 let, sudová síla
- Svach´s Old Well Whisky Drunk Cats on the Road 48,4%
- Speciální plnění pro The Whisky Shop - 2,5 letý kouřový destilát (2 roky zrání ex-bourbon, 5 měsíců Cabernet Sauvignon), sudová síla
- Kouřová whisky stále zrající ve čtvrtinovém sudu po Laphroaig (Quarter Cask), 4 roky, sudová síla

Online degustace Old Well s Lukášem Andrlíkem - 13.11.2020Online degustace Old Well s Lukášem Andrlíkem - 13.11.2020Online degustace Old Well s Lukášem Andrlíkem - 13.11.2020Online degustace Old Well s Lukášem Andrlíkem - 13.11.2020

Co k tomu říct? Bylo to dobrý. Lukášův výklad zajímavý.
Pár mých poznámek, co jsem si stihnul během toho napsat (čím dál tím víc je mi jasné, proč rád ochutnávám v klidu doma a větší vzorky nebo jinak řečeno, ochutnávka je taková trochu společenská událost a seznámení se s tou whisky, než na nějaké velké popisování).

Rye (žitná) Whisky stále zrající v sudu po víně z oblasti Rioja, 4,5 let, sudová síla - Žito tak úplně nemusím, ale tohle bylo zajímavé. Tři a půl roku v sudu po bourbonu a 6 měsíců v sudu po víně z oblasti Rioja, 60% žita a 40% ječmenného sladu. Aroma je silné, žito, víno, kávové tóny, chuť nasládlá, víno, trochu ostrá-mladá, kávové tóny, tmavá čokoláda, v dozvuku se mi tam více projevuje to víno. po rozkápnutí: aroma se zjemnilo, objevilo se kakao, lehké víno v chuti více zesládla, více kakao, skořice, stále ostrá, ale méně. Je tam zatím cítit mladá ostrost, ale i když žito mi tak moc nejede, tak je to zajímavé a dobrý pití. U mně plusové body za zajímavé tóny a pro mne nezvyklý směr a charakter.

Svach's Old Well Whisky Drunk Cats on the Road 48,4% - Ke kocourům jsem se hodně rozepsal, když jsem ochutnával koupenou láhev, takže tentokrát jsem si poznámky nepsal (určitě plánuju i přeochutnávku) a jen jsem si je vychutnával. Tohle je hodně povedená whisky. To se fakt povedlo sladit. Není ani znát, že má lehce jen přes 3 roky, dvě třetiny sladu byly nakouřeny na 40-45ppm. Proč dvě třetiny? Protože se jedná o unikátní kombinaci whisky ze sudů po sladkých vínech (sherry, porto, Sauternes) z evropského dubu a z amerického bílého dubu. Konec zrání završilo 6 týdnů v sudu po víně Cabernet Franc z oblasti Bordeaux. Stejnou už Lukáš podruhé nenamíchá (a to ani kdyby chtěl), což nevadí, vyrobí zase něco nového a dobrého.

Speciální plnění pro The Whisky Shop - 2,5 letý kouřový destilát (2 roky zrání ex-bourbon, 5 měsíců Cabernet Sauvignon), sudová síla - V aroma je znát velký vliv vína, je krásně smetanově hladké, hladivé, v pozadí se tam povaluje kouř, hořká čokoláda a je v něm zatím ještě cítit ta mladost, v chuti lehká krátká nasládlost, silnější projev vína, pak jde do sucha a ukáže se i dřevo, po rozkápnutí: se výrazně uvolní vůně, ukáže se předtím skrytá rašelina a kouř, upozadí se víno, hořká čokoláda, v chuti se zajímavě rozvinula, příjemně široké vinné tóny, lehká suchost, v dokončení se objeví slabý slaný dozvuk. To víno je tam dost znát, ale nepřebilo tu whisky, zajímavě si spolu sedlo. Tohle se mi taky líbilo, to by se dobře popíjelo.

Kouřová whisky stále zrající ve čtvrtinovém sudu po Laphroaig (Quarter Cask), 4 roky, sudová síla - 3 roky zrála v sudu po bourbonu a rok dozrává v sudu po Laphroaig Quarter Cask. A je to znát. Aroma je teda síla, je tam hodně znát vliv toho Laphroaigu a dřeva sudu, ovoce. V chuti se také nezapře, sladkost, vliv Laphroaigu, ovoce, jablka s meruňkama, slanost. Kdybych to jel naslepo, tak bych si myslel, že je to nějaká z verzí Laphroaigu, nemám tu Quarter Cask k porovnání, ale podle vyjádření ostatních, to zaměnitelné není. Chutná mi to, to jo, ale mám malinko rozporuplné pocity. Tak moc mi to připomíná Laphroaig, že si to koleduje o porovnávání s ním a to není dobře, na druhou stranu Laphroaig si to u mě tou poslední desítkou rozházel natolik (furt jsem jim to nezapomněl), že tohle se mi teď líbí víc a nechci si kazit chuť porovnáváním s Laphroaigem. Hodnotíme ale ještě mladou whisky, která má asi ještě pár let před sebou, doporučil bych jí nebrat si víc z toho Laphroaigu a trochu se zaoblit.

Přiznávám, že jsem si během online degustace ty vzorky nevypil úplně a při psaní textu jsem je dopil, což mi pomáhalo trochu více rozvinout mé poznámky. Přeju Whisky Shopu dále štastnou ruku při výběru dalších ochutnávek, Svachovce a Lukášovi další úspěchy při výrobě našeho skvělého pití a všem ať ve zdraví fyzickém i psychickém přečkáme tuto divnou dobu.


Návštěva Svachovky - 24.7.2020

Byl jsem asi poslední z české whisky komunity, kdo tu nebyl :)
Ale už se mi to povedlo také napravit.

Během dovolené v Jižních Čechách jsem do rodinného programu zkusil propašovat i návštěvu Svachovky, výrobce whisky Old Well. Manželka whisky nepije a děti jsou zatím nezletilé (doufám, že mi ji doma také nepijí), ale vyšly mně a ménu koníčku vstříc (včetně toho, že nebudu zpět řídit). Svachovka nás přivítala průtrží mračen a kroupama, že jsme museli chvíli počkat, než se vůbec dalo vystoupit s auta. Další drobností bylo, že když jsem jim psal, že bych se rád zastavil, tak jsem použil termín "příští týden" a tak když jsem tam přijel, tak jsem nebyl očekáván, protože přece přijedu až příští týden. Přesto si na mne udělali hned čas a nemusel jsem tam čekat celý týden. Ujal se nás Lukáš Andrlík a byli jsme přivítání i panem Cvachem, kterému se tímto omlouvám, protože jsem si ho nebyl schopen přesně zařadit, tak jsem pouze věděl, že má něco společného se Svachovkou. Mozek už byl přecvaklý do módu "whisky".

Po krátké prohlídce palírny, kde jsem také byl vyvedem ze svého omylu o zde používané kontinuální destilaci whisky (dedukce na základě fotek, protože v době prvního psaní článku o této whisky mnoho informací nebylo - již je to v textu opraveno), jsem se šli podívat do sklepa ke zrající whisky v sudech. Je to krásné místo. A je zde uloženo mnoho skvělé a strašně dobré zrající whisky. Když jsem ochutnával první skleničku, tak se dcera strachovala, zda neplánuji zpět řídit a zda se neopijí z výparů zde ve sklepě (a to ani neabsolvovali ode mne přednášku o andělské dani). Poznámky z ochutnaných ode mne nečekejte. Za prvé tam byl člověk na návštěvě, takže si to užíval a za druhé je velmi rychle stržen Lukášovým nadšením pro whisky. Všechno bylo dobré až skvělé a nerad bych něco z toho vyzdvyhoval nad ostatní. Ale jednu konkrétní poznámku doplním - nová whisky ze sudu po Laphroaigu je skvělá. Odcházel jsem plně spokojen a celkem opit.

Padlo i pár dotazů a názorů. Z určitého pohledu mi chybí core produkt. Ale jak mi bylo vysvětleno a musel jsem tomu dát zcela zapravdu - když chcete dát na trh core whisky své značky, tak jí musíte mít více než jeden sud a hlavně chcete, aby to bylo opravdu dobré, aby vás to dobře reprezentovalo. No a to musíte nejdříve odladit, tedy zkoušet, učit se a mít zpětnou vazbu od ostatních. A to chvíli trvá, vždyť první whisky ze Svachovky je na trhu zatím necelý rok. Takže nakonec souhlasím s tím, že nemají tvář ve formě core produktu - tohle je ta klasická Old Well, ale mají tvář v tom, kolik toho zkoušejí a jak dobře se jim to daří. Po ochutnání se "vzdávám požadavku" na core produkt. Co se týče zpětné vazby, tak jsem měl pocit, že česká whisky komunita uznává Svachovku až nekriticky. Po návštěvě se už nedivím. Když si sečtete skvělou whisky, osobnost Lukáše Andrlíka a jejich celkový přístup, tak k nim a jejich whisky získáte opravdu kladný vztah. Jsem velmi rád, že za návštěva vyšla a doufám, že se s jejich whisky a s nimi opět někde brzy setkám. Na doma jsem si alespoň něco málo koupil a přidal i skleničku.

Na závěr skoro "povinné foto" s Lukášem Andrlíkem (ten vlevo) a sudem z mizunary (ten uprostřed).

V restauraci se pak ještě můžete pokochat malou sbírkou whisky a já ještě pohladil chuťové (a dost opilé) buňky dobrým pivem.

na začátek stránky

Adventní kalendář 2019

Adventní kalendář 2019Adventní kalendář 2019Adventní kalendář 2019

Adventní kalendář nemusí být jen s čokoládou, může být také s whisky. Na netu jich najdete více a to nejen s whisky, ale i s jinými nápoji. Já jsem zvolil Adventní kalendář s německou whisky. Proč s německou whisky? Proč ne :)
Je to dobrá příležitost ochutnat neznámé whisky, celou láhev bych nekoupil a těžko by se vybíralo kterou koupit. Takhle je to o větší překvapení.
A další výhodou, že nás je víc. Nejen, že si můžeme vyměňovat názory, ale taky člověk ví, že netrpí sám. (to jsem dopsal až v průběhu ochutnávání :)

Kloster Whisky 5letá Single Malt 43%Blackforest Wild Whisky 42%Whesskey Triticale 6letá Single Grain Whisky 44%Eifel Whisky 6letá "EILAY" Rye Whisky 57%

1 - Kloster Whisky 5letá Single Malt 43% Úvodní vzorek adventního kalendáře, tak uvidíme, jak se uvede. Aroma je lehká vanilka a lehké dřevo, takové celkem průměrné. Lehké, nijak výrazné, nijak zajímavé, průměrné. Chuť se nese v duchu aroma, průměrná, nevýrazná, pitelná. Není ji moc jak popisovat, tak trochu nuda.
2 - Wild Whisky Blackforest 42% Podle názvu to prý bude divoké. První dojem v aroma není až tak špatný. Sice tam občas prolítne vlna odlakovače na nehty, ale když se člověk trefí mezi ty vlny tak tam najde jablečný štrůdl se skořicí, trochu mléčné čokolády a lehký voňavý koňak, který tam chvílema pouští jemné smetanové tóny. Ty vlny odlakovače to trochu kazí, takže to není na delší čuchání, ale dojem celkem dobrý. Chuť lehce nevýrazně medová, slabá, nevýrazná. Celá ovšem zastiňovaná větrovým lehce štiplavým bonbonem. Dokončení opět do medu. Jen ted med v chuti i dokončení je takový dost naředěný, taková medovice (nepleťte si to s medovinou, medovice je med nařaděný vodou, občas tím krmím mravence). Úplný závěr patří opět tomu větrovému bonbonu, takový ten zelený, ale ne úplně mentolka, který celkem dlouho doznívá. Není to bomba, ale celkem se dá. Ono to nakonec nebylo až tak divoký.
3 - Whesskey Triticale 6letá Single Grain Whisky 44% Šestiletá obilná whisky, spíš to měli nazvat "kriticale". Teda aroma, pokud se tomu dá tak říkat mi protáhlo dutiny. Jak když jsem technickým lihem pečlivě čistil malou plochu a musel u toho být dost blízko a poctivě to čuchat. Smrdí to jak čerstvě vypálené, to je snad parfémovaný čistící prostředek. Píšou šestiletá, ale asi to zapomněli do toho sudu nalejt nebo jim nikdo neřekl, že pod pojmem "barrel" se nemyslí umělohmotný. Se toho bojim. Tak nebudu srab a zkusím ochutnat, ale už k tomu nečuchám. Au, chuť odpovídá aroma. To je naředěný čistící prostředek s aromatickou příchutí, aby se to nedalo pít. Tak tohle byl příklad čirého masochismu. Možná tím nedopitým zbytkem (většina té lahvičky) půjdou vyčistit ty skrvny v dílně, co stále odolávají. Dopíjet to nebudu, nejsem masochista.
Přemýšlel jsem k jaké ženské to přirovnat, ale to co mne napadlo se nedalo psát, to jsem musel hned vypudit z hlavy nebo bych se ještě pár nocí strachy budil ze sna. Nakonec mě to přirovnání napadlo - to je jak německé porno. To že to vyrobili - proč ne, to že to skladovali šest let v plastovém sudu, kde byl předtím denaturovaný líh - no budiž, ale že to nalahvovali, nazvali whisky a ještě se pod to podepsali - to už je fakt šílené.
4 - Eifel Whisky 6letá "EILAY" Rye Whisky 57% Další vzorek je žitná co zrála 4 roky v sudech po sherry a 2 roky v sudech po Laphroaigu lahvovaná v sudové síle. To "EILAY" znamená EIfel whisky, co se potkala s isLAY. Je taková dost převoněná, moc parfémovaná. Ve vůni silně dominuje žitná whisky a z boku se jí snaží sekundovat z jedné strany sherry a z druhé kouřová rašelina. Míchá se to v levnou vůni převoněného blendu. Moc to teda neslibuje, ale oproti trojce si alespoň nepřipadám jako alkoholik co pije okenu míchanou s technickým lihem. Ta se s tím v chuti vůbec nesere, proč by měla skrývat svých 57%, hezky rovnou pořádnou ťafku. Dost suchá, svíravá s umělou a umělohmotnou chutí s nádechem toho co bylo ve vůni, ale zcela povrchně. Dokončení vyschlo v ústech, když se předtím snažilo vzbudit dojem sherry a kouře, který skončil stejně uměle jak v chuti.
Gertruda docvičila svojí silovou sestavu, navlékla se do o dvě čísla menšího trička, polila se levnou voňavkou a vyrazila na lov. Očima sjela okolí, vybrala obět a celou svojí silou vyrazila vpřed s výkřikem "Meine Liebe".

Zaiser Schwäbischer Whisky Fass 339 40%Weinbau Keller Whisky 6letá 40%St. Kilian Signature Edition "One" 3letá Single Malt 45%DeCavo Single Malt Whisky 3letá 47,3%

5 - Zaiser Schwäbischer Whisky Fass 339 40% Tak jsem zvědavý co hezkého mi dnes Mikuláš s andělem přinesou. Přinesli Schwäbischen Whisky Single Cask ze sudu 339 z lihovaru Zaiser. První dojem v aroma je jablečný mošt smíchaný s new makem. Když se jí dá trochu čas, tak new make ustoupí a projeví se kouř a spálené dřevo. Pak se to sleje vše do jednoho a připadá vám, že házíte do ohně zkvašená shnilá jablka. A ty jabka z toho ohně někdo vyhrábnul, vypálil to, nalil to do umělohmotného barelu s číslem 339 a pak to škodolibě nazval whisky. Chuti podivné, dokončení suché a naštěstí nijaké. Raději ani nechci vědět podíl těch švábů, co to má v názvu, ale jisté procento tam možná bude. Fuj, to jsem si nasadil do hlavy myšlenku, teď se mi bude znát o destilovaných švábech.
Tohle nepřinesl Mikuláš s andělem, ale odporný zlomyslný čert. To není fér. Vždyť já byl hodný. Ani myšlenkou jsem nezhřešil. No myšlenkou možná, občas mám "hezké" sny, ale nic co by se nedalo vyprat. Ale jinak nic. Až zjistím, kdo na mě co prásknul, tak to bude muset za trest dopít.
6 - Weinbau Keller Whisky 6letá 40% Výrazné těkavé lihové aroma levného blendu. No není zrovna lákavé. Chuť ostrá, lihová, čistící prostředek. Hnus fialovej.
Na webu se objevil text, který vše vysvětluje: "Omlouváme se, ale při balení zásilek došlo k omylu. Prohodil se nám Whisky adventní kalendář s Adventním kalendářem pro hospodyňky, který obsahoval sadu nových čističů na skrvny. Hospodyňky si stěžovaly na funkčnost, kdežto whiskaři píší recenze."
7 - St. Kilian Signature Edition "One" 3letá Single Malt 45% Mikuláš se moc nevytáhnul a jsem zvědavý s čím přijde svatý Kilián, zda tu reputaci trochu napraví. Aroma je malinko ostré a štípavé, ale jinak ovocné, sherry, sladké po ovoci a medu, vůně leštěného dřeva. Chuť je spíše slabá, nevýrazná, naředěný med s ostřejšími kořenitými tóny, závěr až výrazně štiplavý až pálivý. Ještě pár chutí tam je, ale nějak se mi nedaří je přesněji identifikovat. Je znát, že je to ještě hodně mladá a nezralá whisky. I když by moc bodů nedostala, tak v konkurenci předchozích by ji to vyneslo až na bednu, což v tomto případě není až tak náročný.
8 - DeCavo Single Malt Whisky 3letá 47,3% Aroma lihové, ale ne tak hrozně new-make jako některé předtím. Když se nechá chvíli odvětrat, tak se projeví i ovoce, umělá sladká vanilka a trochu odlakovače. Chuť je nevýrazná, slabá, nevyzrálá, mladá. V dokončení na mě vykoukla plastelína, umělohmotná plastelína. Ta mi to totálně zabila. Už nikdy nechci cítit, ochutnávat ani pít plastelínu. Pro mě to ten závěr totálně zazdil. Pro mě - Das ist eklhaft whisky.

Aureum 1865 5letá Single Malt Whisky 43%blended od deustche whisky.de - Blended Whisky Batch 1 4letá 45,5%Schurwald Whisky 8letá 42%Stork Club Single Malt Whisky 43%

9 - Aureum 1865 5letá Single Malt Whisky 43% Aroma divné, lehké, ne moc výrazné, zatuchlost, nakyslost, kyselost okurek, trochu lihovost, po chvíli ještě lakované dřevo. Chuti štiplavé, ostré, naředěně lihové, až útočné vůči člověku. Čím je v ústech déle, tím je agresivnější. Rozhodla se být anonymní a nedat šanci ji poznat, radši jsem to spolknul. Dokončení naštěstí nezanechá stopy. Je ovšem možné, že rozežralo všechny vjemové buňky a tak už nic necítím. Naředěné zbytky bojových látek?
10 - blended od deustche whisky.de - Blended Whisky Batch 1 4letá 45,5% Popis budí trochu obavy. Míchaná německá whisky, zkombinovali (slili) jsme různé whisky do 20litrového sudu po sherry a rok to tam nechali. Aroma je hodně po sherry s lehkou čokoládou. To sherry tam přebíjí vše ostatní, tak se k tomu dá i čuchnout. Chuťově sladký, ale se štiplavou pálivostí, díky tomu sherry tónu se to dá celkem pít. Dá, ale celkem o ničem.
11 - Schurwald Whisky 8letá 42% Hodně světlá whisky s agresívním aroma, ostrým, trochu do hořka a prosvítá v něm čerstvé dřevo, ale takovým tím výrazným aroma, ne tím příjemným. Kompot. Stále tím ostrým způsobem, že není úplně příjemné k tomu čuchat. Chuť prázdná, plochá, lihová a v závěru nepříjemně zhořkne a zumělovatí. Ale fuj. To je snad produkt od Helmut von Sajrajt Distillery.
12 - Stork Club Single Malt Whisky 43% Aroma s lihovými a hořkými tóny a lehkým vínovým podtónem. Chuť plochá, prázdná, naředěná, o ničem a s lehkou hořkostí v závěru. Taková nuda.

Black Forest Whisky 5letá  Single Barrel 2014 43%Elch Whisky Torf vom Dorf 3letá 50,6%SinGold Single Malt Whisky 40%The Lübbehusen "Vintage" 3letá Single Malt Whisky 44,4%

13 - Black Forest Whisky 5letá Single Barrel 2014 43% V aroma těžká zkvašená jablka s lehkými alkoholovými tóny, žádný zázrak, ale popis možná vyznívá hůře než skutečnost. Trochu do sladka. Chuťově ničím zajímavá, oproti jiným z AK i pitelná. V pozadí stále ty těžká jablka. Trochu sladkosti. Postupně až do jabkovice, závěr už budí dojem, že jsem nepil whisky, ale jabkovici. (pozn: dozrávala v sudech po Calvadosu)
14 - Elch Whisky Torf vom Dorf 3letá 50,6% Aroma příjemné, kouř, dřevo, sherry, sladkost, chybí mu určitá komplexnost/vyváženost, ale na 3letou whisky dobré. V chuti mi tam připadl nejdřív dojem naředěného bourbonu, pak se tam projeví trochu i ten kouř a sherry, tady je ta mladost znát určitou plochostí a nevýrazností. Lehká štiplavost, která vše obaluje. V dokončení lehký kouř a trochu sušší. Ještě by potřebovala trochu dozrát do větší vyváženosti a chuťové výraznosti, ale jinak za mě zatím to nejlepší, co jsem v tomto AK potkal.
15 - SinGold Single Malt Whisky 40% Hřích už v názvu, to zní nebezpečně. Zase umělé aroma, alkohol, lakované dřevo, hodně v pozadí umělá pomerančová kůra. Nehce se mi to očuchávat. První dojem chuti je prázdný a naředěný. Pak se o slovo přihlásí ten alkohol a zkusí svojí záludnou otázku: "Hádej, co jsme vypálili, než jsme to nazvali whisky?" Musím přiznat, že nevím.
16 - The Lübbehusen "Vintage" 3letá Single Malt Whisky 44,4% To smrdí hned po nalití. New-makem, plastem a odlakovačem. Přemýšlím jestli jsem nechtěl něco vyčistit, místo ochutnávání. Chutná to jak smrdí. Tedy zase velké au. Nějak už jsem z toho ztratil sílu snažit se k tomu vymyslet nějaký komentář. Dokončení? Jo, to tam asi je, něco mi zevnitř rozežírá hubu a snaží se protéct ven. Není "Lübbehusen" německy vetřelčí krev?

Slyrs Bavarian Single Malt Whisky Marsala Finish 46%Vallendar Malt of Kail Whisky 3.11 43,4%Finch Whisky Barrique R 19 42%Salzatal Single Malt Whisky Nr.1 8letá 43%

17 - Slyrs Bavarian Single Malt Whisky Marsala Finish 46% Když jsem si připravil psaní poznámek pro tuto whisky, tak mě hned napadlo do komentářů "Slyrs - Sliz", ale nepoužiju to. Vůně je celkem příjemná, trochu sladkosti a hodně vína, trochu dřevo a možná lesní plody. Po těch minulých velmi příjemné překvapení, něco k čemu se dá i opakovaně čuchat. Dá se to i pohodově popíjet. Trochu sladkosti, ovoce, čokolády, víno k tomu. Hřejivé dokončení. Konečně vzorek, co dopiju celý. Jak s tím má něco společného Marcela, tak to určitě bude lepší.
18 - Vallendar Malt of Kail Whisky 3.11 43,4% Aroma zase o ničem. Že by neslo stopy denaturovaného lihu? Odmítám k tomu dále čuchat a risknu to ochutnat. Lehce sladké, doztracena, do lihova, do ničeho. Prostě fail. Ostatně původní název té whisky byl "Malt of Fail".
19 - Finch Whisky Barrique R 19 42% Aroma divně něčím výrazné, přišlo mi to známé, trochu jako les, ale les to není, trochu jako zatuchlá stodola, ale taky to není ono. Pomohla až nápověda, tóny hub, ale ne těch voňavých. Další dojem byl lak na dřevo s vůní dřeva, pak už to mé čichové buňky vzdaly. Chuť nebyla na první dojem takový horor, jak u některých minule, ale ona se to snažila dohnat. Chuť nevýrazná, plochá, rozmělněná. Dokončení tak divně umělé, opět ty houby. Může whisky chytit plíseň? Nebo jim to před zkvašením zplesnivělo a oni doufali, že to tou destilací zmizí. Opět nedopitelné.
20 - Salzatal Single Malt Whisky Nr.1 8letá 43% Měl jsem docela problém s aroma. Nebyla to taková hrůza jako u některých předtím, ale nesedělo mi a navíc se mi nedařilo přijít na to, co mi připomíná. Až když jsem se po chvíli vrátil, tak mě to trklo - siřičitany z vína. Jak jsem přemýšlel v logice whisky, tak se mi nedařilo, když jsem na chvíli odešel a vrátil se, tak mě jako první napadlo, že mi tu smrdí víno. Aroma mi připomíná siričitany z vína, až víno s jejich velkým podílem. Trochu tam v pozadí jsou tóny mléčné čokolády. Chuťově trochu ta mléčná čokoláda se sirnou příchutí. Dalo se to dopít, dalo se nad tím přemýšlet, ale zcela mimo mě.

Old Sandhill 5letá American Oak Single Malt 43%Wetterau 6letá Single Grain Whisky 43%Westfalian 2013/2019 Cask 52 Single Malt Whisky Peated 54,6%Willowburn Amarone Cask 2019 Single Malt Whisky 46%

21 - Old Sandhill 5letá American Oak Single Malt 43% Průměrné whiskové aroma s výrazným dřevem a lehkou karamelovou sladkostí vypáleného sudu. Chuť se nese v duchu aroma, lehká karamelová sladkost, dřevo. Závěr si začne lehce poštipovat, až zhořkne. Nepříjemně. Dopitelná, což jí v tomto AK řadí do lepší třetiny.
22 - Wetterau 6letá Single Grain Whisky 43% Obilný-alkoholový-technicky lihový destilát. Mé čichové buňky se vzdávají již předem a zkouší i s nosem utéct pryč. Chuťové buňky od nich dostaly echo a kroutí se mi jazyk i když jsem se ještě nenapil. Chuť tomu odpovídá, když ten zpočátku popsaný destilát nalejete do sudu, tak ho musíte stočit dříve, než se prožere ven. Mám chuť to vzdát, ale ty dva vzorky ještě vydržím.
23 - Westfalian 2013/2019 Cask 52 Single Malt Whisky Peated 54,6% Aroma je sherry kouřovka, kouř rašeliny a dole pod ním čerstvá vlhká rašelina. Příjemná, celkem jemná. Tohle bych podle vůně nezařadil do Německa, ale tak směrem k Bowmore. Můj nos je momentálně uspokojen. Ale jsme u německé whisky, tak se držme moudra - neříkej hop, nevíš, kdo na tebe skočí. Já jsem říkal, neradujme se předčasně. Chuť je ostřejší, kořenitá/pepřovitá, což je škoda, protože tím přebíjí, to co by tam mohlo být pod tím. Tak nějak tam cítím nástup sladkosti, té kouřové rašeliny, končící do suchosti, ale až když si člověk začne zvykat na tu ostrost a v závěru přetrvává zase ta štiplavost. Jako v pohodě dopitelný vzorek, ale měl by obrousit špičky.
24 - Willowburn Amarone Cask 2019 Single Malt Whisky 46% Pod stromeček si raději poslední whisky z letošního adventního kalendáře dávat nebudu. Jsem zvědavý co Weihnachtsmann přinesl. První dojem z aroma nebyl špatný, lehce dřevo, lehce staré víno ze sudu, trochu těžší. Druhý už začínal být horší, tóny štiplavého ředidla/odlakovače. První dojem z chuti naředěnost, pak se to zvhrne do nějaké umělosti, umělé chuti a zakončení je v duchu - i destilovaný plast může mít dokončení štiplavé. Vánoční balení čistících prostředků. Ono, taky destilovat amarouny není úplně dobrý nápad. I tak tento vzorek získává velký počet bodů a to díky své zcela jedinečné vlastnosti - je poslední.

Když jsou ty vánoce a už je to za mnou, tak si říkám, že bych to uzavřel nějakou vhodnou písní, nějakou co by to vystihnula. Napadá mne zkusit třeba album nazvané "Ein kleines bisschen Horrorschau". Ale nakonec jsem zvolil velmi známý německá popěvek - Deutschland Deutschland über alles, na whisky sem ale nelez.

a uzavřu duchem vánoc a nového roku
Po tomto adventním kalendáři se cítím zcela očištěn od svých hříchů a do vánoc vstupuji jako nový a čistý člověk plný krásných předsevzetí. Když tak zpět čtu ty ochutnané whisky, tak od hříchů minulých i budoucích. Původní předsevzetí beru zpět, už mám rozhřešeno i na další roky.

Na fóru nás to pilo víc a tak byla možnost číst názory dalších lidí na stejnou whisky ve víceméně stejném čase. Někteří, kteří si tento adventní kalendář nepořídili, to občas "závistivě" komentovali.
Pár komentů, co mě pobavili:

krásné "recenze" německých dobrot :-) José podle mě zvolil jediný správný přístup, kupuje to, aby se neřeklo, že se něčemu vyhýbá, ale nepije ;-)

Tohle masochistické vlákno mě docela baví. Přemýšlím, jestli se střelím do nohy nebo píchnu do oka. Anebo ne, dám si německou wheiskei.

Existuje taková země, Skotsko se jmenuje, kde taky dělají whisky. Doporučuju :D

Teď to teprve přijde. Der Weihnachtsmann už se hihňá, protože ví...

Teda tohle je skvělé vlákno plné flagelantů. Ale jen tak dál, je třeba objevovat i slepé uličky ;)

Vždycky když vidím nový příspěvek v tomto vláknu, mé srdce zaplesá :-)
Velmi mě to fascinuje. Lidi to kupují, pak to pijí, píšou o tom a pijí to dále a dále, pak se proberou další lidé, co nestíhali, a ačkoliv vědí, co je čeká, taky to pijí :-) Je to nekonečný zdroj zábavy a sonda do lidských duší :D Podle mě to je současný ekvivalent dobrovolníků třeba za první světové války, kteří věděli, co je čeká, ale stejně do toho šli, aby se obětovali a zbavili svět od zla :-) Jste hrdinové! :D

já si rozhodně jako hrdina připadám. teď už vím že mne nic dobrého nečeká ale dál bojuju a nesu splihlý prápor :) ale kluci co začali pozdě nejsou hrdinové, to jsou nadlidi, konečně se to němcům povedlo, jejich produkt dělá z lidí co maj odvahu to pít...nadlidi !!!

Já v tom vidím trochu sebemrskačství, trochu exhibicionismu a značný díl cimrmanovského pionýrství slepých uliček. Nádherná směs, jen tak dál, chlapci! Uzavřené oddělení vás vítá... :D

Němci si spletli vánoce a velikonoce.
Zatímco o vánocích se těšíme na vánoční den a v adventním kalendáři otevíráme okénka s příjemným překvapením.
Tak o velikonocích se jedná o svátek umučení Krista a tak si ho lidé připomínají různými půsty až sebevlastním mučením, sebetrýzněním, utrpením a pokáním
Tohle byl velikonoční kalendář.

Vzniklo i pomocné schéma pro popis aroma a chutí:


11.2014 - Malá ochutnávka českých whisky

Poslední dobou nemám na whisky ani na Whiskyonline moc času. I když v první půlce letošního roku jsem čas na psaní našel. Pokud píšu o značce, kterou mám doma, tak ji i ochutnávám a píšu k ní svoje poznámky. Většinou je to tak jedna, dvě láhve. Tentokrát to bylo více vzorků v několika dnech, tak jsem se rozhodl to napsat jak ke značkám, tak tomu věnovat i větší povídání tady.

Malá ochutnávka české whisky (11.2014)

Udělal jsem si malou ochutnávku celkem starší české produkce, většinou koupeno okolo roku 2000, láhve skoro plné, protože jsem nikdy neměl potřebu to ochutnávat znovu. Teď v rámci psaní jsem na to dostal chuť (spíše odvahu). Ochutnávalo se: GWC Whisky z Likérky Fleret, Printer´s od Stocku, King Barley 6letá z Likérky Dolany, Gold Cock v různých verzích také z Likérky Dolany a závěr patřil skotské míchané whisky Wyzour určené pro český trh.

GWC 43%Etiketa GWC 43%Etiketa GWC 43% (zadní etiketa)Printer´s Whisky 40%Etiketa Printer´s Whisky 40% - přední etiketaEtiketa Printer´s Whisky 40% - zadní etiketaEtiketa Printer´s Whisky - víčko

První v pořadí byla GWC Whisky z Likérky Fleret. Koupil jsem ji pouze pro doplnění své domácí sbírky, ale neplánoval jsem ji pít :) Ono, když na etiketě vidíte: "Řezaný destilát 1:1,5. Složení: sladový destilát, jemný rafinovaný líh, voda, E150", tak se vám do toho moc nechce. Aroma mi připadá jako líh s whiskovou trestí. Chuť i zakončení jsou zcela nijaké. Celkový dojem je nula a po přečtení složení se divím, že jsem to vůbec zkoušel. To by se dalo pít tak možná s kolou v poměru 5:1 ve prospěch koly a to mi kola vůbec, ale vůbec nechutná.
Druhá byla Printer´s od Stocku opět cca z roku 2000. Tehdy mne Printer´s zaujala nejen tím, že je to česká "whisky", ale také (a to podstatně více) textem na etiketách a víčku: Na zadní etiketě se dočteme: "jemná sladová whisky, whisky řezaná" a "Whisky Printer's je bez nadsázky nejpůvodnější česká whisky. Zlatavá barva a ušlechtilá chuť této jedinečné whisky Vám napoví, že zraje ve zvláštních dudových soudcích nejméně po dobu tří let. Složení: voda, líh, whiskový destilát s bonifikátorem, barvivo-karamel". Na Přední etiketě: "jemná sladová whisky". A na víčku: "Finest Blended Malt Whisky" (v tu dobu se pro míchané sladové použivalo označení vatted malt, dnes se používá blended malt). Aroma je celkem jemné whiskové, ale v pozadí mi tam připadá "ředidlo"?/lihovina?. Ničím zajímavé. Chuť jemná nevýrazná, závěr štiplavější a pocit nic moc. Celkový dojem nijaký, spíše špatný.

King Barley 6letá 43%Etiketa King Barley 6letá 43%Etiketa King Barley 6letá 43% (zadní etiketa)informace uvedená na láhvi King Barley 6letá 43%Gold Cock - řezaná whisky 40%Etiketa Gold Cock - řezaná whisky 40%Etiketa Gold Cock - řezaná whisky 40% (zadní etiketa)

Dalším setem jsme se přesunuli do Likérky Dolany. První byl King Barley 6letá. Aroma je whiskové, připadá mi tam ovoce, citrusy, trochu sladkost. Chuť je sladká, trochu ovocná, banány ale jinak nijak moc zajímavá. Závěr lehce štiplavý, ale nezajímavý. Je sice označena jako blended, ale uvedené složení (líh, whisky destilát, voda, desertní víno, barva E150a, cukr) mi připadá podezřelé. Druhý byl Gold Cock z téže likérky, který měl ovšem hodně společného s první ochutnávanou whisky v tomto setu. Aroma je jemné, lehce sladké, ovocné, lehce dřevo, docela příjemné. Chuť je primárně celkem sladká, lehce obilná, v závěru pak zůstává sladkost a cítím lehké ovoce. Celkově mi ale připadá docela chudá a nezajímavá. Pít se to dá, ale zmizí z očí zmizí z mysli. V paměti zůstane jen díky popisu na etiketě. Je označena jako řezaná, což je podle složení asi správné označení (nejsem si ovšem jist, zda řezaná whisky smí být ještě vůbec označována jako whisky), uvedené složení (whisky destilát, líh, voda, víno dezertní, cukr, barva E150a) ve mně ale velkou důvěru nevyvolává.

Gold Cock Red Feathers - 3letá (blended) 40% (z likérky Dolany)Etiketa Gold Cock Red Feathers - 3letá (blended) 40% (z likérky Dolany)Etiketa Gold Cock Red Feathers - 3letá (blended) 40% (zadní etiketa) (z likérky Dolany)Gold Cock Black Feathers - 6letá (malt) 43% (z likérky Dolany)Etiketa Gold Cock Black Feathers - 6letá (malt) 43% (z likérky Dolany)Etiketa Gold Cock Black Feathers - 6letá (malt) 43% (zadní etiketa) (z likérky Dolany)

V Likérce Dolany jsme zůstali. Dnešní produkce Gold Cock je už v režiji firmy Rudolf Jelínek. Ochutnávala se ale produkce z Dolan z přelomu let 2000/2001. Začali jsme nejnižší z jejich tehdejší série Gold Cock Red Feathers - 3letá blended. Aroma jemné, sladově sladké, lehké ovoce, celkem příjemné, ale nijak zvlášť bohaté a zajímavé. Chuť je lehce sladká, po medu, s rušivým tónem "nečeho" (nepovedlo se mi pojmenovat), a to "něco" doznívá i v závěru. Kazí mi to celkový dojem z whisky. Ani bez toho ani s tím mne nijak nezaujala. Druhou byla Gold Cock Black Feathers - 6letá malt. Aroma je výraznější, sladové, lehce trpké. V chuti převládá sladová sladkost, trochu tráva, zaoblenější a vyváženější. V závěru trochu štiplavosti a hořkosti. Ale stále nezapamatovatelná whisky.

Gold Cock Green Feathers - 12letá (malt) 43% (z likérky Dolany)Etiketa Gold Cock Green Feathers - 12letá (malt) 43% (z likérky Dolany)Etiketa Gold Cock Green Feathers - 12letá (malt) 43% (zadní etiketa) (z likérky Dolany)Wyzour 40%Etiketa Wyzour 40%Etiketa Wyzour 40% (zadní etiketa)

Návštěvu českých luhů a hájů uzavírala Gold Cock Green Feathers - 12letá malt. V aroma je stále sladová sladkost, vřesový med, přidalo se dřevo a lehký kouř. Z pohledu celé řady to má vzestupnou tendenci. V chuti jemná, sladká, medová táhlost, uzený med, v závěru lehká hořkost a dlouhý táhlý uzený med stékající do krku. Docela slušné pití, ale ničím zvlášť zapamatovatelné. Z Gold Cocků zatím nejlepší a jediná zapamatovatelná (z nich) hlavně pro ten uzený med a jeho dlouho trvající chuti (stále mám ulepenou pusu :). Pro porovnání/spravení chuti jsme zamířili do Skotska, za skotskou míchanou whisky Wyzour vyrobenou pro český trh na jejíchž etiketách jsou kresby Honzy Vyčítala. Mám už jen jedinou láhev, ne že by mi tolik chutnala, ale byla mi vypita (stála dole v baru a doufalo se, že si toho nevšimnu). Aroma sladké, med (medovina), ale nijak hluboké či zajímavé. Chuť velmi jemná, sladká, med, nudná, nezajímavá. Chudá whisky. O tom se nedá ani nic napsat. (tak vlastně zpětně děkuji tomu, kdo mi ji vypil :) To nemá cenu dopíjet a na celé whisky je asi nejlepší ten obrázek. A to jsem původně čekal, že to zachrání.
A když to skončilo, tak jsem nalil panáka Taliskeru, abych zachránil večer :)


24.5.2012 - Ochutnávka whisky v Praze - Whisky polární expedice Ernesta Shackletona

Ve čtvrtek 24.5.2012 se konala v příjemném prostředí hotelu Hoffmeister ochutnávka whisky - repliky whisky z výpravy polárníka sira Ernesta Shackletona (více o této výpravě a whisky najdete také na WOL v části zajímavosti). Ochutnávala se nejen tato whisky, ale také některé ze základních whisky, z nichž Richard Paterson, Master Blender společnosti Whyte and Mackay, tuto repliku vytvořil.

Ochutnávka whisky v Praze (24.5.2012)Ochutnávka whisky v Praze (24.5.2012)Ochutnávka whisky v Praze (24.5.2012)Ochutnávka whisky v Praze (24.5.2012)Ochutnávka whisky v Praze (24.5.2012)

Vzhledem k velmi zajímavé historii této whisky, se úvod této ochutnávky nesl v duchu výletu do minulosti. Ale i informací z dnešní doby, týkajících se vyzvednutí této staré whisky, vzniku repliky a samozřejmě i dalších věcí okolo whisky. Ochutnávky se účastnili lidé, kteří již o whisky něco vědí a tak byla přeskočena pro všechny známá část, co vlastně whisky je a jak se vyrábí. Povídání o Shackeltonově whisky bylo doplněno i krátkým filmem, ve kterém bylo vše shrnuto. Ve filmu bylo vidět věci, které většina z nás na vlastní oči asi nikdy neuvidí - originální láhve, jejich rozmrazování i master blendera Richarda Petersona (ten sice žije v současnosti, ale většina z nás nebude mít možnost se ním někdy potkat). Na film se můžete podívat také, po kliknutí na níže uvedené odkazy (má délku necelých 5 minut, není to tedy ten krátký úvodní, musíte si ho tam najít, ale není to těžké).

Glenfarclas 25letá 43%Isle of Jura 21letá (k 200. výročí palírny) 44%Isle of Jura 21letá (k 200. výročí palírny) 44%Dalmore 15letá 40%Bruichladdich 18letá second edition 46%MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%

Jako první se ochutnávala Glenfarclas 25letá 43% (Speyside), následovaná ostrovní Isle of Jura 21letá 44% (ostrovy), která je také nepřehlédnutelně označena číslovkou 200, dávající na vědomí, že výročí 200 let od založení palírny. Druhou půlku single malt whisky otevřela Dalmore 15letá 40% (Highland) a následovala Bruichladdich 18letá second edition 46% (Islay). Zlatým hřebem večera byla samozřejmě MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%. Podle informace na láhvi jsem zjistil, že se jedná o Blended malt whisky, je tedy namíchána pouze ze single malt whisky. Ochutnávané single malt whisky byly vybrány podle dostupných informací přímo od master blendera Richarda Petersona, tak aby nám co nejvíce přiblížily některé z částí repliky této historické whisky. Přesné informace jaké tam jsou použité whisky nikde samozřejmě dostupné nebudou.
Jen doplním, abych zabránil občasnému nepochopení této repliky (i jiných) - whisky nebyla vyrobena přesně stejně jako ta historická, nejsou k dispozici tehdejší suroviny/whisky, postup se již také liší, nebylo by to možné časově, původní whisky zrála cca 10 let a i kdyby se o to někdo pokusil, tak výsledek by byl podle mne zcela jiný, než tyto nalezené whisky. Master blender na základě možnosti prozkoumat a ochutnat původní whisky, dokázal namíchat takovou whisky, která má stejnou charakteristiku (aroma, chuť a další) jako whisky původní. Mohou se objevit pochybnosti, zda to tak opravdu je, protože nalezené whisky ochutnalo absolutní minimum lidí, ale vzhledem k celosvětovému renomé Richarda Patersona, lze věřit, že to tak opravdu je.

Glenfarclas 25letá 43%Isle of Jura 21letá (k 200. výročí palírny) 44%Dalmore 15letá 40%Bruichladdich 18letá second edition 46%

Doufám, že mi dorazí slíbené Vaškovi poznámky k této ochutnávce, tak jim zde "držím místo". Budou určitě mnohem zajímavější, než těch pár mých stručných.

A pár mých poznámek k ochutnávaným whisky.
Měl jsem dlouhou pauzu nejen ve psaní WOL, ale i obecně ve whisky, takže teprve startuji buňky a pamět (ono to nikdy nebylo žádná velká sláva a teď ještě méně, tak mne jako vždy berte s rezervnou). Úvodní Glenfarclas jsem již pil, měl jsem tedy představu, co od něj očekávat a věděl jsem, že určitě nezklame (jako snad žádný z této řady Glenfarclasu). A nezklamal, příjemná komplexní Speyside whisky, sladké vůně, kde jsem našel med, trochu rozinek, oříšků a dřevo. I chhuť byla sladká, lehká sherry, s lehce výrazným nástupem a malou štiplavostí/kořenitostí a suchým dokončením.
Další byla Isle of Jura. K této značce mám kladný vztah, protože to byla jedna z mých prvních single malt (možná úplně první), na druhou stranu, u jejich whisky mám často problém pojmenovat nalezené chutě. Tato byla popsatelná i lépe než jiné, co jsem od nich pil. Aroma bylo Výrazně kořenité až trochu štiplavé, v pozadí jsem našel trochu sladkosti, ořechy. Chuť byla měkká, suchá, dlouhá suchost, celkem jemná, zvláště po tom, co člověk očekával po tom výrazném aroma, trochu štiplavosti tam bylo, závěr byl až slaný. Pár kapek vody štiplavost otupilo a zjemnilo whisky, asi bych je u této whisky doporučil. Whisky byla zajímavá, ale až moc štiplavosti v aroma.
Dalmore se mi celkem líbil. Byla to příjemně zabalená lehká hořkost hořké čokolády v tekutém stavu. V aroma jsem cítil hořkou čokoládu, lehkou sladkost, ovoce. Chuť byla hořká, ale v jemném a příjemném balení, objemná whisky, lehké dřevo a lehká sladkost, závěr byl dlouhý, lehce štípnul a dlouhý dozvuk sladkosti v pozadí.

MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%

Bruichladdich je tak trochu problém, tedy ne tato whisky, ale obecně jejich řady whisky. Co edice, to něco jiného, nevíte pořádně co čekat v dané láhvi, protože i u stejného stáří se od sebe liší jednotlivé edice. Tuto whisky bych osobně při ochutnání naslepo na Islay nezařadil, tím, že nevím co čekat, k ní člověk přistupuje trochu rozpačitě. V aroma jablka, karamel, citrusy, pomeranče, chuť měla mohutný překvapivý sladký nástup, po kterém se dostavila slanost, lehká kořenitost a možná trochu toho jódu, v závěru pak lehce doznívá směs všech chutí. Z určitého pohledu mi přišla zajímavá, ale současně taková neujasněná, jaká by vlastně chtěla být a to celé doplněné obecným pocitem z Bruichladdichu. Vlastně přesně nevím, jaký z ní mám celkový dojem, chtělo by to více času, abych si v ní buď něco našel nebo měl jasnější důvod, proč se příště podívat spíše po jiné.
Vrcholem večera byla MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907, kvůli té jsme tu všichni byli, kvůli té se ochutnávali předchozí whisky a dost možná už nebude příležitost ji znovu ochutnat. Necítím se na velké hodnocení této whisky. U všech těchto "významných a mimořádných" whisky se mísí očekávání "něčeho" a současně ji obklopuje určitá vyjímečnost (zde daná historií této whisky). S odstupem noci se můj dojem na ní zlepšil, získal jsem určitý odstup. Je třeba si uvědomit, že se nesnažili vyrobit vyjímečnou whisky, nějakou bombu, co nás posadí, ale udělat repliku toho, co se pilo před více než sto lety (dá se řici bez ohledu na to, zda nám to bude chutnat nebo ne, je to prostě okénko do historie, tak bylo, vemto to jako fakt). Celkový dojem je dobrý, byla to příjemná whisky s nádechem historie. Nedokázal jsem tedy v aroma ani chuti nalézt ty náznaky whisky, ze kterých je udělaná a to ani když jsem je chvíli předtím ochutnal. Aroma mi připadlo komplexní, trochu medu, hořké čokolády, ovoce. V chuti hořká čokoláda s lehkou kávou, lehká pepřovitost, lehká slaskost, lehké ovoce, závěr potom se dřevem a sladký. Nekoupil bych si jí. Jako investici to pro mne nemá význam, protože bych ji stejně otevřel a současně mne nevzala tolik, abych ji za ty peníze koupil. Pokud časem názor změním, tak budu mít bohužel smůlu.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 03.10.2023