Na konci prázdnin první zářiové dny proběhl Letní sraz whiskařů na Svachovce. (Prázdniny, to zní jako prázdné dny. Netuším, kdo to vymyslel, to je jak "mateřská dovolená".)
Opět skvělá akce se spoustou skvělých lidí. A spustou skvělé whisky. Fotky si opět vypůjčím od Jakuba Moravce, fotí skvěle a tak svoje focení už rovnou předem vzdávám.
Zahajovací den (pátek 1.9.) patřil Lukášovi Andrlíkovi a whisky Old Well. A čekalo nás překvapení. A to v představení tří nových limitek whisky. Palírna tak udělala další krok vpřed k světovosti. Myšleno v dobrém. Mají už dostatek různých na trhu dostupných plnění a tak v rámci exkluzivity (stejně jako některé skotské palírny) jsou některá plnění dostupná pouze v palírně. Vše jsou single cask s finishem po sladkých vínech s ručně psanou etiketou. Jedná se o Old Well Sauternes Peated 51,9% stočený v počtu 109 láhví, Old Well Banyuls 56,1% stočený v počtu 102 láhví a Old Well Moscatel 53,2% stočený v počtu 107 láhví. A měli jsme možnost je také ochutnat (to by byla hrozná představa - tady máme nové whisky a až pojedete v neděli domů, tak si je můžete koupit, tedy pokud už nebudou vyprodané). Měli jsme také možnost ochutnat další exkluzivitu a to whisky, která je nabízena pouze v prodejně v Chabičovicích, kde je možné zakoupení ručně stáčené a ručně etiketované whisky Old Well přímo ze sudu. Dostanete nejen whisky, ale i zážitek, protože si ji sami stočíte a oetikutujete. Jedná se o whisky ze sudu číslo 1, destilovanou v roce 2015, v síle 57,8%, zrála v sudu po bourbonu. K dispozici ke stočení je pouze 123 láhví o objemu 200ml. Až dojde, bude k dispozici zase jiná verze.
Večer pak probíhal v duchu volné zábavy. Což u whiskařů znamená jak pokec o whisky, tak ochutnávání mnoha různých skvělých i zajímavých (což někdy nemusí být rovno se slovem skvělý) whisky.
A pak mi zhasli. Teda zhasnul jsem já. Jen doufám, že to bylo díky neuhlídané smršti - tohle ochutnej, tohle jsi taky ještě neměl, pojď na panáka, ukaž, nalejuti, co tomu říkáš, .... Nikoliv nějakým skrytým problémem těla, které mi takto nevybíravě navtrdo řekne - a dost. A třeba to byl jen doznívající vliv modrého úplňku :) Jestli bych si neměl na stůl udělat cedulku z loga jednoho jihočeského občerstvení - U napitého komára :) A děkuju Martinu Mayerovi (on ví za co).
Druhý den se nesl ve znamení ochutnávek hostů. I když tady slovo host zní divně, tady jsme všichni v tu chvíli zdejší.
V brzkou ranní hodinu (z mého pohledu, ale dorazil jsme si tam degustaci poslechnout - od 12 hodin) měl degustaci Peťa Praženka „Izzi“ nazvanou cesta Irskem. Ochutnávalo se: Writers TearsIce Wine Cask 46% (WB212886), Blue Spot58.9% (WB221753), Clonakilty Single Cask, The WhistlerSingle Cask, TullamoreSingle Cask a Knappogue Castle16yo 43% (WB207486). Já osobně neochutnával, není v mých silách a schopnostech se zúčastnit všech degustací. Přišel jsem si ale Petera poslechnout a jsem rád, že jsem si "přivstal". Díky svému whisky koníčku a jeho práci fotografa měl možnost dost palíren navštívit a tak to doplnil i historkami.
Dalším byl Marek Lopko a jeho degustace whisky Michel Couvreur. Tu jsem si nenechal ujít i včetně whisky. Jsou to všechno dobré sherry whisky, u kterých si člověk pamatuje, že do bylo dobré sherry pochutnání. Ale určitě jsem si nechtěl nechat ujít Markův způsob prezentace, ze kterého si moc nepamatuju (ne, nebyl jsem ještě opilý), ale vím, že jsem se moc dobře bavil. Marek nezklamal a nezklamaly ani whisky. Některé přinesly očekávaný zážitek a některé skvělý zážitek. Ochutnali jsme Pale Single Single 12letá - Floral Malt Whisky 45%, The Unexpected No.3 Single Malt Whisky 50%, Alexe 2008 15letá 53,8%, Candid 49% a Very Sherried 25letá Single Malt Whisky. Marek nezapomněl ani na své oblíbené "Jak v tom můžete cítit sherry, když jste ještě žádné nepili?". A i když mezi námi asi nebyli lidi, co by sherry minimálně pro zvědavost z hlediska whisky nevyzkoušeli, tak poslal k ochutnání i jednu láhev PX sherry.
Kluci Hedonisti, tedy jmenovitě Martin Zvěřina a Víťa Šafář, přinesli zajímavé whisky z oblasti Lowland a to: DaftmillCask Strength 15yo 55,7% (WB 206405), Kingsbarns100% STR Red Wine Barriques 59,8% (WB 176211), GlenkinchieThe Distillers Edition 1989 43% (WB 3479), LochleaCask Strenght Batch 1 60,1% (WB 232685) a Bladnoch19yo 46,7% (WB 210644). A jako bonus to uzavíral BladnochSpirit Drink (New Make) 63,5% (WB 163210). Na vítězném Bladnochu jsem se s ostatníma shodnul, další pořadí teď nevím, ale bodově bych byl níže než ostatní. Což ale neznamená, že si stěžuji, byla to možnost ochutnat zajímavé whisky z podceňované oblasti a udělat si vlastní obrázek. A zakončená skvělou sherry whisky.
Vašek Rout přinesl kus historie a opět rozvířil debatu na téma, zda tenkrát byla tráva zelenější, v degustaci stará versus nová plnění. Pro porovnání si připravil: Dalmore12 let (plnění koncem 90. let či krátce po roce 2000) a Dalmore12 let (současná produkce), Glendronach15 let (plnění z 90. let) a Glendronach15 let Revival (současná produkce), Glenfarclas105 (plnění z 90. let) a Glenfarclas105 (současná produkce), Talisker10 let (plnění z 90. let) a Talisker10 let (současná produkce). Při jiných Vaškových ochutnávkách jsem měl už možnost si různě staré plnění whisky porovnat a tak jsem to s ohledem na roustoucí promile alkoholu v krvi vypustil.
Sobotní večer uzavíral Jirka Šinogl na téma bourbon-sudů ASB – ohrožený druh?. (ASB = American standard barrel) Když Jirku napadne nějaká whisky otázka, tak se do toho ponoří, dokud nenajde odpověď. A pak se s námi o to podělí. Opět to bylo velmi zajímavé povídání, kdy se člověk dozvěděl věci o kterých nevěděl a ani by ho nenapadly (alespoň já). Při tom jsme ochutnávali: Four RosesLimited Edition - Small Batch 54.5% (WB 221507), Glenmorangie15 yo - The Cadboll Estate 43.0% (WB 185295), Girvan28 yo - The Patent Still 42.0% (WB 59264), KavalanSolist - ex-Bourbon Cask 57.8% (WB 203442) a LaphroaigCairdeas 2022 - Warehouse 1 52.2% (WB 209611). U Jirky jsou vlastně whisky doplněním informací. Tedy, ne že bych to chtěl poslouchat na sucho, ale i bez whisky by to bylo dost zajímavé, ovšem díky té whisky ještě zajímavější. A závěr této prezentace? Ty sudy už nejsou co bývaly.
Děkuji za možnost účastnit se takovýchto akcí a budu se snažit nenechat si ujít další. Svoje poznámky k ochutnaným whisky postupem času doplním ke značkám.
A na závěr soukromé poděkování Zdeňkovi. Doufám, že pro mě najdeš místo v autě i na další sraz(y).
Trocha toho vzpomínání na letošní letní Svachovku.
První den patřil Lukášovi Andrlíkovi a whisky Old Well. Ve skleničkách se skrývalo pět novinek. Čtyři z toho byly úplné novinky představené až na této akci, pátou byl Kagor finish, který byl jako součást core uveden na trh v květnu 2023.
Ochutnávku otvíral Kagor finish, což je fajn dobře pitelná whisky. Už jsem se jí více věnoval v jiných recenzích, takže teď jsem ji jentak popíjel a poslouchal úvodní slovo. Nejenže se dobře pije, ale dalším plusem této whisky je, že vybočuje z řady, není to další sherry finish. U ostatních jsem si dělal poznámky, ale nyní při psaní vše přeochutnávám, takže psát budu aktuální dojmy. Doplním je i stručným dojmem, který jsem měl při ochutnávce. Sám jsem zvědavý, jak a kterým směrem se budou dojmy lišit.
První velkou novinkou je Old Well ze sudu číslo 1, destilovaná v roce 2015, která celou dobu zrála v sudu po bourbonu a je v síle 57,8%. Na eshopu tuto whisky nenajdete, dokonce ji ani nenajdete mezi láhvemi v prodejně. Tuto whisky si můžete na prodejně v Chabičovicích sami stočit a oetiketovat. Takže máte nejen whisky, ale i zážitek.
Old Well Distillery exclusive 1st bourbon barrel Cask No.1 57,8%: V prvním dojmu po nalití mě do nosu praštilo dřevo jak prase. Ale velmi rychle se začala vydýchávat a místo rány do nosu začíná vonět. V aroma se nese sladkost s nádechem něčeho, z toho něčeho se začne klubat vanilka, ale něčím zaobalená. Bonbonová sladkost a sladkost ovoce v dřevěné míse. Postupně mi začíná sládnout až do trochu umělé sladkosti. Ukazuje, že i whisky bez finishů mají co nabídnout, čím zaujmout a ukázat tu whisky v lehké nahotě (čímž neříkám, že finishe jsou špatné, obecně řečeno - některé ženy jsou krásné nahé i oblečené a některé je lepší vidět oblečené, kdy díky své šikovnosti a vkusu vypadají nádherně). V chuti ovocnost, slad, vanilková sladkost, ale také štiplavá dřevitost. Vanilková sladkost v dolní části chutě vás hladí, zatímco štiplavá dřevitost s nádechem ořechu vám vysušuje patro. Na jednu stranu zajímavé, na druhou dojem, že jí chybí srovnanost. V dokončení doznívá ovocnost, vanilková sladkost, ale taky mnou neoblíbená bourbonovitost (prostě ta část, co nemám na bourbonech rád) a dřevo. Celkový dojem není špatný, mám z ní dojem takové té surové whisky, ještě neopracované, kdy si říkáte - z tohodle kusu bude dobrá whisky, to je dobrý základ, jen tady trochu ubrousit, tady lehce uhladit a bude to. Rozkápnutí jí pomohlo. Dřevo trochu otupilo štiplavost (trochu, furt tam zůstala) a chutě dostaly mohutnější dojem a přidala se přijemná smetanovitost. (16.9.2023) 82/100 Poznámky ze Svachovky jsou myšlenkově podobné, podstatně stručnější a vyšla mi tam na 80/100.
Pak nás čekaly další novinky - tři nové Distillery only láhve. Tedy láhve, které koupíte pouze v palírně (v tomto případě by měly být dostupné na recepci a Svachovce (tedy v palírně), v prodejně v Chabičovicích (tedy kousek od palírny, co by kamenem dohodil a přes pole došel) a pak v prodejně v Českých Budějovicích. Vše jsou single cask s finishem po sladkých vínech s ručně psanou etiketou. Jedná se o Old Well Sauternes Peated 51,9%, Old Well Banyuls 56,1% a Old Well Moscatel 53,2%.
Old Well Moscatel 53,2%: Vinné a ovocné aroma, sladké víno, postupně víno přebírá dominanci a v poadí tam mám trochu toho dřevěného sudu. Jak se vůně více otvírá, tak se mi tam přidala ještě čokoláda, víno trochu ustoupilo a dorovnává to ovocnost. Celkem lehký, příjemná dojem a sklenička vína :) Výrazné víno i v chuti, ovocná sladkost s lehkou kyselostí vína, postupně vinná kyselost ustoupí a ukáže se čokoláda. V dokončení trochu vinné trpkosti, delé doznívá. Celkově působí lehce, pitelně a připadá mi tam velký vliv vína, který tu whisky zjemnil a trochu potlačil. (16.9.2023) 80/100 Poznámky ze Svachovky jsou myšlenkově podobné a vyšla mi tam na 81/100.
Old Well Banyuls 56,1%: V aroma nádech silnějšího vína, hodně zralé ovoce, ořechy. Postupně se mi tam přidává dřevo, ale spíše vůně dřeva v lese. Lesní ovoce, sladkost lesního ovoce. Hutnější, příjemné aroma. Líbí se mi. V chuti výrazná sladkost ovoce, až trochu přeslazenost kombinovaná s lehkou ořechovou ostrostí, v pozadí hladí lehká ovocná sladkost s nádechem jablek. Ostrost chvílema přechází do trpkosti, nekoresponduje mi to tam s tou sladkostí, po chvíli se oboje otupí, ale současně zaujala a při dalších doušcích jí více přicházím na chuť. Začne se mi tam vedle lesního ovoce ukazovat i čokoláda. V dokončení mi doznívá ovocnost a zbytek té trpkosti, postupná suchost. S dalšími doušky se dojem z chuti i dokončení zklepšuje a dojem trpkosti mizí. Uvidím, jak na mě bude působit s odstupem času. Celkově mě ve vůni navnadila více, než pak dala v chuti, ale s dalšími doušky se dojem zlepšoval. (16.9.2023) 83/100 Poznámky ze Svachovky jsou myšlenkově podobné, ale nedostala čas na ty další doušky a tak mi tam vyšla na 79/100.
Old Well Sauternes Peated 51,9%: Aroma působí příjemně nakouřeně, nakouřenost, rašelina, citrusy, ale působí velmi mladě. S vydýcháváním se dojem zlepšuje, ustupuje mladost i nakouřenost trochu do pozadí a začíná se ukazovat sladkost nezralého ovoce, citrusy a vinné tóny. První dojem z aroma nebyl až tak extra, ale brzy se zlepšilo. Připadá mi, že se stále rozvíjí. V chuti sladkost zralého ovoce, lehká vinná trpkost, z pozadí dorazí lehký kouř a nauzený med. S dalšími doušky se mi tam více ukazuje nauzený slad, lehce ochucený sladkostí ovoce a medu. Působí příjemně a kouřově hladivě. Dokončení doznívá kouř, ořechy, trocha uzeného medu a v závěru lehce nakouřená trpkost. Celkově příjemně zajímavá whisky - nakouřené víno a uzený med. (16.9.2023) 84/100 Poznámky ze Svachovky jsou myšlenkově podobné, ale nedostala čas a tak mi tam vyšla na 80/100.
Všechny 4 láhve jsou zajímavý a dobrý posun v produkci palírny. Všech je také limitované množství a omezená dostupnost, musíte si pro ně až do palírny (tedy obchodu). Svoje body získávají hlavně díky zajímavým chutím a vůním, řekl bych, že se povedly. Zajímavé pro mě bylo i porovnání dojmů ze Svachovky a teď v klidu z domova. Chuťově jsem whisky viděl podobně, ale ty kterým pomohl čas či více doušků, mi na Svachovce dopadly hůře. Není to o množství whisky k ochutnání, ale o času a klidu. Navíc asi na degustaci hodnotím přísněji než v klidu doma, což je možná ovlivněné tím, že k vychvalování od prezentujícího přistupuji velmi zdrženlivě až kriticky. Pokud to tedy jde, tak se snažím whisky ještě přeochutnat doma a vycházet z této "druhé" ochutnávky. Celkový dojem mám z domova také lepší. Je zajímavé, že si z celkového dojmu na Svachovce pamatuji věci, které nemám ani v poznámkách ani nevím, jak jsem na ně přišel a byl kritičtější než mám teď.
Druhý den bylo na programu pět masterclassů od dalších hostů. Vlastně jde navštívit všechny, ale podle mně už ne všechny také vypít. Jednou možností je stavit se tam jen na poslech bez vzorků a ochutnávání, druhou možností je, poslechnout si prezentaci a whisky si nalahvičkovat. Druhou variantu občas používám. Má určité výhody. Můžu více poslouchat co se povídá, whisky ze skleniček ochutnám jen málo, abych si udělal představu, občas zvládnu i stručné poznámky a zbytek nalahvičkuju a ještě jednou pak přeochutnám v klidu.
První degustaci druhého dne měl Izzy a byla nazvaná cesta Irskem. Byl jsem si ji chvíli poslechnout, ale vzorky irské whiskey jsem vypustil. Druhý na programu byl Marek Lopko a jeho degustace whisky Michel Couvreur. Tu jsem si dal celou, takže poznámky budou z mého notýsku napsané na Svachovce.
Pale Single Single 12letá - Floral Malt Whisky 45%: V aroma sherry, zprvu lehké, pak už převezme vládu, připadá mi tam ve vůni alkohol, v pozadí pak nakouřenost. V chuti sušší, sherry, působí na mě trochu naředěně. V dokončení doznívá sherry a oříšky. Celkově fajn, na popíjení, na zkoumání mi přišla trochu nuda a připadla mi mladší než 12 let. (2.9.2023) 80/100
The Unexpected No.3 Single Malt Whisky 50%: V prvním dojmu jsem měl alkohol, ten ale brzy odezněl a začala ukazovat vůně. Minerálnost, přidá se ovoce, jablko. V chuti sherry, sladkost, lehká kyselost, trochu suchosti. V chuti je zajímavější než ve vůni. V dokončení doznívá suché sherry. Fajn sherry whisky, komplexní. (2.9.2023) 81/100
Alexe 2008 15letá 53,8%: V aroma příjemné sherry, kandované ovoce, čokoláda. V chuti sherry, ovocnost, kandované ovoce, čokoláda. V dokončení doznívající sherry. Fajn dobrá a silná sherryovka. (2.9.2023) 85/100 tady mi trochu zbylo, takže můžu ohodnotit ještě jednou: V aroma pořádně vyzrálé sherry, působí hutným dojmem, starý sud po sherry do kterého byste si chtěli kousnout. Kandované ovoce, čokoláda. V chuti sherry ovocnost, kandované ovoce, čokoláda, prostě ukázka plné sherry whisky. Máte jí plnou pusu, jak kdybyste se ládovali perníkem. Trochu štiplavost koření. V dokončení doznívá kandované ovoce, pak se přidá i to sherry a ukončí to dozvuk čokolády. Celkově hutná dobrá sherry whisky, která na mě dýchla starou dobou. (17.9.2023) 86/100
Candid 49%: Ve vůni kouř zabalený do sherry, čokoláda. Chuť odpovídá vůni, hutná, kouř zabalený v sherry. V dokončení postupně doznívá chuť. Celkově prostě kouř zabalený do sherry, drží si charakter od vůně až po dokončení. (2.9.2023) 83/100
25letá Very Sherried Single Malt Whisky 1998/2023 50%: Aroma robustní, sherry, čokoláda, sladkost ovoce. Robustní chuť plná sherry a čokolády. V dokončení doznívá čokoláda. Tohle je tekutá sherry čokoláda, ta whisky je "Very", je i "Sherried" a určitě je "Very Sherried". Třešnička na dortu. Sherry dáma. (2.9.2023) 88/100
Na Markově ochutnávce to byla sherry, kam se podíváš. Byla to taková mlsací ochutnávka, takový zákusek po obědě. A jeho podávání informací je hlavně show. Detailisti pídící po každém detailu výroby a zrání by asi byli trochu zklamáni, ale pokud se chcete dobře bavit, ochutnat při tom dobrou whisky a zamlsat si, tak to byla správná volba. Dostal jsem to, co jsem od této ochutnávky očekával.
Další masterclass po Markovi měli Martin Zvěřina a Víťa Šafář z Hedonism Spirit. Jejich degustace nesla název (Un)romantic Lowland Whisky Tasting, bylo tedy jasné, že nás čekají whisky z Lowland. Někteří z nás měli ještě rozmlsanou a zalepenou hubu z minulé ochutnávky s Markem, ale na to, co si na nás připravili z Lowland, jsme byli zvědaví. Třeba z jejich ochutnávky Bladnochu na WLP 2022 jsem byl nadšený. Opět mám pár poznámek v notýsku a něco na přeochutnání. Psát budu ale nové dojmy, protože v klidu se mi vychutnává a píše lépe. Začínalo se whisky GlenkinchieThe Distillers Edition 1989 43% (WB 3479) následovaný DaftmillCask Strength 15yo 55,7% (WB 206405), pak přijeli zemědělci s traktorem, to my vesničtí určitě oceníme, tedy LochleaCask Strenght Batch 1 60,1% (WB 232685), po nich prý něco královského Kingsbarns100% STR Red Wine Barriques 59,8% (WB 176211) a řadu uzavíral Bladnoch19yo PX Sherry Cask Matured 2022 Release 46,7% (WB 210644). A pro velký úspěch tu byl i přídavek BladnochSpirit Drink (New Make) 63,5% (WB 163210).
Glenkinchie The Distillers Edition 1989 43%: V aroma příjemné lehké sherry, čokoláda, postupně ovocnost až do pomerančů. Trochu jí to v závěru vůně kazí nádech vlhkého dřeva. Aroma působí lehce, trochu nevýrazně, ale příjemně. V chuti nejdříve přijde sladko-ovocno-ořechovo-čokoládová vlna, pak je ale sešup z vlny dolů a začne ztrácet, chuť se hodně rozvolní, začne působit až naředěně a první dobrý dojem je pryč. V dokončení doznívají ořechy s trochou čokolády, později se přidá ovoce. Celkově je to dobře pitelný, ale spíš na pití, než zkoumání, protože pak přijde tak trochu zklamání. Slečno, vy jste čím dál tím krásnější a čím blíže, tím je to horší. Vůně celkem naladí, první dojem v puse taky a pak to nějak došlo. (18.9.2023) 78/100
Daftmill Cask Strength 15yo 55,7%: V prvním dojmu hromady vanilky, ale hezky jemně, pak se k nim přidala jemná medová sladkost, ale aby té jemnosti nebylo moc, tak to začaly zdrsňovat citrusy. V dobrém smyslu slova, hezky se to společně promíchalo, zkomplexnělo a dostalo ovocný a citrusový nádech a máslové sušenky k tomu. Tak vzhůru na to a dáme si svačinku. Se mi to aroma líbí. V chuti si sice drží co ukázala ve vůni, ale v prvním dojmu mám pocit, že mi ty sušenky někdo pěkně štiplavě okořenil. Když to odezní, tak jsme zpátky u vanilky, máslových sušenek s trochou čokolády, trochou ovoce (hrušky) a oříšky. S dalšími doušky už ta štiplavost není tak výrazná, ale mám ji tam furt. Jakoby v těch sušenkách bylo 55,7% něčeho ostřejšího. V dokončení trocha pouťové sladkosti, ořechy s medem a doznívá mi tam slad. Ve vůni se mi líbila hodně, v chuti mě trochu zaskočila tou úvodní štiplavostí, čekal jsem spíše pohlazení, sice pak přišlo. Jenže pohlazení po pohlavku není to samé jako pohlazení bez pohlavku. (18.9.2023) 83/100
Na Svachovce při degu mi ale totálně propadla. Část dojmů mám podobnou, ale u části nevím, kde se tam vzali. Tam jsem měl pocit, že se mi tam dost motá dřevo a jeho hořkost. Nevím.
Lochlea Cask Strenght Batch 1 60,1%: V aroma ne mě z toho stříká mladost. Nebo to je močůvka z pole? Je to mladost, višňová ovocnost, obilnost, zemitost a v pozadí možná to oloroso, ale taky třeba jen proto, že to psali na flašce. Ale je to kumšt, projet se traktorem po poli a to aroma přejetého obilí v hlíně dostat do láhve. A už je tam zpátky new-make mladost. Není to ještě pod zákonem? Já bych nerad oplétačky. V chuti se to oloroso ukazuje víc a snaží se přebít tu mladost. Ale klasické "mládí vpřed" se nedá a furt se cpe dopředu. Vinné ovoce, koření až kořenitá štiplavost s nádechem olorosa a mladistvou nezkušeností. Oloroso se snaží i v závěru a i když tam doznívá docela fajn, tak celkový dojem nezachrání. Ne fakt ne, s tím jsem se nesešel, snad postupem času starší budou lepší. (18.9.2023) 73/100
Tak si náladu spravíme alespoň písničkou, na kterou jsem si při přemýšlení nad celkovým hodnocením vzpomněl. (dejte si to s klipem)
Čau zaľúbená žaba si ešte príliš mladá viem že je ti to ľúto ver že mne tiež Až budeš mať sedemnásť a budeš stále pekná Sprav na mňa nežný útok keď vyrastieš
Kingsbarns 100% STR Red Wine Barriques 59,8%: V prvním dojmu v aroma příjemné čerstvé nakrájené ovoce, v druhém pak příjemná vůně vína, postupně se obě krásně propojí, spojí svou hutnost a současně působí komplexně. V pozadí se mi tam přidává koláč s tvarohem. Postupně mi tam dozrává ovoce a podlívá se červeným vínem. Příjemné, krásně hutné, skoro žvejkací aroma. V chuti mi trochu ztrácí, přesněji řečeno, vůně mě naladila na hutnější chuť. Ale jinak chuť dobrá, červené víno s ovocem, ovoce s červeným vínem, sem tam bowle a trocha čokolády. Trochu štiplavě vinná a současně jemně hladivá. V dokončení mi doznívá čokoláda, ořechy, ovocnost a zůstala suchost. Docela jsem si pochutnal. Jako večerní sklenička vína dobrý, jedna sklenka (2 deci) a svět bude hned veselejší. To víno tak rychle nezvládne. (18.9.2023) 85/100
Bladnoch 19yo PX Sherry Cask Matured 2022 Release 46,7%: S aroma se chvíli muselo počkat, než se to PX odlepí od země a začne vznlínat do vzduchu. Hutné intenzívní sherry jak ze sudu, tmavá čokoláda, dřevo nasáklé sherry. Sherry se rozlévá v puse, celkem si člověk pochutná, současně to působí lehce, překvapivě to nemá tu někdy až přeslazenost a přečokoládovatelnost PX. Lehce mi tam připadá i trochu hořkosti dřeva nasáklého sherry. Dokončení ořechy se sherry, čokoládou vám sklouzávají krkem dolů. Bylo dobrý, bylo to zajímavý, rád si tady budu tu skleničku docucávat, ale vlastně si z toho moc nepamatuju, spadá to do nadprůměru, takový průměrný nadprůměr. (18.9.2023) 85/100
Bladnoch Spirit Drink (New Make) 63,5%: Probleskuje tam alkohol a současně citrusy a bylinky. V chuti ovocná sladkost meruněk, postupně se přidávají bylinky, o své se taky začne hlásit alkohol. Dokončení mi přišlo takové průmyslové. Ochutnat ano, ale láhev bych toho mít nemusel. (18.9.2023) Bodovat se mi to nechce, nevím úplně jak.
Na Svachovce jsem se shodnul na vítězném PX Bladnochu, tady se mi ve finále sešli dva - Bladnoch a Kingbarns. A kdybych měl určit vítěze, tak by to byl Kingsbarns.
Po Hedonistech měl masterclass Vašek Rout na téma stará versus nová plnění, tu jsem vynechal.
Závěrečkou masterclass měl Jirka Šinogl na téma bourbon sudů - ASB – ohrožený druh? (ASB = American standard barrel). V jeho případě se podle mě jednalo spíše o prezentaci na téma doplněnou o whisky hodící se k tématu. Tak doufám, že si alespoň něco málo dobře pamatuju. A tak jsme se dozvěděli, že to není tak, jak občas vypadá, že třeba Amerika je plná skvělých prázdných sudů po bourbonu a jsou rádi, že si je někdo vezme. Že American Oak je druh dubu, který svět neviděl a překvapivě v sudu z něj zraje whisky a z jeho dřeva vám udělají třeba nábytek či podlahu. A u toho jsme ochutnávali whisky, co zrály v sudech po bourbonu a taky jeden bourbon: Four RosesLimited Edition - Small Batch 54.5% (WB 221507), Glenmorangie15 yo - The Cadboll Estate 43.0% (WB 185295), Girvan28 yo - The Patent Still 42.0% (WB 59264), KavalanSolist - ex-Bourbon Cask 57.8% (WB 203442) a LaphroaigCairdeas 2022 - Warehouse 1 52.2% (WB 209611).
Four Roses Limited Edition - Small Batch 54.5%: K bourbonům nemám vztah, už jsem dlouho žádný dobrý neměl (myšleno kvalitní), ale tohle by mohl být třeba dobrý vstup pro nahlédnutí do jejich světa. V aroma mám dřevo, med, karamel, koření. A to vše podle mě zabalený do umělý převoněnosti. Prostě to na mě působí stylem: je fajn, že je to dobrý, ale musí to být ještě větší, voňavější, krásnější a kdyby to šlo, tak by to i blikalo. Ale tohle já mám asi u všech bourbonů. (Jak natahuju čas, když se mi do toho nechce :) Já nechápu, jak ze sudu po něčem takovém, může vzniknout tak dobrá whisky ;) ) Když jsem tomu nechal čas na vydýchání, tak mi ta převoněnost ubyla a zůstaly výše popsané vůně. Ale stejně tam je, asi aby tam po vhození pěti kostek ledu ještě něco bylo cítit. V chuti naštěstí lepší než ve vůni. V úvodu trocha citrusů, pak výrazná vlna různého koření smíchaného s něčím sladkým, postupně to poleví a ukáže se karamel s ovocem. V dokočení zbytky koření, ovoce a pak ještě trochu dřeva s karamalem. Celkově mi stejně připadá celé takové uměle načančané a navoněné. Bodovat nebudu, tady bych to rozumně nedokázal. Nakonec to bylo pitelnější, než jsem čekal, ale furt přemýšlím, co s těma pár lahvema bourbonu, co mám doma, budu dělat.
Glenmorangie 15 yo - The Cadboll Estate 43.0%: Aroma hodně jemné, hodně hodně vanilky, lehké ovoce a pak i trocha citrusů. V chuti stejně jemná jak ve vůni, ovoce s vanilkou, lehké koření, pak se opět ukáže ovoce, jde mi to až trochu do banánů a máslové sušenky. V dokončení doznívá kořeněné ovoce a pak se zvýrazní vanilka a asi trochu karamelu. Celkově to takové lehké, jemné. Takové pohlazení, které skoro není. Jednotlivé části jsou fajn, lehké k popíjení, celek je takový nijaký, ale působí určitým dojmem čistoty. Jak ji tu docucávám, tak jo, má svoje kouzlo. (19.9.2023) 79/100
Girvan 28 yo - The Patent Still 42.0%: Ve vůni chtěl nechat chvíli čas, jinak vypadala dost lehce, slabě až nudně. Aroma je stále lehké, ale ukázala se mi tam rozkvetlá louka, dřevo s nádechem vanilky, květinovo medová sladkost. Lehká, ale působí zrale a dospěle. V chuti také lehká, trocha ovoce, lehce koření, máslové sušenky, pak se le ukáží vanilkové sušenky, které se rozplývají na jazyku. Se je člověku ani nechce polknout. V dokončení mám stále ty vanilkové sušenky, pak se přidá obilí a sladkost. (19.9.2023) 84/100
Kavalan Solist - ex-Bourbon Cask 57.8%: Zprvu má výrazné aroma, které se postupem času a vydýcháváním zjemňuje. Vanilka a dřevo, ale hladivé dřevo, nikoliv štípající. Máslové sušenky, pak se začne přidávat i tropické ovoce. V chuti ale předvádí větší sílu a schopnosti, máslové sušenky se rozlejou po celé puse, ukazují vanilkové, ovocné a trochu ořechové tóny. Postupně chytá smetanovitost. I přes tu sílu v puse spíše hladí. V dokončení krásně dozní máslové sušenky, lehce zavoní vanilka a uzavře to tropické ovoce. (19.9.2023) 87/100
Připomnělo mi to tuhle písničku a ten klip. Zprvu nenápadná blondýnka ukáže napřed kukadla, hezkou tvářičku a pak svůj hlas, aby všem ukázala, že mezi zpěvačky patří svým hlasem a ne tím jak vypadá.
Laphroaig Cairdeas 2022 - Warehouse 1 52.2%: V aroma klasická nemocnice, zemitost, citrusy, slanost, postupně se rozvíjí slaná ovocnost a zase zpět cistrusy. Působí tak trochu surově. V chuti nahodí ještě trochu pálící rašelinu, zemitost, kouř a popel, co z té rašeliny odpadává a pak to trochu zjemní lehce opečeným ovocem a kapkou citrusů. V dokončení je les provoněný citrusovým kouřem. Líbí se mi, působí na mě trochu surově - tady máš, buď ber nebo ne, já se kvůli tobě upravovat nebudu. Taková rocková holka, co si cení svojí svobodu a názory. Buď mě ber jaká jsem nebo si jdi jinam. Prostě nad hlavou létá rocknroll. (19.9.2023) 89/100
Byla to dobrá tečka za skvělým a náročným víkendem.
Tak snad zase příště.
Setkání členů Old Well whisky klubu na Svachovce - únor 2023
Tématem únorového setkání bylo uvedení druhého vydání whisky Gold Well a Old Cock. Jsou to české blended malt whisky ze Svachovky a od Jelínka, spolu smíchané v poměru 60% ku 40%, jednou tak a po druhé obráceně. V pátek proběhla ochutnávka vedená současně Mirkem Motyčkou a Lukášem Andrlíkem. Ochutnali jsme obě uvedené whisky a pak měli oba připravená další dvě překvapení ze sudu. Lukáš připravil zajímavou směs - co dům, tedy sudy daly. V aroma to trochu ztrácelo, ale v chuti to bylo příjemně dobré, líbivé. Pro mě se jedničkou večera stal vzorek ze sudu po Bruichladdichu. Trumfnul i obě hvězdy večera (Gold Well i Old Well), které si taky nevedly špatně.
Začínal Mirek s Old Cock 49,2%. Základem této whisky je peated whisky Gold Cock z nakouřeného sladu z Bruntál, která zrála v silně vypálených virgin oak sudech z evropského zimního dubu z bednářství Bařina a její poměr ve směsi je 60%. Zbývajících 40% je Old Well, rovněž peated whisky z nakouřeného sladu ze sladovny Bairds a následně zrající v sudech po bourbonu a víně Marsala. Scelení destilátů bylo rok ve stejném sudu, ve kterém zrála peated whisky Gold Cock. V aroma je to klasicky nakouřený Gold Cock se svojí švestkovou ovocností a kouřově vinnými tóny v pozadí. Když jsem jí nechal chvíli vydýchat, tak se tam víno prosazuje čím dál tím více a začne se i lehce přidávat hořká vůně dřeva. V chuti se mi potkává kouř, až s trochu štiplavou ovocností, která začíná být postupně zjemňována až lehce čokoládovými tóny a jablky. V dokončení ovocný kouř, s typickým GoldCockovským štípnutím.
Jako druhý svojí whisky Gold Well představil Lukáš. Whisky zde jsou stejné jako výše, liší se ovšem poměr. Tentokrát je to 60% ve prospěch Svachovky. Tato směs se pak rok scelovala v sudu po Maker's Mark. V aroma vinná ovocnost, s kouřem v pozadí, který se prosazuje stále více dopředu, zhutní a současně se obalí ovocem, vanilkou a trochou čokolády. V chuti se potkává smetanová hebkost s lehce štiplavou ovocností a lehkou načichlostí kouřem. Ovocně sladký kouř, zralé ovoce, trocha čokolády. V dokončení pak oříšky načichlé kouřem, přidává se opečené sladké ovoce načichlé kouřem. V celkovém dojmu mi přišla jemnější, než její sestřička. Tyhle poznámky píšu až doma, kdy mám více času a klidu se tomu věnovat. V hrubém rysu se shodují s tím, co jsem si napsal na místě. Tentokrát mám ale celkové hodnocení obráceně, než bývá často, kdy whisky na degustacích, festivalech, setkáních, akcích chutná díky místu a náladě lépe, než pak doma. Na místě jsem byl celkem kritický (a až skoro nespokojený), tady doma už rozdávám pochvaly.
Oba pánové nám nejen ukázali, jak se při pití dělá správný záklon, ale i to, že umí pít hezky synchronizovaně. A všimnuli jste si, že Old Cock od Jelínka nese označení - Czech Whisky Blended Malt, kdežto Gold Well ze Svachovky - Czech and Moravian cooperation ?
Mirek i Lukáš tam pro nás měli připravené vzorky ze sudů. Lukáš zkusil namíchat vzorek z různých sudů a vytvořil tak neopakovatelnou směs. V pátek mi aroma přišlo takový nijaký, neurčitelný, ale fajn, teď při přeochutnání doma o týden později mi přijde taky takový nijaký, neurčitelný, ale fajn. V chuti je taková neurčitelná, ale líbivá. Nacházím tam asi oloroso, ovocnost, mám pocit, že i nějaký podíl nakouřené whisky, přezrálá ovocnost. Není to určené na dlouhé zkoumání, je to pro zajímavost a požitek, takže se v tom nebudu pitvat. Zajímavé, líbivé a požitkové to bylo. A navíc se to nedá ani zopakovat. Prostě takový zážitek na tajňačku, jako když... Nic, zase by někdo řekl, že píšu jako prase, tak to odkazuji na písničku.
Druhým vzorkem od Lukáše byla whisky ze sudu po Bruichladdichu, kde předtím bylo oloroso sherry. Hned v aroma vlhký kouř s citrusy a současně s ovocnou sladkostí a nádechem sherry. Už teď to voní hezky, zkušenost ale ukázala, že vydýchání u těchle sudových sudovek má své opodstatnění. Vydýchává se a její vůně se postupně rozprostírá po okolí, voní tu sladkost zralého ovoce, čokoláda a lehký vánek kouře. A když už se teda vydýchá (v mezičase jsem koukal na netu na nějaké písničky, ať nečučím furt jak blb na hodinky), tak začne dominovat těžší vůně zralého až přezráleho ovoce a k tomu se přidává nakouřená hořká čokoláda. Pár kapek vody čokoládu zjemní. V chuti se převaluje nakouřená bonboniéra, čokoláda, sladkost ovoce, meruňky a následně se přidají sladká zelená jablka. V dokončení jablka a k nim trocha dřevitosti a nakouřené sladkosti ovoce. Z toho bude krásná whisky. V pátek to byla hvězda ochutnávky.
Druhý pár vzorků ze sudu přinesl Mirek. To byly vzorky jak s pohádky - přines, co tě cestou trefí do nosu - vlezl po tmě do skladu, zakopl o první sud, o druhý se praštil a prohlásil: seru na to, nic hledat nebudu a stočím tohle. Už na místě někdo okomentoval, že jsem zavřel notes a přestal psát. A nechce se mi psát ani teď doma. Škoda, myslím si, že jsme si zasloužili více pečlivosti při vybírání vzorků na tuhle akci. Trochu to vysvětluje, proč místo vychutnávání bylo doporučeno - záklon a rychle to do sebe kopnout.
Hlavním tématem je samozřejmě setkání těch lidí. Láhev si můžete otevřít a ochutnat i doma, ale popít s tolika stejně naladěnýma lidma se dá jen na takovýchto akcích. Ale nechápu, jak se může střízlivej člověk, tak strašně ožrat. Asi jsem se podvědomě snažil zachraňovat statistiky a průměry spotřeby, které nám teď vyznavači tzv. suchého února kazí.
Sobota se nesla v duchu masterclassů. V brzké ranní hodiny (asi v 11) měl Vašek Rout připravenou snídaňovou ránu - Octomore. Nebyl jsem, bylo to na mě moc brzo, nejsem tak velký vyznavač Octomoru, aby si od dal ránu po papuli ještě před probuzením. Já se držel základní snídaně: pivo, vývar a silné kafe. Po poledni byl Zdeny Kortiš s kombinací Irsko, Skotsko a naše česká republika, kterou zcela "neočekávatelně" reprezentoval Gold CockPeated Batch 1 a 2. Tak tam jsem taky nebyl. Od tří byl Vláďa Fogl z brněnského Whisky Shopu, který prezentoval whisky od Thompson Brothers. Tam jsem zvažoval jít, ale nakonec nešel. Protože jsem měl v plánu následující dvě a zvítězila moje odpovědnost, nepřepálit začátek, abych mohl přepálit závěr, navíc jsem sobotu začínal drobným promilovým handicapem.
Jirka Šinogl nás lákal na téma Babylonská věž - Aneb velké zmatené jazyků, proč když píšeme o tom stejném, o té stejné whisky, cítíme tam přibližně podobné vůně a chutě, tak každý napíše něco jiného. Prostě Jirko, je to tak, já tam mám jablka, ty hrušky a Vašek Rout něco, na co šlápnul na pláži, kouslo ho to, tak to osmažil a snědl. A já vůbec netušil, že to existuje, neviděl jsem to, natož abych tušil, jak to chutná. A třeba je Vaškův popis ten nejvíce odpovídající, jenže každý máme jiné zkušenosti, pamět, vzpomínky, asociace atd. Stejně ve finále jde o chutná/nechutná, jak si to shrnul. Zatím se pohybuji někde (teda podle sebe, ale třeba si dost fandím) tak v půlce. A samozřejmě jsme neseděli nasucho, takže jsme u toho nějaké whisky popili.
Jirkova ochutnávka byla nahrána a tak se ní mohou podívat i ti, kteří na Svachovce nebyli. Také jsem se na ní podíval znova, protože nejsem multifunkční žena a mám problém současně poslouchat, zamýšlet se nad tím, ochutnávat, vychutnávat a psát si poznámky.
Sérii degustací uzavíral Marek Lopko, kde jsme si dali pár single casků skotské whsiky z archívu a samozřejmě to uzavírala whisky Michel Couvreur. Marek nás při své degu provedl i historií včetně podstatného vlivu předávání genetických informací po Evropě. Škoda, že to nikdo nenahrával, ale asi je to spíše lepší. Asi by to konkurovalo legendární online degu, při uvedení první verze Gold Well/Old Cock. Pro některé dámy to byl trochu šok. Ochutnávaná whisky byla ale dobrá a Couvreur splnil, co se od něj čeká a udělal tu sladkou tečku na závěr, ten zákusek, ten dortík. Tady člověk lituje, že nemá tak dlouhý jazyk, aby všechny pořádně vylízal (myslím sklenky od whisky, ne ty dámy).
A pak jsme se pro změnu oddávali pití alkoholu.
Nedělní ráno bylo trochu náročnější. Ale když si pomůžeme příslovými a moudry našich babiček: Kdo se ráno nestydí, ten se večer nebavil. Komu ráno není špatně, ten pil večer pod své limity. Co tě nezabije, to tě posílí. Teoreticky jsem měl být ráno sakra hodně posílen, prakticky jsem se tak teda necítil.
Po letním setkání jsem zjistil, že jsem ještě nedoplnil svoje poznámky k ochutnaným whisky, ale časem je tam určitě doplním.
.
Naštěstí už bylo po volbách a šílené příspěvky všech stran už utichly a tak jsme si mohli na baru říct - zapomenout na sváry, vždyť svět jsou jen báry. (je to taková moje vzpomínková vsuvka)